Gość: Nina IP: *.bydgoszcz.agora.pl 15.12.04, 20:58 Mój syn (10 lat) chciałby przeczytać książkę o piratach , nic mi nie przychodzi na myśl, macie jakieś propozycje Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
serengetti Re: książki o piratach 15.12.04, 22:09 "Kapitan Blood" Sabatiniego. Moja ukochana książka z lat dojrzewania. Szczerze polecam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: A-cis Re: książki o piratach IP: *.potulicka.v.pl 15.12.04, 22:50 Również polecam "Kapitana Blood'a" a także polską trylogię J. Meissnera o korsarzu Janie Martenie (Czarna bandera, Czerwone krzyże, Zielona brama) Odpowiedz Link Zgłoś
broch Re: książki o piratach 15.12.04, 23:45 To moze jeszcze "Wilk morski" Londona? Odpowiedz Link Zgłoś
bumm Re: książki o piratach 16.12.04, 10:17 Pamiętam z dzieciństwa "Złoto z Porto Bello", autor mi umknął: kontynuacja niektorych wątków z "Wyspy skarbów", baaardzo mi się to podobało! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kawka Re: książki o piratach IP: 212.244.186.* 16.12.04, 16:01 Witam.A moze na początek "Burzliwe dzieje pirata Rabarbara " Wojciecha Witkowskiego (z ilustracjami Edwarda Lutczyna !!!) i "Dalsze dzieje Pirata Rabarbara"? Myślę,że to dobór lektury zależy od stopnia oczytrania i dojrzałosci chłopca. "Wyspa Skarbów" -jak najbardziej, .Ale już "Kapitan Blood" (niegdyś mój idol) i "Zloto z Porto Bello" A.D.H.Smitha -są nieco zbyt "cięzkie" na ten wiek.A rozbudowany wątek miłosny moze go znudzić. Ale mogę się mylić...Pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
byczek_fernando Re: książki o piratach 16.12.04, 21:43 James Fenimore Cooper - Czerwony korsarz Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mirka Re: książki o piratach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.12.04, 09:04 Och jak sie cieszę ! Kapitan Blood był i moim idolem, nie spodziewałam się jednak znaleźć bratniej duszy w tej dziedzinie. Bylby ozdobą kazdego forum, nie sądzicie ? Erudycja, elokwencja, sarkazm... Mysle, ze matka-katoliczka powinna przed daniem tej ksiazki 10-latkowi wprowadzić pewne wyjaśnienia historyczno - ideologiczne, zeby chłopcu się nie zrobił mętlik, to tyle i nieśmiejcie sie tylko. Korsarz Jan Marten : za 2 lata ? Cięzko chyba czytać mlodszemu ... Odpowiedz Link Zgłoś