Dodaj do ulubionych

Sołżenicyn- prawda o ZSRR czy ...

IP: *.lodz.cvx.ppp.tpnet.pl 04.06.02, 19:13
Jako bardzo małoa osóbka miałm szczęście spotkać się z dziełami
p.Sołżenicyna.Wstrząsnęły mną i to bardzo.Wiadomo prawda o ZSRR ukryta pod
płaczczykiem innej historii.A może jednak nie do końca?Może "Oddział chorych
na raka" to powieść o miłości,cierpieniu,śmierci i rozpaczliwym miotaniu się w
sieciach własnego losu?Czy to zbyt banalne, zbyt mało by mogło wzruszać?Może
to zbyt łatwe i trzeba odczytywać dodwójny sens?Może...Ale czy koniecznie
szpital to Związek Radziecki i jego bezradni mieszkańcy?Może to poprostu
powieść, gdzie śmierć czai się tuż za rogiem i pozostawia głęboką bliznę w
myślach czytelnika?
Obserwuj wątek
    • Gość: Pipin-2 FAKTY IP: *.vline.pl / 172.16.1.* 04.06.02, 19:45
      Tak to prawda co pisal Solzenicyn.
      Przeczytaj jeszcze inne jego ksiazki : Zagroda Matriony,Archipelag Gulag,Krag
      pierwszy.......a nie tylko -Oddzial chorych na raka -( bo ta chyba czytalas ).
      W CHRL bylo jescze gorzej......jest o tym ksiazka pt. Zupa z trawy,napisal ja
      Xiang-ciang-lang.....
    • reptar Re: Sołżenicyn - tak dawno to czytałem... 04.06.02, 20:24
      Oj, dawno, dawno czytałem "Oddział..." i "Krąg pierwszy". Mało pamiętam z
      książek czytanych dawno, ale pamiętam, że te dwie wzięły mnie na poważnie.
      Pamiętam Wegę. To z "Oddziału...", prawda?
      • Gość: margit Re: Sołżenicyn - tak dawno to czytałem... IP: *.pool.mediaWays.net 04.06.02, 21:11
        a ja dawno,dawno temu czytalam - taka mala ksiazeczke,napisana przez zone
        (wowczas juz bala) Solzenicyna,ktora jak wowczas zrozumialam pewnie musiala
        napisac - pisala o nim miedzy wierszami bardzo cieplusio ale w nurcie glownym
        bardzo krytycznie. Tytul ksiazki a liczac strony - ksiazeczki -" Bylam zona
        Solzenicyna ". Chcialabym do tego wrocic - czy ktos zna,czy ktos wie...
    • ada08 Re: Sołżenicyn- prawda o ZSRR czy ... 05.06.02, 08:24
      Nie jestem pewna, czy nie przekręcam tytułu '' Jeden dzień życia Iwana
      Denisowicza'' (???) dawno temu czytalam. Jeden dzien z zycia więźnia gulagu.
      Opisany prosto, wlasciwie bez emocji,jeden dzien więźnia - od rana do wieczora.
      Zrobil na mnie wieksze wrazenie , niz caly ''Archipelag Gułag''.
      • marcinuss Re: Sołżenicyn- prawda o ZSRR czy ... 05.06.02, 14:33
        Najważniejszą jego powieścią jest oczywiście "Archipelag", ale "Jeden dzień z
        życia..." też jest niezwykle ważny i ukazał się na długo przed Archipelagiem.
        To był w tamtych czasach w Związku Radzieckim szok (książka wyszła w oficjalnym
        obiegu). Oddział chorych stawiam na dalszej pozycji.
        Jeżeli kogoś interesuje "tematyka łagrowa" to gorąco polecam
        Grudzińskiego "Inny świat". Świetnie się czyta.
        Archipelag jest bardzo ciężko strawny i raczej tylko dla wytrwałych.
        • Gość: castorp7 Inny Swiat IP: 168.140.227.* 06.06.02, 05:34
          Wg mnie Inny Swiat Grudzinskiego jest duzo bardziej
          wstrzasajacy i autentyczny niz Archipelag.
          Grudzinski opisuje tylko swoje wlasne przezycia
          podczas gdy Archipelag to w wiekszosci statystyki
          i zaslyszane historie.
        • ada08 ''Tematyka łagrowa'' 06.06.02, 08:10
          marcinuss napisał(a):

> Jeżeli kogoś interesuje "tematyka łagrowa" to gorąco polecam

''Opowiadania kołymskie'' Warłama Szałamowa.

Zrobiły na mnie wrażenie podobne do tego, jakie
          zrobił ''Jeden dzień Iwana Denisowicza'' Sołżenicyna.

• baloo1 Re: ''Tematyka łagrowa'' 29.06.02, 01:10
            "Jeden dzien" przeczytalem po raz pierwszy w '81 w jakims strasznym
            powielaczowym wydaniu ... Szczeniakiem bylem wtedy zupelnym i po nocy
            czytania czulem sie , jakby mnie przez wyzymaczke przepuszczono. Pozostale
            ksiazki Solzenicyna nie zrobily juz na mnie takiego wrazenia , zgadzam sie z
            opinia, ze "Inny Swiat" jest 100 razy lepiej napisany i przekonywujacy ...

Mam pytanie : czy ktos pamieta tytul autobiograficznej ksiazki Bukowskiego
            (wydanej przez paryska "Kulture") o jego dzialanosci opozycyjnej i pobycie w
            lagrach ?
            • ada08 Re: ''Tematyka łagrowa'' 01.07.02, 07:34
              baloo1 napisał(a):

> mam pytanie : czy ktos pamieta tytul autobiograficznej ksiazki Bukowskiego
              > (wydanej przez paryska "Kulture") o jego dzialanosci opozycyjnej i pobycie w
              > lagrach ?

Dawno temu czytałam Władimira Bukowskiego ''I powraca wiatr ...''. Może o tę
              książke chodzi ?

• baloo1 Re: ''Tematyka łagrowa'' 01.07.02, 23:26
                Tak. Dziekuje bardzo.
      • Gość: le_muria Re: Sołżenicyn- prawda o ZSRR czy ... IP: *.lodz.cvx.ppp.tpnet.pl 06.06.02, 20:24
        "Inny świat" pochłonęłam dwa razy,co rzadko mi się zdarza,bo na ogół do
        książek przeczytanych nie wracam.Poprostu brak mi słów aby określić moje
        uczucia po jej przeczytaniu.Emocje...Poprostu wielki ukłon w strone Herlinga -
        Grudzińskiego Mam poza tym mimo mioch...hmmm 16 lat "na koncie" pierwszy
        tom "Archipelagu".Cóż mogę powiedzieć?W te wakacje dwa następne przeczytam
        i ...wyrobię sobie opinię.A Iwan Denisowicz?Dziwne.Przede wzsystkim zaskoczyła
        mnie ZWYKŁOŚĆ.Codzienność,która w końcu codziennością nie jest.Przeczytałam
        może za wcześnie bo mając 14 lat,ale już wtedy rozumiałam...Obecnie też czytam
        (powoli- z braku czasu)Radzińskiego "Stalin".Genialna biografia.Barzdo
        przystępna.polecam.Czy ktoś wiedział,że Stalin miał zrośnięte palce u lewej
        stopy??? LEMURIA pozdrawia wszystkich czytający i kochających zapach książek.
        • Gość: malami Re: Sołżenicyn- prawda o ZSRR czy ... IP: *.lama.net.pl / 192.168.0.* 10.06.02, 23:06
          tak...a do tego ospowata twarz i przez to kompleksy. a poza tym, paradoksalnie
          zabraklo mu bodajze roku zeby skonczyc seminarium !
        • Gość: gaga Re: Sołżenicyn- prawda o ZSRR czy ... IP: *.tin.it 28.06.02, 14:25
          Na mnie Inny swiat zrobil potezne wrazenie, tym bardziej, ze moj tata zostal
          wraz z rodzine wywiedziony w 1940 r. w okolice Archangielska. Odkrylam to, co
          nigdy przez niego nie zostalo powiedziane. Byl wtedy dzieckiem i pobyt w
          lagrze w jakis sposob "okaleczyl" go emocjonalnie i rzadko kiedy udawalo mi
          sie "wyciagnac" z niego wspomnienia o tamtych latach.
          Na odtrudke polecam Newerlego "Wzgorze Blekitnego Snu".
          • Gość: jacek 2 Re: Sołżenicyn- prawda o ZSRR czy ... IP: *.abo.wanadoo.fr 28.06.02, 18:45
            Oddzial chorych na raka- jest doskonala powiescia! Choc nie mowi ona calej
            prawdy o systemie sowieckim.I przede wszystkim jest to powiesc obyczajowa ,
            ktorej akcja toczy sie w okresie poznego stalinizmu.Swietnie napisana! Inny
            swiat - Herlinga Grudzinskiego jest pisany jako wspomnienie i jest to ksiazka
            ktora ma dac swiadectwo o tamtych czasach terroru sowieckiego.Rowniez czyta sie
            ja bardzo dobrze !Powinna byc lektura szkolna na calym swiecie!
          • baloo1 Re: Sołżenicyn- prawda o ZSRR czy ... 29.06.02, 01:04
            Trudno to co prawda zaliczyc do "tematyki lagrowej", ale masz racje,
            gaga : "Wzgorze Blekitnego Snu" to bardzo sympatyczna ksiazka, wlasnie
            taka "odtrutka" (nie tylko na "Inny swiat" zreszta) ... Az by sie chcialo byc
            zeslanym przez carat na Syberie ;oD ... Ciekawe, ze w Polsce ( i chyba w Rosji
            tez) Syberia nie dorobila sie wlasciwie beletrystyki innej niz "lagrowa" ...
            Groza lagrow przeslonila wszystko ? a potencjalni syberyjscy Londonowie i
            Coopery (o May'ach nie wspomne) leza gdzies pod Workuta ?
            • Gość: mordyga Re: Sołżenicyn- prawda o ZSRR czy ... IP: *.bauboden.com, 01.07.02, 08:15
              Najbardziej znana ksiazka Solzenicyna na zachodzie jest 'Archipelag Gulag'.
              Prawda o rosyjskich lagrach i zyciu w nich wstrzasnela niejednym czytelnikiem.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka