Dodaj do ulubionych

Roa Bastos

27.04.05, 14:21
Nie chce wcale otwierac nowego watku, chce tylko westchnac sobie - zmarl Roa
Bastos, wielki paragwajski pisarz. po polsku wydano w swoim czasie: "Syn
czlowieczy" i "Ja, najwyzszy". nalezal do tych najwiekszych. W Polsce
przeszedl bez echa. Szkoda. Niedawno odszedl Cabrera Infante. To byli - sa
swietni, wielcy pisarze. Swoja droga jak niewiele nam w Polsce z boomu
zostalo, takie male "bum".
Obserwuj wątek
    • broch Re: Roa Bastos 27.04.05, 14:43
      Infante na polski rynek nie trafi (mysle o Tygrysach). Obok Limy to moj ulubiony
      pisarz a Tygrysy sa absolutnie genialne.
      Bastos nigdy w Polsce nie cieszyl sie popularnoscia. Nawet w czasach boomu, choc
      wowczas na polskim topie byli inni znacznie mniej utalentowani pisarze
      iberoamerykanscy. Kwestia reklamy. Boom byl wylacznie reklama a w jej ramach
      autor "Syna czlowieczego" po prostu sie nie miescil. Nie sadze aby byl jakis
      specjalny powod po temu. Tak po prostu (niestety) sie stalo. Teraz juz za pozno.
    • a.adas Re: Roa Bastos 27.04.05, 20:24
      W Polsce wydano jeszcze zbiór: "Kurupi i inne opowiadania". Tytułowe opowiadanie
      jest w jakimś sensie "brakującym" rozdziałem "Syna człowieczego" (dla mnie
      nierównego). A "Ja, Najwyższy" to już rzecz wyjątkowa, choć przebrnąć przez to
      ciężko, a już bez choćby pobieżnej znajomości historii Ameryki Płd. chyba nie
      sposób. Może to decyduje o hermetycznosci Bastosa? Z kręgu iberoamerykańskiego
      hyba tylko Fuentes kładzie podobny nacisk na historyczno-polityczne rozważania.
      Jest jeszcze Marquez, ale Kolumbijczyk posługuje się inną formą, mniej
      realistyczną - choć to pewnie uogólnienie: patrz "Generał w labiryncie", a u
      Bastosa fragmenty "Ja, Najwyższego".
      • bumm Re: Roa Bastos 28.04.05, 10:36
        Z Roa Bastosem jest pewnie ten "problem", że nie jest taki gładki w lekturze
        jak taki Garcia Marquez na przyklad, wiec pewnie nigdy nie bedzie rownie
        popularny. Ale to w sumie nic zlego, bo zawsze sa ksiazki z nieco wyzszej
        polki, nie wszystkim znane. Szkoda tylko, ze na wznowienie pewnie nie ma szans.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka