Dodaj do ulubionych

Grupa Literacko-poetycka Oksymoron

28.04.05, 18:13
Serdecznie zapraszm na stronę GLP Oksymoron oraz na forum poetyckie pod naszym
patronatem.

Chcesz być czytany? chcesz zaistniec? otrzymywać rady?
Publikować można wiersze, opowiadania, felietony - wszystko ocenimy, poddamy
krytyce, udzielimy ewentualnych rad

Zapraszamy serdecznie do wspołpracy ludzi, którzy cenią sobie młodych twórców
oraz samych, wspaniałych młodych twórców, którzy zasilą nasze szeregi

Adres strony:
www.glp-oksymoron.prv.pl
Adres forum
www.forum.oksymoron.prv.pl
Obserwuj wątek
    • sonia40 Re: Grupa Literacko-poetycka Oksymoron 01.05.05, 13:25
      "Naszym" czyli czyim ? Kto to będzie oceniał ?
      Są już takie fora "poetycko-literackie". Zamieszczają tam swoje wiersze młodzi
      ludzie z nadzieją, że może ktoś im pomoże (choćby zrozumieć tę ich potrzebę
      pisania), a jeśli oceni, to w sposób profesjonalny. Zastanawia mnie co dzieje
      się potem z tymi wierszami. Taki portal poetycki kształtuje gust
      innych "adeptów poezji" a zalew grafomaństwa jest czymś strasznym.
      Na takich portalach zamieścić swoje "dzieło" może każdy. Jeśli jest to tylko
      zabawa, bo ktoś lubi się pośmiać czytając śmieszne albo głupawe wierszyki, to
      trudno. Jeden lubi kawior, drogi kalafiory. Gorzej jeśli wykorzystuje się
      nawiedzonych artystów (o wyśmiewaniu nie wspomnę) a admini deklarując "misję
      tworzenia współczesnej poezji" zamieszczają tam głównie płatne reklamy firm.
      Mogę jeszcze zrozumieć potrzebę takich reklam (z czegoś rachunki trzeba
      płacić), ale myślę, że odrobina szacunku należy się tym młodym ludziom, wśród
      których może są przyszli poeci, lub pisarze (choćby miał to być tylko jeden).
      Może jestem niesprawiedliwa a strona okaże się Ok, ale zniesmaczyłam się
      ostatnio czytając to i owo na takich stronach.
      Życzę powodzenia i pozdrawiam
      S.
      • stukpuk-iga Re: Grupa Literacko-poetycka Oksymoron 02.05.05, 02:19
        "naszym" czyli Grupy :]

> Zastanawia mnie co dzieje
        > się potem z tymi wierszami

a co miałoby się dziać? :> są, do wglądu, przecież każdy zamieszcza bo chce :]

> Gorzej jeśli wykorzystuje się
        > nawiedzonych artystów (o wyśmiewaniu nie wspomnę) a admini deklarując "misję
        > tworzenia współczesnej poezji" zamieszczają tam głównie płatne reklamy firm.

O, adminem jestem ja. Czy misją to można nazwać - nie wiem, a jedyne reklamy, to
        kampania google i firmy, u której założona jest domena. A i to się wkrótce
        zmieni, dopiero zaczynamy, a start musi być jakiś, nie od razu doskonały :]
        Tak to jest, czy sie wykorzstuje? wszystko co zrobiliśmy jest za darmo, ani ja,
        ani drugi admin za nic nie płaciliśmy, wiec nie mamy zamiaru zarabiać na
        użytkownikach. Wierz czy nie - kochamy pisać, a tworząc Oksymoron chcemy dać po
        prostu koleją alternatywę dla ludzi, którzy chcą publikować w internecie w celu
        uzyskania rad i krytyki ze strony CZYTELNIKA ;)

> Taki portal poetycki kształtuje gust
        > innych "adeptów poezji" a zalew grafomaństwa jest czymś strasznym.

W naszym mniemaniu, czyli moim i współzałożyciela, trzeba uczyć jak nie zalewać
        grafomaństwem, mamy pewne określone zasady i pryzmat własnych doświadczeń z
        poezją. Sami zalaliśmy kiedyś grafomaństwem pewien portal, a teraz zakładamy
        swój, aby stworzyc miejsce, gdzie ludzie nawzajem mogą sobie pokazywać, jak
        pisać, żeby grafomaństwa nie było :]

> Może jestem niesprawiedliwa a strona okaże się Ok, ale zniesmaczyłam się
        > ostatnio czytając to i owo na takich stronach.

Cóż, nie wszystko trzeba mierzyć równą miarą. To samo możnaby powiedzieć o tym
        forum, które spełnia przecież taką samą role, jak to założone przeze mnie i
        przyjaciela. Oboje piszemy, uczymy się pisać, czytamy i uczymy się czytać
        innych, aby umieć zobaczyc własny bład i pisać jeszcze lepiej...
        A i nie wiem skąd takie zdanie, nalezę do wielu takich miejsc. Admini płacą za
        nie, za serwer, za domeny, bo kochają poezję. Tak jest w większości portali
        poetyckich, jakie znam i szanuję - tych, których nie szanuję, a zapewne o tych
        mówisz, omijam szerokim łukiem.

Wybacz, że odpowiadam nieco chaotycznie (jestem na nogach od prawie 40 godzin),
        mam nadzieję, że wszystko jasne, jesli nie, to pytaj, chętnie udzielę odpowiedzi ;)

Pozdrawiam ciepło i przedsennie
        • sonia40 Re: Grupa Literacko-poetycka Oksymoron 02.05.05, 10:28
          Przepraszam serdecznie za tą moją pisaninę. Jakiś zły dzień miałam, czy jak :))
          Choć nie całkiem może to było bez sensu. Pisać każdy przecież może, tylko czy
          powinien. Kiedyś barierą, która oddzielała grafomańskie wyczyny były
          wydawnictwa, które nie chciały ich wydawać. Teraz można umieścić
          każdego "potwora" w internecie i zawsze ktoś przeczyta. Kondycja finansowa
          wydawnictw jest teraz kiepska, bo jakoś kupujacych książki mało. Nie jest to
          artykuł pierwszej potrzeby, a "elYty finansowe" zamiast książek wolą książeczki
          czekowe. Początkujący pisarze lub (jeszcze gorzej) poeci, choćby nawet
          utalentowani, mają marne szanse na wydanie swojej książki. Dlatego też takie
          popularne stały się strony, gdzie można zamieszczać to co się napisało. I
          pewnie tak być musi. Przetrwa to co jest potrzebne. A książki? - mam nadzieję,
          że przetrwają. Z komputerem nie sposób iść do łóżka aby poczytać. No chyba, że
          wymyślą takie malutkie, specjalnie do czytania w łóżku :)))). Wszystko przed
          nami, świat się zmienia.
          A strona ciekawie wygląda i odwiedzę ją nie raz. Pozdrawiam Grupę Oksymoron
          serdecznie i powodzenia. S.
          Ps. Mój email: sonia40@gazeta.pl, jeśli masz ochotę odpowiedzieć. (Obawiam się,
          że to forum ma inny cel, choć może się mylę)
        • buziaczek3 Re: Grupa Literacko-poetycka Oksymoron 03.05.05, 18:11

• buziaczek3 Re: Grupa Literacko-poetycka Oksymoron 03.05.05, 20:39
            buziaczek3 napisała:
            Witam to znów ja wiem że atmosfera gróp poetyckich itp. jest dość ściśle
            mówiąc nerwowa nie twierdząc żę ja nie ale cieszę sie z linków które podałaś
            choć jak zwykle muszę spędzić troche czasu nad nowym forum aby zapoznać się z
            ich treścią ale Wielkie Dzięki za nową szanse...........
            Pozdrawiam!
            buziaczek3

sorry za błedy nie zawsze myśle przytomnie cóż kolejna etap na tej stronie godny
            zainteresowania przez krytyków :)
    • daryja84 Re: Grupa Literacko-poetycka Oksymoron 27.05.05, 21:55
      Jakby ktoś chciał poprostu opublikować, to założyłby sobie własną stronę (ze
      zdjęciem, biografią i migającym kursorem), ale większość ludzi jednak marzy o
      papierze i farbie drukarskiej. A co do krytyki to już na tym forum jest więcej
      ludzi zawsze chętnych, by człowieka zgnoić. Patrz: moja skromna osoba.
      Patrzyłam tam na prozę bo to mnie najbardziej interesuje i co? Dwa kawałki w
      tym jeden zdaje się Twój. Grupa Literacko-poetycka Moron nie ma nam nic do
      zaoferowania, nic, czego by tu nie było. Mimo to doceniam starania.
      • daryja84 Re: Grupa Literacko-poetycka Oksymoron 27.05.05, 21:57
        A i, nie tak jak sonia, nie będę przepraszac. A dzisiaj jest mój wyjątkowo
        dobry dzień. Normalnie jestem jeszcze gorsza.
        • stukpuk-iga Re: Grupa Literacko-poetycka Oksymoron 29.05.05, 11:50
          daryja84 napisała:

> A i, nie tak jak sonia, nie będę przepraszac. A dzisiaj jest mój wyjątkowo
          > dobry dzień. Normalnie jestem jeszcze gorsza.

Hehehehe...

Proszę ja Ciebie, dopiero zaczynamy, nie wymagaj nie wiadomo czego... Nie
          spodobało Ci się, trudno, obawiam się, że przeżyję, to wcale nie brzmi z Twoich
          ust strasznie, nie obraża mnie, nie mierzi. Z prozą jest inaczj niż z poezją,
          szkoda, że tam nie zajrzałaś. BTW, ja zawsze chętnie komentuje, nie rób z siebie
          Bóg wie jakiej komentatorki - mnie nie podoba się tutaj, bo poziom jest marny i
          nikt nad tym nie pracuje, żeby było inaczej.

A i jeszcze jedno... 'Oksymoron' nie 'Moron'

pozdrawiam ciepło
          Iga
          • daryja84 Re: Grupa Literacko-poetycka Oksymoron 30.05.05, 02:17
            Nikt nad tym forum nie pracuje, bo nie ma jak, admin zniknął i na maile nie
            odpowiada, jakby ktoś go nawet chciał zastąpić to nie ma jak. A ja z siebie nie
            robię żadnej komentatorki, jak to wdzięcznie ujęłaś, ja zołza jestem, ot wsio.
            A jeśli chodzi o tę stronę, do której powstania się prawdopodobnie przyczyniłaś
            w mniejszym lub większym stopniu, to nie mam nic przeciwko, ale forum jest od
            strony technicznej wygodniejsze. Tyle chciałam powiedzieć. Za "Bóg wie jakiej"
            też dziękuję, postoję, Bóg nic do mnie nie ma, pewnie nie wierzy we mnie tak
            samo jak ja w niego. Do poezji też zajrzę w wolnej chwili, zobaczymy co też tam
            się za skarby polskiego wierszopisarstwa ukrywają, bez ironi, skoro tak
            chwalisz to chyba jest co. A to ostatnie to taka mała gra słów, ćwiczenie
            literackie, żarcik... :)
            • rekwizytornia Re: Grupa Literacko-poetycka Oksymoron 30.05.05, 13:21
              Ło jeżu, czyżbym załapała? :)

Pozdrawiam serdecznie z rozgrzanej do czerwoności wielkiej płyty

Rekwizytornia
    • rekwizytornia Re: Grupa Literacko-poetycka Oksymoron 30.05.05, 13:17
      Wlazłam tam byłam i teraz wiem, że za żadne skarby nie chcę, by ktoś mnie tam
      oceniał, krytykował, a nawet tylko zobaczył mój tekst. Błędy interpunkcyjne i
      literówki już na stronie głównej najlepiej świadczą o profesjonalizmie jej
      twórców. Podobnież wyskakujący przy uruchomieniu pop-up.

Forum może się nie podobać, ale pod jednym względem bije wiele innych -
      zaglądają tu ludzie, którzy pracują w wydawnictwach, często od wielu lat, i
      mają do czynienia z amatorskimi pisarzami i poetami na każdym niemal kroku.
      Potrafią doradzić, skrytykować, a czasem nawet pochwalić :) Tyle.

A teraz wracam, znękana upałem, do czarujących notatek z jeszcze bardziej
      czarującego wykładu. W końcu co to dla mnie - sześć egzaminów ;)

Rekwizytornia
      • sonia40 Re: Grupa Literacko-poetycka Oksymoron 30.05.05, 15:19
        > A teraz wracam, znękana upałem, do czarujących notatek z jeszcze bardziej
        > czarującego wykładu. W końcu co to dla mnie - sześć egzaminów ;)
        > Rekwizytornia

I wszystkie zdaj, powodzenia. :)))
        S.
      • stukpuk-iga Re: Grupa Literacko-poetycka Oksymoron 30.05.05, 15:42
        rekwizytornia napisała:

> Wlazłam tam byłam i teraz wiem, że za żadne skarby nie chcę, by ktoś mnie tam
        > oceniał, krytykował, a nawet tylko zobaczył mój tekst. Błędy interpunkcyjne i
        > literówki już na stronie głównej najlepiej świadczą o profesjonalizmie jej
        > twórców. Podobnież wyskakujący przy uruchomieniu pop-up.

gdzie te błedy? bardzo chciałoby się wiedzieć.
        >
        > Forum może się nie podobać, ale pod jednym względem bije wiele innych -
        > zaglądają tu ludzie, którzy pracują w wydawnictwach, często od wielu lat, i
        > mają do czynienia z amatorskimi pisarzami i poetami na każdym niemal kroku.
        > Potrafią doradzić, skrytykować, a czasem nawet pochwalić :) Tyle.

szkoda, że większośc tu publikujacych to małoletnie dziewczątka o zapędah
        pseudogotyckich, do skakaniu z mostu i cięcia się zyletkami etc. o_O
        Właśnie tacy wolą tu publikować, bo sie ich pogłaszcze po główce i powie, że
        jest pięknie...

Polecam pani w takim razie Nieszufladę, albo Poezję.org, ciekawam co tam
        powiedzą na tutejszą twótrczośc... i zapewniam, że tam krytykują ludzie o takim
        zawodzie

pozdrawiam i apeluję o EOT, gdyz ta dyskusja powoli staje się żenująca

btw, po dziwnych rzeczach pani ocenia miejsca, pani nie jest człowiekiem? :>
        • rekwizytornia Re: Grupa Literacko-poetycka Oksymoron 30.05.05, 16:36
          Cóż, widzę, że jakakolwiek krytyka strony jest tu nie do przyjęcia, odpowiem
          więc w równie napastliwym i niegrzecznym tonie: radzę wziąć oko do ręki, do
          drugiej zaś odpowiedni słownik i poszukać. Polecam Podrackiego. Bardzo
          skuteczna metoda.

Internet to świetne medium informacyjne, ale nie sposób na publikowanie
          tekstów. Od tego jest coś, co zwiemy książką, więc proszę mnie nie brać za
          słówka. Forum przydaje się jako miejsce, w którym można poprosić o radę, zadać
          konkretne pytanie i, przy odrobinie szczęścia, uzyskać równie konkretną
          odpowiedź. Głaskanie po główce nieczęsto się zdarza, bo anonimowość sprzyja
          krytykującym i pozwala im pisać rzeczy, których prosto w oczy nikomu by nie
          powiedzieli albo ujęliby to w łagodniejszej formie. Twierdzenie, że forum jest
          be, ponieważ pojawiają się tu wiersze "małoletnich dziewczątek o zapędah
          pseudogotyckich" (tak na marginesie: zapędaCH) jest lekko niepoważne. Większość
          tych tekstów pozostaje bez komentarza - a to też o czymś świadczy. Nie podoba
          się? Droga wolna. Przeczytałam wierszydła z Oksymoronu i nie widzę specjalnej
          różnicy między nimi a tym, co trafia na Forum. Z jedną małą różnicą: tu trafia
          wszystko i zasady oceny są jasne. A kto i dlaczego wybrał "utwory" na waszej
          stronie? Bóg raczy wiedzieć.

Pozwolę sobie odpowiedzieć jeszcze na ostatnie, jakże uprzejme i wysokich lotów
          pytanie - z pewnością nie należymy do tego samego gatunku.

Rekwizytornia

PS Proponuję przejść na język polski. Skrót BTW znakomicie zastąpi swojskie
          "(a) tak na marginesie". Znawca literatury powinien dbać o czystość i piękno
          rodzimego języka.

• stukpuk-iga Re: Grupa Literacko-poetycka Oksymoron 30.05.05, 17:07
            rekwizytornia napisała:

> Głaskanie po główce nieczęsto się zdarza, bo anonimowość sprzyja
            > krytykującym i pozwala im pisać rzeczy, których prosto w oczy nikomu by nie
            > powiedzieli albo ujęliby to w łagodniejszej formie.

zabawne, jak pani kłamie... czytam co sie tu dzieje

> Większośćtych tekstów pozostaje bez komentarza - a to też o czymś świadczy.

nie zauważyłam; powiem więcej, częstokroć były one chwalone;

> A kto i dlaczego wybrał "utwory" na waszej
            > stronie? Bóg raczy wiedzieć.

pani raczy przeczytać ogłoszenia na przykład, w dziale odpowiednim cała idea
            została wujaśniona. Utwory wybierają użytkownicy; czy pani próbuje usilnie mi
            sugerować, że obowiązuje stronniczośc administracji? (BTW, przynajmniej jest
            jakaś administaracja)

> PS Proponuję przejść na język polski. Skrót BTW znakomicie zastąpi swojskie
            > "(a) tak na marginesie". Znawca literatury powinien dbać o czystość i piękno
            > rodzimego języka.

Skrót ten droga pani jest ogólnie przyjęty w porozumiewaniu się na forum
            internetowych, zapraszam do lektury netykiety, gdzie zasady te jasno zostały
            wyłożone. Nie wystosowałam do pani pisma urzędowego, raczy pani więc zaniechać
            zbędnej złośliwości.
            • rekwizytornia Re: Grupa Literacko-poetycka Oksymoron 01.06.05, 10:43
              Moja złośliwość jest skromną odpowiedzią na chamskie "pani nie jest
              człowiekiem". Ale mogłam to sobie darować, bo - jak widać - do niektórych nic
              nie dociera. Na jeszcze grzeczniejsze "pani kłamie" nie będę już reagować,
              szkoda mojego czasu.

Tekst przed publikacją - obojętnie jaki, obojętnie gdzie - należy sprawdzić.
              Literówki, błędy ortograficzne oraz interpunkcyjne są niedopuszczalne. W
              prawdziwym wydawnictwie korektor siądzie i je poprawi, a w internecie niet.
              Powtarzam: nie podoba się? Droga wolna, przecież jest Oksymoron, to po co
              tracić tu czas?

Podpisuję się pod zdaniem Sonii40: "Po stylu wypowiedzi w tym wątku nie mam
              zamiaru tam więcej zaglądać". Ja również. Żegnam.

Rekwizytornia
          • stukpuk-iga Re: Grupa Literacko-poetycka Oksymoron 30.05.05, 17:10

> Pozwolę sobie odpowiedzieć jeszcze na ostatnie, jakże uprzejme i wysokich lotów
            >
            > pytanie - z pewnością nie należymy do tego samego gatunku.

a to ciekawe... myslałam, że człowiek może czasem popełnić błąd, wszak jest
            tylko człowiekiem - oceniać cos po literówce - g e n i a l n e

ps, i co z tą Nieszufladą?
            • sonia40 Re: Grupa Literacko-poetycka Oksymoron 31.05.05, 20:30
              Mam pytanie do Stukpuk-igi(jeśli tu jeszcze się pojawi).
              Dlaczego grupa powstała skoro osoby, które ją założyły, są także na innym
              portalu poetyckim ?
              Dlaczego szukacie nowych członków również tu ?
              Strona wygląda tak jakby miały dołączyć do was tłumy osób, czy to nie przerost
              formy nad treścią ?
              Próbowałam coś tam przeczytać, nie sposób zmienić stylu na stałe. Ciągle wraca
              czarny kolor. A i do poczytania też niewiele.
              Po stylu wypowiedzi w tym wątku nie mam zamiaru tam więcej zaglądać.
              • smerfetetka Re: Grupa Literacko-poetycka Oksymoron 03.06.05, 15:21
                Czytając cały wątek od początku do końca oraz kilka innych wątków na forum
                gazeta.pl nie ma się raczej ochoty więcej zaglądać, ale tutaj, na to forum.
                Chyba, że kogoś interesuje, komu czytając jaki utwór zbiera się na wymioty, co
                inni sądzą na temat kupy lub też kto nie swoje utwory stąd publikuje gdzie
                indziej i pod jakim nickiem. Na różnych forach i różnych portalach poetyckich
                jest jak jest i nie da się tego raczej zmienić. Piszą różni ludzie na różnym
                poziomie. Można omijać takie miejsca albo zaakceptować to i spróbować poszukać
                czegoś dla siebie. Każdy zrobi jak zechce. Mi się udało znaleźć coś dla siebie
                i tutaj i na portalu Oksymoron, trzeba tylko nauczyć się szukać. I już nie jest
                czarno, tylko biało - niebiesko, widocznie nie skończyła się jeszcze faza
                testowania skórek, wszak tamto forum istnieje dopiero miesiąc.
                Dziwi mnie zacietrzewienie, z jakim niektóre osoby zareagowały na zaproszenie
                Igi do Oksymoronu (zaproszenie do zajrzenia, poczytania, być może zamieszczenia
                czegoś swojego lub skomentowania czyjegoś, słowem – do wspólnej zabawy).
                Tyle miałam do powiedzenia w tej kwestii. I chyba czas już zakończyć tę
                żenującą dyskusję.
                Pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka