Gość: cl IP: 212.244.115.* 31.05.05, 13:46 Jestem młodą mężatką. Chciałabym mieć czysty dom, ale nie chcę tak jak moja mama ciągle biegać ze szmatą. Może ktoś spotkał sie z jakimś poradnikiem jak to sobie zorganizować? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
another_story Re: poradnik o sprzątaniu 31.05.05, 14:12 Proponuję "Claudię" albo inną "Panią Domu". Pomiędzy opisami nowych diet bananowych a plotkami na temat życia seksualnego Jacques'a Chiraca na pewno znajdą się też porady odnośnie sprzątania. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
to_jaaa Re: poradnik o sprzątaniu 31.05.05, 14:27 1. zamiast szmaty biegaj z odkurzaczem 2. zagoń męza do biegania 3. słuchaj radia Maryja - tam radzą jak być bogobojną i czystą Odpowiedz Link Zgłoś
another_story Re: poradnik o sprzątaniu 31.05.05, 14:31 Nie zgadzam się z punktem 3. O. Rydzyk zajmuje się głównie badaniem metryk polityków pod kątem przynależności do pewnej nacji. Odpowiedz Link Zgłoś
to_jaaa Re: poradnik o sprzątaniu 31.05.05, 14:33 to nie o taką czystość chodzi???? ojejej, to ja źle zrozumiałam ;-( Odpowiedz Link Zgłoś
another_story Re: poradnik o sprzątaniu 31.05.05, 14:34 Nie płakaj, wybaczam Ci ;). Odpowiedz Link Zgłoś
noida Re: poradnik o sprzątaniu 31.05.05, 14:53 Niestety, w "Klaudiach" i innych brak jest porad na temat sprzątania. Widać redaktor naczelne mają panią do sprzątania i nie dostrzegają problemu. Jeśli chodzi o problem sprzątania to warto zajrzeć do takich pozycji jak: "Perfekcyjna gospodyni" Enza Betteli "Układanie serwetek" Ota Mikolasek, Marianne Mueller, Hans Tapper "Moralność Pani Dulskiej" Gabriela Zapolska "Sztuka wojny. Pracującej kobiety" Chu Chin-Ning A z literatury obcojęzycznej: "How the Queen Cleans Everything : Handy Advice for a Clean House, Cleaner Laundry, and a Year of Timely Tips" by Linda Cobb "Clutter Control : Putting Your Home on a Diet" by JEFF CAMPBELL "Speed Cleaning 101" by Laura Dellutri "The Cleaning Encyclopedia" by Don Aslett I żebyście sobie nie myślały- te książki naprawdę istnieją :-) Odpowiedz Link Zgłoś
to_jaaa Re: poradnik o sprzątaniu 31.05.05, 14:56 polecam również cała bibliografię Marthy Stewart przy okazji nauczysz sie układac lniane serwetki na popołudniową herbatkę dla teściów, piec indyka z kasztanami, przesadzać bratki, szyć story, wbijac kołki rozporowe, przygotowywac sałatke śledziową po indonezyjsku, wymieniać połamane płytki na tarasie... Odpowiedz Link Zgłoś
noida Re: poradnik o sprzątaniu 31.05.05, 15:03 A także jak przetrwać w więzieniu i pomimo pobytu w nim pomnożyć swój majątek ;- ) Odpowiedz Link Zgłoś
to_jaaa Re: poradnik o sprzątaniu 31.05.05, 15:05 nie ośmieliłam się zasugerować.... ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
braineater Re: poradnik o sprzątaniu 31.05.05, 15:05 Jak się uczyc to od podstaw i na klasyce: Mrs Beeton's Book of Household Management, czyli największy wiktoriański poradnik dobrej pani domu (a raczej dobrej ochmistrzyni). Dowiesz się stąd wszystkiego co trzeba o polerowani sreber, sezonowym przemywaniu zastawy tajemniczymi miksturami, układzie tejże na stole w zalezności od rang i hierarchii oraz tysięcy pozytecznych rzeczy. A żeby było prościej ksiązeczka jest w całości free do znalezienia po sieci, niestety bez ilustracji a tych w papierowym wydaniu (non-stop wznawianym - ostatnio Oxford World Classic) jest nieprzebrane mnóstwo - od schematu jak profesjonalnie poskładac serwetki do obrazów prawidłowo ćwiartowanego dzika. Pozdrowienia:) Odpowiedz Link Zgłoś
noida Re: poradnik o sprzątaniu 31.05.05, 15:17 Jak juz klasyka to czemu nie po polsku? Polecam "Kucharkę litewską" autorstwa pani W. A. L. Zawadzkiej lub "Piekarnia i cukiernia. Wytworna i gospodarska" Marty Norkowskiej z illustracyami. Co prawda oba te dzieła to książki raczej kucharskie, ale opatrzone licznymi uwagami, jak zachować porządek w kuchni, co zrobić z zepsutą mąką, jakie sprzęty powinna mieć na składzie każda szanująca się kucharka (m.in. miotły dwie, jedna do pieca, druga do podłogi) oraz ile musi wisieć zając, żeby skruszał i co zrobić z wypadającymi z niego po tym czasie robakami ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Margo Re: poradnik o sprzątaniu IP: *.aster.pl / *.aster.pl 02.06.05, 21:57 > Co prawda oba te dzieła to książki raczej kucharskie, ale opatrzone licznymi > uwagami, jak zachować porządek w kuchni, co zrobić z zepsutą mąką, jakie > sprzęty powinna mieć na składzie każda szanująca się kucharka (m.in. miotły > dwie, jedna do pieca, druga do podłogi) oraz ile musi wisieć zając, żeby > skruszał i co zrobić z wypadającymi z niego po tym czasie robakami ;-) Uwielbiam takie książki! :-) Serio. Mogę sie dokleić do starej książki kucharskiej na godziny. Odpowiedz Link Zgłoś
another_story Re: poradnik o sprzątaniu 31.05.05, 15:04 Jeśli chodzi o problem sprzątania to warto zajrzeć do takich pozycji jak: "Perfekcyjna gospodyni" Enza Betteli "Układanie serwetek" Ota Mikolasek, Marianne Mueller, Hans Tapper "Moralność Pani Dulskiej" Gabriela Zapolska > "Sztuka wojny. Pracującej kobiety" Chu Chin-Ning > A z literatury obcojęzycznej: > "How the Queen Cleans Everything : Handy Advice for a Clean House, Cleaner > Laundry, and a Year of Timely Tips" by Linda Cobb > "Clutter Control : Putting Your Home on a Diet" by JEFF CAMPBELL > "Speed Cleaning 101" by Laura Dellutri > "The Cleaning Encyclopedia" by Don Aslett Nie ukrywam, jestem pod wrażeniem Twojej erudycji... Obawiam się tylko, że kiedy już przejrzymy te wszystkie pozycje, będziemy miały bankowo nerwicę natręctw na tle sprzątania. Odpowiedz Link Zgłoś
to_jaaa Re: poradnik o sprzątaniu 31.05.05, 15:06 jeszcze nie zwariowałam ;-) przewrócilo się - niech lezy a ja pod kołderkę z kotem i ksiązką!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
another_story Re: poradnik o sprzątaniu 31.05.05, 15:09 > jeszcze nie zwariowałam ;-) > przewrócilo się - niech lezy > a ja pod kołderkę z kotem i ksiązką!!!! Z kotem...? Niech będzie. Niczemu się nie dziwię, jestem tolerancyjna :). Odpowiedz Link Zgłoś
to_jaaa Re: poradnik o sprzątaniu 31.05.05, 15:10 no co? z kotem nie z kotką ;-)))) Odpowiedz Link Zgłoś
another_story Re: poradnik o sprzątaniu 31.05.05, 15:13 to_jaaa napisała: > no co? > z kotem > nie z kotką ;-)))) Masz rację. Z kotem to jeszcze ujdzie, ale z kotką to już sodomia. Odpowiedz Link Zgłoś
noida Re: poradnik o sprzątaniu 31.05.05, 15:09 Pewnie tak. Dlatego nigdy ich nie kupię ;-) Poza tym nadmierny porządek przeszkadza w myśleniu. Ale jak dziewczyna prosi o radę, to czemu nią nie służyć? Odpowiedz Link Zgłoś
beatanu Re: poradnik o sprzątaniu 31.05.05, 15:28 Gość portalu: cl napisał(a): > Jestem młodą mężatką. Chciałabym mieć czysty dom, ale nie chcę tak jak moja > mama ciągle biegać ze szmatą. Może ktoś spotkał sie z jakimś poradnikiem jak > to sobie zorganizować? Z poradnikiem się nie spotkałam. Wydaje mi się, że dobrze jest zaufać swojej intuicji a przede wszystkim nie wychodzić z założenia, że sprzątanie to tylko i wyłącznie Twoja sprawa. Zakładam, że mieszkasz z mężem (bo jeżeli sama - to cóż, musisz sobie radzić sama) - więc może najpierw porozmawiasz z nim i razem podzielicie obowiązki? A w dobry odkurzacz na pewno warto zainwestować :) Pozdrawiam i życzę miłego wspólnego sprzątania! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cl Re: poradnik o sprzątaniu IP: 212.244.115.* 31.05.05, 16:15 Dzięki za wszystkie posty. Trochę mnie zdziwiło, że czysty dom tak łatwo skojarzono z "Moralnością pani Dulskiej." Pozdrawiam. CL. Odpowiedz Link Zgłoś
noida Re: poradnik o sprzątaniu 31.05.05, 17:03 "Moralność" była dla zmyły, chciałam zobaczyć, czy ktoś zauważy ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nada Re: poradnik o sprzątaniu IP: *.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 02.06.05, 21:20 www.pinezka.pl/content/view/45/191/ ;) Odpowiedz Link Zgłoś
noida a widzieliście 02.06.05, 21:31 że wątek o sprzątaniu wisi na pierwszej stronie gazety jako wart przeczytania? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wiedzmaPL Re: a widzieliście IP: *.sympatico.ca 03.06.05, 07:24 1. Zatrudnij osobe do sprzatania. 2. Jak najmniej otwartych mebli w ogole malo ich w domu, laduj wszystko w szafy, closet - nikt przeciez tam nie bedzie zagladal i wtedy odkurzaj raz w tyg przez pol godzinki. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
procesor do poczytania w necie 03.06.05, 10:58 A prosze bardzo - co prawda po angielsku ale jakż ena temat. :) www.flylady.com/pages/FLYingLessons.asp Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: woda Re: poradnik o sprzątaniu IP: *.sn2.eutelia.it 02.06.05, 21:31 a o stajni augiasza slyszalas? Odpowiedz Link Zgłoś