sylwia_29 02.06.05, 17:11 Witam! Znajoma mojej przyjaciółki jest chora na raka. Szukam dla niej książek, które mogłyby pomóc pozbierać świat, który rozpadł nie na kawałki. Bardzo proszę o sugestie! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kasia840 Re: Książki dla osoby chorej na raka 02.06.05, 18:34 Witam Polecam książke Oskar i Pani Róża Eric- Emmanuel Schmitt. Jest to książka o chłopcu który dowiedział się że jest cieżko chory. Według mnie pomaga zrozumieć sens cierpienia oraz uczy doceniać chwile. Pozdrawiam Kasia Odpowiedz Link Zgłoś
ehunis Re: Książki dla osoby chorej na raka 02.06.05, 19:04 Elaine Nussbaum: Pokonałam raka. Historia amerykańskiej Żydówki, która po dramatycznej walce z rakiem dosłownie wyszarpnęła się ze szponów śmierci. Lektura, która daje nadzieję. Odpowiedz Link Zgłoś
omfala Re: Książki dla osoby chorej na raka 02.06.05, 20:12 Ja "Oskara" b. lubię, ale nie wiem, czy bym polecała. To jest książka o chłopcu, który wie, że umrze. Może daje nadzieję, ale w zupełnie innym sensie. Moim zdaniem może i dobić. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: y( Re: Ksia˛z˙ki dla osoby chorej na raka IP: *.w81-48.abo.wanadoo.fr 02.06.05, 20:18 zgadzam sie z omfala, nie mozna sie pograzac tego typu lekturami. Wzielabym cos z zupelnie innej polki: ,,Buszujacy w zbozu", Vonnegut. Lekkie, a nie glupie. Po coz POGRAZAC SIE w historii umierajacego dziecka...Kazdego by dobilo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: katarzynka Re: Ksia˛z˙ki dla osoby chorej na raka IP: *.arcor-ip.net 02.06.05, 21:56 A ja bym podrzucila L.Hay o mozliwosciach samouzdrawiania lub z wyzszej polki Thorwalda Dethlefsona Choroba jako wyjscie(droga)? - nie znam dokladnie jak na polski przetlumaczono ten tytul. Moze wzmocnia nadzieje a z pewnoscia nie pograza. Odpowiedz Link Zgłoś
5000lib Re: Książki dla osoby chorej na raka 13.03.15, 18:05 Tylko nie Oskar i Pani Róża Eric- Emmanuel Schmitt, z dwóch powodów. Po pierwsze Armstrong (który sam chorował na nowotwór--jądra) pisał, że osoby chorujące na raka nie lubią gdy im się podaje książki właśnie o chorych, walczących dzielnych, chyba,że sami o taką właśnie lekturę poproszą. Drugi powód, subiektywny, książka Schmitta jest słaba (tak, to eufemizm). Lepiej samemu przeczytać samemu/ samej takie książki, ale przede wszystkim rozmawiać, bo rak rakowi nie równy. Jeśli jesteś zainteresowana podeślę tytuły. A co zazwyczaj czyta przyjaciółka? Odpowiedz Link Zgłoś
sylwia_29 Re: Książki dla osoby chorej na raka 02.06.05, 22:18 Bardzo, bardzo dziękuję za wszystkie propozycję. "Oskara..." już wcześniej wyeliminowałam, choć ten tytuł też od razu mi przyszedł do głowy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mila Re: Książki dla osoby chorej na raka IP: *.in-addr.btopenworld.com 02.06.05, 22:41 Czesc, przeczytalam okolo roku temu genialna ksiazke, historie pewnej dziennikarki chorej na raka, ktora umiera, to sa jej zapiski, maile, listy itd. Czytalam to jednak po niemiecku i nie wiem czy jest tlumaczenie. Ale niestety kompletnie zapomnialam tytulu :-( Mam go gdzies zapisanego w domu. Odnajde i dam ci znac! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gauche Re: Książki dla osoby chorej na raka IP: *.ztpnet.pl 02.06.05, 23:42 No super, osobie chorej na raka proponujesz książkę o umierającej kobiecie. Potrzebna jest książka, która pozwoli zapomnieć o chorobie, dać nadzieję a nie o umieraniu. Odpowiedz Link Zgłoś
czarna_jagodka Re: Książki dla osoby chorej na raka 04.06.05, 14:40 Gość portalu: Mila napisał(a): > Czesc, przeczytalam okolo roku temu genialna ksiazke, historie pewnej > dziennikarki chorej na raka, ktora umiera, to sa jej zapiski, maile, listy itd. > > Czytalam to jednak po niemiecku i nie wiem czy jest tlumaczenie. Ale niestety > kompletnie zapomnialam tytulu :-( Mam go gdzies zapisanego w domu. Odnajde i > dam ci znac! Ta ksiązka to "Czasami wołam w niebo" Tamary Matzke i Svena Matzke. Z tym że według mnie kompletnie nie nadaje się dla cięzko chorej osoby. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: allegrohttp://www. Re: Książki dla osoby chorej na raka IP: 80.55.5.* 02.06.05, 23:45 W Poszukiwaniu Straconego Czasu Prousta Odpowiedz Link Zgłoś
autumna Re: Książki dla osoby chorej na raka 03.06.05, 08:43 A może "To Jest Wasze Życie. Być Sobą W Chorobie Przewlekłej" - Małgorzata Baranowska, całości nie czytałam, słyszałam tylko fragmenty w radiu i choć o chorobie, to z humorem. Do tej pory pamiętam kapitalny fragment o rodzinie odwiedzającej chorego w szpitalu, przesiadującej tam godzinami i rozsiadającej sie po wszystkich łóżkach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: megg Re: Książki dla osoby chorej na raka IP: *.law.uj.edu.pl 03.06.05, 09:27 Polecam Armstrong Lance: "Mój powrót do życia". Simpson Joe: "Dotknięcie pustki". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kasia Re: Książki dla osoby chorej na raka IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.06.05, 09:49 "Czasami wołam w niebo". Tamara Zwierzyńska-Matzke Odpowiedz Link Zgłoś
totalna_apokalipsa Re: Książki dla osoby chorej na raka 03.06.05, 13:07 Bardzo głupi pomysł:P Cięzko tę ksiązkę czytać, jak człowiek jest zdrowy i to chyba ostatnia rzecz, którą chciałabym czytać chora na raka... Odpowiedz Link Zgłoś
beatanu Tak trochę inaczej... 03.06.05, 09:57 Piszę z pozycji osoby pracującej wiele lat na oddziale hematologii. Nie w Polsce, ale to raczej nie ma znaczenia, osobom chorym na raka świat rozpada się na kawałki niezależnie od kraju zamieszkania... Nigdy, nigdy nie zobaczyłam na stoliku u jakiegokolwiek pacjenta poradnika w stylu "Jak żyć z rakiem"... A sporo książek owi pacjencji czytają, skazani na długotrwałe leczenie i przebywanie w izolatkach tygodniami. Nie mogę tego poprzeć żadnymi naukowymi badaniami, tylko wieloletnim doświadczeniem, obserwacjami i... dyskusjami o lekturach. Nie wiem w jakim wieku jest Twoja znajoma i na jakim etapie choroby się znajduje. Jeżeli w początkowej fazie szoku spowodowanego diagnozą i pierwszym leczeniem to najprawdopodobniej nie jest w stanie czytać czegokolwiek, a tym bardziej "mądrych" poradników albo autobiografii wyleczonych z raka osób publicznie znanych. Czytanie o tym jak poradzili sobie inni nie znaczy NIC, gdy śwaiet wali się TOBIE... Przynajmniej na początku. O.K. - można mi zarzucić uogólnianie, na pewno są wyjątki od reguły... Ale ciągle mam wrażenie, że w takiej sytuacji bardziej niż najlepsza książka pomoże ciepło Twoich dłoni, Twój czas poświęcony chorej osobie, Twoja gotowość na wysłuchanie milczenia i płaczu, historii smutnej ale i z pewnością nie pozbawionej nadziei. Nie twierdzę, że takie książki nie są potrzebne - ale jeżeli już, to w późniejszej fazie, kiedy chory człowiek z chorobą się oswoi (chociaż niekoniecznie pogodzi). Na pewno potrzebują takich książek przyjaciele i rodzina chorego. A jakie książki cztają "moi" pacjenci? Może to zaskakujące - ale bardzo dużo kryminałów... Taka niezobowiązująca ucieczka od rzeczywistości. Pozdrawiam serdecznie i życzę znajomej Twojej przyjaciółki powrotu do zdrowia :))) Odpowiedz Link Zgłoś
totalna_apokalipsa Re: Tak trochę inaczej... 03.06.05, 13:10 I dlaczego te kryminały mnie nie dziwią?:)))))) Ja też proponowałabym kryminały, najlepiej te PRL-owskie, gdzie zawsze sierżant Bączek z MO rozpracuje wszystkich, a ile się przedtem naużera z byłymi nazistami to się w głowie nie mieści. Równie sensowną, nawet dla 40 letniej kobiety lekturą wydają mi się "Pany Samochodziki" -przygoda, tajemnica , naiwnośc i ...podbudowanie, że dobro zawsze zwycięza:) Odpowiedz Link Zgłoś
konkursowe Re: Książki dla osoby chorej na raka 03.06.05, 10:35 koniecznie cala Musierowicza a zwlaszcza Trolla, gdzie Trolla tez jest chora, ale wyjdzie z tego jest wesola i pelna zycia, caly Terry Pratchet a zwlaszcza wszystko o wiedzmach ze smiechu boli brzuch, i wiesz jak mi sie zle dzieje czytam horrory Kinga bo tam sie tak boje ze nie mam sily obawiac sie niczego innego pozdrawiam powodzenia Odpowiedz Link Zgłoś
sylwia_29 Re: Książki dla osoby chorej na raka 03.06.05, 12:30 Wielkie dzięki za wszystkie propozycje i sugestie. Ja niestety niewiele wiem o chorej osobie. Jak napisałam w pierwszym poście jest to znajoma mojej przyjaciółki. Nie mieszkamy w tym samym mieście. Przyjaciółka ponieważ nie czyta tak wiele książek, jak by chciała, zwróciła się z prośbą do mnie, nałogowej pochłaniaczki książek maści wszelakiej. A ja, kiedy tak zaczęłam się nad tym wszystkim zastanawiać - przestałam cokolwiek wiedzieć. Bo rzeczywiście, w zależności od stanu zdrowia, fazy choroby, nastroju chorej - niektóre książki mogą pomóc, inne zaszkodzić. Nawet "Grek Zorba" - pochwała życia, nauka czerpania energii z siebie, z drobnych przyjemności, które nas otaczają - MOŻE BYĆ tutaj lekturą cokolwiek kontrowersyjną. Dlatego zwróciłam się do Was z prośbą o pomoc. Im więcej tytułów, tym większy wybór i szansa, że trafi się na to, co właśnie teraz jest potrzebne, żeby choć przez chwilę oderwać się od tego, co najbardziej bolesne. Odpowiedz Link Zgłoś
chwillka Re: Książki dla osoby chorej na raka 03.06.05, 15:00 Moim zdaniem to nie muszą być książki z happyendem, ani traktujące o samej chorobie. Zgadzam się z jedym z Was, że otoczenie (bliscy) powinno być naszpikowane wiedzą, żeby umieć wspierać chorą osobę, o ile to tylko możliwe rozumieć ją. Jeśli chora osoba będzie zainteresowana zgłębianiem wiedzy na temat własnej choroby...sama poprosi o pomoc. A książki...(???) takie, które na czas lektury potrafią całkowicie pochłonąc czytelnika, odciąć go od rzeczywistości...i tu przyjaciółka ma pole do popisu, zorientowac się(i jest wspominana przez kogoś mozliwość podarowania tej osobie swojego czasu, zainteresowania) jakiego typu książki są w stanie pochłonąć bez reszty, czy to będą kryminały, czy dramaty...kto wie, może nawet dramaty wojenne, a moze romansidła...a może... (powiem szeptem ...może nawet harlequiny ;] ) Padło na tym forum wiele tytułów świetnych książek i wciąż pada. Właściwie to trwa nieustanna ulewa :) A ja polecę konkretny tytuł(dla bliskich więc np. dla Twojej przyjaciólki), który moim zdaniem daje bliskim niezbędną i bardzo przystępnie podaną wiedzę, jak radzić sobie ze skutkami ubocznymi leczenia i inne, wiele tytułów rozdziałów zaczyna się od słów "Jak sobie radzić...", np.: -Jak sobie radzić ze zmęczeniem -Jak sobie radzić z nudnościami -Jak sobei radzić z innymi kłopotami gastrycznymi -Jak sobie radzić z wypadaniem włosów i zmianami skórnymi -Jak sie własciwie odżywiać ....i inne Choć tytuł ksiązki brzmi bardzo naukowo i zimno książka jest kapitalnym poradnikiem. Kiedyś wybrałam się specjalnie na oddział onkologii, żeby znaleźć jakieś ulotki w poszukiwaniu mniej więcej tej wiedzy, bo była mi bardzo potrzebna dla kogoś bliskiego własnie, i...nic. A książkę przypadkiem...a może nie przypadkiem wypatrzyłam na półce w warszawskiej księgarni. J.McKay, N.Hirano "Chemioterapia radioterapia jak pomagają jak radzić sobie ze skutkami ubocznymi, na czym polega przeszczep szpiku kostnego" GWP Gdańsk 2002 Odpowiedz Link Zgłoś
dzonka Re: Książki dla osoby chorej na raka 03.06.05, 15:11 Moja znajoma wrocila po latach do polskich pozytywistow. Zaczytuje sie w Nad Niemnem, Lalce, uwielbia Grocholę. W moim przypadku chora jest mama i ona nic nie czyta. A ja nie moge zadnych romansow( odrzuca mnie) Grochola, Chmielewska odpada, na mojego ulubionego Twain'a nie mam sily. Pozostal mi Grisham i Coben. Polecam i pozdrawiam Dzonka Odpowiedz Link Zgłoś
dr.krisk Tez mialem ten problem.. 03.06.05, 17:48 I to w przypadku bardzo mi bliskiej osoby. Sam tez spedzilem troche czasu w rozmaitych poczekalniach onkologicznych... W przypadku powaznie chorej osoby ksiazki nie pomoga w "pozbieraniu swiata" - bo wlasnie wtedy czlowiek widzi ze to tylko zadrukowany papier. Tylko bliskosc drugiej osoby, jej empatia czy obecnosc potrafia pomoc. Nawet jezeli mialaby to byc tylko milczaca obecnosc..... Wszelkie poradniki w rodzaju "jak na wesolo poradzic sobie z rakiem" nalezy starannie omijac z daleka. Takze tolpy, Silvy, vilcacory i inne bzdety. Moga chwilowo przyniesc jakas nadzieje, ozywienie - ale powrot do bezlitosnej rzeczywistosci bywa druzgocacy..... A przy dlugotrwalym leczeniu, kiedy chory jakos tam oswaja sie ze swoim stanem - dobrym pomyslem jest powrot do dawnych lektur. To taki chwilowy powrot do czasow, gdy bylo sie zdrowym. Kryminaly z PRL-u: genialne! Ja tkwiac w poczekalniach czytalem "Male listy" Mrozka. Na tyle male ze strawne dla rozdygotanego umyslu, na tyle madre ze przynoszace uspokojenie. Pozdrawiam - KrisK Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: FOXIE77 Re: Tez mialem ten problem.. IP: 170.134.133.* 03.06.05, 19:29 Poniewaz mam duze doswiadczenie z bardzo ciezko chorymi, takze na raka, zgadzam sie w zupelnosci z Beatanu i Dr Krisk. zadnego dolowania, i opisow cierpen innych, dla rodziny i znajomych tak, ale jesli chory ma sile czytac to lekkie latwe i przyjemnne. Jedynie w przypadku gdy sam pacjet wyrazi ochote na czytanie o swojej dolegliwosci, wtedy mozna mu w tym pomoc. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
chwillka A jednak... 04.06.05, 16:21 A jednak wqriwony, mówisz jak teoretyk, jak ktoś, kogo nie przenikał skrywany ale jednak paniczny lęk bliskiej osoby, która żyje z wyrokiem śmierci w zawieszeniu (niepewna daty umorzenia jeśli ono nastąpi ani wykonania bo i tak może być). Granica niezrozumienia jaka dzieli zdrowych od dotkniętych tą chorobą jest niezwykle trudna do pokonania. Absolutnie się zgadzam z dr.Kriskiem. Bliskość, opieka, rozmowa... najważniejsze jest wsparcie. Zresztą to wszystko zostało pięknie przez dr.Kriska powiedziane. Odpowiedz Link Zgłoś
ambjutiful Re: Książki dla osoby chorej na raka 04.06.05, 19:39 Może nie dla osoby chorej, ale dla rodziny i znajomych chorego polecam książki Elizabeth Kubler - Ross. To klasyka psychologii. "Rozmowy o śmierci i umieraniu" - bardzo ważna dla mnie samej kiedyś... Pomogła mi wiele zrozumieć. Odpowiedz Link Zgłoś
ja-czyli-nie-ty Re: Książki dla osoby chorej na raka 04.06.05, 23:47 A moze cos Terakowskiej????? Na przykład Ono lub Poczwarka??? no i jesdtem pod wielkim wrażeniem Smażonych zielonych pomidorów Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Adam Re: Książki dla osoby chorej na raka IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.06.05, 18:13 " Pawilon ( nie mylic z pawulonem :P) chorych na raka " w innym przekładzie " Oddział chorych na raka" Sołżenicyna. Sam byłem w podobnej sytuacji co twoja znajoma, do teraz odwiedzam IMiDz w Wa-wie poradnie onkologiczna no i ta ksiazke podsunał mi moj wujek. Ksiazka wyciagneła mnie ze zdenerwowania a moja mama nadal wzdryga sie na sam tytuł ( złe skojarzenia) ale ksiazka na taka przykra sytuacje najlepsza :) Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
filipooo Re: Książki dla osoby chorej na raka 06.06.05, 10:30 MISTRZ I MAŁGORZATA!!!!!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
fruwam Re: Książki dla osoby chorej na raka 06.06.05, 12:23 Koniecznie do przeczytania autobiografia Lance'a Armstronga (5-krotnie wygral Tour de France). Niestety nie pamietam tytulu ale nie trudno znalezc w ksiegarni (ale polecam tylko pierwsza czesc!). Dalam to mojej cioci chorej na raka i przyznala mi, ze calkowicie odmienilo jej zycie, podejscie, dalo mnostwo sily i optymizmu. Goraco polecam! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ak Re: Książki dla osoby chorej na raka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.06.05, 18:32 Najlepiej zajrzeć do pozycji: "Zagadnienia pedagogiki specjalnej w literaturze: przewodnik bibliograficzny" autor: Ewa Tomasik. wydana przez Wyższą Szkołę Pedagogiki Specjalnej w Warszawie (1999). To przewodnik bibliograficzny (jak widać z tytułu :), który zawiera spis + krótkie streszczenia wszystkich książek, zarówno beletrystycznych jak i literaturę faktu, które przydają się do biblioterapii, czyli leczenia książką. Na końcu jest indeks, łatwo więc znaleźć pozycję pomocną np. dla osoby chorej na raka (choć nie tylko). Ponadto autorka informuje, czy dana książka jest pomocna, czy nie zaszkodzi pacjentowi. Odpowiedz Link Zgłoś
karolinaxx Re: Książki dla osoby chorej na raka 07.06.05, 20:26 W czasie pobytów na oddziale onkologicznym nie przeczytałam ani jednej książki mówiącej w sposób bezpośredni o raku. Czytałam takie jak: "Potęga podświadomości" J. Murphy'ego "Magia wiary" autor jw. "Samotność w sieci" Wiśniewskiego "Ono" też mi wpadło w ręce a teraz męcze już od kilkunastu dni "to wiem na pewno" W. Lamb'a pozdrowienia i powodzenia dla koleżanki ;) będzie dobrze! --- Może to wszystko polega na tym, by żyć dla kogoś? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: owca Re: Książki dla osoby chorej na raka IP: *.zab.zigzag.pl 08.06.05, 16:06 polecam k-pax. mnie bardzo podniosla na duchu. teraz przygotowuje sie do czytania 2-giej części. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: B Re: Książki dla osoby chorej na raka IP: 217.168.132.* 09.06.05, 15:01 Jest piękna książkla o raku "Śmiertelni, nieśmiertelni" tu wydawnictwo Ken Wilber jest wybitnym myślicielem naszych czasów, jednym z twórców psychologii transpersonalnej, autorem kilkunastu książek. Autobiograficzna, poruszająca opowieść Śmiertelni nieśmiertelni w unikalny sposób łączy się z wykładem filozofii wieczystej - wspólnym rdzeniem wielkich religii świata. Niestety, nie kończy się optymistycznie, ale polecam każdemu Odpowiedz Link Zgłoś