ilovefashiontv 08.07.05, 12:58 Szukam motywu sukienki/ek w literaturze, wszystko, poezja czy proza. Jeśli wiecie o czymś, to napiszcie. Dzięki. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
griszah Re: sukienka 08.07.05, 13:02 Jest taka piosenka szantowa "Biała sukienka" zespołu Spinakery z refrenem: I ona taka w tej białej sukience, Jak piękny ptak, który zapiera w piersi dech. Chwyciłem mocno jej obie ręce Oczarowany, zasłuchany w słodki śmiech. I cała w żaglach, jak w białej sukience, Jak piękny ptak, który zapiera w piersi dech. Chwyciłem mocno ster w obie ręce I żeglowałem zasłuchany w fali śpiew. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
staruch Re: sukienka 08.07.05, 13:19 Wiersz polistopadowy "czarna sukienka". Autor (na 90%) K. Gaszyński. Śpiewała to Szałapak w Piwnicy pod Baranami. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anka Re: sukienka IP: 195.205.73.* 08.07.05, 13:28 "Modlitwa za Owena" Johna Irvinga :))) Matka Owena, kiedy jechała potajemnie śpiewać w klubie, zakładała czerwoną sukienkę... Odpowiedz Link Zgłoś
ada08 Re: sukienka 08.07.05, 13:31 "Kibić miała wysmukłą, kształtną, pierś powabną, suknię materyjalną, różową, jedwabną; od której odbijał się drżący blask miesięczny, ..." :-) a. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mamarcela Re: sukienka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.07.05, 13:41 Konstanty Gaszyński "Czarna sukienka" Wacław Potocki "Sielanka" w. 229-232 Odpowiedz Link Zgłoś
hrabalek Re: sukienka 08.07.05, 13:43 "wzrok dziki i suknia plugawa" chyba "Dziady" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mamarcela Re: sukienka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.07.05, 13:46 Wybacz, Hrabalku, ale ta suknia plugawa to z "Powrotu taty" Odpowiedz Link Zgłoś
hrabalek Re: sukienka 08.07.05, 13:50 Gość portalu: mamarcela napisał(a): > Wybacz, Hrabalku, ale ta suknia plugawa to z "Powrotu taty" ale też się ten tata ubrał, a może kto inny? nic już nie pamiętam:(,może to zbóje? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fangora Re: sukienka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.07.05, 13:46 Jerzy Pilch "Pod moncym aniołem" - obsesja żółtej sukienki na każdej stronie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mamarcela Re: sukienka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.07.05, 13:50 Wesele - " "Dajcie bracie kubeł wody: ręce myć, gębę myć, sukniew prać - nie będzie znać". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mamarcela Re: sukienka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.07.05, 13:52 "Staś na sukni zrobił plamę" - dwa razy u Jachowicza i Boya Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: eroica Re: sukienka IP: *.adsl.inetia.pl 08.07.05, 13:56 Wisława Szymborska - "Muzeum" ..."Co do mnie, żyję, proszę wierzyć. Mój wyścig z suknią nadal trwa. A jaki ona upór ma! A jakby ona chciała przeżyć!" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mamarcela Re: sukienka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.07.05, 14:03 Walther von der Vogelweide "Jako gdy kwiaty z trawy wynikają" "... Pani ma kiedy swą postać ukaże, W strojnej sukience i z włosem trefionym, (...)" tłum. Witold Wirpsza Odpowiedz Link Zgłoś
hrabalek Re: sukienka 08.07.05, 14:11 spódnice babki Oskara z "Blaszanego bębenka"- Anny Brońskiej: w pierwszym rozdziale książki, rozdział zresztą nosi tytuł"Obszerna spódnica" Odpowiedz Link Zgłoś
nienietoperz Re: sukienka 08.07.05, 14:05 Esther S.Chwina, (sukienka lezaca na lozku). Odpowiedz Link Zgłoś
hrabalek Re: sukienka 08.07.05, 14:19 "Krzyżacy": Danuśka śpiewająca"Gdybym ci ja miała.." -"Na głowie miała wianeczek, włosy puszczone po ramionach, suknię niebieską i czerwone trzewiczki z długimi końcami". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mamarcela Re: sukienka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.07.05, 14:22 Halina Poświatowska "Wietnam 1965" "Zdarzenie epiczne" ***(Na wiosnę wychodza z ziemi...) *** (sen zimowy moich delikatnych sukien) "Manekiny" "Przypominam" *** (kobiety na ulicach New Yorku...) *** (Harlem jest miastem trudnym) Odpowiedz Link Zgłoś
hrabalek Re: sukienka 08.07.05, 14:23 Holly Golightly ze "Śniadania u Tiffanyego": "Miała na sobie szykowną czarną sukienkę, czarne sandały i krótki naszyjnik z pereł". Odpowiedz Link Zgłoś
hrabalek Re: sukienka 08.07.05, 14:35 sukienka(chyba czerwona) Elki z "Weisera Dawidka" Pawła Huellego Odpowiedz Link Zgłoś
kawa_malinowa Re: sukienka 08.07.05, 14:47 U Prousta bardzo szczegolowe opisy sukien. W "Szklanym kloszu" Esther porownuje swoje sukienki do scietych ryb w szafie i opisuje te, w ktorej jedzie na potancowke.... Odpowiedz Link Zgłoś
kawa_malinowa Re: sukienka 08.07.05, 14:50 Sukienki Ani Shirley - te wstretne i ta wymarzona z bufkami :) Odpowiedz Link Zgłoś
kawa_malinowa Re: sukienka 08.07.05, 15:10 A po co CI to, powiesz? "Przeminelo z wiatrem" - wsrod calej masy sukien Scarlett szczegolnie wazna jest ta zrobiona ze starych "zaslon". Zielona o ile pamietam. :) "Jezdziec miedziany" Pauliny Simmons - biala w czerwone roze sukienka bohaterki, zakupiona przez ojca w Warszawie, ale sprowadzona z Paryza to wazne rekwizyt w powiesci... rozmarzylam sie :) Odpowiedz Link Zgłoś
gawronka Re: sukienka 08.07.05, 15:15 sukienka Scarlett O'Hary przerobiona z zasłony okiennej... Odpowiedz Link Zgłoś
kawa_malinowa dziecieco 08.07.05, 15:25 Do pewnego stopnia "Osla skorka" Perraulta jest wlasnie o sukienkach. I to o jakich! Odpowiedz Link Zgłoś
ilovefashiontv Re: dziecieco 08.07.05, 15:43 Dziękuję i czekam na jeszcze. Z tymi zasłonami przypomniał mi się "Kwiat kalafiora" i sukienka Patrycji. Podsiadło jeszcze. Kawo, piszę pewną- nazwijmy to- pracę. Odpowiedz Link Zgłoś
kawa_malinowa Re: dziecieco 08.07.05, 15:45 To mamy problem, bo mnie to tez zainspirowalo :)) Zartuje.... Chociaz ;) Nie mniej jednak temat bardzo ciekawy! Odpowiedz Link Zgłoś
ilovefashiontv Re: dziecieco 08.07.05, 15:50 :))) nono ;> podsiadło jacek: "więc nim wyjdziesz z łóżka i nałożysz sukienkę nim cię nauczą że nie zaczyna się zdania od więc nim każą zgadywać co poeta chciał powiedzieć w wierszu zrozum że Jezus był nadwrażliwym psychoneurotykiem i tym trudniej mu było że wypełnić Zakon to trudniej niż umrzeć na krzyżu czy kamieniu że był człowiekiem i dopiero wtedy nas zrozumiał zrozum i mnie nim wyjdziesz z łóżka jestem tylko człowiekiem aż człowekiem nie nakładaj jeszcze sukienki" dostojewski fiodor: "pozwól mi całować twoją sukienkę... tak, przez całe życie modlić się do ciebie... (...) i nic ponadto, nic od ciebie nie zażądam" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mamarcela Re: dziecieco IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.07.05, 15:53 Jestem strasznie upierdliwa, wybaczcie, ale to była sukienka Gabrieli - też z zasłon Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mamarcela Re: dziecieco IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.07.05, 15:54 Chodzi oczywiście o "Kwiat kalafiora" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mamarcela Re: dziecieco IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.07.05, 16:58 Patrycja też miała sukienke (różową chyba) z butiku, w której była na weselu Idy, a potem na sylwestrze u Romy - to było w Pulpencji Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mamarcela Re: dziecieco IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.07.05, 17:05 i dalej mi pewna młoda dama podpowiada, że i Ida w Idzie sierpniowej miała jakąś znaczącą sukienkę. We wszystkich tych trzech przypadkach u Musierowicz te sukienki służą temu samemu celowi - uzyskaniu efektu zamiany poczwarki w motyla, bo choć nie suknia zdobi człowieka, ale kobietę jak najbardziej. Odpowiedz Link Zgłoś
kammik Re: dziecieco 09.07.05, 19:31 A tak, racja, najpierw Mila przerobila dla niej swoja suknie z czarnego jedwabiu w motylki, pozniej zas - na podwieczorek u p.Paszkieta uszyla jej biala sukienke, z karczkiem odprutym z maminej poscieli :) Odpowiedz Link Zgłoś
mmk9 Re: dziecieco 12.07.05, 08:52 W "Kwiecie kalafiora" jest mowa o sukience Gabrysi, a Patrycja chodzi w dresach Odpowiedz Link Zgłoś
chihiro2 Re: sukienka 08.07.05, 16:39 Chyba tez Kochanowski w "Trenach" pisal cos o sukienkach Urszulki. Nie pamietam dokladnie, ale cos mi sie tam wala w glowie. Odpowiedz Link Zgłoś
yanga Re: sukienka 13.07.05, 19:13 To był "letniczek pisany", czyli letnia sukieneczka w deseń. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kiki Re: sukienka IP: *.cec.eu.int 08.07.05, 17:07 czerwona sukienka w "Weiserze" Odpowiedz Link Zgłoś
kawa_malinowa Re: sukienka 08.07.05, 17:13 Opowiadanie "Nowa suknia" Virginii Woolf (w tomiku "Dama z lustrem). HEster Prynne ze "Szkarlatnej litery" na swojej sukni musiala nosic znak cudzolostwa. Odpowiedz Link Zgłoś
kawa_malinowa Re: sukienka 08.07.05, 17:19 Czemu to? Zdradz chociaz na co ta praca to sie zmotywuje do szukania ;) Odpowiedz Link Zgłoś
ilovefashiontv Re: sukienka 08.07.05, 17:33 Chyba napiszę na priva, jeśli bardzo chcesz ;-). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Majak Re: sukienka IP: 142.21.142.* 08.07.05, 17:16 Czy chodzi o sukienki, które grały ważną rolę w akcji/utworze czy też po prostu zostały opisane? Do pierwszych zaliczam oczywiście sukienkę Scarlett O'Hara, ale sukienka Gabrysi należy już do drugich (nic nowego nie wniosła do akcji Kwiatu Kalafiora). W "Nad Niemnem" strasznie poruszył mnie moment, gdy Jan Bohatyrowicz odczepiwszy rąbek sukni Justyny z krzaka szybko go ucałował, tak że ona nawet nie zauważyła. No i suknia Izabeli w "Lalce" z szarego jedwabiu, z pąsową różą przy uchu, którą to Wokulski w try miga oszacował gdy został zaproszony na kolację do Lęckich. A tak poza tym to zastanawiam sie nad twróczością współczesną i sukienek jednak nie mam zbyt wiele (ostatnie to chyba suknie Agaty z "Pestki"). Chyba było coś w "E.E." Tokarczuk, ale nie jestem pewna. Ciekawe zjawisko. majak Odpowiedz Link Zgłoś
ilovefashiontv Re: sukienka 08.07.05, 17:18 Chodzi i o to i o to ;-) -- And I eat men like air. Odpowiedz Link Zgłoś
kawa_malinowa Re: sukienka 08.07.05, 17:20 I chyba sukienka Justyny odslaniala kawalek kostki nieprzyzwoicie ..... :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mamarcela Re: sukienka - upierdliwie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.07.05, 17:44 Dzisiaj mam dzień czepialstwa i upierdliwości więc polemizować będę - jak to sukienka Gabrysi nic nie wnosi do akcji? A to, że z koszykarki w dżinsach marki "odra" się rzeczona Gabriela B. w nadobnego motyla przemieniła, a że się Pyziak Janusz w niej tzn Gabrysi okrutnie zachwycił, to nic? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Majak Re: sukienka - upierdliwie IP: 142.21.142.* 08.07.05, 18:29 No tak, masz racje :-) Ale przeciez wiemy, jak to sie z Pyziakime skonczylo... ;-) Majak Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mamarcela Re: sukienka - upierdliwie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.07.05, 18:32 :))) Jasne. ja tylko dzisiaj taka troszku czepialsko - upierdliwa jestem. Upałów nie lubię. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
ash3 Re: sukienka 08.07.05, 17:31 W "Darze" Nabokova sukienka pewnej lokatorki gra kluczowa role w pewnym momencie - narrattor decyduje sie wynajac pokoj wlasnie ze wzgledu na suknie wiszaca na krzesle. Odpowiedz Link Zgłoś