fiona_fiona 29.08.05, 17:17 Czy czytaliści może książkę pt.: "Dwie kobiety"? Niestety autorki (nazwisko niemieckie)nie pamiętam, ale książka fantastyczna. Jeżeli przeczytaliście książki z takim wątkiem wpiszcie. Będę bardzo wdzięczna. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
iwka_j Re: walka z rakiem 29.08.05, 18:38 "Czasami wolam w niebo"- bardzo smutna, ale prawdziwa ksiazka. Jezeli interesuje cie ten temat to polecam jak anjbardziej. "Oskar i pani roza" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kmicic Re: walka z rakiem IP: *.autocom.pl 29.08.05, 19:50 "Oddział chorych na raka" A. Sołżenicyn - beletrystyka "Mój powrót do życia" L. Armstrong - autobiografia fenomenalnego kolarza Obie pozycje bez wątpienia warte przeczytania. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
monikate Re: walka z rakiem 29.08.05, 20:18 Przypuszczam, że chodzi Ci o książkę Diany Beate Hellmann "Dwie kobiety". Odpowiedz Link Zgłoś
monikate Re: walka z rakiem 30.08.05, 19:57 To było do autorki wątku. "Dwie kobiety" to zbeletryzowana historia choroby nowotworowej i walki z nią samej autorki. Zdiagnozowano u niej nowotwór, kiedy miała 18 lat i była mocno dążącą do sukcesu uczennicą szkoły baletowej. Lekarze nie dawali jej szans wyleczenia. Powieściowa Eva spędziła bodajże 2 lata w szpitalu onkologicznym. Opisy terapii, życia szpitalnego, koleżanek, wreszcie miłości poznanej w tymże szpitalu zakończonej happy endem. Dominują refleksje o przewartościowaniu życiowych priorytetów. Taniec znaczył dla Evy bardzo dużo, musiała przyjąć do wiadomości i pogodzić się z tym, iż kariery baletnicy robić nie może. Bardzo mnie wzruszyła ta książka. Podobnie, jak "Najdroższa przyjaciółko", o której link wkleiłam niżej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sla Re: walka z rakiem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.08.05, 13:59 Właśnie całkiem niedawno przeczytałąm książkę niejakiego Nevena Orhela - "Alarm na oddziale onkologii", taka trochę, nazwijmy to "medical fiction", ale fajnie napisana i dość ciekawa. Odpowiedz Link Zgłoś
yanga Re: walka z rakiem 30.08.05, 14:17 Anny Mazurkiewicz "Jak uszczypnie, będzie znak". Odpowiedz Link Zgłoś
monikate Re: walka z rakiem 30.08.05, 19:50 Wklejam wątek o książce, którą przeczytałam i bardzo polecam: ksiazki.wp.pl/katalog/ksiazki/ksiazka.html?kw=70748 Odpowiedz Link Zgłoś
fiona_fiona Re: walka z rakiem 31.08.05, 08:13 Serdecznie dziękuję za te tytuły oraz za nazwisko autorki. Na pewno skorzystam. Pozdrawiam:) Odpowiedz Link Zgłoś
monikate Re: walka z rakiem 31.08.05, 21:21 Przypommniało mi się, że Krystyna Kofta także o tym pisała. Tytuł mi umknął. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: katarka Re: walka z rakiem IP: 195.94.211.* 01.09.05, 14:26 Kofty to chyba "Lewa. Wspomnienia prawej." Odpowiedz Link Zgłoś
kawa_malinowa Re: walka z rakiem 01.09.05, 14:35 "Czasami wołam w niebo" Tamara Zwierzyńska-Matzke i Sven Matzke (?) Pamiętnik kobiety umierającej na raka. nie lubię książek opartych na autobiografii, obawiam się zerowania na emocjach czytelnika, ale ta mną prawdziwie wstrząsnęła. Odpowiedz Link Zgłoś
umbradomini1 Re: walka z rakiem 11.09.05, 12:02 mną też Kawo, a fragmenty były chyba w "WO", czy jakimś innym dodatku.... Odpowiedz Link Zgłoś
kawa_malinowa Re: walka z rakiem 11.09.05, 11:57 W "Tylko ja sama" jest wątek młodej dziewczyny o imieniu Malina, która była chora na raka. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mamarcela Re: walka z rakiem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.09.05, 13:07 "Śmiertelni nieśmiertelni" Kena Wilbera Odpowiedz Link Zgłoś
gatta13 Re: walka z rakiem 11.09.05, 14:12 Victor i Rosemary Zorza "sposób na umieranie". Odpowiedz Link Zgłoś
kawa_malinowa Re: walka z rakiem 16.09.05, 21:53 Lech Majewski "Metafizyka" Dziwaczna powieść, której narrator po śmierci ukochanej kobiety (zaraz po rozpoczęciu ich związku, okazało się właśnie, że jest ona chora) wspomina wspólne miejsca, rozmowy. Trochę metafizyki, obraz H.Boscha w tle... Odpowiedz Link Zgłoś