kardiolog 09.12.05, 12:10 czytal ktos:)))))))))))))))))))))))))))))))) kardiolog Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
griszah Re: Awantura o Basie 09.12.05, 12:13 Zapytaj lepiej kto nie czytał. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
ben-oni Re: Awantura o Basie 09.12.05, 12:20 Ja nie czytałem, ale kazałem przeczytać swojej córce i opowiedzieć. Odpowiedz Link Zgłoś
griszah Re: Awantura o Basie 09.12.05, 12:28 A bo mi się zdawało, że Makuszyński to był i jest w ścisłym kanonie lektur dziecięco-młodzieżowych - no ale czasy się zmieniają :). Odpowiedz Link Zgłoś
kardiolog Re: Awantura o Basie 09.12.05, 12:27 No mysle, ze nowe pokolenie forumowe 2006 nie czytalo jeszcze i na pewno pragna poznac te ksiazke. O pokoleniu 2007 i 2008 nawet nie wposlne- jeszcze sie nie urodzili:)))) kardiolog Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: noida Re: Awantura o Basie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.12.05, 12:39 No a ci z 2006 to się rzeczywiście już urodzili. Ja czytałam Awanturę o Basię, ale dawno i nie pamiętam. Odpowiedz Link Zgłoś
griszah Re: Awantura o Basie 09.12.05, 12:44 Można dziecięciu czytać przez brzuch. Podobno już wtedy wszystko słyszy. Jak będzie kopało to może znaczyć, że się podoba (a w każdym razie wywołuje jakieś emocje). Jak cisza i marazm to może znudzone usnęło. P:) Odpowiedz Link Zgłoś
jottka Re: Awantura o Basie 09.12.05, 13:02 griszah napisał: > Jak cisza i marazm to może znudzone usnęło. albo słucha z otwartą paszczką:) Odpowiedz Link Zgłoś
gatta13 Re: Awantura o Basie 09.12.05, 13:19 Kopanie może również oznaczać "przestań czytać te bzdury i włącz jakąś kreskówkę, najlepiej taką, żeby było dużo krzyku i zabijania." Wszak to nowe pokolenie, nowocześniejsze. Odpowiedz Link Zgłoś
noida Re: Awantura o Basie 10.12.05, 22:35 Myślisz, że już przez brzuch widzą te wszystkie skaczące potworki?? Odpowiedz Link Zgłoś
formaprzetrwalnikowa Re: Awantura o Basie 09.12.05, 13:36 czy to pytanie ma jakis podtekst? - zapytala podejrzliwie. A jesli czytala i to kilka razy, podobalo jej sie a nawet stosowala kilka opisanych w ksiazce chwytow (np z piciem mleka przez rorke w celu nienaruszenia kozucha) to co? ;) Odpowiedz Link Zgłoś
sumire Re: Awantura o Basie 09.12.05, 13:37 A to o rurce to aby nie były "Szaleństwa panny Ewy"? :)) Odpowiedz Link Zgłoś
formaprzetrwalnikowa Re: Awantura o Basie 09.12.05, 13:46 och, calkiem mozliwe. jak pisalam, to czulam ze moge sie mylic. Ale chyba mi lzej w zwiazku z podejrzeniami o drugie dno pytania - no bo teraz jestem tylko przypadek przeczytania kilka razy :) Odpowiedz Link Zgłoś
jottka Re: Awantura o Basie 09.12.05, 14:24 nooo, to 'szaleństwa panny ewy':) pomaga młodej gruźliczce wypic za pomocą rurki mleko z garnka z grubym kożuchem, a nieco później tatuś gruźliczki (zosia jej było?) dopytuje sie z nadzieją, czy nie dałoby sie tak zrobić z butelką koniaku wole 'szaleństwa', ale basia też nie jest zła, tylko niepotrzebnie pare osób wewzruszająco umiera, no ale skłonności makuszyńskiego do scen duszoszczypacielnych, by najłagodniej rzecz określić, są powszechnie znane:) cóż, trudno Odpowiedz Link Zgłoś
eeela Re: Awantura o Basie 10.12.05, 16:41 Ojej, ale zamierzchle czasy zachcialo im sie wyciagac :-D A "Panne z mokra glowa"? :-) Odpowiedz Link Zgłoś
yanga Re: Awantura o Basie 09.12.05, 18:31 Jedna z moich pierwszych samodzielnych lektur (w wieku 6 lat). Jedna z nielicznych, która ocalała i do dziś stoi na półce. Czytana tak często, że do dziś mogę cytować fragmenty z pamięci. Straszna, w samotności długo przeżywana scena śmierci mamy Basi: "Jak grzmot po ziemi się toczący wypadł z mroku pociąg. Kobieta ostatnim straszliwym wysiłkiem zdołała odrzucić dziewczynkę..." Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: foxie77 Re: Awantura o Basie IP: 1.3.* / *.proxy.aol.com 10.12.05, 00:41 Ja tez pamietam te scene, i strasznie mi bylo zal Basi sierotki. Zawsze wspolczulam dzieciom , ktore byly niechciane lub starcily Rodzicow. Ciekawe co teraz czytaja w pierwszej czy drugiej klasie?. pozdr Odpowiedz Link Zgłoś
yanga Re: Awantura o Basie 10.12.05, 12:20 Co czytają? Mój wnuk (obecnie III klasa) uwielbia wszystkie "Karolki", "Wilczusie" (brakuje nam jednej z tych książeczek i nie możemy sie doczekać wznowienia), po raz drugi przeczytał trzy tomy "Harry'ego Pottera" (bo dopiero teraz pozwoliliśmy mu czytać czwartą część i chciał sobie przypomnieć), "Eragona", "Mikołajka", "Królewicza i żebraka", "Wyspę skarbów", trylogię White'a o królu Arturze, a do tego komiksy - Tytusa, Romka i Atomka, i jak na dobrego obywatela przystało - Kaczora Donalda :-) No i jeszcze wszystko o kotach - np. Filonka, bo to koci tata jest. Odpowiedz Link Zgłoś
pieranka Re: Awantura o Basie 10.12.05, 17:27 A Bułeczkę? Nie mówiąc o Dzieciach z leszczynowej górki Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nocka Re: Awantura o Basie IP: *.54.187.248.eltronik.net.pl 10.12.05, 19:02 ulubiona książka mojego dzieciństwa, zresztą jako Basia też ją sadzielnie wtedy czytałam. Pozdrawiam wszystkie Basie! Odpowiedz Link Zgłoś
tad9 Re: Awantura o Basie 10.12.05, 21:04 kardiolog napisał: > czytal ktos:)))))))))))))))))))))))))))))))) Ba! Obok "Lolity" druga kultowa powieść pedofilska. Odpowiedz Link Zgłoś
annabellee1 Re: Awantura o Basie 10.12.05, 22:28 A to ciekawe. Obracasz sie w tych kregach? Skad wiesz? Odpowiedz Link Zgłoś
tad9 Re: Awantura o Basie 11.12.05, 20:33 annabellee1 napisała: > A to ciekawe. > Obracasz sie w tych kregach? Skad wiesz? Nie obracam. To wszystko przez Kazimierę Szczukę. Od kiedy zdemaskowała Wokulskiego i Rzeckiego jako pederastów nie mogę opędzić się od takich podejrzeń literackich. Odpowiedz Link Zgłoś
eeela Re: Awantura o Basie 12.12.05, 13:25 Pan Wolodyjowski tez byl pedofilem :-D Odpowiedz Link Zgłoś
ampolion Re: Awantura o Basie 11.12.05, 04:37 Coś mi się przypomina, ale podpowiedzcie mi co... Odpowiedz Link Zgłoś
kardiolog Re: Awantura o Basie 11.12.05, 12:52 No bo ja nie czytalem, czytalem za to Dywizjon 303 :))) kardiolog Odpowiedz Link Zgłoś
kocia_noga Re: Awantura o Basie 11.12.05, 20:24 A oto skrót : mama Basi ginie pod kołami pociągu , wsadziwszy uprzednio córkę do pociągu do Warszawy ,z kartką na szyi .Na kartce napisała chemicznym ołówkiem ( my , stare wiemy co to ) adres i inne dane.Basia oblała tekst mlekiem i stał się on nieczytelny. Zabrał ją z litości do domu stary aktor ( nie pomne nazwiska) .Mieszkał z młodym aktorem Szotem ( tad, to nie pedofilska , ale pedofilskopedalska powieść) , który z braku ról poszedł w policjanty .Basia zamieszkała u tych dwóch typków , a oni szukali właściwego odbiorcy dziewczynki i w końcu znaleźli .Jest i romans ( dwupłciowy) i starsza pani Herod.Basia dorasta do wieku 14 lat i nagle odnajduje sie jej ojciec , ale bardzo zmieniony po ( zdaje się , bo pamiędc może mnie zwodzić) tropikalnej chorobie.Gdyz ojciec Basi podróznikiem uczonym był , dodatkowo od lat uznanym za zaginionego. Basia opiekuje się ojcem , a ten z wdzięczności odzyskuje zdrowie.A, jeszcze ten romans zakończył się powiciem niejakiego Tadzia . Odpowiedz Link Zgłoś
kocia_noga Re: Awantura o Basie 11.12.05, 20:26 Przypopmniało mi się nazwisko aktora - Walicki. Grywał "straszne "role z powodu charakterystycznego wyglądu . Odpowiedz Link Zgłoś
tad9 Re: Awantura o Basie 11.12.05, 20:32 kocia_noga napisała: > Zabrał ją z litości do domu stary aktor ( > nie pomne nazwiska) .Mieszkał z młodym aktorem Szotem Taaak..... > który z braku ról poszedł w > policjanty . Lubił przebierać się w mundur policjanta? Zupełnie jak w zespole "Village People", brakuje tylko indianina i robotnika budowlanego... Odpowiedz Link Zgłoś
kocia_noga Re: Awantura o Basie 11.12.05, 22:43 tad9 napisał: >> Taaak..... >No widzisz, tadzie , powinienies przeczytać, zainteresuje cię. Odpowiedz Link Zgłoś