Dodaj do ulubionych

katalogujmy...ale jak?

IP: *.160.235.143.olsznet.ec.pl 05.02.06, 15:22
wprawdzie to temat trochę z innej półki ale związany z książkami jak
najbardziej. Trudno mi ocenić, ile mam książek, ale wiele. Postanowiłem
skatalogować je ale dostępny w sieci darmowy Book Organizer 1.0.0 to wersja
zubozona o wiele funkcji. Może ktoś z Was podeśle jakiś link do free
oprogramowania do katalogowania ksiąg? Pozdrawiam i życzę wspaniałej gorącej
lektury w zimowe wieczory...
Obserwuj wątek
    • Gość: ola Re: katalogujmy...ale jak? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.02.06, 16:06
      może tu?
      www.dobreprogramy.pl/index.php?dz=2&t=41&id=1197
      • Gość: WilkStepowy Re: katalogujmy...ale jak? IP: *.ghnet.pl 05.02.06, 17:17
        Program bardzo dobry. Można wraz z ksiazkami wpidywac tytułu filmow i muzyki.
        • Gość: e. Re: katalogujmy...ale jak? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.02.06, 20:02
          ściągnęłam sobie ten program z "dobrych programów". Fajnie byłobty mieć
          skatalogowane książki, i nie zapominać co się komu pożyczyło. Ufff.... tylko
          kto je wszystkie wpisze...
          • Gość: gamoń Re: katalogujmy...ale jak? IP: *.chello.pl 05.02.06, 20:25
            A to już jakoweś zboczenie - to katalogowanie - ja miałem dużo książek i
            znalazłem lepszy sposób: część dałem siostrzeńcom, część na aukcję dla
            potrzebujących, część do antykwariatu, zostawiłem tylko część i jestem
            szczęśliwy, jak po rozladowaniu przyczepy węgla.
            • jewoczka Re: katalogujmy...ale jak? 05.02.06, 20:56
              na szczęście bywają gorsze zboczenia :). a to może być całkiem miłe - mieć taki
              porządek w książkach. byle znaleźc na to czas...
              • Gość: jaija Re: katalogujmy...ale jak? IP: *.elblag.dialog.net.pl 05.02.06, 23:30
                Pewnie są ciekawe programy, ale ja sobie kataloguję w Excelu po prostu. Łatwo
                się robi działy (zakładki), dodaje i usuwa wersy, czy trzeba mieć koniecznie
                jakiś specjalny program?
                • jewoczka Re: katalogujmy...ale jak? 06.02.06, 00:21
                  Właśnie, mam pytania: czy w Excelu da się jakoś zrobić, żeby książki
                  wskakiwały alfabetycznie na swoje miejsce? w tym programie z dobrych programów
                  nie bardzo - choć można szukać wg tytułów i autorów, to owszem. Może ktoś zna
                  jeszcze jakieś sposoby lub programy?
                  • marquis Re: katalogujmy...ale jak? 06.02.06, 08:42
                    Można tak zrobić: po prostu dopisz ksiązkę do listy a potem przesortuj dane wg
                    kolumny z tytułami.
                • marquis Re: katalogujmy...ale jak? 06.02.06, 08:41
                  Pewnie, że nie trzeba, ale teraz nam właśnie wyrasta pokolenie, które NIC nie
                  potrafi samo zrobić, tylko do wszystkiego potrzebuje programu.
                  Tak, jestem wzburzony, bo przy takich pytaniach staja mi przed oczami moi
                  studenci, którzy owszem, obsługi programów toby się chcętnie nauzyoli, ale jak
                  mają pomyśleć i sami coś zrobić, to już pojawia sie kłopot. O tempora!!!
                  • jewoczka Re: katalogujmy...ale jak? do marquis 06.02.06, 12:35
                    Czy my mówimy o tym samym programi "Domowa biblioteczka" ściągniętym z "dobrych
                    programów"? Chyba nie, bo w nim się nie da niczego przesortować, według tytułu
                    lub autora mozna tylko wyszukiwać. Uważam, że to feler programu. Będę
                    wdzięczna, jeśli ktoś mi udowodni, że się mylę - ale tam naprawdę nie ma opcji
                    sortowania.

Więc - chyba żeczywiście spróbuję zrobić spis w Excelu, tam może faktycznie
                    wszystko da się zrobić, jeszcze nie próbowałam.

e.
    • marquis Excel 06.02.06, 08:37
      Jest takie narzędzie Microsoft Office - Excel, czyli arkusz kalkulacyjny, w
      którym możesz sobie stworzyć taki katalog, jaki tylko sobie zamarzysz.
    • akondze Re: katalogujmy...ale jak? 06.02.06, 09:10
      Excel oraz Access, ten drugi służy właśnie tworzeniu baz danych...

----------
      ...skwak?
      • jewoczka Re: katalogujmy...ale jak? 06.02.06, 13:00
        Właśnie - nie ma jak excel - sprawdziłam sobie, wszystko się da zrobić. I po co
        wobec tego wymyślają jakieś takie dodatkowe ograniczone programy?
        Ta "biblioteczka domowa" to strata czasu, równie dobrze można by sobie robić
        spis w notatniku.
    • narewa Re: katalogujmy...ale jak? 06.02.06, 18:14
      a ja poprostu kilka lat temu poświeciłam nieco czsu i wpisałam wszystkie
      ksiazki do takiego zwykłego skorowidza..A teraz tylko na bieżąco
      uzupełniam.Wygodnie,zawsze pod ręką i nie trzeba specjalnie komputera
      włączać.Ostatnio policzyłam wpisy..zblizam się do tysiaca.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka