Dodaj do ulubionych

BBTS Bielsko-Biała

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.06.05, 11:21
Jestem z Bielska i mimo tego, iż jestem siedemnastolatkiem, a Pietrzaka i
Kasprzyka znam tylko z opowiadań to podziwiam tych ludzi i dzięki nim jestem
dumny z tego, że jestem Bielszczaninem.
Obserwuj wątek
    • Gość: kibic Re: BBTS Bielsko-Biała IP: *.ip.nd.e-wro.net.pl 03.06.05, 20:48
      pewnie masz na myśli Pietrzykowskiego ...ale mniejsza o to ...bo i tak bym Ci
      radził abyś sięgnął do wiarygodniejszych źródeł aby uzyskać trochę
      rzetelniejszej wiedzy niż ta jaką na na temat BBTS-u zaprezentował dziennikarz
      Gazety Wyborczej ...... bo to co tu napisał woła o pomstę do nieba .... BBTS
      nie jest klubem o tradycji powojennej i nie powstał z żadnego Ogniwa ...a
      Ogniwo owszem było tylko przejściowym okresem w jego historii w roku 1946
      kiedy występował jako BBTS Ogniwo ale to był okres tworzenia zrzeszeń
      sportowych , potem była kolejna zmiana nazwy na Spartę , BBTS to stary klub
      sięgąjacy korzeniami roku 1907 założony przez dr Alojzego Stanowskiego dla
      którego powstania wzorem byla Cracovia i Wisła ... początkowo jako klub
      piłkarski a następnie wielosekcyjny , początkowo też klub nosił nazwę BBSV
      (Bielitz – Bialaer Sport Verein ) i pozostawał pod zarządem Niemieckim i
      Austriackim , dopiero po jakimś czasie ale nie pamiętam czy był to rok 1932 czy
      1934 zarząd nad nim przeszedł w ręce polskie , w pamiętnym walnym zebraniu
      kiedy to większość jego członków ku zdumieniu wszystkich, opowiedziała się za
      polskim zarządem , po pewnym czasie przyjął on nazwę BBTS stając się klubem
      całkowicie polskim .... w roku 1968 roku łączy się z innym bialskim klubem a
      mianowicie z KS Włókniarz Bielsko Biała (zał. 1911 r.) i przyjmuje nazwę
      Włókniarz - Bielsko-Bialskie Towarzystwo Sportowe , to tyle w tej kwestii
    • Gość: wrz Re: BBTS Bielsko-Biała IP: *.ny325.east.verizon.net 30.08.05, 00:17
      Masz z czego byc dumny. Pietrzykowski to jest czlowiek z klasa. Mieszkal kolo
      mojej ciotki na Hanki Sawickiej (nie wiem jak teraz ulica sie nazywa).
      Spotykalem go pare razy na rok. Zawsze na moje "Dzien Dobry" reagowal
      sciagnieciem kapelusza albo tej swojej charakterystycznej baranicy. Ja bylem
      wtedy brzdacem 8 do 12 letnim. Klasa, co?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka