xiom 21.07.06, 10:16 Do kin wchodzą właśnie "Piraci z Karaibów II", więc mam pytania na czasie - jakie znacie książki o piratach - zarówno powieści jak i książki historyczne lub popularno-naukowe. Pzdr X. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
pinos Re: Książki o piratach 21.07.06, 11:03 Rafael Sabatini "Kapitan Blood" i jego sequele (Szczęśliwa gwiazda kapitana Blooda) oraz The Sea Hawk (sokół morski) Złoto z Porto Bello - A. D. Howden Smith Czerwony Korsarz - James Fenimore Cooper Opowieść o korsarzu Janie Martenie - Janusz Meissner Odpowiedz Link Zgłoś
jack_ryan Wyspa skarbów 23.07.06, 00:25 Szesnastu chłopa na umrzyka skrzyni, johoho i butelka rumu! Odpowiedz Link Zgłoś
wampuka Re: Książki o piratach 23.07.06, 04:05 "20 000 mil podmorskiej żeglugi" i coś jeszcze Verne'a, ale nie mogę sobie przypomnieć, co. "Piotruś Pan" ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: norsk_skogskatt Re: Książki o piratach IP: *.w86-211.abo.wanadoo.fr 23.07.06, 12:01 Werner Legere, Zaginiony wśród korsarzy John Esquemelling, The Buccaneers of America Heinz Neukirchen.Seeraub auf allen Meeren jakiejś polskiej autorki Pod czarną flagą, książka historyczna. niestety nie mogę jej znaleźć w tej chwili. Odpowiedz Link Zgłoś
i2h2 Re: Książki o piratach 23.07.06, 12:20 Gość portalu: norsk_skogskatt napisał(a): > jakiejś polskiej autorki Pod czarną flagą, książka historyczna. niestety nie >mogę jej znaleźć w tej chwili. A to nie jest przypadkiem "Pod czarną banderą" Machowskiego? To historia piractwa od czasów antyku. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gablo1 Re: Książki o piratach IP: 212.160.71.* 23.07.06, 14:02 Marcin Mortka "Karaibska krucjata" - dwa tomy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: norsk_skogskatt Re: Książki o piratach IP: *.w86-200.abo.wanadoo.fr 25.07.06, 18:32 Nie, Przypominam sobie, że wspomnianą książkę Pod czarną flagą lub Pod czarną banderą, napisała jakaś kobieta. Co gorsza, pamiętam nawet wygląd okładki, ale ostatnio dokupiłam nieco książek, przemeblowałam niektóre półki( książki podwójnie) i teraz często nie mogę znaleźć od ręki poszukiwanego tytułu. W dodatku pamiętam, że miałam też jakąś książkę o historii piratów ze Stralsundu, i już zupełnie nie wiem, gdzie jest. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dża Re: Książki o piratach IP: *.aster.pl 25.07.06, 17:53 "Okręt widmo", trochę nawiązuje do Piratów, bo o Latającym Holendrze :) Odpowiedz Link Zgłoś
garpo Re: Książki o piratach 25.07.06, 18:35 może: Lethbridge Lucy Opowieści o piratach Tak było naprawdę opowiesci o piratach tak bylo naprawde Marcin Mortka "Karaibska krucjata: Płonący Union Jack Robert Louis Stevenson, "Wyspa skarbów", książka i film "Piraci" (Pirates), reż. Roman Polański, jest też biografia Francisa Drake ale niestety nie pamiętam autora Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: LeChuck Re: Książki o piratach IP: *.aster.pl / *.aster.pl 25.07.06, 23:30 David Cordingly, "Under the black flag" - kopalnia wiedzy o piractwie XVII- XVIII w., swietnie napisana. Minus jest taki, ze niestety nie zostala wydana w Polsce - pozostaje Amazon (www.amazon.com)albo wykorzystanie work & travel'ujacego znajomego. Ksiazka jest warta zachodu. Goraco polecam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jan Marten Janusz Meissner IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.07.06, 23:56 1"Czarna bandera" 2"Czerwone krzyże" 3"Zielona brama" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hlmi Re: Książki o piratach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.07.06, 00:56 Jeśli chodzi o książkęD. Cordingly Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: m. Re: Książki o piratach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.07.06, 01:17 seria o jacku aubrey'u patricka o'briana.wyszlo kilka czesci po polsku. na podstawie jednej z ksiazek nakrecono film 'master and commander: the far side of the world" weira z russelem crowe w roli kapitana aubreya,film bardzo, bardzo fajny. ksiazki tez. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: prezzz Re: Książki o piratach IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 26.07.06, 01:57 Przygody pirata Rabarbara :) Odpowiedz Link Zgłoś
jerry_tom Martena (Kunę) polecam jak najbardziej 26.07.06, 07:48 pirata Rabarbara z resztą też. (z jakże tragikomiczną postacią kapitana Ocet...) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Vilgefortz Re: Książki o piratach IP: 80.51.232.* 26.07.06, 09:34 Spadkobierca z Kalkuty Roberta Sztilmarka - miałem chyba 10 lat jak to czytałem i nie mogłem się oderwać od lektury. Teraz pewnie bym się rozczarował ale wspomnienie bardzo mocne. Odpowiedz Link Zgłoś
smoczykowka Re: Książki o piratach 26.07.06, 09:50 Polecam ksiązkę o piratkach (!) i nie tylko ;)... "Kobiety morza. Piratki, heroiny, ladacznice." David Cordingly. Wyd. Twój styl. Czyta się super a przy tym sporo wiedzy o XVIII i XIX marinistyce. pozdrawiam ze Smoczykówki Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Myszak Re: Książki o piratach IP: 217.11.148.* 26.07.06, 11:49 Sokól Morski Kapitan Blood - obie książki Rafaela Sabatiniego Opowieść o korsarzu Janie Martenie - Janusza Meissnera Znakomita biografia Francisa Drake'a autorstwa George Bidwella To powyżej to z czasów młodości. Z trochę innej półki Marcin Mortka - "Karaibska Krucjata" w 2 tomach. Fajne czytadło na wakacje z niezłymi odniesieniami jak to się mówi "postmodernistycznymi". Żaden postmodernizm tylko zabawa konwencją, a czyta się fajnie. Córka mi pożyczyła do czytania Odpowiedz Link Zgłoś
raveness1 Re: Książki o piratach 26.07.06, 12:43 "Los Pilotos de Altura" - Pio Baroja. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dynamiczni Re: Książki o piratach IP: *.icpnet.pl 26.07.06, 14:04 www.dynamiczni.pl Odpowiedz Link Zgłoś
pinos Re: Książki o piratach 26.07.06, 14:52 Jak fantasy, to "Król Bezmiarów" i "Tarsza Szerni" Feliksa W. Kresa Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Przemo Re: Książki o piratach IP: *.ipartners.pl 26.07.06, 16:57 "Ogólna historia napadów i morderstw popełnianych przez najbardziej znanych piratów", Londyn, 1724 r. Autorem jest kapitan Johnson (?). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Krzysztof "Czarny Ksiaze" IP: *.elisa-laajakaista.fi 26.07.06, 19:55 Goraco polecam "Czarnego Ksiecia", w mlodosci czytalem ze 20 razy chyba. Wlasciwie to o korsarzu, ale chyba tez sie nadaje. Niestety, nie pomne juz autora. Uwaga - nie mylic z innymi ksiazkami pod takim samym tytulem. Odpowiedz Link Zgłoś
hanula Re: Książki o piratach 27.07.06, 02:15 Richard Hughes, "Orkan na Jamajce". Niespodziewane skutki porywania dzieci przez piratów. Odpowiedz Link Zgłoś
mister1 Re: Książki o piratach 27.07.06, 08:12 Po co daleko szukac - trylogia Janusza Meissnera o korsarzu Janie Martenie. Odpowiedz Link Zgłoś
75ona Re: Książki o piratach 27.07.06, 08:39 "Zatoka Francuza" znalazłam ostatnio w domu na półce i przeczytałam w jeden wieczór. Nie pamiętam autora.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Angelika Re: Książki o piratach IP: *.vlan.euronet.net.pl 27.07.06, 22:20 hhehe fajny temat... może niezupełnie na temat... ale gdy poszłam na rozmowę kwalifikacyjną do pewnego biura, przyszły szef przede wszystkim zapytał jak mam na imię... przedstawiłam się... Angelika :).. a on.. och był taki film... Angelika wśród piratów! Pracę oczywiście dostałam, a ten tekst (Angelika.. ta od piratów :) ) towarzyszy mi w pracy do dziś :) Odpowiedz Link Zgłoś