Dodaj do ulubionych

Regał w TVP1

14.11.06, 16:47
pytanie telewizyjne? po co nam twarz Sawickiej w telewizji jeśli do
powiedzenia ma nic, które rzekomo przypisywała Masłowskiej?
czy już naprawdę intelekt takiego np. dr Skrendo musi być sprasowany jak
rozbity maluch? co o tym sądzicie, dziatwa leśna?
Obserwuj wątek
    • Gość: EWa Re: Regał w TVP1 IP: *.CNet.Gawex.PL 14.11.06, 20:11
      Kiedy lata ten regał?
      A Skrendo to Wojtuś?
    • ben-oni Re: Regał w TVP1 14.11.06, 20:19
      Sorry, ale nie oglądam tego programu, bo szkoda mi czasu na słuchanie
      wypowiedzi o książkach kogoś, kto nie rozumie co czyta a czyta mało, rzadko i
      od niedawna.
    • gamblerka Re: Regał w TVP1 14.11.06, 20:22
      Osądzimy jak obejrzymy. A kiedy zapodają? Wyjde na ignorantkę, ale nawet nie
      wiem, kto zacz, owa Sawicka... Ale plama ;)
    • zdanka1 Re: Regał w TVP1 14.11.06, 20:38
      A kiedy ten Ragał jest i dlaczego Skrendo ma sprasowany intelekt? A w ogóle to
      ty wszystkich literaturoznawców chyba nie lubisz, wiesz? :))))))

Ja proponuję sobie zrobic jakiś własny program, bo nic tak naprawde człowieka
      nei załamuje, jak sfrustrowany blizni:) Weż poczytaj cos lekkiego i
      przyjemnego np to:

www.merlin.com.pl/frontend/towar/487734#fullinfo
      Wariant B to znależć sobie jakiegoś jeszcze bardziej sfrustrowanego blizniego:D
      • Gość: sutekh Re: Regał w TVP1 IP: *.ajd.czest.pl 15.11.06, 11:31
        ojej, ale mi przywaliłaś. lubie literaturoznawców aż mi kości pękaja od
        uwielbienia. ale jak Skrendo pisze bardzo ciekawa książkę to na ekranie mówi
        jak człowiek który czyta od dwóch miesięcy a mówi o ksiązkach od dwóch tygodni.
        ja nie kumam tego formatowania wypowiedzi w telewizji zeby wszyscy zrozumieli,,
        to znaczy co? wiersze modelki są dobre ale dlaczego ? ni zdania o tym.
        druga rzecz: sawicka jest pewnym problemem w TVP. po jej akcjach widać co nieco
        o co jej chodzi, jaka polityke uprawia. czy nie powinno to troszkę nas
        niepokoić?
        trzecie; oczywiście, własny program, z kilku forumowiczów powstałoby takie
        kombo, ze ludzie siedzieliby przylepieni do ekranów tivi gdyby zobaczyli że o
        książkach można mówić jak o niesamowitychhistoriach i można twórczo się kłócić,
        przecież znasz to forum od kilku lat.
        a co ma Akunina powieść wspólnego z moimi frustracjami? opowiedz mi jej
        przystawalność do mojej fustry.
        a frustratów mam koło nosa pod dostatkiem i kazdy ma jakieś motywy. to nie
        wynika z niczego - jak mówił pewien filozof.

program jest co dwa tygodnie w poniedziałki o 22.45, zastąpił Stół z
        powyłamywanymi nogami, którego kariera trwała chyba pięc odcinków. miała w nim
        swój udział niejaka M. Miecznicka - kolejne kuriozum niby to krytyki
        literackiej, ostatnio zrobiła dyskusje w DZIENNIKU, która polegała na promocji
        tomu POKAZ PROZY, z udziałem A. Libery, który chwalił tom prozy będąc jego w
        jakims stopniu "ukrytym" redaktorem, o czym wiedzą niektórzy (to jest dyskusja
        krytycznoliteracka wg DZIENNIKA?) . sprokurowała też dyskusję o stanie krytyki
        literackiej w tejze gazecie, otwierajac ja i zamykając, właściwie dyskusja
        powstała po to , żeby przywalić Markowskiemu i Dunin za to, że ośmielili się
        nie zgodzić z takim typem , krytyki który uprawia Miecznicka. Dodanie w
        ostatnim tekście duzego zdjęcia swojej pomnikowej postaci musi wręcz utwierdzać
        w przekonaniu że mamy do czynienia z idootką , która udaje zawodowca. o
        zawodowstwie i profesjonalizmie krytyka lit. pisała w swoich textach, ze ona to
        właśnie professional a w Polsce rządzą układy towarzyskie pisarzy i krytyków.
        allleluja!
    • Gość: ogladacz Re: Regał w TVP1 IP: *.elpos.net 15.11.06, 14:02
      Dwoch mlodych ludzi zachowuje sie jak para staruszkow lewdwo cos tam
      dukajacych. Rozpraszajace marginesy maja za zadnie odmlodzic odbiorcow. No
      wszedzie te roznego rodzaju bractwa znajomkow:

- Bolecki jest bliskim kolega Bronka,
      - Skrendo pisal u niego doktorat,
      - Michalski - gdzie to on jeszcze nie byl w TV - tez koles Bronka z emigracji
      - Sawicka - no w sumie po zdjeciach i publikacjach w prasie kolorowej, po
      roznych tancach - przytulancach, to ktos bardzo Bronkowi bliski, autorka
      znanych tekstow m. in. o ukumplowieniu w kulturze i w mediach,
      - no i zaproszony autor Dehnel - w czwartki prowadzacy Loskot! - pewno zaprosi
      Sawicka.

Wezcie Wy te Wasze kamery i mikrofony, wyprowadzcie sie z Woronicza,
      zamieszkajcie razem i robta tam co chceta. Naprawde nas nie obchodzi wasze
      zycie towarzyszkie i uczuciowe.
      • zdanka1 Re: Regał w TVP1 15.11.06, 14:39
        Przepraszam, ale naprawdę cały ten watek budzi we mnie lekki niesmak -bo tak to
        się nei da gadać, a juz zwłaszcza o ksiązkach - ja naprawde bardzo sie starałam
        długo nie mieć tego na codzień, a i tak wreszcie mi sie przykeiło jak guma do
        buta - co to w sumie komuś pzreszkadza, ze ktoś ładuje swojego znajomka do
        programu- o ile znajomek jest dobry w tym, co robi, to tzw. spoko-luz...O ile
        kojarzę to Dehnel dostał Nagrode Kościelskich w tamtym roku - a ponieważ nikt o
        tym nie wei, bo wszyscy wiedzą tylko co to jest "Nike" , no to moze w sumie i
        nei jest zle, ze własnie jego zaprosili.

Programu na oczy nie widziałam, wiec nie powinnam się moze wypowiadać, ale
        generalnie jesli chodzi o tzw. gadanie przed kamerą, mam pewną uwagę. Pamięta
        ktos początki Szczuki w TV? Kobieta zachowywała się jakby ja wyciągnęli z szafy
        z naftaliną i była lekko zam(o)ulona. Nie kazdy człowiek, który dobrze pisze,
        jednoczesnie dobrze mówi.- jak słyszę Bator np, tę antropolozkę, to mnei
        roznosi, bo wiem, ze jeszcze chwila i umrę . Co wiecej - nei kazdy kto dobrze
        mówi, równie dobrze jest w stanie na dzień dobry znależć sie przed kamerą.
        Takze trochę luzu - i to kieruję do kolegi suthka:)

I tylko nei wiem, co ma do tego wszystkiego Michalski...
        • zdanka1 Re: Regał w TVP1 15.11.06, 14:49
          Chociaż nie - Michalski to jest przypadek wyjątkowy:)))))

On beznadziejnie pisze i beznadziejnei mówi, a do tego zawsze się boję, ze
          facet z nerwów dostanei jakiegoś ataku na wizji - a ponieważ sama jestem
          nerwowa, więc cenie u ludzi SPOKÓJ:)))

[a teraz mowa wewnętrzna] No przykro mi panie Cezary, ale nad Pańskim
          debiutem powiesciwym po prostu popłakałam się ze smiechu. A danie głównej
          bohaterce jeszcze na imie Marta to juz w ogóle zakrawa na to, z e napisał pan
          te ksiązkę specjalnie po to, zebym urządziła sobie mały karnawał nad tą
          genialna powiescią:))) Nie mogłam sie opzreć i dorysowywałam na marginesach
          palmy, ananasy, a na koncu komiks zbiorowy komiks pt. "Atakują imieniny" o
          straszliwej imprezie z piła tarczową w kształcie langoliera:)))

Pisz pan publicystykę , ale błagam , zarówno pan, jak i wielki Bronisław W. nie
          powinniście nigdy usiłować napisać powiesci , bo to jest lepsze niz czeski
          film. Dziekuję, no musiałam po prostu.
      • Gość: Półlitra Re: Regał w TVP1 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.01.07, 23:34
        Marta Sawicka jest szefową całego działu kultury w TVP, więc jest szefową
        Dehnela. Nie musi sobie robić u niego żadnych pleców. Zaprosiła go, bo jest
        coraz bardziej znany. A on pewnie, biedaczek, nie mógł odmówić.
    • Gość: ogladacz Re: Regał w TVP1 IP: *.elpos.net 15.11.06, 14:04
      Sorry - Skrendo nie pisal u Boleckiego doktoratu, wydal ksiazke w serii przez
      niego prowadzonej.
      • sutekh1 Re: Regał w TVP1 16.11.06, 16:10
        ale dobrze wskazałeś motywy kumplowskie w mechanizmach dobierania gości w
        ostatnich programach tvp. jak ja słyszę, że taki Ryszard Nycz mówi jak medium ,
        jak głos z innego świata, jak czytam wywyiady z Markowskim czy Andrzejem
        Sosnowskim - to padam na twarz dlaczego zamiast fajnej gadki w tivi (jak już
        się tam usiadło to trzeba wykorzystać ten dar pokazania co się potrafi!) mamy
        żonglowanie pierdołami.Uwierz mi, zdaniu kochana, to nie jest takie do
        wyluzowania jak chce się zahaczyć o karierę naukową i słyszy się mowę
        dorobionych już co nieco naukwoców. ożeż ty Szczuka, ona właśnie na poczatku
        była całkiem spoko kłóciła się , szukała kontekstów czasem zupełnie
        zaskakujących - to był napęd Dobrych Książek, teraz się wyprasowała trochę. no
        cóż, domagam się w tivi ludzi rozwichrzonych.
        a czemu Michalski cię tak denerwuje czasem ma coś logicznego do powiedzenia a z
        jego nerwicy gestykularnej śmiać się nie należy gdyz jest ona znakiem
        uporczywego pieprzenia się Michalskiego z myślami , co mu chyba na dobre
        wychodzi bo dużą nad-ekspresje ma.
        • Gość: Nu! Re: Regał w TVP1 IP: *.gce.gliwice.pl 16.11.06, 16:32
          Mnie Sawicka powaliła :D

Taki typ, jakby wyskoczyła żywcem z galerii Felliniego...
          W sumie - może być (widziałem jej 1 program o Mackiewiczu).

Michalski w sumie też może być.

Sabaka zaryta w tym, że takich programów powinno być więcej i różnych.

I tu się pojawia problem misji TV. TV Kultura nie jest emitowana w normalnych
          pasmach, a TVP1 i 2 ściga sie ze stacjami komercyjnymi w emisji b. taniej rozrywki.

Pozostaje więc coś, co ma charakter zaledwie zajawki, co nikogo nie będzie
          zadawalać.
        • zdanka1 Re: Regał w TVP1 16.11.06, 21:35
          Po pierwsze:

- nie chodzi mi o to, co Szczuka mówiła, ale jak mówiła, a posrednio to, jak
          mówiła sprawiało, ze nie chciało się słuchac tego, co mówiła. Sugeruję zwrócić
          uwagę, ze pomijajac już to, że TV nauczyła jej dobrej dykcji i artykulacji ( a
          ja tego wymagam od filologa z IBL-u , bo inaczej to jest jakaś farsa!), no więc
          pomijajac to, oduczyła ją też zastanawiania się pojegajacego na wydłuzaniu w
          nieskończoność jakiejś sylaby tpu : no tak, ale too jest nuuuuudneeeee.
          Wystarczy meić takich 5 wtretów w 5 zdaniach i nie jest się w stanie człowieka
          słuchac , choćby mówił rzeczy arcyciekawe. telewizja oduczyła ją też głośnego
          mylenia pzred doformułowaniem myśli - a to jest ważne - gdyż neiwiele osób
          intrygująco głośno mysli, a poza tym nauczyła ją smiałości i luzu własnie - to
          wszystko zaowocowało dopiero po kilku meisiącach. Niestety, to co stało się
          gigantycznym plusem Szczuki( ja uwazam, ze nalezą sie jej brawa za tak szybki
          rozwój), stało się tez minusem , bo z krytyka literackiego stała się tzww.
          pania z telewizji;/

- Co Do Michalskiego, ja nie mówię o tym, że on zle mówi,ale, ze zle pisze. A
          mówi tak, jakby nie nadązał sam za własnymi myślami - i dlatego on powienien
          być publicystą piszacycm, nei mówiącym .

- pozwolę sobie jeszcze dodać, ze jesli uważasz, ze Michalski jest
          nadekspresywny , to nigdy nie widziałeś Zdanki w akcji:) Na szczescie Zdance
          występy telewizyjne nie grozą, gdyż w przeciwnym razie pan Wiesiek
          przełączając kanał, mógłby udławić się kaszanką, widząc co ja jestem w stanie
          wyprawiać mówiąc np. o arcyciekawym zagadnieniu , typu : tatry modernistów czy
          coś w tym stylu:)

- i jeszcze pytanie, o co w tym zdaniu chodzi, bo tylko się domyslam:
          "to nie jest takie do
          > wyluzowania jak chce się zahaczyć o karierę naukową i słyszy się mowę
          > dorobionych już co nieco naukwoców."

Chodzi ci o to, z e mówią zargonem, który nie neisie nadmiaru sensu? Czy o to,
          ze nie potrafią mówić ciekawie? Albo nei potrafią mówić z tzw. impetem
          artyleryjskim?
          • sutekh1 Re: Regał w TVP1 17.11.06, 14:53
            nie. chodziło mi o to, ze nie jestem w stanuie przejść obojętnie nad faktem
            nieciekawych gadek ludzi, którzy zaistnieli ciekawymi tekstami a nawet
            ciekawymi ksiażkami, patrz: Skrendo. masz chyba booka?

czyżbyś maiała nieleczalna nerwicę, tudziez ADHD?
            • braineater Re: Regał w TVP1 17.11.06, 15:19
              Ejno, misie
              Gadaliście kiedys na zywca o ksiązkach, nie prowadząc wykładu, albo nie będąc
              dodatkiem do wódki?
              Bo podejrzenia mam, że jest to styl rozmowy po ksiązkach, który w przyrodzie
              występuje rzadko i nawet jak sie pojawia, to jest interesujący dla tych, co
              biora udzial w dyskusji. Ja tam se lubie czasem pogadać z telewizorem, ale
              jeszce nie wpałem na pomysł by dyskutowac z krytykami z programów literackich -
              a skoro nie moge na boierząco z nimi gadac, to olewam takie programy, bo co się
              w sumie mogę dowiedzieć w tak nieprzystosowanym do podawania dyskusji medium -
              że ksiązka je, ze je cacy, albo bee
              Czasami w dobrych ksiązkach udawało się wyjśc nad ten poziom, ale i tak
              generalnie był to program z gatunku ludzie f cfetrach i brylach zapodają
              żargonem, czyli zupełnie nie TV.
              Potemśmy dostali tych trzech pokraków intelektualnych, co czytali notki z
              okładek - bukwie, jak się to cudo nazywało, w Barbarzyńcy kręcone
              Potem produkował się Apiecionek pod pozrem programu o ksiązkach reklamując
              głosem przedsiębiorcy pogrzebowego swoja księgarnię
              I teraz jest Wprostowana Sawicka, którą ksiązki akurat obchodza najmniej, a
              program jest li tylko pokazywaniem, że prócz sitwy kumple.blog istnieje tez
              inne śitwy - tak samo beznadziejne dla ludzi z zewnątrz.

I się własnie zastanawiam na jakiej podstawie wierzycie, że da się w poliszTiVi
              zrobic program o ksiązkach odstającyc choćby minimalnie od poziomu tegoi
              idiotyzmu prowadzonego ongi przez Vampirelle Tyszkiewicz, czyli stargetowanego
              na stareńkie paniusie, co to chca trzymac reke na pulsie kultury...

buk zapłac że jedne wiadomości Literackie da się jeszce ogladac, nawet jak sie
              Beresia bee:)

P:)
              • itek1 Re: Regał w TVP1 17.11.06, 15:59
                up
              • itek1 Re: Regał w TVP1 17.11.06, 16:07
                > I się własnie zastanawiam na jakiej podstawie wierzycie, że da się w poliszTiVi
                >
                > zrobic program o ksiązkach odstającyc choćby minimalnie od poziomu tegoi
                > idiotyzmu prowadzonego ongi przez Vampirelle Tyszkiewicz, czyli stargetowanego
                > na stareńkie paniusie, co to chca trzymac reke na pulsie kultury...
                Kolejna proba odpowiedzi.
                W TV mozna zrobic ciekawy, a nie nudnawy, inteligentny a nie glupawy program z
                ksiazkami w roli glownej. Przykladem jest Das literarische Quartett, gdzie
                Ranicki nie wypada gorzej niz Bond, a jego konflikty z pozostalymi
                krytykami(-czkami) sa urocze, daja do myslenia i oglada sie nie gorzej niz
                rozgrywki superagenta. MR-R ma status gwiazdy TV dzieki temu programowi, ktory
                ma wieksza ogladalnosc niz np. nasz 'Co z tym Lisem', ktory nota bene poswiecony
                jest (jak wiadomo) rzeczom duzo bardziej interesujacym- wladzy und polityce.
                Azeby w pl TV bylo ciekawie trzeba znalezc swojskiego Marcela. nie znam sie na
                naszych krytykach lit. Jakies propozycje?
                PS.Braineater, jak wypadasz na zywo?
                • braineater Re: Regał w TVP1 17.11.06, 17:53
                  itek1 napisał:

> Azeby w pl TV bylo ciekawie trzeba znalezc swojskiego Marcela. nie znam sie na
                  > naszych krytykach lit. Jakies propozycje?
                  > PS.Braineater, jak wypadasz na zywo?

Mordę mam lekko zakazaną i jak myślę co powiedzieć to obgryzam pazgnogcie, więc
                  średnio do TiVi z takim ąturażem:)
                  Natomiast jest jeden prob, że wszyscy którzy chcą wykazać że istnieje możliwośc
                  robienia TiVi o książkach, wskazują na Ranickiego. Ok. Pan Marcel jest
                  osobowośc, potrafi napędzać swoich gości, wyrobił sobie markę, wszystko się
                  zgadza. Tylko, że Pan Ranicki jest łanandonli, a programów o ksiązkach multum.
                  I wszystkie są bezbarwne (z tych, które oczęta moje widziały.)
                  Pierwsze, co bym zrobił, to dał prowadzenie takiego programu, komus, kto nie
                  jest krytykiem, nie ma warsztatu, jest niewinnie dziewiczy w temacie żargonu i
                  nie odróznia synekdochy od synka Gochy. Program w TiVi ma być dla ludzi i przez
                  ludzia ma być prowadzony. Przez kogoś, kto ksiązki lubi, a nie przez kogoś,
                  komu ksiązki daja kasę.
                  Po drugie, koniec ze snobizmem - książka to produkt i jak produkt powinna byc
                  omawiana. Nie, że multitekstualne nawiązania interferencyjne w polach
                  semantycznych,, tylko, że o tym, że moim zdaniem spodoba się tym ludziom, a tym
                  nie, że dobrze się czyta, albo źle. Żadnych pseudoanaliz, bo analizy na
                  potrzeby telewizji kończa się na powierzchownym lizaniu problematyki dzieła i
                  tak naprawde niczego nie wnoszą
                  Po trzecie - nie wierzę, że nawet program w rytmie disko mówiący o ksiąkach
                  oglądął ktokolwiek prócz nas, gdyby nie został odpowiednio marketingowo
                  wypromowany. Czyli prowadzący musiałby być gwiazda, co najmniej majestaty
                  Wojewódzkiego, czy innego Majewskiego.

• zdanka1 Re: Regał w TVP1 17.11.06, 17:02
                Z telewizorem jeszcze nie dyskutowałam, muszę to przyznać, ale to tylko
                dlatego, ze wolę zdecydowanie gadać sama do siebie i przedyskutowałam w ten
                sposób już niejedną kwestię, a raz omal sama siebie nei pobiłam:D na szczescie
                co pewien czas trafia mi się ktoś, komu mogę pwoiedzieć co ja o tym i o owym
                myslę i wtedy zaczyna się tzw. rozmowa o tekstach. Z rozmówcami jest róznie -
                neiktórych tzreba np. długo przekonywać, ze niczego od nich nie chcę poza
                rozmową - ale jak już zaskoczy , to idzie niezle.

Równiez uwazam, z e mozna zrobić dobry program o ksiązkach, mniej wiecej na
                takiej samej zasadzie jak mozna zrobić genialne seminarium magisterskie, albo
                koło naukowe zjamujace się pingwinami czy motywami alchemii w literaturze. To
                wszystko naprawde mozna zrobić swietnie. Tylko jest jedno "ale" . Zeby coś
                takeigo zrobić musi zebrać się kilku ludzi, którzy maja chęc, zapał, energię,
                własne zdanie, zyją ksiazakmi i ..lubia się w miarę. Bo jesli skrzykuje sie
                ludzi od Sasa do lasa, pełnych do siebie jakichś animozji, kazdego z innej
                bajki i kaze im sie już tu , zaraz , mówić o czymś, co ma zając 10 minut- no to
                sorry, obawiam się, ze i złotousty Oscar miałby z tym pewne problemy - on wolał
                restauracje, a nie bary szybkiej obsługi, którymi raczy TV.
    • zdanka1 Podciągnę bo to bedzie miało chyba kontynuację 23.11.06, 20:10
      Sutekh mm dla ciebie informację, która cię moze załamać - dr Screndo będzie sie
      produkować jeszcze w jakimś programie , nei weim za bardzo czy to ten sam ,
      ale , z ebędzie to już wiem na 100%:)))) Także całe zalamanie przed Tobą :()
      • Gość: sutekh Re: Podciągnę bo to bedzie miało chyba kontynuacj IP: *.ajd.czest.pl 24.11.06, 14:57
        kochanie, nie załamie mnie jego obecność
        teraźniejszość u mnie jest taka, że mamy kilka fajnych spotkań w czestochowie
        podczas ktrórych wcale nie kadra akademicka i wcale nie starzy znawcy tylko
        młode ludziki rozmawiają o poezji i jest to coś, czym można się zachłysnąć.
        jest naprawdę bardzo fajnie.
        szkoda, ze nie przyjeżedżasz na czewkę. wczoraj Sośnicki i Yamros, dziś w
        teartrze Majeran. 8 grudnia - Maciej Malicki. to dopiero bedzie piątek.
    • Gość: Stirner Regał w TVP1 IP: *.elpos.net 27.11.06, 23:06
      Niech sie juz skoncza te pochwały w Regale, ja wiem, ze wszystko jest super -
      ze sie zaprasza Czaplinskiego, Nowackiego, Łubienskiego, Kaczorowskiego, ale ja
      juz nie moge patrzec na ta Sawicka, nawet jak stara sie skupic wszystkich,
      ktorzy byli wczesniej w opozycji do TVP, tej robionej przez IV RP, ktorych sie
      nie zapraszalo, a w ramach poprawienia wizerunku i dramaturgii, w ramach
      zwyklego lizusostwa programu sie zaprasza.
      PS. Czy zauwazyliscie ze prowadząca ma wąsy?
    • zdanka1 Ok, dzisiaj pamiętałam, ze mam oglądać:))) 27.11.06, 23:47
      I obejrzałam. I jestem tak srednio nastawiona, z tendencją do : raczej nie, ale
      moze się polepszy:)

Najlepszy z całego programu był...Łubieński:)))i cały projekt nagrody angelusa
      Silesiusa

Co mi przeszkadza:
      - Styl prowadzenia tego programu, który oscyluje gdzieś między straszliwa
      sztucznoscią a brakiem pomysłu na to, o czym chcemy mówić. Jakoś nie jestem
      pewna - co prowadzący chcą mi wcisnąć - program informacyjny, skrót wiadomości
      dotyczący tego co ostatnio wyszło, program ogólnie mówiacy o kulturze, czy
      program stricte - o ksiązkach. Gigantyczny groch z kapustą..."Pegaz2" to nie
      jest, ani program o ksiązkach to jeszcze nie jest, więc , mówiąc z
      amerykańska,nie bardzo wiem, kto jest targetem. No, ale to mozna znieść...

- Druga rzecz jest gorsza. Obawiam się, ze, o ile, Szczukę, mimo wkurzania się
      na jej dykcję, bardzo lubiłam i lubię w programach "okołoksiązkowych" - to pani
      Sawickiej nie bedę darzyć jakąkolwiek sympatią. Dobrze, powiem szczerze - dawno
      nie widziałam tak spieprzonego wywiadu jak ten z Amy Tan - autorką książek
      majacych w sobie niesłychaną dla Europejczyka egzotykę i dbałość o drobiazg.
      Tymczasem nei padło w zasadzie zadne pytanie dotyczące jej ksiązek -
      podejrzewam, ze prowadząca ich po prostu nie czytała, no ale wtakim razie nie
      wiem, po co ten wywiad. Od razu w takim wypadku widzę wywiad Szczuki z Ugresic -
      wywiad tłumaczony, a jednak z pytaniami zadawanymi na tyle trafnie, ze od
      pierwszego wiemy, ze pytajacy perfekcyjnie wie, o co pytać, bo zna tę prozę i
      myslał nad nią wielokrotnie. Tutaj tego nie mamy. Dowiadujemy sie za to, ze p.
      Sawicka nie lubi całej tej "francuszczyzny", a szczególnie Baudrillarda,
      którego nie poleca:) A ja polecam i chciałabym sie dowiedzieć co jeszcze
      znajduje się w worku "francuszczyzna" , zebym wiedziała, o czym nie będzie mowy
      w tym programie w przyszłości:)
      • sutekh1 Re: Ok, dzisiaj pamiętałam, ze mam oglądać:))) 28.11.06, 15:38
        BARTHES, DERRIDA, BACHELARD, FOUCAULT, BEIGBEDER, HOUELLEBECQ, DEBORD, masa
        innych pozycji z których każda była sensacją w kilkuset tysiącu egzemplarzy (co
        najmniej). no i LACAN - o nim nie usłyszysz na pewno gdyby cudem ponadboskim
        wyszedł w Polszcze. bo Sawicka połamałaby sobie oczy - przepraszam: okulary
        gdyby tylko zerknęła na tylną okładkę, to tylko makijaż i gó..any głosik - nic
        ponad.
        chciałbym wierzyć, że to nie jest program marketingowy ale chyba Śmiałkowski2
        atakuje.
        jeśli Skrendo ma rozum to albo zacznie jechać indywidualnymi tekstami albo
        dalej marketingizując wpadnie w koleinę która będzie mu towaarzyszyć w
        przyszłości jesli zachce mu się dalej kontynuować rolę krytyka literackiego ,
        będzie sie to za nim ciągnęło jak osrany papierek lakmusowy. wczoraj był dwa
        razy w mediach : w trójcwe gadał o Różewiczu a w tvp o nowościach.
        Sawicka czyta tylko tyłki okładek
        mnie dyma coś innego - taka Miecznicka vel. idiotka totalna, pisze doktorat w
        IBL-u i to jest już dla mnie nie do zaakceptowania.
        dajcie mi nóż!
        • zdanka1 Re: Ok, dzisiaj pamiętałam, ze mam oglądać:))) 28.11.06, 16:04
          Hmmm...No cóz, rzeczywiscie ta pani jest antypatyczna i denerwuja mnie jej
          okulary:)))) Moze dlatego, ze sama noszę soczewki, a w Polsce w tym roku jakiś
          wysyp okularów w tym stylu - jakby kazdy chciał powiedzieć: a co, stać mnie:)
          Podobne ma poseł Wierzejski:)))))) - to jakaś chora moda:)

O wiele bardziej jednak denerwuje mnie jej maniera mówienia o tekstach, ale to
          już zupełnie inne sprawa :)

>taka Miecznicka vel. idiotka totalna, pisze doktorat w
          > IBL-u i to jest już dla mnie nie do zaakceptowania.

Mozecie mnie zabić, ale ja nie wiem, kto to jest ta Miecznicka...Poza tym
          wydajesz mi się dość sfrustrowany:) No, bądzmy ze sobą szczerzy, do IBL-u
          dostają sie ludzie, którzy w odpowiednim momencie mieli okazje podczepic sie
          pod własciwego profesora - obawiam sie, że kwestia zainteresowania literaturą
          jest tu rzeczą wysoce drugorzędną :) Gdyby tak zastanowić sie, ilu z nich
          naprawdę ma coś do przekazania, a nei znalazła sie we własciwym czasie we
          własciwym miejscu z odpowiednią porcją dbałości o wlasne interesy, to obawiam
          sie, ze byłoby to dość smutne...Niemneij jednak nie wiem, kto to jest, a czego
          oczy nie widzą, tego sercu nie zal:) Jesli marzysz o IBL-u to coś ci powiem -
          jest taka złota zasada amerykańskich filmów - w zyciu zawsze trzeba mieć plan
          B. To naprawdę mądra zasada :)
          • sutekh1 Re: Ok, dzisiaj pamiętałam, ze mam oglądać:))) 28.11.06, 17:00
            hehe nie marzę o IBL-u ale doktorat czemu nie?
            to modne i wogóle
            okulary mam na nosie - czyżbyś miała wstręty
            chętnie poddam sie terapii odfrustrywującej w rękach miłej atrakcyjnej kobiety
            (tudzież w ramionach). możecie mnie leczyć! za darmo!

w realu jestem wielkim jajcarzem (bez dosłowności anatomicznych).

miecznicka pisze do DZIENNIKA, sprokurował pseudodyskusję o stanie krytyki
            literackiej w której główną tezą było jej wielkie foto "oto ja przy oknie" -
            m.in. z głosem Bocheńskiego (przełom paździa i listopa).

wysłałem do cię mejlosa
            doszedł?
            • zdanka1 Re: Ok, dzisiaj pamiętałam, ze mam oglądać:))) 28.11.06, 19:43
              Zapewne doszedł, ale ostatnio nie sprawdzałam poczty - jak sprawdze to
              odpowiem:)

Obawiam sie, że jestem ostatnia osoba w Polsce , która moze kogokolwiek
              poddAĆ terapii odfrustrywującej:) Gorzej to juz chyba tylko Jarek Kaczyński:)

PS. To ja bym poprosiła o zdjęcie tej Miecznickiej skoro ono stanowiło główną
              atrakcję :)
    • sto100 Re: Regał w TVP1 28.11.06, 18:20
      to jest poprostu nudne, mdłe, nijakie. Literatura jest lepsza i można ciekawie.
      Można. Pod warunkiem, że się wie trochę więcej o prpwadzeniu takiego programu.
      Mówić widać każdy może, ale nie każdy koniecznie w TV. I to na tyle.
      Spodobał mi się sprasowany intelekt. Oczywiście nie osobnik, ale określenie.
      Płaściutki intelekt. Dobre. I przestałam oglądać takie programy, od czasu, gdy
      Szczuka wywędrowała z Dobrych książek. Skończyło się.
    • zdanka1 Cd 04.12.06, 23:55
      No cóz , nie oszukujmy się , najsłabszym ogniwem jest prowadząca i to już wiem
      na moje 100%. Coś mi sie wydaje, z e jeszcze z raz i mozna dać sobie spokój.
      Nie wiem np. dlaczego nikt nie pogadał z obecnym na targach Gerhardem Rothem,
      autorem"Podrózy do wnętrza Wiednia" - jednej z ciekawszych ksiązek ostatnich
      kilku miesiecy. No cóz, być moze dlatego, ze tzreba było sie zastanawiać, czy
      przedmowa sprawia, ze ksiazka Dzido "Ślad po mamie" jest...słaba(sic!) Nie
      wiem, kto wymyslił tak karkołomny łamaniec, zeby pzredmowa po latach mogła
      sprawić, z e ksiązka napisana przed laty, robi sie słaba...No nic - widać Dzido
      też nie warto było zaprosić...moze dlatego, ze prezentuje nieco inną opcje
      swiatopoglądową niż panująca nam prowadząca. Dochodze do wniosku, ze uprawiam
      w poniedziałki jakiś masochizm wieczorny, ogladając ten program, a potem
      recenzując go dla mniej wytrwałych:))).
      • sutekh1 Re: Cd 05.12.06, 15:12
        borze, to ja cię zastymulowałem do tego oglądania.?? i pogłebiam twa nerwicę
        (ku..cę)? sorry.
        Sawicka zabiłbym machnięciem wacka. o taki szit walczyli chyba tylko
        przeciwnicy telewizji jako medium przekazującym pewne dyskursy krytyki kultury.
        to nachalne pragnienie sawickiej żeby Skrendo jednak nie znalazł żadnego
        kontrargumentu dla jej pseudooceny to jest taki kicz którego jeszcze nie
        doznawałem - za mało widziałem, to fakt.
        Dzido zaprosili do 'wydania drugiego.." - urywała zdania zupełnie jak ja
        czasem.
        bedziesz miała pogłębienie ku..cy?
        • Gość: EWa Re: Cd IP: *.CNet.Gawex.PL 05.12.06, 15:49
          Obejrzałam Regał po raz pierwszy i chyba ostatni. Podpisuję się pod wszelką
          krytyką pani S., dodam tylko, że irytują mnie jej eeeeeeee...eeeee. Może niech
          się wykupka przed nagraniem? Żaś pan Skrendo (jakoś mi się dobrze Wojtuś nań
          mówi, do Andrzeja się nie dam przekonać) nigdy złotoustym oratorem nie był,
          dykcja też taka sobie,poza tym lekko się zacina, ale -jak pamiętam -umie mówić
          mądrze, posłużyć się ironią, celnym dowcipem, i to nie takim z grubej rury, po
          amerykaNsku. W Regale chyba nie ma szans przy takiej karabinowej przerzucance z
          panią S.
          • sutekh1 Re: Cd 05.12.06, 16:28
            te gadki o ksiunszkach i w ogóle o kulturze (rynku kulturowym) przypominają
            francuskie TGV - chodzi o to, żeby wszystko szybko przelecieć. a to może byle
            cieć.
            • Gość: no name Re: Cd IP: *.4web.pl 08.01.07, 16:24
              Ha, ha, cieć!!! Ostatnio mój "ałtorytet" ma ksywę cieć - moz eto jakieś ogólne
              zjawisko cieciowania . Podciągam.
    • Gość: LK Re: Regał w TVP1 IP: *.orange.pl 08.01.07, 23:56
      Dziś w "Regale" pani Marta S. trochę sie chyba przestraszyła, że dyskusja o
      Marii Janion taka gorąca się stała. Szybko po zaskakującej ciszy napisy
      poleciały ha ha ;)
      • Gość: ddr Ale popatrzeć można IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.01.07, 00:17
        jeszczy gdyby sie nie odzywała i zmieniła oprawki
        • Gość: gostek Re: Ale popatrzeć można IP: *.elpos.net 09.01.07, 10:27
          A mi sie wydaje ze przytyla, jakby w ciazy byla. Przynajmniej 9 miesiecy
          odpoczynku bysmy mieli.
          • Gość: ddr Chyba rzeczywiście IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.01.07, 10:29
            może pije piwo z poetami?
          • hermina5 Re: Ale popatrzeć można 09.01.07, 10:38
            mi sie wydaje ze przytyla, jakby w ciazy byla. Przynajmniej 9 miesiecy
            > odpoczynku bysmy mieli.

A ja sugeruję zejsc z kobiety :P Albo mówi sie merytorycznei o tym co zle robi,
            albo zamienia się to w nonsens tego typu. Nie mówiąc juz o tym, z enei znam
            zadnej kobiety , która przytyłaby w 1-wszym miesiącu ciązy, zeby dac cale 9
            miesiecy spokoju:P

Nie przepadam za prowadzaca, ale to już jest przegięcie.
            • Gość: ddr A teraz serio: IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.01.07, 11:06
              w gruncie rzeczy nie jest aż tak strasznie zła jak się ją maluje, choc ma
              wyraźne skłonności do ideologizowania
              • hermina5 Re: A teraz serio: 09.01.07, 11:29
                Ale to chyba nei o to chodzi - kobieta ma straszne parcie na szkło - nadawalaby
                sie do krytyki politycznej, jakichś programów sojologicznych itp, ale nei
                nadaje sie do programów o ksiazkach, bo ona po prostu sprawia wrazenie, jakby
                nei miaął aparatu krytycznego do mówienia o ksiązkach - operuje pojęciami
                podoba mi sie /nie podoba/głosi takie idee/głosi inne idee ...A tak mozna mówić
                własnie o socjologicznych aspektach , ale nie o literackich - dlatego tez
                Sawicka tak denerwuje ludzi, ktorzy uwazaja, ze Szczuka prowadzi dobre programy
                ksiązkowe. I to jest neistety racja - nei chodzi o to, z eobie panie
                reprezentują inną ideologia zyciową i stonę polityczną przez to, ale o to, z
                ejedna reprezentuje krytykę literacką na niezłym poziomie, a przy tym nie
                nudną, a druga opinie a`la Warszawka . I tu tkwi całe zło takiej krytyki, bo
                robi się z tego krytyka personalna:)

To tyle w tym watku:)
                • Gość: gostek Re: A teraz serio: wiec serio! IP: *.elpos.net 09.01.07, 12:13
                  No dobrze, może z ta ciaza to rzeczywiscie przesadzilem.
                  Nie wiem co to sa opinie a’la Warszawka. Wiem tylko, ze w telewizji publicznej
                  fajnie jest obejrzec cos w miare ineresujacego, a od pomyslodawczyni i szefowej
                  publicystyki redakcji kulturalnej dokladnie tego oczekuje. No i zarzut
                  merytoryczny: jak ktos sobie nie radzi z wykonywana profesja (niska ogladalnosc
                  Ringu, przeniesienie go na poniedziałek, usuniecie poprzedniego programu o
                  ksiazkach po kilku odcinkach, skandaliczna tematyka w aktualnych Regalach,
                  krytyczne glosy widzow wobec programu ZAP) to chyba powinien zrezygnowac (co
                  się jeszcze w TVP nie zdazylo), albo ktos powinienie ta pana pozegnac – co
                  zapewne się nie zdazy.

W Regale, tak jak i w innych programach kylturalnych TVP widac przede
                  wszystkim dyletantyzm wynikajacy z braku doswiadczenia. Dziewczyna, ktorej
                  jedynym kierowniczym miejscem pracy było wczesniej pelnienie funkcji zastepcy
                  szefa dzialu we Wprost, raczej nie ma pojecia o obiektywizmie, ze o pracy w
                  TvP nie wspomne. Przenosi wszystko to co się wiaze z tym tygodnikiem (co było
                  jawnie widoczne w ostatnim programie): ataki na Marie Janion, Herberta, modne,
                  znane i tak od dawna wszystkim skandale polityczne (Andrzej Szczypiorski) czy
                  lansowanie znajomych i udowadnianie, iż sa najlepsi a przez roznego
                  rodzaju „grupy trzymajace wladze zwalczani” (Wildstein). Trudno mi tez sobie
                  wyobrazic, żeby – jak to wynika z biogramu – dziewczyna która skonczyla
                  polonistyke - nie miala aparatu krytycznego, bo socjologicznego to na pewno
                  nie ma. Trudno mi tez cokolwiek powiedziec o ideologii zyciowej Sawickiej,
                  generalnie srednio mnie to obchodzi, z tego co wiem od kolegow dziennikarzy: we
                  Wprost ideologia zyciowa jest ksztaltowana na kolegiach w zaleznosci od
                  przyjetej opcji, najczesciej wynikajacej z koninkturalnego charakteru pisma –
                  krytykuje się tego, kogo w danym momencie jest wygodnie krytykowac. Dokladnie
                  identyczna polityka uprawiana jest w Regale. Można Marii Janion nie lubic, co
                  nie zmienia faktu, ze jej ksiazki ksztaltowaly pokolenia i sama Sawicka zapewne
                  tez. Ale przeciez wygodniej jest, pod pretekstem mowienia o agentach, ciemnej
                  przeszlosci, zwiekszyc ogladalnosc plujac na wszystko dookoła i negujac uznane
                  nazwiska, chwalac rzeczy co do których i tak wiekszosc nie ma wlasnego zdania
                  albo przejdzie obojetnie jak np. debiutancki tomik Agnieszki Maciag. Raz na
                  jakis czas inteligencja zareaguje – jak to było z Herbertem. Czasami kupi te
                  rewelacje, a już zupelnie w przyszlosci będzie ignorowac. I tak można wietrzyc
                  spiski, szukac agentow, narzekac na prominentow, itp. Pytanie – a ogladalnosc
                  to zweryfikuje - jak dlugo?
                  • hermina5 Re: A teraz serio: wiec serio! 09.01.07, 13:23
                    Trudno mi
                    > tez sobie
                    > wyobrazic, żeby – jak to wynika z biogramu – dziewczyna która skonc
                    > zyla
                    > polonistyke - nie miala aparatu krytycznego,

To akurat jest mi bardzo łatwo sobie wyobrazić i nie tylko wyobrazić -
                    wystarczy, ze posłucham jej i posłucham wspomnianej juz Szczuki. Sawicka
                    zaczyna neipokojąco przypominać poziom redaktora Janeckiego - tj, wypowiada
                    się o literaturze jezykiem przypisanym do polityki, a przy tym dość
                    lekcewazaco.

Priosż emi wybaczyć, ale skwitowanie ksiązki Baudrillarda stwierdzeniem " ja
                    nei lubię tej całej francuszczyzny" - jako recenzja ksiązki przechodzi ludzkie
                    pojęcie, zwlaszcza jesli robi to filolog. To jest prywatna opinia, a potem
                    czeka sie na krytyczne wtyłuszczenia argumentów - co jest w danej ksiazece złe.

Podobnie przy Janion - mozna za nia nei pzrepadac ,a le jesli wczoraj Sawicka
                    stwierdziła, ze ona nie godzi sie na to, zeby jedyną alternatywą dla
                    patriarchatu była kultura homoseksualna, jak chce tego profesor Janion, to ja
                    domagam sie wskazania mi , gdzie Janion coś takiego napisała. A wpisywania sie
                    w mody - no przepraszam, ale prof. Janion trzyma się mneij wiecej podobnego
                    oglądu od 20 lat - transgresja, obcość , odmienność , zmienia sie jedynie
                    figura odmieńca. Poza tym równei zaskoczyło mnei stwierdzenie sawickiej, jakoby
                    Janion zajmowaa sie gnoza , bo dalibóg , gnozą to w Polsce zajmuje sie
                    własciwie jedynei Prokopiuk. Nie mam prawa wymagac, aby ktoś, kto rzekomo ma ów
                    aparat krytyczny po polonistyce, nie popełnial takich kardynalnych nonsensów,
                    albo brał choć odpowiedzialnosc za to co mówi?
                    • Gość: gostek Re: A teraz serio: wiec serio! IP: *.elpos.net 09.01.07, 14:24
                      Alez ja sie z Toba dokladnie calkowicie zgadzam i w 100% moglbym sie pod tym co
                      piszesz podpisac. To co wczesniej powiedziala o Baudrillardzie - myslalem ze z
                      krzesla spadne, czegos takiego to nawet w komunistycznej telewizji nie
                      slyszalem. Moja uwaga o jej wyksztalceniu miala charakter ironiczny. O Janeckim
                      to moglbym pisac tylko jezykiem calkowicie nieadekwatnym do tego forum,
                      strasznie sliska postac, to ze sie pojawia w jakimkolwiek programie o kulturze
                      na jakimkolwiek kanale, jest juz zalosne samo w sobie. A to o czym mowili
                      Janion nie bylo zalosne, tylko wyjatkowe niesmaczne.
                      • Gość: ddr Czytam Wasze opinie i się przestraszyłem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.01.07, 16:14
                        powinienem bardziej regularnie oglądać ten program. w moim mieście ta pani
                        prowadziła spotkanie ze świetlickim i wypadła poprawnie. w tym programie
                        wypadła średnio, ale nie beznadziejnie. czasem rzeczywiście jej teksty brzmiały
                        wrednie (ale to raczej kwestia jej dewocji religijnej). promuje w sumie
                        mniejsze debilizmy niż ziemkiewicz
                        ----------------
                        nie, nie będę oglądał, szkoda oczu
                        • ada08 Re: Czytam Wasze opinie i się przestraszyłem 09.01.07, 16:56
                          Pani Sawicka taka sobie, ale z jedną jej opinią się zgadzam: Masłowska i
                          Witkowski dostali w roku 2006 nagrody nie za swoje najlepsze ksiązki, te
                          wcześniejsze, tylko za te gorsze, późniejsze; tak jakby jurorzy obawiali się
                          nagrodzić te wcześniejsze i teraz nadrabiali.
                          a.
        • ada08 Re: Ale popatrzeć można 09.01.07, 17:00
          ddr napisał
          > jeszcze gdyby sie nie odzywała i zmieniła oprawki

oprawek nie zmieniła, ale zmieniła buty! :-) w pierwszej części miała takie
          raczej wieczorowe, a w drugiej części była w kozakach :-) zauważyłam, bo zawsze
          zwracam uwagę na buty, taką lekką manię mam :-)
          a.
      • zielona_malpa Re: Regał w TVP1 09.01.07, 12:44
        Może po osiemdziesiątce niektórzy naprawdę nie powinni już pisać?
        • sutekh1 Re: Regał w TVP1 09.01.07, 17:35
          ludzie o pewnych orientacjach nie powinni żyć na tym polega debilny problem
          pani w oprawkach.

to fajnie że ciąg dalszy nastąpił bo obok takiego manipulowania sceną dyskusji
          nie można chyba przejść bez chęci bicia w ryj.

dzieki, gostek za ważna podpowiedź - byłe miejsce pracy tej pseudookularnicy
          mówi b. dużo o gościach z WPROST których zaprasza po to , żeby siali gó..
          zamiast pszenicy. oi i wychodzi im to tak jak jej.

brojenie przy "świętych - wg samickiej (antysemickiej?) - wizerunkach"
          polskich literatów i naukowców-literaturoznawców i zabawa w bzdety typu górski
          czy janicki to jest ciąganie brzytwą po ręce własnej.
          bo co widzimy kiedy patrzymy na wygłup janickiego? widzimy gościa który celuje
          wprost między oczy a trafia we własne jaja. jak to się dzieje?

pytanie podstawowe? kiedy ktoś zatrzyma te lawine bzdurmenów?
          Sawicka nie prowadzi wg mnie zadnego programu , nie tworzy żadnych odcinkowych
          krytycznoliterackich dyskursów, tylko sieje ideologiczną papę. tylko za
          nastepnej nieprawicowej kadencji nie bedzie jej w mediach, bo to bedzie obciach
          z top ten.
          • sto100 Re: Regał w TVP1 09.01.07, 17:58
            posłuchałam wczoraj i to był koszmar, nadto nudny.
            i zeby tak za moje pieniądze. Ale serio to prezenterzy nie mają nic do
            powiedzenia, to jakiś upiorny zlepek słów, książka jest tylko odległym tłem.
            A może oni nie czytają, tylko dostają jakieś streszczenia? Czytanie przecież
            rozwija, uczy. A tu rozpacz.Więcej nie patrzę.
            • sutekh1 Re: Regał w TVP1 09.01.07, 18:05
              Skrendo może sobie popsuc karierę jak nie bedzie reagował na nademisję pierdół
              w czasie gdy jednak ponad połowa intelektualnej polski jeszcze nie śpi i miota
              sie po kanałach telewizyjnych w poszukiwaniu najgłupszego szczura we wsi.
              • zdanka1 Re: Regał w TVP1 09.01.07, 18:48
                Moze to jest taka technika - "nieodzywaniesięgdyktośpieprzygłupoty"?

Dziwna sprawa - może po prostu facet ma nadmiar elementu sympatycznego w
                elemencie dbania o to, zeby było na temat i stara sie nikomu nie [podpaść, bo
                tyle mu płacą za odcinek? No nie wiem, ale przyznam, ze on mnie
                zadziwia ...Nawet brodę se zapuscił - moze zorintował się w co się wpakował i
                teraz udaje, ze to tak naprawde nie on, tylko starszy brat ?:)))))

No w kazdym razie wczorajszy odcinek był ciekawostką na miarę łowienia karpi w
                akwarium...
                • zdanka1 Re: Regał w TVP1 09.01.07, 18:53
                  Hmmm...Tak sie zastanawiam, czy gdyby nei Maria Janion to w ogóle zdarzyłby sie
                  szereg neiprawdopodobnych rzeczy , które mniej lub bardziej zainspirowała na
                  wybrzezu - obawiam sie , ze nie . Mozna czepiać sie róznych rzeczy w jej
                  zyciorysie, ale dopiero jak gdzieś takiego profesora nei ma, ludzie zaczynaja
                  sobie zdawać sprawę ile taka osoba wnosi - choc niekoniecznei tzreba sie z nia
                  zgadzac i stawiać na ołtarzu. I tutaj pani Sawicka naprawde powinna pomyslec
                  nad tym, co strzliła za nonsens, chocby w ten nonsens wierzyła...Lepszy jeden
                  gorący niz 100 letnich.
          • Gość: hairypizza Re: Regał w TVP1 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.01.07, 08:30
            co do wydania regalu poswieconego nowej ksiazce Marii Janion. Po prostu
            skrecalo mnie, gdy wypowiadal sie Janicki. Niech siedzi w swojej gazecie, a jak
            juz na woronicza musi, to niech spoczywa na fotelikach w programach o tematyce
            politycznej. to co mowil o ksiazkach Janion to byla jakas farsa. juz pare
            tygodni minelo, ale niesmak pozostal. pierwszy raz gadalam do telewizora.

argumenty w stylu, ze ksiazka jest beznadziejna, bo posluguje sie krytyka
            feministyczna czy postkolonialna, o ktorej rzeczony pan nie slyszal sa smiechu
            warte. zero tresci. co innego gdyby wytknal Janion zle uzycie 'narzedzi'.

ps. po kazdym regale obiecuje sobie, ze bedzie mym ostatnim, ale nie moge.
            programy o ksiazkach czy kulturze (a moze powinnam pisac "programy"
            o "ksiazkach" i "kulturze) to jedyne jakie sledze... czesto towarzyszy temu
            zlosc albo jakas melancholia.
    • gdytyjeszczenamucheptapta Re: Regał w TVP1 14.01.07, 02:39
      No nie tak ostro, proszę Koleżeństwa, bardzo proszę. To do Ciebie Sutekh przede
      wszystkim. Mnie pani Sawicka bardzo się podoba - wizualnie znaczy się.
      Niekoniecznie wsłuchuję się w to, co mówi, bo bez reszty pochłonięty jestem
      kontemplowaniem doskonałej krągłości Jej ramion, niewątpliwego wdzięku i
      elegancji ruchów, delikatnego, niezanikającego ani na moment uśmiechu, a
      zwłaszcza owego cudownego błysku w oczach - błysku, który tylko niektóre
      kobiety miewają, a który pozwala domyślać się bardzo interesującego wnętrza...
      I jeszcze ten dekolt w ostatnim programie. Pewnie powiecie, że zakochałem się w
      pani z telewizji. Możliwe. Nie pierwszy i pewnie nie ostatni raz.
      • zdanka1 Re: Regał w TVP1 14.01.07, 11:38
        :) Miałam taki okres, ze podobne cielęce zachowanie wyzwalała we mnie Szczuka,
        której Kazimiera na imię dano - podejrzewam, ze to epidemia związana ze
        straszliwym wirusem telewizorowym, powodująca afekt jednostronny i rozpaczliwie
        platoniczny:)

w kazdym razie zapowiedzi słowa/obraz/terytoria na rok 2007 wprawiły mnei w
        taką euforię, ze odpuszczę nawet złosliwe spojrzenia w stonę wszystkich
        noszacych okulary a'la poseł Wierzejski.
    • Gość: gostek Re: Regał w TVP1 IP: *.elpos.net 23.01.07, 00:51
      Mi sie juz nawet nie chcialo. Widzial ktos?
      • Gość: sutencje Re: Regał w TVP1 IP: *.ajd.czest.pl 23.01.07, 16:06
        tak, jako nachalny poszukiwacz niewyobrażalnych aberracji w dyskursach i
        pseudodyskursach społecznych, vel. w przestrzeni publicznej dyskursów
        humanistycznych muszzę i nawet chcę.
        to, co się jednak we mnie osadza po obejrzeniu tego supergówna to osad iście
        mordotwórczy. ja bym ją zabił utopił posiekał rozciągałpowyrywał wszystkie
        kończyny i wrzucił do akwarium z malenkimi jeszcze piraniami. niech sobie z
        nimi pogada o książkach.
        ten programik niekulturalny nadaje się świetnie jako ilustracja manipulacji
        retorycznych i technik "ustawiania" dyskusji pod tezę, ideologię (propagowanie
        i promowanie słusznej perspektywy) i co tam jeszcze można bronić za pomocą
        przeszkadzania gościowi w wypowiedzeniu swojego zdania.
        ten sposób prowadzenia "nierozmowy" o "nieksiążkach" służy chyba tylko do
        bronienia ideowych pośladków grupy trzymającej się za władzę, czyli za prawą
        prawicę prawego prawa. dyskurs o ksiązkach , niby to literaturoznawczy ,
        zostaje zamieniiony w narzucanie oceny książki, która nie pasuje bo jest
        szufladkowana jako lewicowa w dychotomicznym podziale książek : prawicowe
        (prawe)- lewicowe(lewe).
        i takie lewe książki mają zostać publicznie zniszczone przez anemiczny głos
        kiepskiej podróbki lalki barbi.
        wczorajsze szit-gadanie o książce Żiżka bardzo pasuje do tego - niestety -
        modelu krytyki lewicy jakiego podejmuje się A. bIELIK -rOBSON, krytyki ikony,
        krytyki od strony konfekcyjnej. każda krytyka społeczna uznana za lewicową
        musi zostać zdemistyfikowana i obnażona jako fałszywy błazeński kostium dla
        rozumu.
    • zdanka1 Re: Regał w TVP1 05.02.07, 23:46
      Dziś , po raz pierwszy, od dawien dawna nic mnie w Regale nie wkur...tego tam,
      nie zdenerwowało. Może to dlatego, ze zdążyło zdenerwować w tamtym tygodniu coś
      zupełnie innego? No nieważne.

Masochistyczne streszczenie dla tych, co nie mieli siły i śpią snem
      sprawiedliwych, oraz nie wypisują po nocy z Braineaterem na TWA "gupich
      wierszy".

Dzisiaj było o komiksie oraz o bardzo mądrej ksiązce pewnego pana w okularach,
      który wyglądał na bardzo zblazowanego, albo zmęczonego i wyjasniał wszystkim w
      swojej książce, dlaczego dzisiejsi ludzie są zblazowani i zmęczeni, a Miłosz
      bał się metki "poety katolickiego" oraz co z tego wszystkiego wynika dla
      Tischnera i kondycji człowieka współczesnego. Z ksiązki pamietam tylko okładkę
      przedstawiajacą wypedzenie z raju Adama i Ewy - tytuł mi jakoś zaginął po
      drodze...

Dwóch panów, którzy się na tym znają, mówiło o komiksie. Ponieważ ja się na
      komiksie nie znam w ogóle, nawet mi się podobało, gdyż panowie mówili ciekawie
      i z tzw. wewnętrznym żarem. Mam nadzieję, ze ci, ktorzy znają się na komiksie
      lepiej, nie zarzucą mi, że pisze jakieś głupoty i ze ci panowie to tylko tak
      udawali:)

PS. Aha, Sawicka dzisiaj odzywała się mało, co wpłynęło na ogólnie przyjemny,
      leniwy i lekko usypiajający odcinek:) Miała ładną spódniczkę :)A moze to
      sukienka była? :))))))) Dobranoc!:)
    • Gość: pszczoła Re: Regał w TVP1 IP: *.chello.pl 06.02.07, 09:02
      Wczorajszy program był jałowy i bez emocji.
      Ale pani.S nie wywołuje we wmnie az takiej agresji, jak w TObie.
      • Gość: Gostek Re: Regał w TVP1 IP: *.elpos.net 06.02.07, 10:47
        Jakiej agresji? To normalne, ze krytykuje sie ludzi zajmujacych publiczne
        stanowiska, którzy do danej roboty sie nie nadaja. Sawicka nie ma zupełnie nic
        do zaproponowania, ani w zakresie podstawy programowej w tym tzw. Regale, wizji
        kultury, umiejetnosci recenzenckich, zanjomosci wspolczesnej literatury.
        Jedynym dzwiekiem jaki wczoraj wydawala bylo mantrycznie powtarzane "no
        wlasnie". Nie pamietacie tych jej szumnych gadek jako nowego szefa kultury na
        TVP, podpinanie sie pod "nie ma przebacz", ze Ring w piatek i Ziemkiewicz to
        bedzie szczyt ogladalnosci, ze Kinematograf w poniedzialek przeswietli polskie
        kino i srodowisko filmowe, ze Errata zrewolucjonizuje nasz myslenie o historii
        literatury, ze Stol z ... pokaze prawde o rynku ksiazki, dzizas, wszystko to
        przeciez upadlo, takiego ciągu porażek nie odnotowala nigdy zadna telewizja na
        swiecie, a niektóre by finansowo upadly. Niejasne sa tez jej kryteria nominacji
        i przyjecia do telewizji, w kazdym razie brak doswiadczenia wychodzi w kazdym
        miejscu i to ze ja jeszcze tam trzymaja tez jest niejasne.

Co do wczorajszego "komiksowego wydania" - utarlo sie ze pewien bufonowaty pan
        o wygladzie chlopczyka, z wiedza na temat kultury popularnej na poziomie 12
        latka, wywalany z kazdej redakcji od Neewsweeka po Wprost, prowadzacy nudny i
        jalowy program ZAP (ktory mial isc w niedziele w prime time, ale w zwiazku z
        niska ogladalnoscia przezucono go na sobote na "nieokreslona pora" - to apro po
        tego co powyzej), w przeszlosci szef Sawickiej z Wprost jest jakoby znawca
        popkultury a juz komiksu w szczegolnosci. Nie znam ani jednej osoby z
        dziennikarskiego swiatka, a robie troche w tym shicie, ktora by miala o
        Smialkowskim dobre zdanie. Ze nie wspomne o autorach komiksow.
        • braineater Re: Regał w TVP1 06.02.07, 10:52
          o boziu
          znowu Śmiałkowski...
          Jakby nie dało się wziąc Szyłaka, Ruska, czy kogkolwiek, kto wystaje ponad
          parapet po prostu...
          Już nawet Orliński z wyborczej byłby lepszy.

• sutekh1 Re: Regał w TVP1 06.02.07, 12:04
            do brejna:

Szyłak siedział obok śmiała i byl z lekka zmęczony, on chyba w wawie nie
            mieszka ...

do gostka: brak doświadczenia u sawickiej widać na jej niepysznej gębie. na
            twarzy ma wypisane "nie wiem o czym mówie ale muszę" (to jest jak szit co z
            odbytu wyjść przecież musi,co nie).
            dlaczego jej nie wyrzucą?
            bo uprawia słuszną wg sterników tivipi polityke kulturalną obśmiewając Janion
            (czyli stara złą lesbę) czy jednym prychnięciem skreślając "całą te
            francuszczyznę", której czytać nie potrafi nie chce nie musi nie może.
            bo woli "sukces" lub cosmopolitan.
            jej program re-prezentacji kult. w tvp jest bzdurą przeciągniętą przez
            superchęć megaautokreacji. nie do wyjaśnienia i nie do usprwaiedliwienia dla
            mnie jest to, że partactwo polegające na zmienianiu co chwilę programów
            (tytułów i scenariuszy konstrukcyjnych), bo cos nie tak poszło po jej myśli w
            jakimś odcinku, stało się głównym silnikiem w tym popsutym aucie na wyssypisku
            śmieci którym próbujemy odjechać z każdym włączeniem kanału tvp 1 lub 2.

facet w okularach nie miał argumentów, skrendo gadał mu takie pierdoły o jego
            własnej książce że facet nie słyszał chyba nie odpierał bowiem, ewidentnych
            deprecjonujących to jego quasi dziełko uogólnień.

komentujmy dalej może dociągniemy do setki.

ja chcę brejna w tivi!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
            !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
          • Gość: Gostek Re: Regał w TVP1 IP: *.elpos.net 06.02.07, 19:42
            Smialkowski mignal w Panoramie komentujac Rysia - Misia z podpisem pod
            nazwiskiem "badacz kultury popularnej". Ja tam nie chce obrazac zadnych
            badaczy, ale to chyba trzeba miec jakis dorobek naukowy, zeby tak sie
            podpisywac, jakies studia skonczyc, a nie ledwo dwa lata polonistyki na UJocie
            z trojami w indeksie zaliczyc.
    • Gość: mucha Re: Regał w TVP1 IP: *.chello.pl 06.02.07, 14:54
      Pan Jerzy Szyłak faktycznie chyba nie mieszka w Warszawie, bo mieszka w
      Elblągu:)
      A wykłada w Gdańsku, na uniwersytecie.
    • zdanka1 Gretkowska, Szwaja, Dzido:) wydanie 8 marca 05.03.07, 23:59
      Z całej piatki (doliczam prowadzących) oczywiscie najlepiej wypadła i miała
      coś do powiedzenia, a przy tym ładnie wyglądała, Dzido :)
    • Gość: kaj17 Re: Regał w TVP1 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.03.07, 02:52
      Skrendo bardzo wydawał się interesujący w internecie.Wydawało sie ,że
      interesują go książki o nowej , ciekawej formie.W telewizji niestety niewiele
      ma do powiedzenia.A już nie wiadomo po co jest ich do "dyskusji" dwoje.Taka
      reklamówka, udająca,że jest przedmiotową dyskusją.
      • sutekh1 Re: Regał w TVP1 06.03.07, 11:58
        po miesiącu wątek kontratakuje!
        mam nadzieje że polecimy do setki i to jeszcze przed majem, bejbs!!

wrażenia z wczora są niemiłosierne i pieką jak dupa w pokrzywach...Gretkowska
        została zaproszona po to, żeby ja wyśmiano, Sawicka zrobiła sobie na niej
        wyścig pierdół na temat listka książki, tzn. wciąż jeszcze nie wyszliśmy z
        etapu czytania opakowań przez tę kritićkem. Ale Gretkowska zaskoczyła, cos mi
        się zdaje że wzięła grubą garść prochów uspokajających, bo takiej powolnej
        ironii dawno w tivi nie widziółem.

Dzido było całkiem całkiem, bradzo mnie rajcuje jej wyglond, ale żeby miała
        jakieś ględzenie w sobie fajniarskie jak witko to raczej nie , ale MAŁŻ jest
        bardzo dobry, ostry jak żyletka o poranku na kacu, takiej prozki kcem i bedem
        siem domagać choćby stado pawianów chciało mi wykukać muzk.

co do Skrendo , powtarzam to co na początku, pan S. może sobie dorobić gópią
        gembe jak będzie się udzielał przy programie tak zmanipulowanym i
        antykrytycznoliterackim, nie zaprzoszą go d rzetelnej dyskusji bo gadanego
        raczej nie ma a argumenty to jakby utkwiły pod rękawem zamiast gotowością swoją
        rozchylać usta..dziwi mnie ta płaskość argumentacji pana S., nie podoba mi się
        książka bo mi sie nie podoba, widać że przy gretkowskiej utknęli oboje na
        słynnym pojęciu pt.: "czytadło".

do zdanki: może spróbujesz pobronić pannę Sawickom, i poleciszs jakąś
        argumentacją przeciw stwierdzeniu, że ten programik jest wybrykiem gópoty
        niespotykanej i manipulacji spartaczonej, jeśli tak w tym odcinku jak i przy
        slynnym odcinie o knidze Janion, dyskusja została sprokurowana po to ,żeby
        najechać na feministkę i lewaczkę, bo sawicka takich nie znosi.

jak myślisz, czy Gretkowska - a to moje wrażenie - nie została przypadkiem
        zaproszona po to żeby zostać zaatakowana bezpośrednio przez kozaczki sawickiej?
    • Gość: dziennikarzTvP Re: Regał w TVP1 IP: 212.33.72.* 07.03.07, 11:58
      Sawicka jako "muza" Bronka powinna poleciec. Mam nadzieje, ze to kwestia kilku
      dni .
      • sutekh1 Re: Regał w TVP1 07.03.07, 15:20
        tylko kiedy?
        to jak dla mnie trwa baaaaaardzo długo i naprwadę , nie ma sensu jej obecność w
        jakiejkolwiek telewizji....moze zacznie scigać się z panną nikt - "fritkom"?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka