Dodaj do ulubionych

Jaka ksiazke polecicie?

13.12.06, 12:12
Witam
Z góry zaznaczam ze nie lubie czytać ksiazek poniewaz wiekszosc z nich (dla
mnie) jest nudna. Chcialbym zaczac czytac ale za bardzo nie wiem co a nie
chce sie zniechecic po przeczytaniu paru stron. Czy mozecie mi cos polecic?
Nie umiem nawet okreslic z jakiej dziedziny ksiazki mnie interesuja. Po
prostu musi byc ciekawa musi sie cos dziac. Moze byc (ale nie musi) troche
fantastyki oraz watek milosny/erotyczny. Ksiazki historyczne - to chyba nie
dla mnie. Chcialbym tez zeby byla napisana ciekawym ale zrozumialym jezykiem.
Ostatnio slyszalem o jakims bestseller-u (niestety nie pamietam tytulu) ktory
mozna czytac wiele razy i za kazdym razem odkryc cos nowego lub nieco inaczej
ulozyc historie. Prosze o pare ciekawych tytulow
Pozdrawiam i dziekuje za pomoc.
Obserwuj wątek
    • zaba_pelagia Re: Jaka ksiazke polecicie? 13.12.06, 12:27
      Żadną. Po co masz się męczyć?
      • guma_ns Re: Jaka ksiazke polecicie? 13.12.06, 12:34
        Przeczytalem do konca pare ksiazek bez problemu :) a wiec jesli bedzie ciekawa
        to nie bede sie meczyc.
        • zaba_pelagia Re: Jaka ksiazke polecicie? 13.12.06, 12:54
          guma_ns napisał:
          Nie umiem nawet okreslic z jakiej dziedziny ksiazki mnie interesuja.

ale my się będziemy męczyc wymyślając ciekawe książki
          • Gość: asia Re: Jaka ksiazke polecicie? IP: *.telpol.net.pl 13.12.06, 13:19
            A może Córka Boga Lewis'a Perdue Cię wciągnie. Znakomity thriller.
            Ponadto wydaje mi się że thrillery medyczne byłyby dobrym rozwiązaniem-ja weszłam do "królestwa książek" :) zaczynając właśnie od tego gatunku, a też nie byłam molem książkowym, teraz to co innego. Poza tym wydaje mi się że książce trzeba trochę zaufać, dać jej trochę czasu na rokręcenie :)
            • Gość: EWa Re: Jaka ksiazke polecicie? IP: *.CNet.Gawex.PL 13.12.06, 18:02
              Wybierz się po prostu do biblioteki, przejrzyj kilka książek, wybierz tę, która
              Cię zainteresuje i ...próbuj. Powodzenia!
              • guma_ns Re: Jaka ksiazke polecicie? 13.12.06, 20:34
                W bibliotekach sa czesto same starocie lub lektury szkolne. Szukam czegos
                nowego nie pisanego starym jezykiem tylko wspolczesnym ciekawym jezykiem.
                Tak czy siak thx za odpowiedz.
            • guma_ns Re: Jaka ksiazke polecicie? 13.12.06, 20:33
              Dziekuje za propozycje na pewno wezme ta ksiazke pod uwage :) Jak widac asia
              sie nie meczy podajac tytul ksiazki a wiec pani zaba_pelagia nie powinna pisac
              w liczbie mnogiej wypowiadajac sie w imieniu calego forum.

Jeszcze raz thx za odpowiedz ;]
          • guma_ns Re: Jaka ksiazke polecicie? 13.12.06, 20:31
            Interesuja mnie ksiazki naukowe na temat kosmosu lub zjawisk paranormalnych ale
            tego tutaj nie szukam. Napisalem tez ze moze byc troche fantastyki a wiec
            ksiazki fantastyczne. Moze byc tez warek milosny lub erotyczny. Nie umiem
            dokladnie okreslic czego szukam bo malo sie interesuje ksiazkami ale chce
            zaczac czytac. Ludzie sie zmieniaja tak jak ich zainteresowanie. Poza tym nie
            kaze Ci niczego wymyslac, moglabys po prostu podac ksiazke ktora Ci sie bardzo
            podoba i powiedz z jakiej jest dziedziny a nie za kazdym razem niepotrzebnie
            sie czepiac i zniechecac.

Pani juz podziekujemy za pomoc w tym temacie. Prosze Cie o nie wypowiadanie sie
            w tym temacie bo jeszcze sie przemeczysz.
      • bdx65 brawo żabo! 13.12.06, 18:36
        zaba_pelagia napisała:

> Żadną. Po co masz się męczyć?

nie ma co gość robić, to pisze; zamiast czytać!
        • Gość: Myszor Re: brawo żabo! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.12.06, 21:37
          Ironii nigdy za wiele.
          Ja bym się raczej czepiła stwierdzenia "większość". Większość których książek?
          Tych kilku przeczytanych?
          No i jeszcze ta drażliwość w temacie. Żaba ma zakaz pisania w tym temacie?
          Szkoda, bo o literaturze wiedzę ma sporą.
          A co to znaczy nowsze ksiażki? Czy ksiażki napisane w XX wieku są starociami?
          Czepiam się? Pewnie, a co mi zależy.

PS. Mnie osobiście podobają się wszelkiego rodzaju kryminały, thrillery a i z
          klasyki znalazłoby się mnóstwo pozycji.
          • guma_ns Re: brawo żabo! 14.12.06, 09:11
            "Ja bym się raczej czepiła stwierdzenia "większość". Większość których książek?
            Tych kilku przeczytanych?"
            Tych wielu zaczetych.
            Drazliwosc w temacie? A czy ludzie na kazdym kroku musza sie czepiac i
            zniechecac? Prosilem jedynie o tytul i autora. Zawsze ktos musi miec
            jakies "ale" i wywoluje niepotrzebna dyskusje nie za bardzo na pytanie jakie
            zadalem..
            "Żaba ma zakaz pisania w tym temacie?" To byla prosba nie rozkaz.
            "Szkoda, bo o literaturze wiedzę ma sporą."
            Wierze, szkoda ze nie chciala mi pomoc.
            "A co to znaczy nowsze ksiażki? Czy ksiażki napisane w XX wieku są starociami?"
            Chodzi mi o ksiazki wspolczesne. Nie, ksiazki XX wieku nie sa starociami.

Ps: Sorry ze w ten sposob cytuje.
            • Gość: Myszor Re: brawo żabo! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.12.06, 19:14
              W porządku. Cytuj jak chcesz.
              Wiesz, już tacy tu jesteśmy na tym książkowym forum - sarkastyczni, ironiczni
              itd. Trzeba się przyzwyczaić.
              Nie wiem, co Ci polecić. Sama mam niewiele lat i do tego jestem kobietą więc
              niekonieczie potrafię trafić w pozycje dla faceta. Ale może tak uniwersalnie...
              Na dobry początek może być King, moze coś z thrillerów współczesnych autorów.
              Jeśli nie - może coś "skandalizującego" typu "Kod Leonarda da Vinci"? Takie
              lekkie i przyjemne. Jeśli fantasy to Sapkowski lub Pratchett z jego Światem
              Dysku (seria książek).
              • guma_ns Re: brawo żabo! 14.12.06, 19:40
                dzieki wielkie :) na pewno wezme twoje propozycje pod uwage. thx
                • Gość: Myszor Re: brawo żabo! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.12.06, 10:25
                  Ktoś już niżej wspomniał Cobena. Też niezły wybór. Fajnie się czyta, wciąga. A
                  jeśli Coben to jeszcze Patterson i może stary dobry Ludlum.
    • Gość: jazzy Re: Jaka ksiazke polecicie? IP: *.grudziadz.mm.pl 14.12.06, 19:56
      wszystkie książki Cobena! na pewno się wciągniesz! Bez dwóch zdań!
    • sztuka.latania Re: Jaka ksiazke polecicie? 14.12.06, 20:30
      guma_ns napisał:

> Ostatnio slyszalem o jakims bestseller-u (niestety nie pamietam tytulu) ktory
      > mozna czytac wiele razy i za kazdym razem odkryc cos nowego lub nieco inaczej
      > ulozyc historie. Prosze o pare ciekawych tytulow
      > Pozdrawiam i dziekuje za pomoc.

Pewnie słyszałeś o bestsellerze a nie "bestseller-u".

Pewnie była to "Gra w klasy" Cortazara, ale nie wydaje mi się, żeby była to
      książka odpowiednia dla Ciebie, ponieważ język ma raczej trudny, zdania
      wielokrotnie złożone, makaronizmy i będzie Ci potrzebny słownik wyrazów obcych
      na te wszystkie "ekstrapolacje" i inne "echolalie".

A może przeczytaj sobie "Kod Leonarda da Vinci" ? Struktura i język proste,
      wręcz prostackie, dużo fantastyki itp ...

pozdrawiam serdecznie
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka