Dodaj do ulubionych

Najbardziej zakakujace zakończenia

IP: 195.216.116.* 13.05.03, 12:56
Czasami ksiązka zaskakuje nas swopim zakończeniem. Pozytywnie oczywiście. Ale
jest one tak niespodziewane i odwraca wiele spraw które wydały sie juz
poukładane że potem jeszcze raz na nowo trzeba sobie wszystko w głowie
poukładać. Doświadczyliście/przeczytaliście coś takiego?
Obserwuj wątek
    • karmilla Re: Najbardziej zakakujace zakończenia 13.05.03, 13:07
      zakończenie pięcioksięgu Sapkowskiego - zaskakujące i zupełnie bez sensu
      zafascynowało mnie natomiast zakończenie Roku 1984 Orwella
      z serii dzienych zakończeń to jeszcze Kochanica Francuza, chociaż akurat ja nie
      lubię kilku zakończeń alternatywnych, wolę jedno konkretne...
      • Gość: Ewa Re: Najbardziej zakakujace zakończenia IP: *.zamosc.mm.pl 07.06.03, 12:48
        Dla mnie specjalistka od zakonczen jest Christi. Nigdy nie moge trafic kto
        popelnil dana zbrodnie, a pozniej wszystko sie wyjasnia.... ale jak wyjasnia!!!
    • faoiltiarna Re: Najbardziej zakakujace zakończenia 13.05.03, 13:32
      Zaskoczyło mnie ostatnio zakończenie ksiązki "Wróbel" (M.D.Russell). Poza tym
      niezmiennie kryminały A.Christie (wiem, że sa wśród nas tacy, którzy
      rozwiąZują zagadki 150 stron przed Poirotrm, ale ja do nich nie należę,
      niestety). Ach i jeszcze ksiązki niejakiego Cobena.
      F.
      • Gość: EWOK Re: Najbardziej zakakujace zakończenia IP: *.acn.waw.pl 13.05.03, 18:40
        U A. Christie zaskoczyło mnie zakończenie "Dziesięciu Murzynków" i tej
        ksiązki, gdzie mordercą okazuje się narrator. Ryzykowne, ale jak zwykle Jej
        się udało.
    • Gość: monika_kot Re: Najbardziej zakakujace zakończenia IP: 195.216.116.* 13.05.03, 15:15
      Przypomniał mi sie jeden przykład na temat. Totalnie zaskoczyło mnie
      zakończenie Apokryfu Agłai Jerzego Sosnowskiego. Może lepszym określeniem
      byłoby tu :zwrot akcji. Kto czytał ten wie. Naprawdę nie do przewidzenia.
    • Gość: monika_kot Re: Najbardziej zakakujace zakończenia IP: 195.216.116.* 15.05.03, 17:44
      Na wątku o Magu Fowlesa ktoś napisał - a nawet chyba kilka osób - że ma bardzo
      zaskakujące zakończenie więc ten tytuł niejako "podpinam" pod ten temat.
      • Gość: che Re: Najbardziej zakakujace zakończenia IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 16.05.03, 12:25
        Ubik, Philipa K. Dicka, rzecz niepowtarzalna, ostatnie zdanie zmienia wszystko
        i trzeba czytać raz jeszcze
        • Gość: szcz Re: Najbardziej zakakujace zakończenia IP: *.czes.gazeta.pl 16.05.03, 12:32
          „Bramy raju” Andrzejewskiego, bo po co nagle w książce jeszcszedrugie zdanie :)
        • Gość: juna Re: Najbardziej zakakujace zakończenia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.05.03, 13:03
          Gość portalu: che napisał(a):

> Ubik, Philipa K. Dicka, rzecz niepowtarzalna, ostatnie zdanie zmienia
          wszystko
          > i trzeba czytać raz jeszcze

To mnie zafrapowało, koniecznie muszę przeczytać. I skojarzenie - "Finneganns
          Wake" ma o tyle zaskakujące zaskoczenie, że go w ogóle brak, bo książkę można
          czytać "w kólko", tzn. koniec odsyła do początku. Można więc uznać, że rzecz
          stanowi zamkniętą całość, a jednoczesnie jest dziełem baaaardzo otwartym,
          nawiązując do Eco, hi hi hi. To tak a propos zakończeń, bo FW raczej czytać nie
          zamierzam:)))
    • Gość: Lala Laleczna Re: Najbardziej zakakujace zakończenia IP: 212.69.77.* 16.05.03, 12:56
      Samobójstwo "Martina Edena" - płakałam jak norka. Miałam nadzieję, że "będzie
      żyć długo i szczęśliwie ..."
      Zakończenie "Opowieści podręcznej", które sugeruje, że bohaterska mogła przeżyć.
      To samo z "Przedświtem".
      "Lolita" Nabokova i ten moralizatorski ton Humberta Humberta!
      "Mechaniczna pomarańcza" - wydoroślały 18-letni Aleks był powalający, jak dla
      mnie.Wydaje mi się to troszkę naciągane, "ku pokrzepieniu serc".
    • agrafek Re: Najbardziej zakakujace zakończenia 16.05.03, 13:21
      Najbardziej w historii mojego czytelnictwa zaskoczyła mnie nie książka, lecz
      komisks. Oficjalny jego tytuł brzmi: "W poszukiwaniu ptaka czasu", ale
      powszechnie znany jest jako "Pelissa". Zakończenia, rzecz jasna, nie zdradzę,
      powiem tylko, że czytałem ostatni tom tego komiksu późno w nocy. Kiedy
      obudziłem sie rano nabrałem pewności, że to na pewno nie mogło się tak
      skończyć, że po prostu przyśniło mi się, że komiks przeczytałem. Natychmiast
      rzuciłem się na porzuconą na biurku książeczkę.
      Nie przyśniło mi się jednak.
      Z powieści - dawno, dawno temu, jeszcze w szkole podstawowej, "Ubik" Dicka.
      pozdrawiam
    • Gość: Pan Dobra Rada Re: Najbardziej zakakujace zakończenia IP: 11.11.11.* 16.05.03, 13:34
      "Fizyka" dla klas 4-tych, nie pamietam autora,szok co się dzieje na końcu(nie
      wiem tylko czy jest to pozytywne).
    • Gość: steven Re: Najbardziej zakakujace zakończenia IP: *.ghnet.pl / 192.168.13.* 17.05.03, 14:39
      Zgadzam sie na "Lolite".
      "Klub Dumas" Pereza-Reverte; książka 100 razy lepsza od
      ekranizacji "Dziewiątych wrót" no i to zakończenie...
    • Gość: olcia Re: Najbardziej zakakujace zakończenia IP: *.kutno.mediaclub.pl 17.05.03, 19:51
      polecam książki opluwanego tutaj J.Carrolla, mają naprawdę zaskakujące
      zakończenia
      • Gość: Druss Re: Najbardziej zakakujace zakończenia IP: 81.210.23.* 19.05.03, 11:05
        Gość portalu: olcia napisał(a):

> polecam książki opluwanego tutaj J.Carrolla, mają naprawdę zaskakujące
        > zakończenia

Święte słowa - gdyby tylko wszystkie książki JC trzymały poziom "Krainy
        Chichów" i "Śpiąc w płomieniu"...
        A ze swojej strony dorzucę jeszcze Pynchona "49 idzie pod młotek", która to
        ksiązka mogłaby wygrać plebiscyty na najbardziej zaskakujące, jak i na
        najbradziej wkurzające zakończenie.
        Ukłony,
        Druss
        • Gość: juna do Drussa: Pynchon IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.05.03, 11:11
          Cześć,

Pamiętam, że swego czasu "49..." mnie bardzo frapował, acz czytałam to dawno.
          (Zdaje się, że jedna z nominantek do NIKE, Goerke, nawiązuje do tytułu, prawda?
          czytałeś może?) Czy próbowałeś się też zmierzyć z "Tęczą grawitacji"? pzdr
          • Gość: Druss Re: do Drussa: Pynchon IP: 81.210.23.* 19.05.03, 11:16
            Witaj,
            Przyznam, że swego czasu "49..." naprawdę mnie zirytował. Może dlatego
            wstrzymuję się cały czas przed szturmem na "Tęczę Grawitacji"? Do tej książki
            potzrebny jest prawdopodobnie urlop (raczej nie wyobrażam sobie lektury
            Pynchona w autobusach i na przystankach...)No, ale jak to śpiewał Kuba
            Sienkiewicz: "kiedyś się wezmę..."

Ukłony,
            Druss
            • Gość: juna Re: do Drussa: Pynchon IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.05.03, 11:32
              Niestety muszę iść lecz mam nadzieję, że kiedyś namówię Cię na rozmowę o tzw.
              postmodernizmie, cokolwiek rzeczony oznacza:))) Dobrego dnia!
        • Gość: monika_kot Re: Najbardziej zakakujace zakończenia IP: 195.216.116.* 19.05.03, 11:43
          Jak już jetsteśmy przy Carrollu to podoba mi się zakończenie opowiadania z tomu
          Upiorna dłoń pt. Pokój Jane Fondy, czytając cały czas zastanawiałam się jaka
          będzie puenta no i mnie zaskoczyło. Super! A co do powieści to zaskakuje Poza
          ciszą. Choć powieść ta w notowaniach wielbicieli Carrolla nie jest w czołówce
          to jest jedną z moich ulubionych obok Chichów.
          • Gość: dorotka Re: Najbardziej zakakujace zakończenia IP: *.nowa-wies.sdi.tpnet.pl 21.05.03, 16:09
            pierwsze ktore przychodzi mi do glowy to zakonczenie maga fowlesa takie sa
            najlepsze
            a jesli chodzi o wymieniony wczesniej klub dumas to zaskoczyl ale raczej
            negatywnie...
            dorotka
    • Gość: monika_kot Re: Najbardziej zakakujace zakończenia IP: 195.216.116.* 26.05.03, 07:37
      Dziękuję za wszystkie propozycje zaskakujących zakończeń. Myślę że to dobrze
      gdy nie potrafimy już wcześniej domyslic się jak dana powieść się rozwinie.
      Czasami warto cos przeczytać dla samego zakończenia, które tak przewraca nam w
      głowie, że ze względu na nie i zaskoczenie jakie wywołuje uznajemy książkę za
      dobrą. Ja osobiście bardzo lubię taki "szok" na koniec zwłaszcza kiedy tzreba
      potem zrewidować całe swoje myślenie, czarne przestawic na białe a białe na
      czerń. To dopiero daje do myslenia!
      Pozdrawiam:)
      • Gość: n Re: Najbardziej zakakujace zakończenia IP: *.czeladz.msk.pl 29.05.03, 20:01
        "Weronika postanawia umrzeć"-Coelho
        • Gość: gosia Re: Najbardziej zakakujace zakończenia IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 29.05.03, 22:05
          w "weronice..." wiadomo było tak mniej więcej od połowy że ta dziewoja nie
          umrze. to by wygrało w kategorii najmniej zaskakujące zakończenie.
          • Gość: mary Re: Najbardziej zakakujace zakończenia IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.05.03, 12:52
            Cześć!
            Ostatnio podobało mi się zakończenie "Pachnidła" Patricka Suskinda - moze nie
            jest aż tak bardzo zaskakujące, ale mnie przypadło do gustu. Polecam!
            Poza tym opowiadania Jeffrey'a Archera, bomba! W sam raz na hamak wakacyjny!
            pozdrowienia
            mary
    • Gość: Dilvish Re: Najbardziej zakakujace zakończenia IP: 217.153.33.* 30.05.03, 13:37
      Dziwne, ale nikt nie wspomniał jeszcze „Gniazda Światów” Marka Huberata. Tam to
      dopiero jest zakończenie, ostatnie dwa rozdziały powalają na kolana. Pierwszy
      raz mi się zdarzyło że czytając książkę się spociłem i ręka mi się trzęsła jak
      odwracałem kartkę by przeczytać ostatni rozdział.

Pytanie do tych co czytali: wahaliście się czy przeczytać zakończenie? Czy
      pojawiły się jakieś wyrzuty sumienia?
      • Gość: Druss Ani słowa o GŚ!!! IP: 81.210.23.* 30.05.03, 13:40
        Gość portalu: Dilvish napisał(a):

> Dziwne, ale nikt nie wspomniał jeszcze „Gniazda Światów” Marka Hube
        > rata. Tam to
        > dopiero jest zakończenie, ostatnie dwa rozdziały powalają na kolana.
        Pierwszy
        > raz mi się zdarzyło że czytając książkę się spociłem i ręka mi się trzęsła
        jak
        > odwracałem kartkę by przeczytać ostatni rozdział.
        >
        > Pytanie do tych co czytali: wahaliście się czy przeczytać zakończenie? Czy
        > pojawiły się jakieś wyrzuty sumienia?

Pierwsza zasada czytelników "Gniazda Światów" - ani słowa o
        zakończeniu "Gniazda Światów" !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
        Każda, nawet drobna sugestia jest zakazana, gdyż pachnie spoilerem
        Ukłony,
        Druss
        • Gość: Dilvish Re: Ani słowa o GŚ!!! IP: 217.153.33.* 30.05.03, 13:49
          Gość portalu: Druss napisał(a):

> Pierwsza zasada czytelników "Gniazda Światów" - ani słowa o
          > zakończeniu "Gniazda Światów" !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
          > Każda, nawet drobna sugestia jest zakazana, gdyż pachnie spoilerem
          > Ukłony,
          > Druss

Ups... Przepraszam jak mi coś się za dużo powiedziało. Nie miałem zamiaru
          niczego zdradzać.
          Biję czołem o podłogę!

• Gość: Druss Re: Ani słowa o GŚ!!! IP: 81.210.23.* 30.05.03, 13:51
            Gość portalu: Dilvish napisał(a):

> Ups... Przepraszam jak mi coś się za dużo powiedziało. Nie miałem zamiaru
            > niczego zdradzać.
            > Biję czołem o podłogę!

:-)))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))
    • hania_76 Re: Najbardziej zakakujace zakończenia 09.06.03, 20:45
      "Mag" Fowlesa, "Życie towarzyskie i uczuciowe" Tyrmanda (niby można było się
      domyślać, ale naiwny człowiek wierzył, że a nuż...), "Miłość w czasach zarazy"
      Marqueza.
      • Gość: Tete Re: Najbardziej zakakujace zakończenia IP: *.echostar.pl 09.06.03, 21:29
        Patrz Hania i tu się zgadzamy. "Milość w czasach zarazy'
        Pozdrawiam Tete
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka