Gość: Jan z Kilonii IP: *.ipt.aol.com 02.06.03, 15:21 Jak dobrze, że nie piszą, że on także agituje za wstąpieniem do Unii. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: klapouchy Re: Guenter Grass w Gdańsku IP: *.uz.zgora.pl 02.06.03, 16:53 Jakie "Psie lato"? Co to jest za rzetelność dziennikarska w tak poważnej gazecie? "Hundejahre" (1963) to "Psie lata" - historia dwóch przyjaciół, byłych nazistów mieszkających w RFN. Są oni ofiarami i oprawcami zarazem. Gdy jeden z nich próbuje wziąć odwet za cierpienia poniesione w III Rzeszy, dochodzi do parodii sprawiedliwości, gdyż ofiara sama nie jest bez winy. Może ten błąd to tylko drobna literówka, ale brzmi obiecująco: mozna być twórczym i na gruncie polskiej literatury - "Lalki" Prusa, "Chłop" Reymonta, Przed wiosną" Żeromskiego, Krzyżak" Sienkiewicza, czy tegoż "Roztopy" i "Ognie i miecze". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gaduła Re: Guenter Grass w Gdańsku - zadzroszczę ! IP: *.IOd.krakow.pl 05.06.03, 11:33 widziałem i słuchałem Grassa w Krakowie w czasie spotkania z czytelnikami, szkoda że mnie nie było w Gdańsku !! Odpowiedz Link Zgłoś