Dodaj do ulubionych

Pod sloncem Toskani

11.06.07, 10:04
Urzekla mnie ta ksiazka.
Czy znacie podobne ksiazki, w rownie plastyczny sposob opisujacy miejsca oraz
ich smaki i zapachy? W taki sposob, ze natychmiast chcialoby sie wsiasc do
samolotu i zobaczyc to wszystko na wlasne oczy?
Obserwuj wątek
    • chiara76 Re: Pod sloncem Toskani 11.06.07, 10:15
      to polecam Peter Mayle i jego "Rok w Prowansji", "Zawsze Prowansja", "Jeszcze
      raz Prowansja", "Lekcje francuskiego"...
      A i drugą część "Pod słońcem Toskanii", czyli "Bella Toskania" również Ci
      polecam, moim zdaniem świetny jako pomysł na subiektywny przewodnik, można
      według niej planować sobie podróż.
      • magda776 Re: Pod sloncem Toskani 11.06.07, 10:29
        Ja polecam Ci książkę Tessy Caponi - Borawskiej - Dziennik toskański.
        Według mnie, jeszcze sugestywniej opisuje klimaty Włoch, Toskani.
        Zapierałam się nogami i rękami przed tą książką, a okazała się całkiem udaną
        powieścią (chociaż to za dużo powiedziane)
    • yanga Re: Pod sloncem Toskani 11.06.07, 19:28
      Prosto spod prasy: właśnie wyszła książka tej samej autorki "Rok w podróży",
      tym razem nie tylko o Włoszech, ale o innych krajach. Grecja, Turcja, Maroko,
      Portugalia, Hiszpania, Anglia.
      • jasmeen Re: Pod sloncem Toskani 12.06.07, 10:07
        Właśnie kończę "Pod słońcem Toskanii" i chyba zakupię całą serię - bardzo
        smakowita książka!
        • brooks4 Re: Pod sloncem Toskanii 12.06.07, 13:33
          Dziekuje Wam bardzo! Jestescie niezawodni! :))

Ze swojej strony jeszcze dodam "Bar McCarthy'ego", przyjemna, pelna humoru i
          celnych obserwacji opowiesc o podrozach przez Irlandie.
          • meredith-bairre Re: Pod sloncem Toskanii 12.06.07, 14:29
            O tak na Rok w podróży się już szykuje:) widzę, janga że po krakowskiej żałobie,
            którą zakupiłam dzięki Twojej znakomitej recenzji, polecasz książkę na którą
            właśnie się szykowałam, więc mam nadzieje, że będzie tak samo dobra:)

P.S. nie wiem może to wina autora, ale jakoś nie mogę przekonać sie do Roku w
            Prowansji, mimo, ze Francję uwielbiam i francuski trochę znam, a włoskiego
            wcale to Toskania bije tą książkę na mojej prywatnej liście. Dlatego też nie
            zabieram się do kolejnych książek Mayla o Francji...nie wiem czy dobrze robie,
            może się jeszcze kiedyś przekonam...?
            • Gość: taka jedna Re: Pod sloncem Toskanii IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.06.07, 15:54
              odczekaj,u mnie też Toskania ma najwyższe notowania
              za ciepło, czar, za to,że uspokaja, że czuję smaki i zapachy gdy ją czytam, że z
              tą książką w garści też byłam w fazie remontowania starego domu
              Mayle może być, ale daleko, daleko w tyle za tymi klimatami
              nie działa na mnie magicznie i zachęcająco :) nie potrafiłam znaleźć w jego
              książkach tego "czegoś" co siedzi w toskańskim domu Mayes :)
            • yanga Re: Meredith! 13.06.07, 10:17
              Ja nie napisałam, że ta książka mi się podoba, udzieliłam tylko informacji
              osobie, która zachwyca się "Słońcem Toskanii" i pytała o podobne. Osobiście nie
              należę do wielbicielek Frances Mayes, uważam, ją za megalomankę, co "Rok w
              podróży" tylko potwierdza. Denerwuje mnie jej skłonność do wysuwania pochopnych
              wniosków natury intelektualnej (zob. dywagacje na temat motywu rogu) oraz do
              nieustannego obżerania się smażonymi na wątpliwej jakości tłuszczu ciastkami z
              ulicznych straganów. W ogóle mnie ona denerwuje, chociaż przyjaźni się z
              naprawdę ciekawymi ludźmi (zob. rozdział o podróży na Peloponez).
              Niemniej, "Rok w podróży" zawiera wiele przydatnych informacji o odwiedzanych
              krajach, zwłaszcza dotyczących kuchni, i osoby, które lubią jej poprzednie
              książki, na pewno się nie zawiodą.
            • maniaczytania Re: Pod sloncem Toskanii 13.06.07, 11:04
              Qrcze, a ja wlasnie jestem w trakcie czytania Roku w Prowansji i jakos mnie to
              bardziej przemawia do serca niz Mayes. Tu jest wiecej humoru, tka ja to
              odbieram, wiecej takiej zywej sympatii do regionu :)
              • chiara76 Re: Pod sloncem Toskanii 13.06.07, 11:09
                maniaczytania napisała:

> Qrcze, a ja wlasnie jestem w trakcie czytania Roku w Prowansji i jakos mnie to
                > bardziej przemawia do serca niz Mayes. Tu jest wiecej humoru, tka ja to
                > odbieram, wiecej takiej zywej sympatii do regionu :)

ja bardzo lubię jego sposób pisania;) fantastyczne na gorszy nastrój...relaks
                zupełny. No i region od razu mnie kusi.
                • maniaczytania Re: Pod sloncem Toskanii 13.06.07, 11:16
                  Dlatego juz robie zakusy na kolejne jego ksiazki, a po przeczytaniu Pod sloncem
                  Toskanii latem i to dwa lata temu do dzis nie czuje checi przeczytania Bella
                  Toskania :)
                  No i mnie tez jakos bardziej do Prowansji ciagnie niz do Wloch.
                  --nasza-klasa.pl
                  Znajdz swoja klase :)
                  • chiara76 Re: Pod sloncem Toskanii 13.06.07, 11:40
                    maniaczytania napisała:

> Dlatego juz robie zakusy na kolejne jego ksiazki, a po przeczytaniu Pod sloncem
                    >
                    > Toskanii latem i to dwa lata temu do dzis nie czuje checi przeczytania Bella
                    > Toskania :)
                    > No i mnie tez jakos bardziej do Prowansji ciagnie niz do Wloch.
                    > --nasza-klasa.pl
                    > Znajdz swoja klase :)

"Bella Toskania" przeczytałam jako pierwszą i podobała mi się! Również pewnie
                    dlatego, że wzięłam ją ze sobą na wakacje, więc wspaniale wpisała się w rytm
                    dnia...Ale powiem Ci, że teraz niedawno przeczytałam "Pod słońcem..." i podobała
                    mi się też, chociaż "Bella Toskania" o dziwo, w prywatnym ranking jest na
                    miejscu pierwszym.
                    Teraz nabyłam "Ro w podróży" i też mam zamiar chyba na wakacje zostawić...
                    Ale jeszcze nie wiem;)
                    • maniaczytania Re: Pod sloncem Toskanii 13.06.07, 13:22
                      chiara76 napisała:

> "Bella Toskania" przeczytałam jako pierwszą i podobała mi się! Również pewnie
                      > dlatego, że wzięłam ją ze sobą na wakacje, więc wspaniale wpisała się w rytm
                      > dnia...Ale powiem Ci, że teraz niedawno przeczytałam "Pod słońcem..." i
                      podobał
                      > a
                      > mi się też, chociaż "Bella Toskania" o dziwo, w prywatnym ranking jest na
                      > miejscu pierwszym.
                      > Teraz nabyłam "Ro w podróży" i też mam zamiar chyba na wakacje zostawić...
                      > Ale jeszcze nie wiem;)

No to w takim razie sprobuje Bella Toskania, ale chyba poczekam do urlopu :)
    • yanga Re: Pod sloncem Toskani 13.06.07, 23:25
      Po prostu jednym bliżej do Mayle'a, a drugim do FM. Ja zdecydowanie wolę
      lekkie, skrzące się humorem pisarstwo Mayle'a, natomiast FM stara się przekonać
      czytelnika do swojej wyższości intelektualnej, co mi zdecydowanie nie
      odpowiada. Ale polecam "Rok w podróży" wszystkim, którzy planują podróż do
      któregoś z opisywanych krajów. Np. wyprawa jachtem wzdłuż wybrzeża Turcji to
      coś naprawdę godnego pozazdroszczenia i w porównaniu z cenami wycieczek wcale
      nie aż tak niedostępnego, jak by się mogło wydawać.
      • judytta Re: Pod sloncem Toskani 16.05.08, 15:50

Podciągam wątek z racji iż czekam na jej ksiązkę.
    • paulinaa Re: Pod sloncem Toskani 16.05.08, 22:06
      naprawde? ja przebrnęłam przez nią z wielkim trudem...
      • judytta "Rok w podróży. Dzienniki pasjonatki " 17.05.08, 16:19

Tzw. czekam na tą:

merlin.pl/Rok-w-podrozy-Dzienniki-pasjonatki_Frances-Mayes/browse/product/1,512718.html

I mimo niezbyt poztywnych opinii myślę że nie będę żałować zakupu
        powyższej pozycji.

judytta.blog.onet.pl/
        • Gość: en Re: "Rok w podróży. Dzienniki pasjonatki " IP: *.chello.pl 19.05.08, 22:21
          Z serii ksiazek o Anglikach/Amerykanach wpadajacych do basenu Morza Srodziemnego
          najlepsze dla mnie sa wspomnienia Geralda Durrella o dziecinstwie na Korfu.
          Przede wszystkim "Moja rodzina i inne zwierzeta" i "Moje ptaki, zwierzaki i
          krewni". Raczej dla tych, ktorzy wola Petera Mayle'a. Ja tez wole. U Frances
          Mayes lubie kawalki o jedzeniu (przepisy swietne, choc czasami dziwnie
          tlumaczone). Drazni mnie jej egzaltacja i wtykanie co kawalek wloskich slow -
          nie moze napisac plac, musi piazza. Ale w sumie milo sie czyta. I zazdrosci sie
          jej, no bo czy pracownika naukowego polskiego uniwersytetu stac na dom w
          Toskanii? Najwyzej na wycieczke.
    • jo.hanna z angielskojezycznych moge polecic 20.05.08, 10:01
      Mayes nie da sie przeczytac po raz drugi; po prostu irytuje. Chyba najbardziej
      wyciaganiem pochopnych wnioskow o spoleczenstwie. Za to do Mayle-a z
      przyjemnoscia wracam, wlasnie dla tego, ze wszystko traktuje z przymruzeniem oka
      (zwlaszcza siebie).

Wracajac do rekomendacji. Dla chetnych czytania po angielsku mam trzy propozycje--
      Harry Clifton "On the Spine of Italy. A Year in the Abruzzi", ciekawe
      obserwacje, dobry jezyk, no i dwojka ludzi bez budzetu FM :-)
      Daphne Phelps "A House in Sicily", okres powojenny, wiec troche klimatu retro,
      ale opowiesc wciagajaca
      Joan Marble "Notes from an Italian Garden", opowiesci z Lazio. No i, jak tytul
      sugeruje, dla milosnikow ogrodnictwa
      • judytta Bella Toskania 21.05.08, 21:01

Właśnie zaczęłam czytać wypożyczoną : "Bella Toskania", a dziś
        odebrałam zakupioną "Rok w podróży".
        Pogoda dość fatalna, wciąż pada więc książka mam nadzieję że nie
        rozczaruje, tymbardziej iż już zaczyna mi się podobać.

judytta.blog.onet.pl/
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka