Dodaj do ulubionych

Nie ma jeszcze "Co czytacie w lipcu"?

• staua Re: Nie ma jeszcze "Co czytacie w lipcu"? 16.07.07, 22:49
      Po przeczytaniu Bellowa szybciutko (tez pozyczone) czytam "The Secret Life of
      Bees" Sue Monk Kidd. Bardzo ciekawe, latwiutkie w czytaniu, ale nie trywialne,
      o Poludniu USA w latach 60. XXw. - rasizm, feminizm i dorastanie w jednym.
      • piterek_82 Re: Nie ma jeszcze "Co czytacie w lipcu"? 17.07.07, 09:55
        - R. Jeger "Darkroom"
        - H. Klimko- Dobrzaniecki "Raz Dwa Trzy'
        - J. Bayly "Noc jest dziewicą"
        Te tytuły za mną, sporo książek czeka na półce, ale nie mogę się zdecydować od
        której zacząć. Pomóżcie! Te książki to m.in.:"Fototapeta"
        Witkowksiego, "Reisefieber" Łozińskiego, "Inne głosy, inne ściany"
        Capote, "Możliwość wyspy" i "Poszerzenie pola widzenia" Houellebeq'a, "Zamki z
        piasku" Baricco, a może zacząć od "Placu zabaw" Kochana?
      • chiara76 Re: Nie ma jeszcze "Co czytacie w lipcu"? 17.07.07, 10:07
        staua napisała:

> Po przeczytaniu Bellowa szybciutko (tez pozyczone) czytam "The Secret Life of
        > Bees" Sue Monk Kidd. Bardzo ciekawe, latwiutkie w czytaniu, ale nie trywialne,
        > o Poludniu USA w latach 60. XXw. - rasizm, feminizm i dorastanie w jednym.

czytałam, po polsku, też mi się podobała. Czytałam ją niebawem po książce
        "Boskie sekrety siostrzanego stowarzyszenia Ya-Ya", którą to książkę również
        polecam...jakoś tak pozostając w tych klimatach południa Stanów i lat minionych...
        • staua Re: Nie ma jeszcze "Co czytacie w lipcu"? 17.07.07, 16:46
          A czytalas druga ksiazke Sue Monk Kidd (tytul oryginalu "The Mermaid Chair")?
          Bo sie zastanawiam, czy warto...
          • chiara76 Re: Nie ma jeszcze "Co czytacie w lipcu"? 17.07.07, 17:31
            nie, nie czytałam nic prócz jej "Sekretnego życia pszczół", jak to u nas
            przetłumaczyli, więc niestety, nie doradzę.
            • staua Re: Nie ma jeszcze "Co czytacie w lipcu"? 17.07.07, 20:57
              Pewnie w takim razie przeczytam, jak uda mi sie to znalezc w bibliotece (a
              mysle, ze nie bedzie problemu, bo obie jej ksiazki sa b. popularne) i dam
              znac ;-)
    • maniaczytania Re: Nie ma jeszcze "Co czytacie w lipcu"? 17.07.07, 11:23
      "Al Capone w Warszawie"
      "Smak zdrowia" :)))
      "Klub Wspomnien" Laura Kalpakian
      • maniaczytania Re: Nie ma jeszcze "Co czytacie w lipcu"? 23.07.07, 13:57
        Jako ze "Al Capone w Warszawie" juz przeczytany, dodaje nastepna na lipiec:
        "Zawsze i na zawsze", a co w koncu wakacje :)
    • ben-oni Re: Nie ma jeszcze "Co czytacie w lipcu"? 17.07.07, 23:17
      Teraz Moravia "podróż do Rzymu" (bo kupiłem w... bibliotece za 50 groszy), Lew-
      Starowicz "Seks w kulturach swiata" i Foucault "Historia szaleństwa...". Czeka
      E. Fromm "Zapomniany język" i "Żyjacy mózg" Jersilda. Coś to wszystko krąży
      wokół mózgu, no nie?
      • stary_zgred1 Re: Nie ma jeszcze "Co czytacie w lipcu"? 18.07.07, 10:56
        "Warunek" Eustachego Rylskiego. Ksiązka napisana przepięknym językiem polskim,
        zauroczyła mnie zupełnie, choć tematyka smutna raczej. Koniecznośc przeczytania
        przyszła po zerknięciu na tylną okładkę książki i ten cytat:
        Nic ich ku sobie nie skłaniało. Ani porucznika ku przerosniętej, szpotawej
        pannie, umówionej ze swoim staropanieństwem, zdawało się na zawsze, ani jej ku
        mrocznemu trzydziestolatkowi, wrogiemu, to się widziało, wszelkiej, więc
        równiez własnej mitologii.
      • stary_zgred1 Re: Nie ma jeszcze "Co czytacie w lipcu"? 18.07.07, 10:56
      • stary_zgred1 Re: Nie ma jeszcze "Co czytacie w lipcu"? 18.07.07, 10:57

• stary_zgred1 Re: Nie ma jeszcze "Co czytacie w lipcu"? 18.07.07, 11:01
        przyszła po zerknięciu na tylną okładkę książki i zamieszczony na niej cytat.
        Jesli ktos będzie miał ksiązke w rece - niech nań choć zerknie - bo warto. W
        kolejce do przeczytania stoi jeszcze kilka pozycji - Salman Rushdie "Szatańskie
        wersety" (piąte i ostatnie chyba podejście), Siergiej Łukanienko - "Nocna
        straż" i "Ivanhoe" Waltera Scotta :D

• 21latek Re: Nie ma jeszcze "Co czytacie w lipcu"? 18.07.07, 11:26
      Teraz czytam "Wegetarianizm w praktyce":

wegetarianizm.zlotemysli.pl/czytajdalej.php
      • lenawawa Re: Nie ma jeszcze "Co czytacie w lipcu"? 18.07.07, 14:25
        Skończyłam "Chemia śmierci" Somona Becketta.
        Zaczęłam "Dwanaście prac Herkulesa" Agathy Christie.
        Mam zamiar przeczyatac "Lubiewo" Michała Witkowskiego, oraz " Kochałem ją" Anny
        Gavaldy.(Czytałam tej autorki"Po prostu razem" - bardzo mi się podobała).
        • donmari Re: Nie ma jeszcze "Co czytacie w lipcu"? 21.07.07, 13:23
          Pamięć i tożsamość Jana Pawła II. Czy już nikt nie czyta dzieł Wielkiego
          Polaka?! Poza tym mam w planie Sto lat samotności MarQueza.
    • Gość: ania77 Re: Nie ma jeszcze "Co czytacie w lipcu"? IP: *.aster.pl 21.07.07, 23:52
      "J.P.Sartre i S.de Beauvoir" Anna Nasiłowska
      :)
    • normajeane Re: Nie ma jeszcze "Co czytacie w lipcu"? 22.07.07, 00:13
      W lipcu - do tej pory - przeczytane:
      (1) "Cień wiatru" Zafona
      (2) "Zmory z dalekiej przeszłości" Pallisera
      (3) "Błękitna sukienka" Chevalier
      (4) "Dom Augusty" Axelsson
      (5) "Tajemniczy płomień królowej Loany"
      teraz zaczynam "Niebanalną więź" Waters
      • kerry_weaver Re: Nie ma jeszcze "Co czytacie w lipcu"? 22.07.07, 09:18
        Sebastian Faulks - "Human traces"
        Dean Koontz - "Life expectancy"
        po polsku - zaczęłam "Katedrę w Barcelonie", niezła - lubię powieści
        historyczne.
        • Gość: teletubiś Re: Nie ma jeszcze "Co czytacie w lipcu"? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.07.07, 13:54
          a ja się skusiłam na Cukiereczki Mian Mian i przeczytałam je w ostatni weekend.
          przeczytałam najpierw wiele pozytywnych recenzji na temat tej książki i muszę
          przyznać, że się nie zawiodłam. polecam!
          • pomme Re: Nie ma jeszcze "Co czytacie w lipcu"? 24.07.07, 09:57
            ja mam za soba 2/3 i powiem,że się zawiodłam. Odnoszę wrazenie ze mam co
            najmniej o 10 lat za duzo na tą ksiązke. do połowy jeszcze jakos uchodzi a
            potem w kółko autorka zadaje te same pytania ale jakby nie szukając odpowiedzi
            i nie posuwa sie ani o krok do przodu. jeszcze nie skończyłam ale na tym etapie
            jakim jestem wg mnie to ksiązka o niczym.
            Ktos tu porównał cukiereczki do dzieci z dworca zoo, porównanie wydaje mi sie
            trafne atylko ze dzieci z dworca zoo to ja czytałam z 18 lat temu..
            • Gość: basia Re: Nie ma jeszcze "Co czytacie w lipcu"? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.07.07, 13:13
              a mi się Cukiereczki podobały, wydaje mi się, że nie są naiwne, tylko
              prawdziwe. a porównanie do dzieci z dworca zoo też moim zdaniem jest trafne, bo
              też mi sie tak od razu nasunęło. ja tam się cukiereczkami nie zawiodłam.
              • zielonamysz Re: Nie ma jeszcze "Co czytacie w lipcu"? 31.07.07, 09:40
                Blondynka spiewa w Ukajali Pawlikowskiej i cienkie to niestety pod kazdym
                wzglęem choc ma czasem fajne porównania.Na poczatku.A im dalej tym
                gorzej.Ksiazka bez pomyslu.Musze przeczytac Cejrowskiego.
                Poza tym Niklasa Franka MOj ojciec Hans Frank i koszmar.Jakby mi kto na buty
                zwymiotowal.
          • Gość: krzysiek Re: Nie ma jeszcze "Co czytacie w lipcu"? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.08.07, 19:57
            tez czytalem te Cukiereczki,jak bylem na wakacjach z dziewczyna. myslalem,ze to
            jakies romansidlo, a tym czasem facet tez to moze przeczytac. jak dla mnie ta
            ksiazka jest ok.
            • Gość: lidka Re: Nie ma jeszcze "Co czytacie w lipcu"? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.08.07, 00:16
              ja tez czytałam Cukiereczki Mian Mian i bardzo mi się podobały. Taka fajna
              babska literatura, chociaż jak widac, chłopaki też takie książki czytają.
    • staua Nastepne 24.07.07, 03:08
      "Kwartet" na razie odlozylam (zbyt duza dawka).
      Pozostale skonczylam.
      Teraz:
      "Serce to samotny mysliwy" Carson McCullers (Rewelacja! Czekam na przesylke "Goscia weselnego" i od
      razu pewnie go przeczytam. Nie znalam tej pisarki, a nie bez racji wymieniana jest jako wzorzec dla
      Capote'a; jej pelne nieszczesc zycie kaze sie zastanawiac, kiedy wlasciwie mogla tworzyc...)
      Skonczylam cykl o Mocku Krajewskiego (czyli dwie ostatnie ksiazki). I choc fajnie i szybko sie czytalo i
      przyjemnie bylo sie zanurzyc w klimaty niemieckiego Breslau, to ciesze sie, ze juz koniec, Mock
      przygnebia.
      • Gość: Judytta Lis IP: *.zabrze.net.pl 24.07.07, 08:19

Właśnie kończę : "CO z tą POlską" Lisa.
      • ada08 Re: Nastepne 24.07.07, 09:36
        To jeszcze polecam jej "Balladę o smutnej knajpie"
        a.
        • staua Re: Nastepne 24.07.07, 16:03
          Przeczytam wszystko - tak duzo tego nie ma - bo naprawde, jest swietna!
          • iwka_j Re: Nastepne 25.07.07, 11:28
            A autobiografie czytalas?
            • staua Re: Nastepne 27.07.07, 16:34
              Nie! Wlasciwie to zastanawiam sie, jak moglam zupelnie nie znac McCullers, bo
              jest przeciez pisarka nie do przeoczenia, zwlaszcza dla osoby mieszkajacej w
              USA - a jednak te kilka lat zupelnie o niej nie slyszalam. Nadrobie to.
    • Gość: Alina Re: Nie ma jeszcze "Co czytacie w lipcu"? IP: 81.210.118.* 24.07.07, 09:51
      nowa seria ze świetnymi okładkami - z takim "okienkiem" wyciętym w podwójnej
      okładce - warto obejrzeć i... przeczytać :-)
      "Czarny domek" czeskiego pisarza Komarka - zabawna i bardzo "bogata" w wątki i
      bohaterów
      "Kolekcjoner" Evelyn Grill - zgnojona przez pewną dziennikarkę okazała się
      bardzo ciekawą i niebanalną lekturą; spodobał mi się zwłaszcza
      niekonwencjonalny zapis dialogów, a i historia głównego bohatera sprawia, że
      ciarki chodzą po plecach
      "To, co zostaje" Duncan - wstrząsająca, bardzo mocna, kryminał, ale nie tak do
      końca; raczej opowieść psychologiczna
      a dziś zaczynam "Jabłko" Fabera :-)
      • guzikzpetelka Re: Nie ma jeszcze "Co czytacie w lipcu"? 24.07.07, 19:17
        "Half of A Yellow Sun" Adichie, już właściwie kończe a czekaja na
        mnie ,,Cukiereczki" Mian Mian. Pierwszy zasużenie nagrodzony, co do drugiej
        autorki nie wiem co mam myślec, zobaczymy:)
        • Gość: eurycja Re: Nie ma jeszcze "Co czytacie w lipcu"? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.07.07, 00:03
          Ja właśnie skończyłam czytać cukiereczki, są dobrą pozycją, powinny Ci się
          spodobać. Teraz czas na rozrywkę czyli Cobena;)
          • Gość: skakanka Re: Nie ma jeszcze "Co czytacie w lipcu"? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.07.07, 14:56
            ja jestem w połowie Cukiereczków. Ciekawa, oryginalna książka. W sam raz na
            lato. Polecam!
    • Gość: Yota Re: Nie ma jeszcze "Co czytacie w lipcu"? IP: *.ipartners.pl 29.07.07, 19:47
      A ja w lipcu "poleciałam" po polsku ;-)

- "Przejrzeć facetów" Bartek Świderski - lekka do poczytania na kocyku na plaży;
      - "Biedna pani Morris" Magda Dygat - najfajniejsza z przeczytanych w tym
      miesiącu;
      - "Samotność w sieci" J.L.Wiśniewski, o tej pozycji było już wiele, a ja
      chciałam nadrobić i przeczytać ten "bestseller"
      - "Modliszki" Sylwia Baczyńska ... dopiero czytam :-O
      • Gość: znalka Re: Nie ma jeszcze "Co czytacie w lipcu"? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.07.07, 21:50
        W lipcu przeczytałam debit chińskiej pisarki Main Main " Cukiereczki",
        interesująca historia nastolatki, która wplątuje się w narkotyki, nieszczęśliwą
        miłość i próbuje znaleźć własną drogę, dobrze się czyta.
    • 77misia1 Re: Nie ma jeszcze "Co czytacie w lipcu"? 30.07.07, 11:09
      ja przeczytalam Imprimitur....ale srednio mnie urzeklo i nie bede kontynuowac
    • anatras3 Re: Nie ma jeszcze "Co czytacie w lipcu"? 30.07.07, 11:46
      Czytam serię książek noblistów dołączanych do "Dziennika". Przeczytałem "Miłość
      w czasach zarazy" Marqueza i "Spuściznę" Singera (dobre, dużo się dzieje!).
      Teraz czytam "Buddenbroków" Tomasza Manna.
      • Gość: Sławek73 Re: Nie ma jeszcze "Co czytacie w lipcu"? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 31.07.07, 10:25
        machnąłem własnie "Przenajświętszą Rzeczpospolitą" Jacka Piekary i
        kończę "lizać ostrze" Jakuba Ćwieka ;)
        pozdr.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka