gazella83 08.10.07, 13:35 Witam! To pierwszy moj post na tym forum. Mam zamiar pisac pracę mgr na temat emigracji Polakow po rozszerzeniu UE. Czy znacie jakieś książki związane z tą tematyką? Proszę o pomoc. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
autumna Re: książki o emigracji 08.10.07, 13:55 Jeżeli masz na myśli jakieś wspominki, to "Pamiętnik opiekunki z Redcar". Być może znajdziesz jeszcze w sieci blog, na podstawie którego powstał, choć podejrzewam że autorka mogła go zlikwidować, chcąc zarobić na książce. W ogóle to ja bym na Twoim miejscu poszukała właśnie raczej blogów niż książek. Ech, moja własna najlepsza przyjaciółka wyjechała za chlebem do Francji i już nie wróci, chlip... Odpowiedz Link Zgłoś
alexxa6 Re: książki o emigracji 11.10.07, 12:38 Radek Knapp -autor. vanilla-cafe.net/ Odpowiedz Link Zgłoś
mamalgosia Re: książki o emigracji 11.10.07, 15:01 Ale emigracja w Europie? Bo mam o USA Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jaime_Castrillon Re: książki o emigracji IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.10.07, 22:55 "Chłop polski w Europie i Ameryce", Florian Znaniecki, William I. Thomas Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bydz Re: książki o emigracji IP: *.aster.pl 13.10.07, 07:41 Też miałam taki temat, ale przed wejściem do Unii. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: janka Re: książki o emigracji IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.10.07, 20:48 O emigracji Polaków w Unii nie czytałam. Ale pisałam x lat temu pracę magisterską i wiem, ze glowny temat powinien miec jakies tło i w związku z tym przyszła mi na myśl wielokrotnie na tym forum wspominana Kiran Desai i jej "Brzemię rzeczy utraconych". Pomimo że jej książka kręci się wokół Indii, jest mądra i uniwersalna i naprawdę bardzo uniwersalne są jej spostrzeżenia na temat emigracji. Ludzkie mechanizmy psychologiczne niewiele się różnią bez względu na geografię. Dlatego przeczytaj Kiran Desai (jeśli jeszcze tego nie zrobiłeś/aś) i na pewno w ten czy inny sposób dostarczy Ci wielu inspiracji do pracy. Odpowiedz Link Zgłoś
obatala Re: książki o emigracji 15.10.07, 22:00 Jak uniwersalnie, to moze Moberg z Utvandrarna i Invandrarna. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: janka Re: książki o emigracji IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.10.07, 22:04 Nie na temat? W takim razie proponuję Manuelę Gretkowską: "My zdies' emigranty", "Tarot paryski"... Odpowiedz Link Zgłoś
clevera Re: książki o emigracji 19.10.07, 16:39 Lekcje pana Kuki - Radek Knapp Druga Ameryka - Walter Sobchak Odpowiedz Link Zgłoś
agnieszka_azj Re: książki o emigracji 19.10.07, 20:24 "Dwa domki na kółkach" - znalazłam w zapowiedziach w Merlinie. Autorka co prawda ukraińska, ale wśród bohaterów są Polki www.merlin.com.pl/frontend/browse/product/1,559607.html Poza tym są dwie książki Justyny Tomańskiej "Polka w Londynie" i "Polka w Madrycie", ale nie czytalam, więc nie wiem czy sie mogą przydac do tego tematu justynatomanska.pl/content/43831D92-3EB8-4297-942C-5E3794CE37C1.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Grażka Re: książki o emigracji IP: *.metronet.pl 24.10.07, 13:46 Annie Proulx- Pocztówki, Kroniki portowe Odpowiedz Link Zgłoś
agnieszka_azj Re: książki o emigracji 24.10.07, 17:27 Gość portalu: Grażka napisał(a): > Annie Proulx- Pocztówki, Kroniki portowe O emigracji z Polski po wstąpieniu do UE ??? Nigdy bym nie przypuszczała. Odpowiedz Link Zgłoś
zielonamysz Re: książki o emigracji 24.10.07, 21:02 Koziarski napisal Socjopata w Londynie czy jakos tak Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mimbla.londyn Re: książki o emigracji IP: *.range81-129.btcentralplus.com 30.10.07, 23:00 Wydana kilka tygodni temu ksiazka p. Aleksandry Zdrojewskiej o emigracji we Francji. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kic-kic Re: książki o emigracji IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.12.07, 09:00 W ostatnim numerze "Shape" jest ciekawe zestawienie najnowszych książek pisanych przez emigrantów: "Przystupa" Grażyna Plebanek "Na walizkach. Emigranci pokolenia X" Margaret Malewski "Goodbye Polska" Joanna Czechowska "Zakręty przyjaźni" Iga Koczorowska "Zawieszeni" Marta Zaraska Uprzedzam autorkę postu, że samego czasopisma kupować nie warto, bo o każdej książce jest po jednym zdaniu. Odpowiedz Link Zgłoś
kubowa1 Re: książki o emigracji 10.12.07, 12:22 na Złotych Myslach jest książka o emigracji do szkocji zlotemysli.pl/mcl.php?c=4main&idEbook=377 Odpowiedz Link Zgłoś
monikate Re: książki o emigracji 10.12.07, 18:04 "Florida story" Krystyny Nepomuckiej. Plebejska polonia z trzeciej ligi w całej krasie. Odpowiedz Link Zgłoś
mathias_sammer Re: książki o emigracji 10.12.07, 21:49 u.a.:"moi kochani niemcy", "red house", "wierny ogrodnik", "tadzio","z glowy" m.s. Odpowiedz Link Zgłoś
monikate Re: książki o emigracji 01.01.08, 17:57 "Nigdzie w Afryce" Stephanie Zweig. Odpowiedz Link Zgłoś
monikate Re: książki o emigracji 01.01.08, 21:20 czytelnia.onet.pl/0,18782,0,1,nowosci.html Odpowiedz Link Zgłoś
lisek.chytrusek Re: książki o emigracji 14.07.15, 13:11 Rety, osiem lat się teraz pisze magisterkę??? Odpowiedz Link Zgłoś
lubie-czytac Re: książki o emigracji 18.09.15, 12:24 "Agole" Ewy Winnickiej reportaże o Polakach wyruszających do Anglii: historie sprzątaczek, pracujacych na zmywaku oraz tych, ktorym rodzice opłacali prywatne prestiżowe szkoły w Anglii wysylajac ich do angielskich internatów oraz historie finansistów z City. Starszych ludzi, ktorzy juz zapuscili korzenie i tych,którzy skaczą z jednego kraju do drugiego. Naprawce polecam:) Odpowiedz Link Zgłoś
mruwa9 Re: książki o emigracji 04.10.15, 20:39 Myslisz, ze po 8 latach gazella nadal zbiera materialy do pracy magisterskiej? BTW, na temat emigracji: stara, klasyczna opowiesc o emigracji (nie tej nowej)- Melchior Wankowicz "Tworzywo" Odpowiedz Link Zgłoś