Dodaj do ulubionych

Książki, które warto wznowić

IP: 213.77.32.* 17.07.03, 17:38
Od wielu lat szukam pewnych książek, które czytałam dawno temu. Ani w
bibliotekach, ani na giełdach, ani u znajomych nie mogę znaleźć (o
ksiegarniach nie wspominając). Mam propozycję aby stworzyć taką listę książek
wartych wznowienia. Może przeczyta ją jakiś wydawca...
Na początek podaję książki Haliny Popławskiej "Klawikord i róża" i inne
Wiem, że są nie modne ale bardzo je kiedyś lubiłam
Obserwuj wątek
    • Gość: dortu Re: Książki, które warto wznowić IP: *.bielsko.cvx.ppp.tpnet.pl 17.07.03, 18:56
      Dodaję :
      Janiny Wieczerskiej "Zawsze jakieś jutro"
      Grzegorza Fedorowskiego "Mędrca szkiełko" (popularnonaukowa pozycja dla dzieci
      i mlodzieży, o odkryciach i wynalazkach z dziedziny medycyny)
      Mariana Brandysa "O królach i kapuście" (nie jest to może najlepsza pozycja
      tego autora, ale chciałabym ją mieć ze względów sentymentalnych - mieści się
      tam reportaż z miejscowości, w której spędziłam znaczną część dzieciństwa)
      Aleksandra Kamińskiego "Zośka i Parasol" (o ile "Kamienie na szaniec" można
      kupić bez trudu, o tyle tej nie widać w księgarniach. Chciałabym, żeby moje
      dziecko też ją znalo, a niestety nie mam własnej)
    • Gość: Doska Re: Książki, które warto wznowić IP: *.devs.futuro.pl 15.08.03, 00:07
      Odgrzeję troszkę stary wątek, bo warto.
      "Kontrabasista" Patricka Suskinda mignęło mi jakieś 14 lat temu. Bo
      po "Pachnidło" tegoż sięgam z nabożną czcią.
    • mietowe_loczki Re: Książki, które warto wznowić 15.08.03, 10:55
      Rachatłukum Jana Wolkersa, najpiękniejsza książka o miłości :-)
      pamiętam, że jakieś 8 lat temu można ją było kupić w tanich księgarniach, które
      mniej więcej wtedy rozpoczynały swój żywot. Już wtedy to była jakaś końcówka
      serii drukowanej na szarym papierze i z dość paskudną okładką. Rzecz jasna,
      książka szybko zniknęła z półek, sama kupiłam 10 egzemplarzy, które rozdałam
      znajomym. Sobie nie zostawiłam ani jednej kopii, łudząc się, że gdzieś ją
      przecież jeszcze kupię. W antykwariatach też nie ma po niej śladu. Skandal! :-)
    • Gość: Nu! "Opowieści z różnych kieszeni" - K. Capka (n/txt) IP: *.bmj.net.pl 15.08.03, 15:02
    • Gość: Nu! "Opowieści komiwojażera" Sz. Alejchema (n/txt) IP: *.bmj.net.pl 15.08.03, 15:05
    • Gość: Nu! "Nowele i miniatury" Kafki (n/txt) IP: *.bmj.net.pl 15.08.03, 15:06
    • Gość: Nu! "Po tamtej stronie" Kubina (n/txt) IP: *.bmj.net.pl 15.08.03, 15:08
    • librero [n/txt] "Fioletowa Krowa" Barańczaka! 15.08.03, 16:22
    • irre Re: Książki, które warto wznowić 15.08.03, 16:39
      kilka pozycji Hollinghursta i Oscara Wilde'a
    • reptar Szczyty wtajemniczenia... 15.08.03, 17:16
      Nie wiem, czy wznowić, czy wydać po raz pierwszy, bo chodzi mi o komiks, który
      znam tylko z odcinków w "Świecie Młodych". Nosił tytuł "Szczyty wtajemniczenia,
      czyli sabaty i posiedzenia", i był autorstwa Macieja Wojtyszki.
    • reptar Galapagos Kurta Vonneguta 15.08.03, 22:28
      Właśnie doszły mnie e-słuchy, że Zysk ma wydać "Rzeźnię numer 5" (i to w serii
      Kameleon). I tak mi się przypomniało, że bardzo bym sobie życzył, żeby ktoś
      wreszcie, ktokolwiek, najlepiej Da Capo, ale może być też i Zysk, żeby wydał
      znowu "Galapagos" Kurta Vonneguta. To takie moje prywatne życzenie, bo już
      tylko tego mi brakuje do kompletu       ;-)

No i ewentualnie "My" ("Nas"?) Zamiatina też ktoś mógłby wznowić.
      • Gość: Doska Re: Godne wznowienia IP: *.devs.futuro.pl 16.08.03, 02:17
        Pamietnik pierwszego polskiego lekarza ginekologa z czasow krola Stasia.
        Wstrzasajacy obraz ciemnoty i zabobonow, godny polecenia zwlaszcza dzis
        przeciwnikom postepu w medycynie.
        Tytulu niestety nie pamietam, a ostatnie wydanie pochodzilo gdzies tak sprzed
        20. lat.
      • martolka Re: Galapagos Kurta Vonneguta 18.08.03, 21:14
        reptar napisał:

>"Galapagos" Kurta Vonneguta.

Hej!
        A ja nie tak dawno temu kupiłam to na Allegro za jakieś marne grosze.
        Warto tam zaglądać od czasu do czasu, bo książki "wracają" :-)
    • mbetta Re: Książki, które warto wznowić 16.08.03, 11:38
      Wszystkie Konrada Lorentza.
      Wszystkie Mary Elwin Patchett (to młodzieżowe, ale do poczytania dla
      wszystkich).
    • agrafek Re: Książki, które warto wznowić 16.08.03, 13:51
      "Dwa koty i pies trzeci" Wandy Chotomskiej.
      pozdrawiam
      • kasiulek1976 Re: Książki, które warto wznowić 16.08.03, 22:15
        "Książki najgorsze" Barańczaka
        • Gość: fiszka Re: Książki, które warto wznowić IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 18.08.03, 08:36
          kasiulek1976 napisała:

> "Książki najgorsze" Barańczaka

TAK!! TAK!! Bardzo, bardzo proszę wznowić, to jedna z genialniejszych
          książeczek o literaturze i o absurdach PRL. Ale nie wiem nawet, kto to wydał.

F.
          • kasiulek1976 Re: Książki, które warto wznowić-do fiszki 19.08.03, 23:35
            oj tak - ja nawet tego dziela nie czytalam, znam je jedynie ze slyszenia i
            nigdzie nie moge znalezc, ani na Allegro, ani w ogole NIGDZIE!!! Nawet w mojej
            niezle wyposazonej bibliotece nie ma... Gdyby ktos cokolwiek wiedzial...
    • Gość: Nu! Andrieja Biełego - "Petersburg" i inne rzeczy, n(t IP: *.bmj.net.pl 16.08.03, 23:52
    • Gość: git Re: Książki, które warto wznowić IP: *.kutno.mediaclub.pl 17.08.03, 09:53
      wszystko Wiliamsa Tenneese
    • Gość: Inn Re: Książki, które warto wznowić IP: *.rzeszow.sdi.tpnet.pl 18.08.03, 09:26
      P.G. Wodehouse, nie wydawany chyba od lat 60-tych (te trzy powieści w ostatnich
      latach to stanowczo za mało). I oczywiści Jerome Klapka - wszystko, a nie
      tylko "Trzech panów w łódce"
      • Gość: EWOK Re: Książki, które warto wznowić IP: 213.241.18.* 18.08.03, 12:12
        CO do Woodehouse'a zgoda ( mnie się udało wytropić tylko trzy Jeevsy w polskim
        tłumaczeniu) i jeszcze dorzucę postulat w kwestii Adriana MOle'a - sekretny
        dziennik i bolesne dojrzewanie - moje egzemplarze są już w opłakanym stanie,
        introligator nie podjął się reanimacji. :((
        • xkropka Re: Książki, które warto wznowić 19.08.03, 15:36
          No to tu musze Cie pocieszyc - zdaje sie, ze WAB juz niedlugo to wypusci -
          widzialam gdzies zapowiedzi, pani w Empiku potwierdzila, ze bedzie.
    • wedrowiec2 Re: Książki, które warto wznowić 18.08.03, 21:12
      "Stary człowiek i pan Smith" Petera Ustinova
      • Gość: Yorick Orland Szalony! IP: *.torun.dialup.inetia.pl 18.08.03, 23:03
        Póki co,

jest chyba tylko jedno wydanie. Ale powiadam wam, dotrzyjcie do iego, a
        powiecie, że było warto!!!
        pzdrv
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka