Dodaj do ulubionych

Poznajmy się:)

04.03.06, 10:41
Pomyslalam sobie, ze wzorem innych forów możemy sie sobie troszeczke
przedstawic. Co robicie, kim jestescie, dlaczego akurat te ksiazki?

To moze zaczne od siebie.

Mam 30 lat, jestem z wawy, pracuje jako prawnik. Ksiazki Montgomery czytam od
jakichs 20 lat ;) i nic nie wskazuje na to, ze przestane;)
Obserwuj wątek
    • aniazsk Re: Poznajmy się:) 04.03.06, 13:45
      Mam na imię Anna, mam 17 lat. Książki Montgomery czytam od lat 8 i tez na razie
      nie mam zamiaru przestać;) Chodzę do drugiej klasy liceum w Bydgoszczy, ale
      mieszkam w małym mieście 20 km od Bydgoszczy. Bardzo lubię czytać książki i
      oglądać filmy.
      • ab7777 Re: Poznajmy się:) 04.03.06, 13:57
        Pochodzę z okolic Krakowa,mam 22 lata ( jeszcze) ,studiuję w Krakowie i książki
        Montgomery czytam od 12 lat,wracam do nich dość często i chyba nigdy nie
        przestanę.
    • herbarium Re: Poznajmy się:) 04.03.06, 20:22
      Dwadzieścia sześć, Wrocław, historyczka, nauczycielka, książki Montgomery od...
      chwilkę... jakichś osiemnastu lat, forum założyłam wzorem forum
      musierowiczowskiego ;), bo na ogólnym forum książkowym lub na "Książkach dla
      dzieci" wątki raczej zginęłyby w tłumie:)
      Montgomery traktuję podobnie, jak Musierowicz, czyli jak wytchnienie umysłowe i
      duchowe - plus duży sentyment, bo to była dla mnie najwspanialsza autorka na
      świecie przez parę lat.
      A skoro tak plotkujemy o sobie, to jako gospodyni stawiam herbatkę zapoznawczą:)
      www.herbata.net/foto/foto2.jpg
      • madzialena16 Re: Poznajmy się:) 05.03.06, 18:17
        magda, lat 16, I klasa liceum w bielsku- białej. anię (i lucy) pokochałam prawie
        7 lat temu i będzie to chyba miłośc "póki nas smierc nie rozłączy..."
    • narewa Re: Poznajmy się:) 06.03.06, 18:48
      a ja Was wszystkie zaskoczę.Ewa,wcześniejsza,ale już emerytka..Czytam ksiażki
      jakieś 52 lata i mam nadzieję jeszcze troszkę poczytam.Ksiażki LMM czytuję
      jeszcze dziś ,a Błękitny Zamek to moja ukochana lektura,ku pokrzepieniu
      serca....Pozdrawiam wszystkie miłośniczki tych pięknych opowieści..A mieszkam w
      okolicach Warszawy..
      • biljana Re: Poznajmy się:) 06.03.06, 21:58
        narewa napisała:

> a ja Was wszystkie zaskoczę.Ewa,wcześniejsza,ale już emerytka..

a nie wygladasz narewa, nie wygladasz ;)
        pozdrawiam:)
    • narewa Re: Poznajmy się:) 07.03.06, 09:33
      dzięki..zawsze uważam,że człowiek ma tyle lat,na ile się czuje..A ja..czytuję
      ksiazki dla młodzieży,i to bez okularów,latam po internecie,oby jak najdłużej..
      • ab7777 Re: Poznajmy się:) 07.03.06, 14:41
        A co to znowu za wiek;),zresztą wielbicielki L.M.M.są zawsze młode duchem
    • pinka77 Re: Poznajmy się:) 07.03.06, 17:45
      hej mam nadzieje ze mogę sie przyłączyc bardzo podoba mi się wasze forum:) mam
      na imię Paulina mam 20 lat i studiuję biologie jestem z Jastrzębia pozdrawiam
      wszystkie miłośniczki LMM
      • pinka77 Re: Poznajmy się:) 07.03.06, 17:47
        aha zapomniałam... czytam Montgomery chyba od zawsze to znaczy najpierw czytała
        mi mama a potem ja sama :))
    • narewa Re: Poznajmy się:) 07.03.06, 21:22
      bardzo załuję,że mój syn nie czytuje tych ksiązek.Jedyna nadzieja,że kiedyś
      moze jaka wnuczka będzie..
      • aniazsk Re: Poznajmy się:) 08.03.06, 17:45
        U mnie w rodzinie to ja namówiłam moją mamę do przeczytania ksiązek Montgomery.
        A mój brat czytał "Anię z Zielonego Wzgórza" jako lekturę szkolną, ale mówił, że
        mu się podobała. Niestety on nie czyta żadnych książek oprócz lektur, więc
        dalszych książek nie przeczytał...
        • jan.kran Re: Poznajmy się:) 18.04.06, 04:36
          Urszula, 46 lat , milosniczka Ani od lat kilkudziesieciu:))
    • mela54 Re: Poznajmy się:) 17.05.06, 00:14
      Cześć biljana, widzę, że tak jak ja zakochałaś się w książkach
      L.M.Montgomery.Ja mam o 10 lat więcej lat niż Ty, ale Jej książki nigdy mi nie
      spowszednieją. Wszystko co wydrukowano w Polsce już chyba przeczytałam, ale nie
      wiem czy wydano trzeci i czwarty tom pamiętników ("Chwile smutku, chwile
      szczęścia" oraz "Godzina cieni").Jeżeli wiesz coś na ten temat- daj znać.
      Uwielbiam Montgomery, bo... jest lekiem na całe zło. Kiedy jest mi bardzo źle,
      w Jej książkach zawsze znajduję pocieszenie. Emanuje z nich taka prostota,
      spokój; trochę staroświecki, ale jakże miły nastrój. Ale myślę, że akurat Tobie
      nie muszę o tym pisać. Myślę,że gdyby Ona wiedziała jak pomaga mi w życiu,
      bardzo by się cieszyła(a może wie?).
      Serdecznie pozdrawiam
      Małgorzata
      • biljana Re: Poznajmy się:) 17.05.06, 00:26
        witaj Małgorzata:), miło, ze do nas trafilas - rozgosc się:)
        • mela54 Re: Poznajmy się:) 17.05.06, 08:16
          Mam taki zamiar
        • emdziejka Re: Poznajmy się:) 26.06.06, 12:29
          Jestem Marta, mam 25 lat. Pracuję i mieszkam w Warszawie, ale urodziłam się w
          małym miasteczku na Podlasiu. Książki LMM czytałam i czytam nie pamiętam od
          kiedy, ale wciąż. Leżą w domu moich rodziców i jak przyjeżdżam, to sobie którąś
          wyciągam i czytam i jestem przeszczęśliwa... a mama jak widzi mnie z taką
          książką pyta: znów Ania? który to już raz? :))) a ja nie potrafię odpowiedzieć,
          bo juz dawno straciłam rachubę.
          a to forum jest bardzo sympatyczne.
        • jedynataka Re: Poznajmy się:) 08.08.07, 17:05
          Witam,
          ale się cieszę, że tu trafiłam :-)
          anka, 24 lata, legniczanka
          wielka wielbicielka LMM, ulubiona książka Rilla ze Złotego Brzegu i chyba też
          trochę Pat. Za to nigdy nie przebrnęłam przez Emilkę.
          będę wpadać często :-)
    • dragonfly79 Re: Poznajmy się:) 17.06.06, 20:36
      :))Witam. Mam 27 lat, jestem spod Wawy. Skończyłam polonistyke i uczę w szkole.
      Książki Maud czytam także od zawsze. Najbardziej kocham "Emilkę". pzdr
      • dragonfly15 Re: Poznajmy się:) 11.07.06, 16:05
        Teraz występuję jako dragonfly15, bo zapomniałam hasła do poprzedniego loginu:)))
        • jessy3 Re: Poznajmy się:) 24.07.06, 20:09
          Witam :) Oto przed Wami zagorzała fanka twórczości LMM, która posiada na półce
          cały komplet książek o Ani i kilka innych powieści LMM, która w wieku 13 lat
          (obecnie 19. rok życia mi płynie;)) zaczytywała się maniakalnie przygodami
          rudowłosej mieszkanki Avonlea, która chciała być taka jak Ania, dla której Ania
          była niemal bóstwem. A obecnie książki LMM to dla mnie jedne z najwanieszych
          rzeczy, jakie przeczytałam do tej pory w swym życiu:)

• ab7777 Re: Poznajmy się:) 24.07.06, 21:51
            witamy serdecznie ;)
    • bluejanet Re: Poznajmy się:) 01.08.06, 11:20
      Tak sobie Was podczytuje od jakiegos czasu ...
      Anie wyczytalam wszystkie ... raz na jakis czas musialam wypozyczyc jakis tom z
      biblioteki i poczytac kolejny raz. Zaczynalam moja przygode z Aniami od wydan w
      zoltych twardych okladkach :D Teraz na emigracji moge wypozyczyc jak mnie
      najdzie tesknota za Avonlea - ale po niemiecku. Czasami nie moge sie nadziwic -
      postacie, ktore znam nie nazywaja sie tak jak sie nazywaja;) przywiazalam sie
      do polskich imion ... najbardziej chyba zaskoczylo mnie inne imie Ewy Moore ...
      no i Rilla przepolowiona (urywala sie w polowie, nie wiem, czy jest tutaj
      dalsza czesc, w bibliotece jej nie widzialam, ale mieszkam na malutkiej wsi i
      moze nie maja wszystkiego) Jakos sie tak zlozylo, ze mialam duzo ksiazek, ale
      An nie mialam swoich. Coz, moze sie dorobie w koncu - jak bede miala wlasne
      dzieci i bede kolekcjonowac dla nich polskie ksiazki. Ale juz sie boje - czy
      tak samo bede odbierac nowe tlumaczenia ;)
      • biljana Re: Poznajmy się:) 01.08.06, 11:28
        witaj bluejanet:) jesli nie masz wszystkich czesci, to poszukaj na forum:) jest
        link do jakiejs strony, na ktorej mozna sobie poczytac wszystko:)
        • lilimeye Re: Poznajmy się:) 23.08.06, 16:03
          Witam wszystkie miłośniczki twórczości LMM
          Mam lat 30+ (nie precyzuję, bo jakoś tak się do swojego wieku nie poczuwam :-)),
          jestem plastyczką i anglistką, kiedyś byłam nauczycielką, teraz staram się
          spełnić marzenie jeszcze z dzieciństwa i ilustruję książki.
          Pierwszą powieścią naszej ulubionej pisarki jaką poznałam była "Ania z Zielonego
          Wzgórza", którą czytała mi mama. Miałam wtedy 7 lat i chorowałam na odrę.
          Przygody Ani pomogły mi przebrnąć nudny okres leżenia w łóżku. Od tamtej pory
          wracam do "Ani" często, nie umiem powiedzieć, ile razy już przeczytałam tę
          książkę (marzy mi się, żeby ją zilustrować). Jej cudowny klimat, opisy przyrody
          w znacznym stopniu ukształtowały moją wrażliwość na piękno otaczającego świata.
          Obie z mamą kochamy Anię miłością niezmienną. Mama właśnie teraz leży sobie na
          kanapie i czyta "Anię z Avonlea", od czasu do czasu wybuchając śmiechem :-)
          Niestety, nie znam całej twórczości LMM, ale staram się nadrabiać. Oprócz "Ani"
          bardzo cenię "Emilkę" i "Błękitny zamek".

pozdrawiam
          • laura-gomez Re: Poznajmy się:) 16.02.07, 14:37
            Agata, lat 22, studentka z Tychów
            jak do tej pory przeczytałam tylko wszystkie tomy o Ani (za wyjątkiem "Ani z
            Szumiących Topoli" i tych dwoch ostatnich części), Jankę z Latarniowego Wzgórza
            oraz tę książkę o Pat (choć bardzo dawno temu i nie pamiętam o czym była), ale
            zamierzam szybko nadrobić straty:)
            • ooomega Re: Poznajmy się:) 08.04.07, 18:53
              Witam. Moja milosc do LMM ukrywam, poniewaz dawno z niej powinnam wyrosnac. Tak
              sie ciesze, ze i dla Was wiele znaczy.
              Jak mi zle i pusto, wracam do ksiazek, zeby sie ogrzac. Czuje sie przytulona,
              pocieszona...
              Zadziwia mnie to,Maud ( nie znosila imienia- Lucy),nie zgorzkniala z braku
              milosci, potrafi ja dawac do teraz.Nie zdobylam pozostalych pamietnilow, tylko
              pierwsze dwa tomy.
              Mam 40 lat,zz Mazur.
              • mela54 Re: Poznajmy się:) 08.04.07, 21:00
                Witam na forum, z Tobą jest jak ze mną. Też się wstydziłam sentymentu do LMM,
                aż trafiłam tu, a lat mam tyle co i Ty. A pozostałych pamiętników nie zdobyłaś,
                bo w Polsce prawdopodobnie ich jeszcze nie wydano. Mam nadzieję, że kiedyś to
                nastąpi. Gdybym lepiej znała angielski przeczytałabym je już dawno w oryginale.
                Znam opinię kogoś z tego forum, że są raczej nudne, ale to przecież mnie nie
                odstrasza.
    • essi23 Re: Poznajmy się:) 20.04.07, 22:18
      Ania,mam 23lata ,jestem studentką z Łodzi
      pierwszą częśc Ani przeczytałam w wieku 7 lat,potem juz zawsze mi towarzyszyły
      poszczególne części.
      Ktoś napisał,że "nie czytać Ani to tak jakby nigdy nie biegać boso po łące"
      coś w tym jest...
    • spinka_84 Re: Poznajmy się:) 21.04.07, 22:21
      czytam Wasze forum i postanowiłam w końcu dołączyć. Czytam Anie odkąd nauczyłam
      sie czytać. Moja Babcia uwielbiała Anie i mam to po niej. Chociaż nigdy Babci
      nie poznałam. Fizjoterapeutka, obecnie w Irlandii
      • moleslaw Re: Poznajmy się:) 24.04.07, 21:33
        Mam prawie 30 lat,książki Lucy Maud Montgomery są jednymi z moich
        ulubionych.Często do nich wracam.Tak jak większość uwielbiam klimat jej powieści
        i opowiadań.Nie ukrywam że i dla mnie lektura tych książek jest lekiem na
        dolegliwości życia.Taka mała uwaga do pewnej emerytki,kwestia czytania książek w
        okularach lub bez nie zależy od nas.
    • lilivampire Re: Poznajmy się:) 05.07.07, 00:25
      Mam 25 lat, jestem z lublina, książki LMM czytam odkąd pamiętam, ponieważ moja Mama bardzo tą autokę lubi;)
      Co jakiś czas wracam do mej kolekcji i czytam ją z taką sama radością, śmieję się z tych samych rzeczy i wzruszam się w tych samych miejscach. Kocham te książki, bo pokazują dobro człowieka, czego w obecnych czasach tak bardzo brak:/
      • biljana Re: Poznajmy się:) 05.07.07, 22:11
        czsc lilivampire (fajny nick, btw), znamy sie z kociego forum:)
        • lilivampire Re: Poznajmy się:) 06.07.07, 12:35
          a owszem:)
    • annag1 Re: Poznajmy się:) 05.07.07, 09:10
      Witam, chciałabym się przedstawić, jeżeli można.
      Mam 31 lat, mieszkam i pracuję w Bydgoszczy. Pierwszą książką Montgomery, którą
      przeczytałam była "Ania z Zielonego Wzgórza". Miałam wtedy 10 lat. Miłością do
      LMM "zaraziła" mnie moja mama, również gorąca wielbicielka Maud. Bardzo się
      cieszę, że istnieje to forum. Kiedy tylko mogę, zaglądam tu z przyjemnością.
      Ania
      • biljana Re: Poznajmy się:) 05.07.07, 22:12
        witaj annag1, jestes tu mile widziana:) zaglądaj i pisz jak najczesciej:)
        • annag1 Re: Poznajmy się:) 06.07.07, 07:27
          Bardzo dziękuję biljana :) Chętnie skorzystam:)
    • feverish Re: Poznajmy się:) 14.07.07, 14:50
      Ja mam na imię Gosia, mam 26 lat, mieszkam w Warszawie i jestem anglistką - z
      powołania ;) Kiedyś chciałam zostać tłumaczem literatury, potem nieco spuściłam
      z tonu - z lenistwa, z wygodnictwa i z szacunku do literatury ;) no i obecnie
      zajmuję się nauczeniem języka angielskiego.

Książki Montgemery czytałam od podstawówki. Z przerwami - krótszymi lub
      dłuższymi, ale zawsze do nich wracam.
      • mela54 Re: Poznajmy się:) 14.07.07, 19:48
        Witamy serdecznie! To u Montgomery jest właśnie najfajniejsze, ze zawsze można
        wrocić do jej książek i nie odczuwać znudzenia...
      • supervixen Re: Poznajmy się:) 15.07.07, 00:20
        feverish, zazdroszczę wyuczonego (i wykonywanego;)) zawodu! Ja się z moim
        anglistycznym powołaniem minęłam, jakoś w czwartej klasie postanowiłam zmienić
        wieloletnie plany i poszłam na zupełnie inny kierunek... Angielski pozostał
        tylko miłym, lecz jakże pożytecznym hobby:)
        • feverish Re: Poznajmy się:) 15.07.07, 12:45
          Jej, to ja z kolei dopiero na sam koniec liceum porzuciłam wielotetnie plany
          zostania prawnikiem, i postanowiłam iść na jakieś studia które może choć trochę
          mnie zainteresują! I to miała być lingwistyka stosowana, ale niestety ta połowa
          komisji rekrutacyjnej od francuskiego kazała mi się wypchać ;) I tylko dlatego
          ostatecznie trafiłam na anglistykę.
          Jak to wszystko dzieje sie przez przypadek, nie?
          • supervixen Re: Poznajmy się:) 15.07.07, 13:27
            No widzisz, a ja właśnie zamiast na anglistykę poszłam na prawo:D
            • nann Re: Poznajmy się:) 17.07.07, 14:52
              Hej :)
              Mam na imie Ania:) Choc wygladu caaaalkowicie inny typ. Mieszkam na Kaszubach,
              z zawodu jestem polozna.
              Bardzo sie ciesze, ze Was odkryłam :)
              Pierwsza Ania (i to nie z Zielonego Wzgorza a z Avonlea) wpadla mi w rece w
              drugiej klasie podstawowki. Przeczytalam, ale bez wiekszego entuzjazmu.
              Na prawdziwo zaczelam je czytac gdzies na przelomie podstawowki/ogolniaka.
              Zdobywane kolejne tomy (chrzestny mial w tym czasie znajomosci w ksiegarni i
              wiedzial czym chrzesniaczke uszczesliwic) polykalam w ciagu kilkudziesieciu
              godzin.
              Na pewno nie czytalam ich chronologicznie. Od tamtej pory prawie co
              lato "przerabiam" wszystkie tomy Ani. (kilka tomow juz musialam wymienic bo sie
              poprostu rozpadly)
              Blekitny Zamek mną wstrząsnąl i trzesie do dzisiaj. Emilke czytalam kilka razy
              (tez chyba w odwrotnej kolejnosci pierwszy raz)
              Marigold, Pat ze Srebrnego Gaju...w ogole Lucy Maud zajmuje cala polke w mojej
              biblioteczce.
              Nie trawie za bardzo Historynki.
              • iwa_ja Re: Poznajmy się:) 19.07.07, 00:04
                Trafilam na to forum przypadkiem, ale cieszę się, że takie jest!!!!
                Hej, to ja, mam 56 lat (chociaż wątpię, ludzie tak długo nie żyją). Zapytajcie
                mnie, jak ma na imię moja pierworodna i dlaczego?
                Jestem nauczycielem akademickim, w strasznie ścisłej dziedzinie, ale zawsze bede
                pamiętać, że to ANIA uczyla mnie, jak zyć, jak się wzruszać, jak kochać innych.
                Na temat wątku "najsmutniejsze" też chcialam o śmierci Mateusza. I o nagle
                uderzonej miłoscią Ani do Gilberta w jego chorobie.
                A dlaczego ciagle lubie mieć przy sobie coś czerwonego? Zgadnie któraś? (bo to
                juz taka obsesja, po czytaniu "Ani").
                PS. Z wiekiem chyba coraz bardziej zaczynam sie upodabniać do siostry Mateusza,
                moja ulubiona postać (na pozór bez uczuć, chłodna, pięknie zarysowany charakter!)
                • iwa_ja Re: Poznajmy się:) 19.07.07, 00:11
                  Zapomnialam dodać, że z wiekiem coraz bardziej rozumiem i kocham Marylę! Święta
                  kobieta!
                  • pontecorvo Re: Poznajmy się:) 19.07.07, 21:50
                    Ja Marylę kocham od zawsze. od pierwszych stron!
                • lezbobimbo Re: Poznajmy się:) 09.11.07, 20:05
                  iwa_ja napisała:
                  >Zapytajcie
                  > mnie, jak ma na imię moja pierworodna i dlaczego?

Twoja pierworodna ma oczywiscie na imie Kordelia ;)

> A dlaczego ciagle lubie mieć przy sobie coś czerwonego? Zgadnie
                  któraś? (bo to> juz taka obsesja, po czytaniu "Ani").

Czy zainspirowala Cie Ewa Moore z Wymarzonego domku Ani? :)
    • jhbsk Re: Poznajmy się:) 07.08.07, 14:26
      Joanna, geolog, 41 lat, Warszawa.
      • sowca Re: Poznajmy się:) 09.08.07, 16:48
        Witam wszystkie miłosniczki L. M. Montgomery :)
        Mam na imię Aleksandra, mam 19 lat i jestem studentką pierwszego roku socjologii
        na Uniwersytecie Łódzkim:) Ksiązki Montgomery czytam zaledwie od jakis 6 lat,
        ale za to nałogowo :) pozdrawiam:)
    • minerwamcg Re: Poznajmy się:) 12.08.07, 20:22
      Minerwa, wiedźma, kociara, wielbicielka Chmielewskiej. Z
      wykształcenia teatrolog, namiętna czytelniczka literatury rozmaitej.
      Połowę połowy z Was już znam, a połowa drugiej połowy zna moją drugą
      połowę, że tak sparafrazuję imć Bagginsa :)))
      Montgomery lubię za to samo, co Rowling, Tolkiena, Sapkowskiego - za
      spójną i sugestywną wizję świata.
      • biljana Re: Poznajmy się:) 13.08.07, 17:22
        Miło Cię tutaj widzieć, Minerwa:) Już po lekturze HP 7 ? Bo ja mam właśnie
        traumę postepilogową ;-) sorry za OT
    • lussii Re: Poznajmy się:) 28.08.07, 10:17
      Dołączam i ja:)

Jestem z Dolnego Śląska, mam 26 lat i uwielbiam (ja Wy wszystkie książki L. M.
      Montgomery). Na co dzień zajmuję się finansami, a książki to moja pasja,
      rozrywka i relaks (oczywiście książki ww. autorki). Tylko te i długo, długo
      żadne inne.

Pozdrawiam.
    • pontecorvo Re: Poznajmy się:) 08.09.07, 20:45
      Witam wszystkich forumowiczy,
      mam 30 lat, szczęsliwą rodzinę: malutką córeczkę, przygodę czytelniczą z
      Montgomery rozpoczęłam od Emilek, a potem cykl Ani. Pozostał większy sentyment
      do Emilki. Teraz przypominam sobie te ukochane książki dzieciństwa i młodości,
      czytamy razem z mężem, który, oczywista, wcześniej się nie "zniżył" do takiej
      babskiej literatury. Teraz jest zachwycony, zwłaszcza postacią Anią (aż bywam
      zazdrosna:)) - jest ona kompletne moim przeciwieństwiem). Nie podoba mu się
      tylko stosunek Ani do Gilberta, ale bynajmniej nie na etapie szkoły, tylko już w
      dorosłym życiu, taka niedojrzałość, odrzucenie jego uczuć przy jednoczesnej
      zazdrości i zaborczości! Mam nadzieję, że z czasem nakłonię do lektury moją
      córeczkę!
      • yvi1 Re: Poznajmy się:) 12.09.07, 22:54
        Hej,jestem Iwona.36 lat,mieszkam w Niemczech.Ania jest ze mna od
        zawsze.Moja mama mi to czytala ,zanim ja sama sie nauczylam.A
        Blekitny Zamek,zawsze mnie podnosi na duchu.
        • yasemin Re: Poznajmy się:) 13.09.07, 08:36
          Pora, żebym i ja się przedstawiła :)Mam 24 lata, jestem świeżo po
          studiach (germanistycznych, praca mag. o Kafce), interesuję się
          literaturą piękną, kulturą arabską i turecką oraz psychologią. Lubię
          koty, mam dosyć bujną wyobraźnię i czasem piszę opowiadania. L. M.
          Montgomery czytam od 10. roku życia. Polonistka z podstawówki,która
          też jest wielką fanką Montgomery (i Musierowicz), powiedziała mi
          wówczas: "Jeśli chcesz w przyszłości pisać, musisz dużo czytać.
          Polecam ci na początek "Anię z Zielonego wzgórza"". Brzmiało to dość
          ponuro i dydaktycznie, ale kiedy sięgnęłam po "Anię", już od
          pierwszych stron ją polubłam i pomyślałam, że gdyby żyła naprawdę,
          na pewno byśmy się zaprzyjaźniły i świetnie rozumiały. Tak
          przeczytałam wszystkie tomy aż do "Rilli". Jeszcze bardziej jednak
          spodobała mi się i wydawała się do mnie podobna "Emilka ze Srebrnego
          Nowiu"- jej pisanie, poszukiwania i fizyczny wygląd sprawiały, że
          łatwiej mi się z nią identyfikować.
          Lubię L.M.M. za wrażliwość, radość życia, wnikliwe patrzenie na
          świat i umiejętność dostrzeżenia piękna we wszystkim, jaka przebija
          z jej książek. Podoba mi się głębia psychologiczna bohaterek, opisy
          ich przeżyć wewnętrznych. No a poza tym na depresję i smuteczki Ania
          jest niezawodnym lekarstwem :)
          • agalla Re: Poznajmy się:) 13.09.07, 19:58
            czesc, mam na imie agnieszka, lat 30, wroclaw. pozdrawiam wszystkich
            bardzo serdecznie :)
            • scarbonka Re: Poznajmy się:) 20.09.07, 16:11
              Cześć.
              Mam na imię Zosia, 25 lat, Kraków. Z wykształcenia psycholog, z zawodu żona
              mojego męża i mama 2 letniej Anielki.
              Książki LMM czytam od 8-9 r.ż. Najbardziej lubię cykl o Ani. Wracam do niego w
              ważnych momentach życia np. gdy dostałam sie na studia, zaręczyłam się, wyszłam
              za mąż, spodziewałam się dziecka to czytałam o tych okresach w życiu Ani.
              Czytałam także Pat, Janę, opowiadania, "Wakacje na starej farmie". Nie czytałam
              Emilki, ale nadrobie.
            • herbarium Re: Poznajmy się:) 02.10.07, 20:57
              O, Agalla, jak miło spotkać krajankę:)
    • s.wioletta Re: Poznajmy się:) 02.10.07, 15:22
      Witam,
      Mam na imie Wioletta (choc wolalabym byc Emilka:)) i 33 lata.
      Balam sie ujawnic, bo myslalam ze sa tu same romantyczne
      nastolatki...
      • kajteczek Re: Poznajmy się:) 02.10.07, 15:32
        mam 43 lata, jestem ekonomistą.
        Książki LMM czytam "od zawsze" i nie przestanę, uspokajają mnie,
        odrywam się przy nich od smutnej i trudnej (w moim przypadku)
        rzeczywistości.
        O LMM wiem dużo, bo wiele o niej czytałam.
        Mam wszystkie tytuły wydane w Polsce.
        Pozdr.
      • biljana Re: Poznajmy się:) 02.10.07, 15:59
        s.wioletta napisała:

> Witam,
        > Mam na imie Wioletta (choc wolalabym byc Emilka:)) i 33 lata.
        > Balam sie ujawnic, bo myslalam ze sa tu same romantyczne
        > nastolatki...

hehehe dobrze, ze tak mlodo wygladamy:))))
        rozgosc się:)
    • wielorybka Re: Poznajmy się:) 04.10.07, 23:03
      lat mam 30 i kilka:) mieszkam w Łodzi i głównie gdaczę w domu jako kura ale
      czasem wychodzę i wtedy gram ważnego eksperta
      a Anię odkryłam dzięki mojej mamie jakieś 30 lat temu ...
      • asjanna Re: Poznajmy się:) 04.11.07, 20:17
        Dobry wieczór!
        A ja jestem Joanna Julka - dwojga imion:)
        Mam lat 25, od urodzenia mieszkam we Wrocławiu, jestem w trakcie
        studiów doktoranckich (polonistyka, dokładniej językoznawstwo).
        Anię i pozostałe bohaterki Montgomery poznałam jeszcze we wczesnej
        podstawówce, bo pozazdrościłam starszej siostrze. (Podkradałam jej
        kolejne tomy i stawiałam na prywatną półeczkę... ale o to były
        karczemne awantury!)
        • mist3 Re: Poznajmy się:) 11.11.07, 20:49
          Co prawda się nie udzielam, ale intensywnie podczytuję.
          Mam na imię Joanna, mam 29 lat.
          Książki LM Montgomery znam od niepamiętnych czasów.
          Mieszkam w małym miasteczku w Małopolsce.
          Kocham koty i dla mnie najsmutniejszym wątkiem w książkach o Ani jest scena gdy
          mały synek pastora topi swojego ukochanego kociaka.
          • biljana Re: Poznajmy się:) 12.11.07, 00:01
            witaj mist3:))))
            miło cię widzieć także tutaj
            • mist3 Re: Poznajmy się:) 20.11.07, 21:03
              dziękuję biljana za miłe powitanie :)
              Nie obiecuję, że będę się często udzielać, ale czytać będę na pewno :)
    • filmo-teka Re: Poznajmy się:) 12.11.07, 09:33
      Hej, nazywam się Ewa, czytam powieśći LMM od lat. Mam 31 lat.
      "I w smutku i w radości, dopoki śmierć nas nie rozłączy!"
      • biljana Re: Poznajmy się:) 12.11.07, 21:30
        witaj ewo:)
        Lubisz postac ewy moore, tak nawiasem mowiac? :)
    • eeela Re: Poznajmy się:) 19.11.07, 17:47
      Lat sobie licze 27, ksiazki LMM zaczelam czytac w wieku lat 8, mieszkam w
      Belfascie i od niedawna odswiezam sobie pomalu wszystkie ksiazki w oryginalach,
      na ile czas pozwala :-)
    • sherman-doberman Re: Poznajmy się:) 23.11.07, 23:00
      Witajcie, 55 lat - kot na punkcie kota i literatury dla młodzieży.
      raczej tej starszej (literatury. rzecz jasna). Na "Anię" trafiłam w
      podstawówce. ale tylko na 2 tomz - w moich czasach jakoś nie
      wydawano. Jak po studiach (germanistycznych) poszłam do pracy.
      starsza koleżanka pożyczyła mi resztę. Nie chciała odsprzedać. cho
      miała tylko syna. Oznajmiła mi, że dostanę od niej całą serię w
      prezncie. jeśli wyjdę za mąż za cudzoziemca (hihihi. późne lata
      70te).O innych książkach LMM nie miałam pojęcia, bo za moich czasów
      ich nie wydawano.
      Faktycznie. za cudzoziemca wyszłam, ale na obietnicę się wypiełam,
      bo całą Anię oraz inne książki LMM zafundowałam sobie sama w
      oryginale(ślub za oceanem). Do dziś poczytuję z ogromną satysfakcją
      z rozmaitych powodów.Ponieważ zmieniałam miejsce zamieszkania
      wielokrotnie, czytywałam już rozmaite tomy "Ani" (bo najlepiej
      znane) jako wprawki językowe po szwedzku i francusku.
      Stąd, zaglądając tu mam kłopoty językowe: nie znam polskich tytułów
      i imion i trudno mi czasem dociec, o której to książce dyskusja.
      Cieszy mnie jednak, że nie jestem w moim szaleństwie osamotniona.
      • paulina.galli Re: Poznajmy się:) 27.11.07, 18:47
        Trafiłam tu - jak by to zgrabnie okreslic, niejako "za bilianą":)

Paulina, za rok stuknie trzydziestka :), skorpionica , architekt (taki normalny
        "od domkow" ale i od wnetrz i ogrodow)
        Ksciazki LMM uwielbiam ale od wielu lat nie czytalam
        Chyba zaczne sobie przypominac :)
        z tego co pamietam najulubiensza byl "Blekitny Zamek" oraz Emilka (I i II cz bo
        LLL nigdy nie czytalam!)
        Ksiazki z dziecinstwa gdzies nie pogubily - chyba czeka mnie wizyta w ksiegarni
        :):):)
        • paulina.galli Re: Poznajmy się:) 27.11.07, 18:48
          nie wiem czemu III napisało sie jako LLL ;/
          mam nadzieje ze wybaczycie
    • anul8 Re: Poznajmy się:) 02.12.07, 13:08
      Mam na imie Ania, mam 13 lat. Zaczęło sie od lektury Ania z
      Zieloniego Wzg.órza w 5 klasie, narazie przeczytalam malo - tylko 3
      części, ale jest tyle fajnych książek że nie mam czasu -kolejne
      stoją w kolejce;)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?