ksieni_smutnego_pierdofonu 19.02.08, 14:19 Lubię wiktoriańskie klimaty. Polećcie, proszę, coś w stylu "Kwinkunksa", "Sensu nocy...", "Szkarłatnego płatka...", "Trzynastej opowieści". Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
i_am_the_army Re: szukam książek o podobnej tematyce 19.02.08, 14:41 akcja książek Sarah Waters umieszczona jest w wiktoriańskiej Anglii (poza ostatnia "Pod osłoną nocy"), ale nie wiem, czy te książki są w stylu tych, które wymieniłaś, bo przyznaję bez bicia, że ich nie znam Odpowiedz Link Zgłoś
ksieni_smutnego_pierdofonu Re: szukam książek o podobnej tematyce 19.02.08, 16:06 Sarę Waters mam przerobioną... :-) Odpowiedz Link Zgłoś
rozmowy-z-monitorem Re: szukam książek o podobnej tematyce 19.02.08, 16:27 Wredna wiktoriańska Anglia :)) (Deary Terry) Odpowiedz Link Zgłoś
lis888 do ksieni:) 16.03.08, 16:17 Poweidz mi, błagam, kto jest ojcem Johna???? Bo ja w końcu chyba za tępa jestem... Odpowiedz Link Zgłoś
monikate Re: do ksieni:) 16.03.08, 22:02 Johna z "Kwinkunska"? Ten osobnik w ostatniej scenie powieści. Przynajmniej tka sobie wykalkulował rozumowo John i chce w to wierzyć. Tak naprawdę w grę wchodzą jeszcze inni. Odpowiedz Link Zgłoś
ksieni_smutnego_pierdofonu Re: do ksieni:) 17.03.08, 15:00 na to pytanie nie ma jednoznacznej odpowiedzi. w grę wchodzi nawet związek kazirodczy... Odpowiedz Link Zgłoś
lis888 Re: do ksieni:) 17.03.08, 21:00 Dzięki - tak tez myślałam, ale wydawało mi się, że nagrodą za przeczytanie 1100 stron będzie będzie pewność, hihihi srodze się zawiodłam;( A propos Twojego tematu wątku dorzucam, ale pewnie to dla Ciebie już rzeczy przeszłe: "Kochanica Francuza" Fowlesa; "Opętanie" Byatt; "Dziedzictwo Belton", "Rodzina Palliserów" (nomen omen:)) Trollope, "Rodzina Newcombów" Tahckeraya; po ang. H. Mayhew, "London Labour and the London Poor". Odpowiedz Link Zgłoś
ksieni_smutnego_pierdofonu Re: do ksieni:) 18.03.08, 11:40 nie znam ostatniej pozycji - czy to powieść wiktoriańska, czy neowiktoriańska? poprzednie rzeczywiście obce mi nie są :-) Odpowiedz Link Zgłoś
lis888 Re: do ksieni:) 19.03.08, 15:34 To ostatnie to nie powieśc, ale ksiązka dokumentalna, zbiór reportaży o londyńskiej biedocie z czasów jak najbardziej wiktoriańskich. Autor zapisywal swoje rozmowy (autentyczne) z Londyńczykami swoich czasów, biedakami i nędzarzami. Dużo z tej ksiązki skorzystał m.in. Charles John Huffam (hihi) Dickens. W Polsce pozycja raczej nie do dostania:( W Agnlii często wznawiana, m.in. przez Penguin. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jarmilka55 Re: szukam książek o podobnej tematyce IP: *.piotrkow.pilicka.pl 21.03.08, 14:14 Jest trochę tych powieści. Poleciłabym E.M. Forstera. Wszystko. To ten od Howards End", czy " Pokoju z widokiem". Oskar Wilde od " Portretu Doriana Graya" Wilkie Collins od "Damy w bieli" i " Kamienia Księżycowego" Bronte Emily i Chartotte myślę, że też Artur Conan Doyle.Poleciłabym też "Sagę rodu Forsytów" Jona Galworthego. Mogę też polecić, bo są w podobnym klimacie ( rygorystycznie przestrzegane konwenanse) Edith Wharton-'Wiek niewinności", 'Czas zabawy ". Miłego czytania. Odpowiedz Link Zgłoś
ksieni_smutnego_pierdofonu Re: szukam książek o podobnej tematyce 22.03.08, 01:12 dziękuję pięknie, jarmilko! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jarmilka55 Re: szukam książek o podobnej tematyce IP: *.piotrkow.pilicka.pl 26.03.08, 10:36 przypomniałam sobie, zachęcona podziękowaniami, o książce, która pasuje do wątku idealnie. Jest przedwczesne sieroctwo, chłodny uczuciowo opiekun, szkoła z internatem. To " W niewoli uczuć", dwutomowa powieść Somerseta Maughama. Ps. lecę na inny wątek bo coś tam nieśwadomie "pokićkałam ". Odpowiedz Link Zgłoś