Dodaj do ulubionych

"Malowany ptak"- książka .....

29.08.03, 18:58
..... "antypolska", taką etykietką przyczepiono tej książce w latach 60., co
o tym sądzicie? czy w ogóle czytaliście i co o niej myślicie? a może ktoś
zna podobne książki (o podobnej tematyce)?
Obserwuj wątek
    • kakofonia Re: 'Malowany ptak'- książka ..... 29.08.03, 19:32
      Książek o podobnej tematyce - jeśli założyć, że Malowany ptak to książka o
      Holoacuście - jest b. dużo, ale podobnej nie ma chyba żadnej. Może coś z tego
      klimatu jest u Rawicza w Krwi nieba.
      Co do "antypolskości" to ten zarzut niektórzy zbyt często stawiają, żeby się
      nim w ogóle przejmować.
      A Malowany Ptak jest niesamowitą książką. Byle czytać ją rozsądnie, czyli nie
      jako powieść realistyczną, broń Boże autobiograficzną. Pewien krytyk napisał o
      Kosińskim, że udało mu się nadać historii formy mityczne, uchwycić ją tam,
      gdzie zaczyna stawać się mitem. Zgadzam się w 100%. I zgadzam się ze
      stwierdzeniem, że Kosiński-krytyk nie jest najlepszym przewodnikiem po tej
      książce. Napisał, że chciał w niej przedstawić społeczeństwo w stanie wojny
      skonfrontowane z najbardziej bezbronną jednostką, czyli dzieckiem. Może coś z
      tego w Malowanym ptaku jest, ale uważam, że nie to jest tam najważniejsze.
    • Gość: q Re: 'Malowany ptak' - książka .....niezwykla IP: *.brucepower.com 29.08.03, 19:49
      W latach 60. milosciwie nam panujacy spod znaku sierpa i mlota przyklejali
      etykiety na oslep i z reguly bez sensu. Szczegolnie dotyczy to pisarzy
      ocenianych wnikliwie przez aparatczykow po wieczorowej szkole marksizmu i
      leninizmu.
      Ksiazke czytalem kilka razy co kilka lat i zawsze widze ja jako opis
      przetrwania czlowieka odmiennego od innych, w ekstremalnie wrogim dla niego
      swiecie. Swiat, jaki tam pokazano, juz chyba gorszym byc nie moze. A moze
      wlasnie taki istnieje w wielu miejscach tam, gdzie z czlowiekiem nikt sie nie
      liczy: Liberia, Sierra Leone, Demokratyczna (!) Republika Kongo i inne piekla
      na ziemi.
      Tyle.
    • Gość: Agnieszka Re: 'Malowany ptak'- książka ..... IP: *.wp3.ptc.pl 29.08.03, 22:29
      Czytałam, kiedy tylko się ukazała. I wiem jedno: więcej jej nie przeczytam, nie
      mogę czytać już takich okropności. Kiedy jest się bardzo młodym, jakoś inaczej
      się to przeżywa. To moje zdanie.
    • dr.krisk Antypolskość.. 29.08.03, 22:33
      .. "Malowanego Ptaka" polega chyba na nieobecności w niej Polskich Partyzantów
      z AL. Ten epitet (tj. antypolskość) przyczepiany jest na oślep i gdzie się da,
      tak w przeszłości, jak i obecnie. Taki u nas folklor.
      Ja przeczytanie książki przechorowałem. W ogóle źle znoszę książki o wojnie. O
      zetknięciu losu pojedynczego człowieka, jego kruchego istnienia, z młynem
      wojny...
      KrisK
    • myshen82 Re: 'Malowany ptak'- książka ..... 30.08.03, 15:01
      czytałam, ale chyba byłam za młoda - byla to chyba
      pierwsza książka przy której czytaniu się bałam -
      niektóre z opisów pamiętam do dziś... i chyba nie
      przeczytam jej jeszcze raz
      • Gość: zooza Re: 'Malowany ptak'- książka ..... IP: *.apcc.com 02.09.03, 16:17
        ja tez odchorowalam te ksiazke; chcialam tylko dorzucic ciekawostke: w czasach
        liceum bylam gdzies w okolicach Sandomierza (m.in) na wycieczce klasowej;
        przewodnik w jednym z kosciolow okazal sie byc wnukiem (tak twierdzil) pani,
        ktora Kosinskiego ukrywala. Ten pan mocno plul jadem, jak mozna bylo tak
        oskarzac, i za co (wszystko to sie dzialo w kosciele, a ja, choc bylam po
        lekturze ksiazki, nie zareagowalam, chocby pytaniem, gdzie Kosinski napisal,
        jakoby to byla jego autobiografia... do dzis zaluje.
        pozdrawiam
        PS. inne rzeczy Kosinskiego tez mnie poruszyly, choc na innym poziomie i chyba
        nie w takim az stopniu
        • czarna-w-bieli Re: 'Malowany ptak'- książka ..... 02.09.03, 20:27
          Dla mnie "Malowany Ptak" to ksiazka nie tyle o holokauscie lecz o ludzkich
          zachowaniach i ich podlozu. Kosinski opisuje w niej prymityzm czlowieka oraz
          jego podstawowe potrzeby do egzystencji, czyli jedzenie, picie i sex, chociaz
          sceny opisywane w tej ksiazce trudno nazwac sexem.

To ksiazka ktora mowi co wojna czyni z ludzi a zwlaszcza jak wplywa na dzieci,
          jak okalecza ich psychike robiac z nich kaleki niezdolne do normalnego zycia.
          To ksiazka ktora jest ostrzezeniem przed wojna i jej nastepstwami.
          • Gość: tichy Re: 'Malowany ptak'- książka ..... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.09.03, 12:36
            Dla mnie książka "malowany ptak" to przedstawiciel nurtu "pokażmy fiuta na
            krzyżu i nazwijmy to sztuką". Autor wjechał do literatury dzięki kontrowersjom
            towarzyszącym książce, niby odżegnując się od wątków autobiograficznych,
            jednocześnie sugerując że coś jest na rzeczy.
            Ale pisarzem jest sprawnym i ma dryg do pisania, inne jego ksiąki są już lepsze
    • Gość: mola Re: 'Malowany ptak'- książka ..... IP: 193.59.173.* 03.09.03, 13:35
      Nieprzyjemny zgrzyt z "Malowanym ptakiem" należy do sfery pozaliterackiej -
      Kosiński wielokrotnie w wywiadach udzielanych w Stanach zapewniał, że ta
      książka jest oparta na faktach z jego życiorysu. I to było dość paskudne z jego
      strony, nie musiał tego robić, książka powinna się bronić sama - jako
      literatura a nie beletryzowany dokument.
    • Gość: taniej Re: 'Malowany ptak'- książka ..... IP: *.bv.pl 03.09.03, 14:38
      dobra książka z kiepskim zakończeniem. szkoda.
    • Gość: Gośka Re: 'Malowany ptak'- książka ..... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.09.03, 14:48

Wydaje mi się, że Kosiński bardzo bujną wyobraźnię miał. Siedlecka dotarła do
      jego opiekunów z okresu II wojny światowej i tak powstał "Czarny ptasior"

pozdrawiam
      • Gość: Fly Re: 'Malowany ptak'- książka ..... IP: 156.24.231.* 03.09.03, 15:00
        ...najpierw moj ojciec opwiedział mi swoje wojenne dzieciństwo...życie i
        ponierwierkę po wsiach...opowiadał o strasznych ludziach....
        ...później, po latach przeczytałam książkę Kosińskiego....jakby opisywał
        historię, którą już wcześniej poznałam (oczywiście różniły się trochę)- myślę,
        że Kosiński opisał prawdę...

czy człowiek nie może być okrutny? ależ może....
        wystarczy popatrzeć jak pan x skacze do oczu panu y przy małej stłuczce
        samochodowej... albo w kolejce do kasy...albo...itd...

książka warta jest przeczytania..

pozdrawiam,
        Fly
        • Gość: leila Re: 'Malowany ptak'- książka ..... IP: *.milc.com.pl / 10.1.82.* 07.09.03, 16:48
          a ja po waszych opiniach wypożyczyłam tę książkę i zobaczymy...lubie ksiażki z
          okresu wojennego,pokazujące trudną psychikę ludzką i zachowania w ekstremalnych
          warunkach..naczytałam się róznych "pamiętników" z tamtego okresu w stylu
          Medlionów...
          • Gość: gava Re: 'Malowany ptak'- książka ..... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.09.03, 17:08
            Polecam Elie Wiesela i Primo Leviego, chyba że już znasz.
            • Gość: leila Re: 'Malowany ptak'- książka ..... IP: *.milc.com.pl / 10.1.82.* 08.09.03, 10:02
              nie nie znam a jakie książki piszą???coś więcej o nich???czytałam raczej
              polskich autorów..:/
              • Gość: gava Re: 'Malowany ptak'- książka ..... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.09.03, 11:03
                Gość portalu: leila napisał(a):

> nie nie znam a jakie książki piszą???coś więcej o nich???czytałam raczej
                > polskich autorów..:/

Elie Wiesel, dostał pokojowego Nobla. Urodzony w Sighet, w Transylwanii, jako
                chłopiec trafił do Auschwitz. Przeżył, wylądował we Francji, między innymi
                dzięki namowom Mauriaca napisał autobiograficzną książkę "Noc". Lektura
                obowiązkowa. Wyszła i u nas. Napisał znacznie więcej, ale "Noc" nadal jest
                najlepsza. Teraz mieszka w NY.
                Primo Levi, Włoch ur. w Turynie, do Auschwitz trafił, na swoje szczęscie bardzo
                późno, bo w 1944. Napisał między innymi "Czy to jest człowiek", to jedyna jego
                rzecz dostępna po polsku, niestety. Jeśli czytasz po angielsku, to bardzo warto
                przeczytać jeszcze jego "The Drowned and the Saved," "Moments of Reprieve"
                i "The Periodic Table". Chyba że czytasz po włosku, wtedy w ogóle nie ma
                problemu.
                A z polskich - koniecznie przeczytaj Irit Amiel "Osmaleni"
                Pzdr.
                • Gość: leila Re: 'Malowany ptak'- książka ..... IP: *.milc.com.pl / 10.1.82.* 09.09.03, 18:45
                  tak się składa że studiuję anglistykę ale nie wiem czy takie ks.są powszechne
                  bo ost to widziałam same Harry Pottery,Coelha i in...ale zaciekawili mnie ci
                  autorzy i jak znajdę czas to poszukam..lubię taką literaturę daje wiele do
                  myślenia...dzięki!!
                  • Gość: gava Re: 'Malowany ptak'- książka ..... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.09.03, 18:59
                    A to się b. dobrze składa :-) I Leviego i Wiesela łatwiej dostać po ang. niż po
                    polsku. Znajdziesz na amazonie bez trudu :-)
                    Pzdr.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka