irre 29.08.03, 18:58 ..... "antypolska", taką etykietką przyczepiono tej książce w latach 60., co o tym sądzicie? czy w ogóle czytaliście i co o niej myślicie? a może ktoś zna podobne książki (o podobnej tematyce)? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kakofonia Re: 'Malowany ptak'- książka ..... 29.08.03, 19:32 Książek o podobnej tematyce - jeśli założyć, że Malowany ptak to książka o Holoacuście - jest b. dużo, ale podobnej nie ma chyba żadnej. Może coś z tego klimatu jest u Rawicza w Krwi nieba. Co do "antypolskości" to ten zarzut niektórzy zbyt często stawiają, żeby się nim w ogóle przejmować. A Malowany Ptak jest niesamowitą książką. Byle czytać ją rozsądnie, czyli nie jako powieść realistyczną, broń Boże autobiograficzną. Pewien krytyk napisał o Kosińskim, że udało mu się nadać historii formy mityczne, uchwycić ją tam, gdzie zaczyna stawać się mitem. Zgadzam się w 100%. I zgadzam się ze stwierdzeniem, że Kosiński-krytyk nie jest najlepszym przewodnikiem po tej książce. Napisał, że chciał w niej przedstawić społeczeństwo w stanie wojny skonfrontowane z najbardziej bezbronną jednostką, czyli dzieckiem. Może coś z tego w Malowanym ptaku jest, ale uważam, że nie to jest tam najważniejsze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: q Re: 'Malowany ptak' - książka .....niezwykla IP: *.brucepower.com 29.08.03, 19:49 W latach 60. milosciwie nam panujacy spod znaku sierpa i mlota przyklejali etykiety na oslep i z reguly bez sensu. Szczegolnie dotyczy to pisarzy ocenianych wnikliwie przez aparatczykow po wieczorowej szkole marksizmu i leninizmu. Ksiazke czytalem kilka razy co kilka lat i zawsze widze ja jako opis przetrwania czlowieka odmiennego od innych, w ekstremalnie wrogim dla niego swiecie. Swiat, jaki tam pokazano, juz chyba gorszym byc nie moze. A moze wlasnie taki istnieje w wielu miejscach tam, gdzie z czlowiekiem nikt sie nie liczy: Liberia, Sierra Leone, Demokratyczna (!) Republika Kongo i inne piekla na ziemi. Tyle. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Agnieszka Re: 'Malowany ptak'- książka ..... IP: *.wp3.ptc.pl 29.08.03, 22:29 Czytałam, kiedy tylko się ukazała. I wiem jedno: więcej jej nie przeczytam, nie mogę czytać już takich okropności. Kiedy jest się bardzo młodym, jakoś inaczej się to przeżywa. To moje zdanie. Odpowiedz Link Zgłoś
dr.krisk Antypolskość.. 29.08.03, 22:33 .. "Malowanego Ptaka" polega chyba na nieobecności w niej Polskich Partyzantów z AL. Ten epitet (tj. antypolskość) przyczepiany jest na oślep i gdzie się da, tak w przeszłości, jak i obecnie. Taki u nas folklor. Ja przeczytanie książki przechorowałem. W ogóle źle znoszę książki o wojnie. O zetknięciu losu pojedynczego człowieka, jego kruchego istnienia, z młynem wojny... KrisK Odpowiedz Link Zgłoś
myshen82 Re: 'Malowany ptak'- książka ..... 30.08.03, 15:01 czytałam, ale chyba byłam za młoda - byla to chyba pierwsza książka przy której czytaniu się bałam - niektóre z opisów pamiętam do dziś... i chyba nie przeczytam jej jeszcze raz Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zooza Re: 'Malowany ptak'- książka ..... IP: *.apcc.com 02.09.03, 16:17 ja tez odchorowalam te ksiazke; chcialam tylko dorzucic ciekawostke: w czasach liceum bylam gdzies w okolicach Sandomierza (m.in) na wycieczce klasowej; przewodnik w jednym z kosciolow okazal sie byc wnukiem (tak twierdzil) pani, ktora Kosinskiego ukrywala. Ten pan mocno plul jadem, jak mozna bylo tak oskarzac, i za co (wszystko to sie dzialo w kosciele, a ja, choc bylam po lekturze ksiazki, nie zareagowalam, chocby pytaniem, gdzie Kosinski napisal, jakoby to byla jego autobiografia... do dzis zaluje. pozdrawiam PS. inne rzeczy Kosinskiego tez mnie poruszyly, choc na innym poziomie i chyba nie w takim az stopniu Odpowiedz Link Zgłoś
czarna-w-bieli Re: 'Malowany ptak'- książka ..... 02.09.03, 20:27 Dla mnie "Malowany Ptak" to ksiazka nie tyle o holokauscie lecz o ludzkich zachowaniach i ich podlozu. Kosinski opisuje w niej prymityzm czlowieka oraz jego podstawowe potrzeby do egzystencji, czyli jedzenie, picie i sex, chociaz sceny opisywane w tej ksiazce trudno nazwac sexem. To ksiazka ktora mowi co wojna czyni z ludzi a zwlaszcza jak wplywa na dzieci, jak okalecza ich psychike robiac z nich kaleki niezdolne do normalnego zycia. To ksiazka ktora jest ostrzezeniem przed wojna i jej nastepstwami. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tichy Re: 'Malowany ptak'- książka ..... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.09.03, 12:36 Dla mnie książka "malowany ptak" to przedstawiciel nurtu "pokażmy fiuta na krzyżu i nazwijmy to sztuką". Autor wjechał do literatury dzięki kontrowersjom towarzyszącym książce, niby odżegnując się od wątków autobiograficznych, jednocześnie sugerując że coś jest na rzeczy. Ale pisarzem jest sprawnym i ma dryg do pisania, inne jego ksiąki są już lepsze Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mola Re: 'Malowany ptak'- książka ..... IP: 193.59.173.* 03.09.03, 13:35 Nieprzyjemny zgrzyt z "Malowanym ptakiem" należy do sfery pozaliterackiej - Kosiński wielokrotnie w wywiadach udzielanych w Stanach zapewniał, że ta książka jest oparta na faktach z jego życiorysu. I to było dość paskudne z jego strony, nie musiał tego robić, książka powinna się bronić sama - jako literatura a nie beletryzowany dokument. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: taniej Re: 'Malowany ptak'- książka ..... IP: *.bv.pl 03.09.03, 14:38 dobra książka z kiepskim zakończeniem. szkoda. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gośka Re: 'Malowany ptak'- książka ..... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.09.03, 14:48 Wydaje mi się, że Kosiński bardzo bujną wyobraźnię miał. Siedlecka dotarła do jego opiekunów z okresu II wojny światowej i tak powstał "Czarny ptasior" pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Fly Re: 'Malowany ptak'- książka ..... IP: 156.24.231.* 03.09.03, 15:00 ...najpierw moj ojciec opwiedział mi swoje wojenne dzieciństwo...życie i ponierwierkę po wsiach...opowiadał o strasznych ludziach.... ...później, po latach przeczytałam książkę Kosińskiego....jakby opisywał historię, którą już wcześniej poznałam (oczywiście różniły się trochę)- myślę, że Kosiński opisał prawdę... czy człowiek nie może być okrutny? ależ może.... wystarczy popatrzeć jak pan x skacze do oczu panu y przy małej stłuczce samochodowej... albo w kolejce do kasy...albo...itd... książka warta jest przeczytania.. pozdrawiam, Fly Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: leila Re: 'Malowany ptak'- książka ..... IP: *.milc.com.pl / 10.1.82.* 07.09.03, 16:48 a ja po waszych opiniach wypożyczyłam tę książkę i zobaczymy...lubie ksiażki z okresu wojennego,pokazujące trudną psychikę ludzką i zachowania w ekstremalnych warunkach..naczytałam się róznych "pamiętników" z tamtego okresu w stylu Medlionów... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gava Re: 'Malowany ptak'- książka ..... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.09.03, 17:08 Polecam Elie Wiesela i Primo Leviego, chyba że już znasz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: leila Re: 'Malowany ptak'- książka ..... IP: *.milc.com.pl / 10.1.82.* 08.09.03, 10:02 nie nie znam a jakie książki piszą???coś więcej o nich???czytałam raczej polskich autorów..:/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gava Re: 'Malowany ptak'- książka ..... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.09.03, 11:03 Gość portalu: leila napisał(a): > nie nie znam a jakie książki piszą???coś więcej o nich???czytałam raczej > polskich autorów..:/ Elie Wiesel, dostał pokojowego Nobla. Urodzony w Sighet, w Transylwanii, jako chłopiec trafił do Auschwitz. Przeżył, wylądował we Francji, między innymi dzięki namowom Mauriaca napisał autobiograficzną książkę "Noc". Lektura obowiązkowa. Wyszła i u nas. Napisał znacznie więcej, ale "Noc" nadal jest najlepsza. Teraz mieszka w NY. Primo Levi, Włoch ur. w Turynie, do Auschwitz trafił, na swoje szczęscie bardzo późno, bo w 1944. Napisał między innymi "Czy to jest człowiek", to jedyna jego rzecz dostępna po polsku, niestety. Jeśli czytasz po angielsku, to bardzo warto przeczytać jeszcze jego "The Drowned and the Saved," "Moments of Reprieve" i "The Periodic Table". Chyba że czytasz po włosku, wtedy w ogóle nie ma problemu. A z polskich - koniecznie przeczytaj Irit Amiel "Osmaleni" Pzdr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: leila Re: 'Malowany ptak'- książka ..... IP: *.milc.com.pl / 10.1.82.* 09.09.03, 18:45 tak się składa że studiuję anglistykę ale nie wiem czy takie ks.są powszechne bo ost to widziałam same Harry Pottery,Coelha i in...ale zaciekawili mnie ci autorzy i jak znajdę czas to poszukam..lubię taką literaturę daje wiele do myślenia...dzięki!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gava Re: 'Malowany ptak'- książka ..... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.09.03, 18:59 A to się b. dobrze składa :-) I Leviego i Wiesela łatwiej dostać po ang. niż po polsku. Znajdziesz na amazonie bez trudu :-) Pzdr. Odpowiedz Link Zgłoś