mindsailor 01.07.08, 14:08 prosze o poradę, co kupić przed podróżą do Prowansji. nie chodzi o przewodniki, raczej o eseje, kogos wspomnienia z podrózy w tamten region. cos jak "podróże" Dygata, czy Zagańczyka "droga do Sieny" - to o Toskani. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
nobullshit Re: książki o prowansji 01.07.08, 14:15 "Barbarzyńca w ogrodzie" Herberta - warto nawet dla jednego eseju o Arles. A jeśli może być mniej poważnie, to oczywiście Peter Mayle: "Rok w Prowansji", "Zawsze Prowansja", "Prowansja raz jeszcze". Nic więcej nie przychodzi mi do głowy. Jakoś wszyscy podróżnicy / eseiści uczepili się Włoch :) Odpowiedz Link Zgłoś
mindsailor Re: książki o prowansji 01.07.08, 14:16 herberta tez przerabiałam. ale teraz czas na francję:) na forum wszyscy mi odradzali maylea. Odpowiedz Link Zgłoś
agnieszka_azj Re: książki o prowansji 01.07.08, 14:35 mindsailor napisała: > > na forum wszyscy mi odradzali maylea. Bez przesady ;-) Mayle z czasem zrobił się coraz mniej strawny, ale "Rok w Prowansji" jest zupełnie w porządku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: książki o prowansji IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.07.08, 17:49 "Listy z mojego młyna" "Pasja życia" "Boska śmierć we Francji" "Wakacje w Awinionie" "Stwór znad zalewu" "Autobiografia" Chmielewskiej tom V "Autonauci z kosmostrady" "Narodziny dnia" "Stary dom" "Pamiętnik statecznej panienki" "Zaproszenie" Woźnickiej a resztę autorów wygugluj ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
nobullshit Re: książki o prowansji 01.07.08, 17:54 Przypomniało mi się. "Caesar's vast ghost" Lawrence'a Durrella. Ale nie wiem, czy wyszło po polsku. Ewentualnie tegoż "Kwintet avinioński", ale to już powieść. Tzn. pięć powieści. Odpowiedz Link Zgłoś
nobullshit Re: książki o prowansji 01.07.08, 17:55 Przepraszam za tę "czkawkę". Lady Fortescue "Perfumes from Provence". Odpowiedz Link Zgłoś