nobullshit 18.07.08, 21:19 I byłby uprzejmy sprawdzić mi dwa cytaty? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
gdytyjeszczenamucheptapta Re: Help! Czy ktoś ma w domu "Waldena" Thoreau? 19.07.08, 02:18 Dawaj. Odpowiedz Link Zgłoś
nobullshit Re: Help! Czy ktoś ma w domu "Waldena" Thoreau? 19.07.08, 10:37 Dzięki, z nieba mi spadasz! 1. "Our life is frittered away by detail. Simplify, simplify". Jest to w rozdziale "Where I lived and what I lived for". 2. Nie wiem, jak to szło dokładnie, bo w tekście mam parafrazę. Ale mniej więcej tak: "I don't want to keep pace like all the others. I hear a different drummer". Rozdzial XVIII, Conclusion. Teraz się przeraziłam, że może masz oryginał, a mnie chodzi o to, jak te zdania brzmią w polskim przekładzie - czego wyraźnie nie napisałam... Odpowiedz Link Zgłoś
gdytyjeszczenamucheptapta Re: Help! Czy ktoś ma w domu "Waldena" Thoreau? 19.07.08, 11:35 Walden czyli życie w lesie w przekładzie Haliny Cieplińskiej z przedmową i przypisami tłumaczki PIW 1991 Gdzie żyłem i po co s. 122: Trawimy życie na drobiazgach. Uczciwemu człowiekowi rzadko kiedy potrzebne jest do liczenia więcej niż dziesięć palców; w skrajnych przypadkach może jeszcze dodać dziesięć palców u nóg i resztę sobie darować. Prostota, prostota i jeszcze raz prostota! Zakończenie s. 383: Jeżeli człowiek nie dotrzymuje kroku swoim towarzyszom, może dzieje się tak dlatego, że słyszy dźwięki wybijane przez innego dobosza? Przeto niechaj kroczy w rytm jego bębna, choćby najbardziej miarowy czy daleki. Chyba o te cytaty chodziło. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
nobullshit Dziękuję :) 19.07.08, 11:52 Tak, dokładnie o to mi chodziło. I doceniam "fachowość" czyli podanie adresu bibliograficznego. :) Bardzo, bardzo dziękuję. Oszczędziłeś mi dobre trzy godziny - bo pewnie tyle by mi zajęła wycieczka do Narodowej albo BUW-u i czekanie na książkę. Odpowiedz Link Zgłoś