Dodaj do ulubionych

Do szyjących mam pytanie mam

06.05.04, 18:13
Pytanie może głupie ale ja samouk jestem. Czy na takich starych łucznikach
można szyć dzianinę czy to musi być jakaś specjalna maszyna? Może stopka
specjalna wystarczy, co?
I drugie pytanie: jak uszyć najprostszą czapeczkę dla dziecka - niekoniecznie
z dzianiny. Z takich 6 trójkącików wystarczy pokombinować czy też tak się nie
da?
Obserwuj wątek
    • bomasta Re: Do szyjących mam pytanie mam 06.05.04, 20:11
      Mam starego łucznika 884 tzw.hafciarkę zdarzało mi się zszywać nią swetry
      igłą z kulowym ostrzem (żółta koncówka )rozm.90 ściegiem prostym rozciągliwym
      tarcza ściegu na czerwonej kresce. Przy normalnych igłach musiałabyś podkładać
      cienki papier śniadaniowy żeby nie zaczepiała wełny . Do takiego zszywania
      należy fastrygować , dla mnie to za duzo zachodu wole ręcznie .
      Z kapeluszem jest trudniej wytłumaczyc .Potrzebujesz 6 klinów i podwojne rondo
      żeby było to sztywniejsze i prostą pliskę i paski do przykrycia szwów i wkład
      uszywniający. Rondo kroimy z podwójnie złożonego materiału ze skosu (nie ma
      szwu). Można tez kliny zszywac po lewej stonie ale wtedy potrzebna jest
      poszewka . Bez fachowej lektury będzie Ci naprawde trudno to uszyc .
      Bożena
    • czekolada72 Re: Do szyjących mam pytanie mam 06.05.04, 20:33
      A w jakim wieku jest to dziecko? Bo ja do ok 2 latek uszczesliwialam moja corke
      naprawde prostymi, plociennymi czapusiami.
      Prostokat - dlugosc obwod glowy, ale od ponizej ucha, przez czubek glowy, za
      drugie ucho. Zwijasz na poł, powinien wyjsc taki ~~kwadrat, w zwiazku z czym
      szerokosc tego prostokata to tyle ile od czółka do czubka głowy plus minus.
      Wykonujesz jedno zszycie, tak aby powstalo cos przypominajace te dwa kwadraty z
      dwoma naroznymi bokami polaczonymi. Przymierzasz na łebek, orientujesz sie
      gdzie jest dol i ten dol podwijasz tak, aby powstal tuneli, w ktory wciagasz
      tasiemke. Nad czolkiem mozesz doszyc daszek-falbanke. Wariacji od groma i
      troche. Czapeczka jest w wykonaniu banalna , ale ja nie posiadam talentu do
      opisywania sad
      • wroc.aga Re: Do szyjących mam pytanie mam 06.05.04, 22:11
        15-miesięcy wink))
        E, nie jest źle z tym opisem, niedługo sprawdzę. Jeśli pojawią się pytania to
        pozwolę sobie zgłosić się.

Do Bomasty:
        Przepraszam jeśli wprowadziłam w błąd, ale dzianina dzianinie nierówna wink))))
        Ja miałam na myśli taką tkaninę - kupioną dzianinę. To ręczne szycie chyba
        odpada. A maszynę mam łucznik 451. Nawet przez głowę mi nie przeszło, by
        zszywać swetry na maszynie - chociaż przy mojej miłości do zszywania robótek, a
        co za tym idzie ich kończenia, może to nie byłoby takie głupie! Na razie
        poszukam igieł z kuleczką na końcu.
        • bomasta Re: Do szyjących mam pytanie mam 08.05.04, 11:48
          Dzianina jest dzianiną i mozna zszywac pewne wyroby reczne np.kostiumy
          kąpielowe, bluzki z bawełny itp.. Chodzi raczej o rodzaj ściegu ścieg
          elastyczny i rodzaj igły . Kupując trzeba poprosić o igłę do dzianin ,ona
          nazywa się kulkowa ale to nie znaczy ze ma kulkę na końcu .Tak naprawdę gdyby
          nie żółta obwódka ja jej nie odróżniłabym od innych .Nazywa sie igłą z kulkowym
          ostrzem system 705 hs 90.
          Bożena
        • czekolada72 Re: Do szyjących mam pytanie mam 08.05.04, 15:20
          wroc.aga napisała:

> 15-miesięcy wink))
          > E, nie jest źle z tym opisem, niedługo sprawdzę. Jeśli pojawią się pytania to
          > pozwolę sobie zgłosić się.
          >
          Zglaszaj sie do woli !
          smile)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka