Dodaj do ulubionych

własne projekty

03.03.05, 13:36
Mam pytanie, a jak dostanę satysfakcjonujące odpowiedzi, to powiem, dlaczego
pytam:
Które z Was same projektują swoje modele (czy to swetry czy inne modele)? Od
zera, od zrobienia próbki, rozplanowania wzoru, zrobienia wyliczeń, wymiarów
(wykroju?) do wykończenia? Ale nie tak "jak wyjdzie w praniu" tylko tak że
jest do tego sweterka jakiś namacalny projekt? Albo byłby, gdyby to ładnie
zapisać?

Ja tak robię, ale pytam nie bez kozery.smile))
Justyna
Obserwuj wątek
    • morgiana_le_fay Re: własne projekty 03.03.05, 13:45
      ja robie tak: najczesciej adaptuje wzor na swoje potrzeby tzn z trzech wzorow
      robie jeden. moze dlateog, ze jestem potwornie wybredna i nigdy nic mi nie
      pasuje samo przez siebie. poprawki i uzupelnienia nanosze prosto na wzorze.
      wiec moze gdyby to przepisac to mialo by rece i nogi
      Kasia
      • justyna.ada Re: własne projekty 03.03.05, 15:53
        napisałam do Ciebie na maila gazetowego smile
    • ka_thy Re: własne projekty 03.03.05, 13:53
      Całkowicie to może nie, bo zwykle szukam jakiejś inspiracji, wzoru itp. Wtedy
      robię próbkę, przeliczam na potrzebny mi rozmiar, wyliczam liczbę oczek,
      wszystkie podkroje, plisy itp. Zdarza się, ze muszę też rozplanowac wzór,
      odpowiednio zmniejszając liczbę oczek czy szerokość warkoczy w stosunku do
      oryginalnego wzoru. Zapisuję to w swoim zeszycie - już się chwaliłam, ze mam
      taki od kilkunastu lat, tam nanoszę też wszystkie poprawki na bieżąco, przez te
      poprawki skorzystanie z takiego opisu po raz drugi jest własciwie niemożliwe.
      Ogólny zarys sweterka czy bluzki też sobie sama rysuję odnosząc się do jakiegoś
      ciucha, który mi pasuje. Chyba mi się nigdy nie zdarzyło, ze skorzystałam z
      gotowego opisu z gazety.
    • eirenne Re: własne projekty 03.03.05, 14:15
      Do zeszłego roku dziergałam tylko na podstawie własnych projektówsmile Potem się
      rozleniwiłam, ale jakieś zapiski posiadam nadal i łatwo z tego mogę zrobić schematsmile
      • justyna.ada Re: własne projekty 03.03.05, 14:19

A maila ode mnie odebrałaś? smile))))))))))))))
        justyna
        • eirenne Re: własne projekty 03.03.05, 14:21
          Tak, tak, ale muszę znaleźć dłuższą chwilkę, żeby odpisać, więc tutaj tylko taki
          znak dałam, że jestem w temaciesmile
    • maksi Re: własne projekty 03.03.05, 14:35
      ja tez jak poprzedniczki modyfikuję wzory z gazet lub też istniejących
      (kupionych) swetrów. Zawsze używam innej niż w opisie włóczki przez co muszę
      liczyć i rozmieszczać wzory po swojemu. Mam też w głowie mnóstwo pomysłów na
      akcesoria ale nie mam kiedy się za nie zabrać. Narysować je mogę czemu nie.

Pozdrawiam
      Agnieszka
    • mama_kakaszka Re: własne projekty 03.03.05, 14:41
      szaliki tak dwa wydłubałam i dwie pary stringów, zapisek nie mam bo tak mi to z
      głowy wychodziło podczas robienia, czasem mam jakieś pomysły ale z wykonaniem
      gorzej.
      Pozdrawiam Ania
      • gosik23 Re: własne projekty 03.03.05, 14:45
        ja równiez jak moje poprzedniczki, podpatruje wzory, a potem sama je
        udoskonalam w trakcie robienia, czasami wychodza mi bardzo ciekawe rzeczy.
        Ostatnio zrobiłam bardzo fajne ponczo (inne niz wszystkie)
        Gosia
        • sasanka21 Re: własne projekty 03.03.05, 15:00
          rozpisuje sobie podczas dziergania na zasadzie poziomych kreseczek (jedna pod
          drugą1 kreska = 1 rząd lub zaleznie od skomplikowania robótki 1 kreska=2 rzędy -
          1prawy, 1lewy) a kiedy jest potrzeba, to mam cały wiersz obok kreski-rzędu na
          uwagi, tam są wszystkie info o podkrojach i wycięciach pachowych, kieszonkach,
          nr drutów jeśli jest zmiana itp. Każda część robótki ma swój rząd kreseczek.
          Schemat bardzo łatwy i zawsze wiadomo, gdzie jestem, bo tak sie
          zdyscyplinowałam big_grin, że po przerobieniu każdego rzędu odznaczam kreskę na
          schemacie smile
          proste i pomocne, łatwo przerobić na inny.

pozdrowienia
          sasanka
    • maciachowa Re: własne projekty 03.03.05, 15:26
      Tylko w ten sposob robie swetry.
      Nie przypominam sobei , abym robila sweter dokladnie wg opisu- nei umialabym smile
      Juz w polowie roboty pewnie wymyslilabym cos innego jakis inhy wzor, czy cos w
      podobie.
      Fakt, ze najbardziej lubie swetry klasyczne, prawie bez wzorkow. Ale czasem
      jest to inny fason, inny wzorek.
      Strony ze swterami ogladam aby... cos samej wymyslec.

Pozdrawiam
      maciachowa
      • baklar Re: własne projekty 03.03.05, 16:52
        Zawsze robie to co mi przyjdzie do glowy. Lacze wzory lub biore tylko jeden
        element. Z gazet podgladam tylko wzor a wielkosc, rozmieszczenie elementow to
        juz moja koncepcja.
    • kajmy Re: własne projekty 03.03.05, 20:30
      Właściwie wszystko co zrobiłam,wymyśliłam i obliczyłam sama inspirując się
      gazetkami, czy tym co gdzieś już zobaczyłam wcześniej. Opisów w gazetkach nigdy
      nie czytałam. Niestety notatek nie robiłam, choć obiecuję to sobie od dawna.
      To jeżeli chodzi o druty, bo co do szydełka to raczej według schematów.
      Pozdrawiam Krystyna
    • malgoraptor Re: własne projekty 03.03.05, 20:52
      Ja! Jeszcze nigdy nie zrobiłam niczego wg przepisu z czasopisma czy książki.
      Bardzo chętnie je oglądam, szukając inspiracji. Patrzę co modne, ale model
      wymyślam zawsze sama. Fason, ściegi, detale i wykończenie, rodzaj włóczki,
      kolory. Robię próbki i rozliczam oczka, zapisuję obliczenia. Robię też sobie
      mały szkic modelu, na którym zaznaczam wymiary i oczka. Ale potem tego nie
      przechowuję, bo przecież następny model nie będzie identyczny.
      A czemu pytasz?
      • justyna.ada No właśnie: po co? :-) 04.03.05, 09:55
        Konia z rzędem za osoby, które potrafią: projektować własne oryginalne modele
        łącznie z "dokumentacją techniczną' (chociaz w tym to akurat mogę pomóc), pisać
        artykuły (śmieszne, ciekawe) związane z dzierganiem w jego wszystkich
        aspektach, są orłami komputerowymi, znają się na grafice, fotografii, mają
        żyłkę do organizowania spotkań i innych imprez, i pomogą mi (po wymyśleniu
        nazwy!) tworzyć internetowy magazyn o dzierganiu. Polski, w polskich warunkach.
        • malgoraptor To od czego zaczynamy? :))) 04.03.05, 20:16
    • gosia_arma Re: własne projekty 04.03.05, 11:28
      Robótki na drutach zwykle "projektuje" sobie sama.
      Inspiracji szukam w gazetkach i książkach, jednak zgodnie z gazetką zrobiłam
      tylko trzy sweterki, reszta to moje własne kombinacje i pomysły, a sweterków
      zrobiłam dość dużo.

Lubię sama coś wymyślać, ale tylko w robótkach na drutach, na szydełku na razie
      robie modele gotowe z gazetki.

pozdrawaiam
      Gosia
    • madzioczka Re: własne projekty 04.03.05, 12:29
      Ten pomysł z utworzeniem strony jest super!!!
      Dobrych parę lat do tyłu to miałam dwa czy nawet trzy zeszyty z różnymi
      zapiskami z modelami i wzoram, bazowałam na tym i wymyślam sweter który
      chciałam miec lecz w czasie roboty okazało się że włóczka nie taka lub za
      szeroki dekold czy rękaw za wąski(itp), więc w czasie roboty musiałam
      improwizować z całkiem dobrym skutkiem.... przy "młodzieńczych" wiosennych
      porządkach zeszyty "zniknęły" ale pomysłów w głowie zostało sporo, gorzej z
      realizacją. Ponownie o drutach przypomniałam sobie teraz gdy zostałam mamą rok
      temu i nie mam za dużo czasu bo pracuję ale to forum pozwoliło mi uwierzyć że
      moje pomysły w głowie mogą ujrzć światło. Zaczęłam od szalika i czapki dla
      małej i jak zwykle rozrysowałam w całkiem nowym zeszycie i w trakcie roboty
      podprucia i kombinacje, ale wyszło super. Jestem w trakcie różowego sweterka z
      kapturem (z gotowca)i męczę się przy listwie a czeka mnie jeszcze kaptur.
      Pozdrawiam Megi
    • wiolett1 Re: własne projekty 05.03.05, 21:36
      Witam na forum
      Ja od podstawówki robie na drutach, bardzo to lubie smile. Na początku dziergałam
      ściśle według opisu, uczyłam się w ten sposób. Teraz potrafię sama
      zaprojektować i wykonać własny model. I musze przyznać że nie czuje żadnej
      satysfakcji wykonująć jakiś model ściśle według opisu
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka