Dodaj do ulubionych

Szydełkowa próbka

23.04.05, 22:11
Moje pytanie brzmi tak: wybrałam sobie wzór na sweterek robiony na szydełku. Wzór jest trochę ażurowy (właściwie to "bardzo"), zrobiłam sobie próbkę ściegu i wychodzi. To już sukces. Teraz tak. Robiąc coś na szydełku należy to ładnie ponaciągać. Czy próbkę powinnam naciągnąć i wtedy liczyć wymiary, żeby obliczyć ile potrzebuję na sweterek? I czy sweterek też potem należy ponaciągać i czy po każdym praniu tak trzeba? Hmmm... I tak mnie to nie znięchęci. Za bardzo ten wzór mi się podoba smile
Obserwuj wątek
    • ilonek-71 Re: Szydełkowa próbka 23.04.05, 22:33
      Wiesz, ja nic nie naciągam...Mierzę tylko robótkę (nie próbkę!) ze swetrem bądz
      bluzeczką która na mnie "leży".Robie więc troszkę na oko....Dodam jeszcze,że
      robię dość ściśle,druty i szydełko dobieram pod siebie i nigdy nie kożystam
      ściśle z opisu i wskazań.Pozdrawiam, Ilona.
    • ajlii Re: Szydełkowa próbka 23.04.05, 22:33
      To trzeba robic na wyczucie... większość wzorów szydełkowych "ściąga" sie po kilku rządkach, także robótka może się zmniejszyć nawet o kilka cm... ja bym liczyła dopiero po naciągnięciu, szczególnie jeśli to cienka włóczka...
    • douchee Re: Szydełkowa próbka 24.04.05, 09:22
      Dzięki. A czy przód i tył mam robić jednocześnie i w odpowiednim miejscu zrobić "wycięcie" na wszyscie rękawów, czy robić wszystko osobno? Wzór jest dość ażurowy i nie wiem, jak to potem pozszywać.
      • ilonek-71 Re: Szydełkowa próbka 24.04.05, 12:18
        A może nam pokażesz ten wzór(będzie nam łatwiej coś powiedzieć)?Ilona.
        • douchee Re: Szydełkowa próbka 24.04.05, 13:50
          www.webplus.hostings.pl/comp/forum/viewtopic.php?p=15#15 - tu jest ten schemat
          • ilonek-71 Re: Szydełkowa próbka 24.04.05, 14:17
            I mi podoba sie ten wzór! Zrobiłabym osobno tył i 2 przody;powtarzasz rzędy 1-
            24;ilczba oczek ma być podzielna przez 24 i dopiero póżniej, na końcu doliczasz
            te 2 oczka(brzegowe),np.powtarzasz motyw 5 razy, czyli 24 oczka *5=120 oczek i
            doliczasz te 2 brzegowe, czyli 122. To proste,dasz radę! Ilona.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka