Dodaj do ulubionych

Do Joaker i innych zainteresowanych Caraco Ajoure

15.07.06, 15:46
Wygląda na to, że rozpracowałam spory (i wystarczający do zrobienia) kawałek
tej bluzki.
Bardzo rzadko robię korzystając z gazetowych schematów. A ponieważ z jednej
strony zawsze jak dumam nad jakimś swetrem to przy Excelu a z drugiej strony
ćwiczę samodzielne posługiwanie się css (traktuję to jako wprawkę do html)
założyłam jeszcze jeden blog na którym będę umieszczać swoje drutowe
przemyślenia.
kalina
nadrutach.blox.pl/html
Obserwuj wątek
    • malgoha1 Re: Do Joaker i innych zainteresowanych Caraco Aj 15.07.06, 16:44
      Kalina, mam wrażenie,że źle zrobiłaś wzór ażurowy tyłu ten tzw.diamentowy ażur.
      Tam masz 4 narzuty(muszą wyjść 4 dziurki)
      • ninga Re: Do Joaker i innych zainteresowanych Caraco Aj 15.07.06, 17:25
        Patrząc na zdjęcia masz 100% racji. Ale ... nie umiałam wykombinowac tak, by
        dziura w środku nie była duża, i spuszczanie też było w srodku, takie
        przekładane, a nie po bokach (tzn. takie łańcuszkowate).
        Ścieg którego opis dostałam od Joaker najlepiej do tego pasował.
        Jak masz pomysł jak by to można zrobić, to bardzo chętnie zrobię odpowiednią
        korektę w arkuszu i zamieszcżę.
        Bo tak sobie pomyślałam, że może nie tylko ja mam problem z korzystaniem z
        opisów wzorów i jak mam go robić i tak wcześniej muszę zrobić jego schemat.
        A swoją drogą, nie myslisz o założeniu swojego robótkowego bloxa? To dopiero,
        używając języka małolatów byłby hicior.
        Kalina
        • malgoha1 Re: Do Joaker i innych zainteresowanych Caraco Aj 15.07.06, 18:18
          Rozrysowałam schemat do tego wzorku.Wysyłam Ci go na gazetkowy,objaśnienia masz
          takie jak w "burdzie".
          Co do "hiciora" musiałabym pobrać u Ciebie lekcje z obsługi komputerasmile a tu już
          wiek nie ten smile))
          Małgorzata
          • ninga Re: Do Joaker i innych zainteresowanych Caraco Aj 15.07.06, 18:58
            Dodałam wpis. Dzięki.
            A z tą techniką nie przesadzaj. Wejdź na serwis blogowy gazety i poczytaj. To,
            że się w to bawię to bardziej nieudalna próba nie pozostania w tyle za moimi
            dziećmi niż wynikająca z prowadzenia bloga konieczność.

Kalina
          • ninga Re: Do Joaker i innych zainteresowanych Caraco Aj 15.07.06, 19:04
            Bardzo niewiele umiem, ale trochę się już nauczyłam i to korzystając z aparatu
            pojęciowego "starszej pani" a nie kajtka co zanim zaczął mówić już znał html-u.
            Więc jak by co służe radą
            kalina
            • mtondos Re: Do Joaker i innych zainteresowanych Caraco Aj 15.07.06, 20:49
              Popieram Twój pomysł i mam nadzieję że Małgoha1 postawi pierwszy kroczek i
              zdecyduje się, bo Jej wiedza jest nie do zastąpienia, a chęć pomocy innym
              ogromna. Zatem Małgosiu ja również jestem za. Trzymam kciuki i czekam na
              Twojego bloxa. Madziasmile)))
          • niedzwiedzica_sousie Re: Do Joaker i innych zainteresowanych Caraco Aj 23.02.07, 11:37
            wyślij mi też, proszę!
    • zzenka Re: Do Joaker i innych zainteresowanych Caraco Aj 15.07.06, 19:13
      Wspaniały pomysł, Ninga! Przypuszczałam, że bluzeczka sprowokuje nową dyskusję
      (jak fuksja niedawno) i jestem superzadowolaona że przybrała ona tak ciekawą
      postać. Sama często korzystam z exela, chociaż moje komputerownie jest jeszcze
      nieporadne. Z przyjemnością będę podglądała działanie innych i podciągała się
      coraz to nowszych rozwiązaniach. To dopiero frajda czynnie i nowocześnie
      uczestniczyć w zmaganiach dziewiarskich!!!!!
      Proszę o wyrozumiałośc dla trochę starszych forumowiczek. Jeszce nie wiem co to
      jest css, ale będę na pewno wiedziała (html był w moich palanach)! Cieszy mnie
      każda nowość i nie ma robótki {lub planu na nią), z której nie wyniosłabym
      nowej wiedzy!
      Pozdrawiam Ciebie i wszystkie pozostałe przemiłe Forumowiczki.
      Zzenka
    • jokaer Re: swietne schematy 15.07.06, 20:53
      oj to super wszystko na tych schematach, ja przyznam się, że jak zaprezentowałam
      tą bluzeczkę wczesną wiosną to nie było takiego zainteresowania nią;
      miałam bardzo dużo zapału do niej, ale zniechęciła mnie ta kocia łapka, jakoś mi
      nie wychodziła, ( nie wiem czemu ale mi strasznie duże dziury sie robiły)a potem
      inne rzeczy były ważniejsze;
      kończę córce topik i zabieram się za nią- pozdrawiam- Jola
      • 1kaja20 Re: swietne schematy 21.05.08, 11:26
        Jezeli może pani udostępnić schematy na słodziaka to jestem bardzo
        zainteresowana , zwłaszcza sposób jak zgubić oczka w karczku.
        pozdrawiam
        • jokaer Re: do 1kaji20 21.05.08, 22:06
          jeżeli ta prośba jest do mnie to ja mam tylko schemat, a opis to musisz się
          doczytać w wątku
          • myszka888 Re: do 1kaji20 26.05.08, 17:54
            Nie wiem, czy ktoras z Was bedzie zainteresowana, ale ten wzorek mozna kupic na
            eBay od uzytkownika <a href="myworld.ebay.com/mrtricot/" >mrtricot</a>
            To jest wersja angielska. Tez sprzedawca wysyla plik pdf na email.
    • gosia_arma Re: Do Joaker i innych zainteresowanych Caraco Aj 16.07.06, 22:10
      Rewelacyjny pomysł. Wielkie dzięki, może i ja się skuszę na takie cacuszko, smile
      Gosia
    • tehah robię to cudo i mam problem 06.08.06, 18:55
      Skusiłam się na zrobienie tego sweterka. Gdyby ktoś potrzebował dodatkowych
      wskazówek to chętnie pomogę. Ale mój problem polega na tym, że nie znam
      francuskiego i w tej chwili jestem na wysokości karczka no i co dalej?.
      Przypuszczam, że trzeba ubierać w kilku miejscach - ale w jakim podziale nie
      wiem. Patrząc na opis, przypuszczam, że później przy wykończeniu ściągaczem
      również trzeba by coś zebrać. Gdybym wiedziała do ilu oczek mam dojść to juz
      byłoby dużo. Mam ogromną prośbę do Was - może któraś juz zrobiła ten sweterek i
      męki twórcze ma juz za sobą - proszę o podpowiedź.
      Bardzo dobry opis wzoru (graficzny) "kocie łapki" jest w BURDA SPECIAL Druty i
      oczka 2/2004 wzór nr 71.
      • jokaer Re: robię to cudo i mam problem 06.08.06, 20:00
        tzn, że zrobiłaś kawałeczek z podkrojem na pachę? tak, bo ja tak rozumiem ten
        schemat, a potem trzeba narzucic karczek i zbierać oczka ;

na schemacie są podane wymiary dołem karczku i górą przy samym dekolcie;
        jak popatrzyłam na różnice tych wymiarów to kolejno dla czterech rozmiarów
        wynoszą : 16 oczek, 15, 18 , 17; czyli średnio 18 oczek;
        teraz wszystko zalezy jaką włóczką Ty robisz i ile masz oczek, może w ten sposób
        sobie ustal ile wobec Ty masz zgubić;
        nie wiem czy Ci coś to pomoże ale może smile

p.s.czy warto kupic tą burdę, o której piszesz?
        • tehah Re: robię to cudo i mam problem 06.08.06, 20:24
          Robiąc ten sweterek posługuję sie wzorem od JOKER. Twoje uwagi są właśnie takie
          o które prosiłam. Sweterek zapowiada się prześliczny i pokażę go po
          ukończeniu.Kolor pistacjowy jak najbardziej pasuje do niego.
          PS do JOKER
          Jeśli chodzi o wspomnianą Burdę to wydaje mi się, że warto. Jeżeli będziesz w
          potrzebie to podeślę odpowiednie wzory.
          • jokaer Re: robię to cudo i mam problem 06.08.06, 22:19
            no to dobrze, że coś tam się przydałam , bo przecież ja jestem gapa i napisałam
            oczka zamiast centymetry, przecież wymiary są w centymetrach, ale chyba wiesz o
            co mi chodziło;
            jestem bardzo ciekawa jak Ci to wyjdzie;
            o burde pytałam bo dobrze czasem mieć w rękach wzorki ,aczkolwiek teraz jestem
            na etapie tworzenia jakiejs bardziej swobodnej dzianiny szydełkowej- Jola
    • tehah sukces 18.08.06, 21:23
      tiny.pl/7g6l
      tiny.pl/7g6n

I wreszcie pełny sukces. Sweterek gotowy. Zdjęcie nawet w części nie oddaje tej
      pistacjowej "słodkosci". Trochę jestem teraz nieskromna ale przepełnia mnie
      duma. Namawiam do zrobienia tego sweterka bo wbrew pozorom jest prosty do
      zrobienia. Dla mnie pewną trudność spowodowała moja nieznajomość francuskiego.
      Teraz słowo do Jokaer - bardzo dziękuję Ci za pomoc, za materiały i trafne
      uwagi.
      Sweterek jest taki fajny i tak dobrze pasuje, że postanowiłam zrobić podobny
      ale już nie z okrągłym karczkiem ale z rękawkiem 3/4 wszywanym.
      Pozdrawiam Teresa
      • lila123 Re: sukces 18.08.06, 22:02
        Moje gratulacje i oklaski na stojąco. Wyszedł przepięknie. Pozdrawiam lila.
        • magg15 Re: sukces 18.08.06, 22:28
          Śliczny, szkoda , że druty to nie mój żywiołsad
      • jokaer Re: sukces 19.08.06, 10:23
        no świetnie wyszedł, cieszę się, że Ci troszkę pomogłam; no i niestety kolorku
        nie widać ale to nie szkodzi;
        z jakiej włóczki zrobiłaś?
        • tehah Re: sukces 19.08.06, 15:21
          Włóczka to cienki akryl, chyba kotek albo kocurek (gdzieś uciekła banderola). Z
          tej włóczki robiłam juz w ubiegłym roku coś no i z tego co zostało ten
          sweterek. Bardzo rzadko robię z takich włóczek, bo wolę włókna naturalne.
          Zdjęcie wyszło jak wyszło bo robiłam je juz wieczorem. Chyba spróbuję jeszcze
          raz w dziennym świetle, może z lepszym skutkiem.
          • tessamac Re: sukces 19.08.06, 17:07
            Wspaniale ci wyszedl ten sweterek. A jak ty robilas karczek i rekawki? A wogole
            to wszystkie twoje prace sa piekne i tak professionalnie wykonczone. i tak
            szybko robisz.

Teresa
            • tehah Re: sukces 19.08.06, 17:47
              tiny.pl/7tmn
              tiny.pl/7tmk
              tiny.pl/7tm2
              Wasze pochwały tak cieszą, że aż chce się znowu coś zrobić. Spróbowałam jeszcze
              raz sfotografować sweterek, teraz w ogródku w pełnym słońcu ale to też nie to.
              Te plamki na guzikach nie są żadnymi plamami bo guziki są takie tęczowe. Chyba
              zafunduję sobie szybki kurs fotografowania. Teresko, imienniczko, robię raczej
              średnio szybko. Karczek robiony jest na okrągło - robi się przody, tył i takie
              mini rękawki, później na okrągło ale ubiera się pierwszy raz po wykonaniu wzoru
              ażurowego tj po 15 rz. potem to trzeba kombinować. Przeliczyłam z próbki o ile
              oczek muszę zmniejszyć obwód no i przymierzałam na manekinie. Pochwalę się, że
              obeszło się bez prucia. Jeżeli będzie zapotrzebowanie to spróbuję przygotować
              wzory i schematy na rozmiar 42. Pozdrawiam Teresa
              • tessamac Re: sukces 20.08.06, 05:16
                Ja sie pisze na te wzory i schematy a zwlaszcza dokladne tlumaczenie karczka
                zwlaszcza ze jeszcze nigdy nie robilam na okraglo (czy masz na mysli bez szwow)
                rozmiar nie ten (ja jestem pulchniejsza) ale jak juz bede miala opis to
                dostosuje do moich rozmiarow. mam juz wloczke na to, ruda bardzo cienka bawelne.

z gory dziekuje a zdjecia sa ok.
              • jokaer Re: sukces 20.08.06, 09:31
                jeszcze raz Cię pochwalę, i ten manekin to tez jednak świetna rzecz;
                co do aparatu, nie chcę uprawiać reklamy ale właściwie kolory najwierniej oddają
                aparaty firmy olympus ( z mojego doświadczenia i nie tylko);a jak już będziesz
                miała te schematy to ja się też piszę, ten sam rozmiar jestem smile- Jola
    • antonina14 Re: Do Joaker i innych zainteresowanych Caraco Aj 25.08.06, 15:57
      Drogie panie śledze ten wątek (i bluzeczkę) od wiosny- teraz i ja zapragnełam
      ja zrobić. Czy podzieliłybyscie się swymi opisami i obliczeniami na adres
      gazetkowy? Byłabym ogromnie wdzięczna. Pozdrawiam
    • tehah wg Caraco Ajoure ale niebieski z rekawem 3/4 21.09.06, 18:40
      No i zrobiłam również w tym samym stylu ale z rękawkami 3/4 wszywanymi. Włóczka
      to wełna 100%, której wyszło tylko 20 dkg. Kolor bardziej zblizony do II
      zdjęcia.
      tiny.pl/7255
      tiny.pl/725j
      Porównać mozna sweterek pistacjowy robiony dokładnie wg wzoru i niebieski w
      katalogu sweterki na lato tiny.pl/725l
      Pozdrawiam z Lublińca T.
      • beaciar cacuszka 21.09.06, 20:51
        wszystkie Twoje prace b. mi sie podobają. na prawdę cacuszka. Bea
      • jokaer Re: wg Caraco Ajoure ale niebieski z rekawem 3/4 22.09.06, 07:03
        aaale świetny , bardzo pasuje mu ta wersja i rękawki dłuzsze i ten dekolt w szpic,
        w ogóle piękne rzeczy robisz, bardzo są wypracowane pod każdym względem

poproszę Cię wobec tego o poradę;
        robię właściwie pierwszy raz z elementów kwadratowych sweter i zaczął się
        problem z rękawami w miejscu pachy ;
        próbowałam już róznie z tymi kwadratami, ale beznadziejny uskok się robi;
        i w końcu wymysliłam żeby zrobić klinik od pachy na długość paru tych elementów
        kwadratowych, żeby ten skos wyszedł ładnie;
        dobrze kombinuję?

a z czego jest zrobiona ta bluzeczka

glinki.com/?l=80hpy3
        • tehah Re: wg Caraco Ajoure ale niebieski z rekawem 3/4 22.09.06, 07:30
          Tylko tak - trójkąciki. Robię tak jakby połowę kwadratu po przekątnej. Ale nie
          przejmuj się uskokiem bo później to wszystko się zgubi i będzie jak należy.
          Często we wzorach chinek można to zobaczyć. Ja może jestem przygotowana
          teoretycznie bo z praktyką to u mnie jeszcze w lesie. Dopiero w tym roku
          zaczęłam szydełkiem. A ta bluzeczka to akryl z wiskozą o bardzo mocnym skręcie.
          Dziękuję za pochwały Teresa
    • jokaer Re: 17.02.07, 18:06
    • jokaer Re: odnawiam wątek, bo : 17.02.07, 18:19
      zaczęłam robić tą bluzeczke i chyba na razie utknęłam
      przy zdejmowaniu na pachy ( plecy);

1- jeśli dobrze myślę, to trzeba teraz zrobić 4 cm prosto ,

2- zrobić przody- ująć w nich na pachy, przerobić prosto 4 cm
      i wszystko razem nabrac na jeden drut

3- i wtedy przejść na zmianę wzoru - ażurowy zygzak ale trzeba
      też porzeszyć cały obwód o rękawki

4- do rękawków falbankę dorabia się oddzielnie, jeśli dobrze rozumiem;
      tak samo jak od pasa w dół ?

---
      dagmargallery.republika.pl
      • ania2806 Re: odnawiam wątek, bo : 18.02.07, 23:30
        na tym zdjęciu widać dokładnie jak to się robi...
        tricothirondelle.canalblog.com/images/IMG_5053.JPG
        • ania2806 Re: odnawiam wątek, bo : 18.02.07, 23:32
          i więcej zdjęć - bardzo długi wątek...
          tricothirondelle.canalblog.com/archives/p10-10.html
          • igawroc82 Re: odnawiam wątek, bo : 19.02.07, 12:52
            Ten blog jest genialny, dziękuję smile Nawet po dużej części rozumiem co piszą a z
            francuskim nie mam do czynienia conajmniej 5 lat tongue_out
      • tehah Re: odnawiam wątek, bo : 19.02.07, 08:07
        Trzeba prygotować przody, plecy i rękawki. Rękawki robi się od strony falbanki,
        Ubieranie w tych elementach takie jak przy robieniu karczka na okrągło - czyli
        tak jak myślisz - trzeba ubrać. Potem wszystko na jednym drucie i ubierać mniej
        więcej jak do raglanu. Ale lepiej jest (moje doświadczenia) przeliczyć o ile
        oczek trzeba zmniejszyć obwód i rozdzielić to na rzędy. Bardzo cieszę się, że
        robisz ten sweterek bo warto. Jest taki inny i zwracający uwagę swoim fasonem.
        • jokaer Re: odnawiam wątek, bo : 19.02.07, 08:48
          bardzo Wam dziękuję za odzew, wszystko juz jasne, tylko do dzieła smile
          tehah- juz myślałam , że nie zaglądasz na forum smile

---
          • betka135 Re: odnawiam wątek, bo : 19.02.07, 13:18
            A od czego się zabrać, bo wypowiedzi jest tyle że nie wiem gdzie jest początek,
            tzn, konkretne wzory i schematy no i z jakiej włóczki, chyba bawełna?
            Beata
    • igawroc82 Re: Do Joaker i innych zainteresowanych Caraco Aj 19.02.07, 18:41
      Ninga, przeczytaj, proszę smile
      nadrutach.blox.pl/2006/07/wpis.html
      • ania2806 Re: Do Joaker i innych zainteresowanych Caraco Aj 19.02.07, 18:51
        część wzoru jest chyba pod Diagramme bande fantaisie (wersja w excelu)
      • ninga Re: Do Joaker i innych zainteresowanych Caraco Aj 20.02.07, 09:46
        wysłałam na gazetowy adres

kalina
    • beaciar Re: Do Joaker i innych zainteresowanych Caraco Aj 19.02.07, 23:16
      robiłam juz ten sweterek wg tych schematów, ale te oryginalne w gazetce
      francuskiej od Jokaer są odrobinę inne, choc efekt b. podobny
      bea
      • 1kaja20 Re: Do Joaker i innych zainteresowanych Caraco Aj 12.05.08, 19:17
        Bardzo zależy mi na oryginalnym wzorze "słodziaka " albo opisie jak
        zrobić karczek byłabym bardzo wdzięczna.
    • jokaer Re: pomocy- falbanka 22.02.07, 22:30
      czy falbanke powinnam zacząć np: 1 lewe , 7 prawych i dopiero po paru rzadkach
      robic narzuty i zbierane oczka ?

---
      • tehah Re: pomocy- falbanka 23.02.07, 08:37
        Wg oryginału należy zrobić *narzut, 2 o. razem*. Dopiero później prawe i lewe.
        Wyjdzie wtedy bardzo lekki dół i dobrze się układa. Ja zrobiłam właśnie w ten
        sposób.
        Jolu a zdradź kolor twojego sweterka
        • jokaer Re: pomocy- falbanka 23.02.07, 10:20
          dziekuje Ci bardzo, właśnie tak mi się wydawało, że sam ten brzeg to jakiś jest
          ażurowy;
          bluzeczka bedzie jasnożółta - bananowa, ale zamiast kocich łapek zrobiłam inny
          wzorek;
          tak w zasadzie to juz nieiwele jej brakuje do skończenia, a więc cierpliwości smile

----
    • alladynka Re: Do Joaker i innych zainteresowanych Caraco Aj 24.02.07, 12:08
      witam ,
      chciałabym zrobic tę bluzeczkę i nie wiem od czego zacząc sad
      czytam ten wątek i jakoś nie mogę znaleźc wzorów -tak tępa jestem?
      mam wrażenie, że wszystkie wiecie gdzie je znaleźc bo już robicie
      może ktoś da mi namiary?
      aaaa i jeszcze może podpowiedź z czego najlepiej zrobic, czy bawełna czy coś innego
      dziękuję
      pozdrawiam
      ala
      • jokaer Re: Do Joaker i innych zainteresowanych Caraco Aj 24.02.07, 12:19
        robie z bawelny z akrylemcrying włoczka Yarn art Jeans )

niby mam trochę na jego temat ale musiałam sobie wszystko porozliczac,
        ( najlepiej zrobic to na kratkowanej kartce)

robie po prostu tymi wzorkami, wg formy ;
        (tylko kocia łapke zamieniłam na inny wzorek),

zaczynanie falbanki pod - pomocy falbanka;
        wysyłam Ci schematy na poczte

----
        • alladynka Re: Do Joaker i innych zainteresowanych Caraco Aj 24.02.07, 22:46
          DZIęKUJę BARDZO !!!
          wiedziałam, że mogę na Ciebie liczyc smile
          doszło wszystko, teraz tylko dobrac odpowiednią włóczkę i będę walczyc wink
          pozdrawiam
          ala
    • jokaer Re: do tehah- plisy? 24.02.07, 17:09
      zastanawiam sie czy plisy na zapięcie i wokół dekoltu nie powinnam zrobić na
      cieńszych drutach, w ogóle robie na 3;

jak Ty robiłaś;

jeśli , to dwójki chyba raczej za cieńkie, może 2,5 ?

---
      • tehah Re: do tehah- plisy? 24.02.07, 18:08
        Ale szybko Ci to idzie. Plisy robiłam na takich samych drutach jak całość czyli
        2,5. Zawsze, jak nabieram na plisy (ściągaczem), robię na dwóch oczkach 3.
        Wtedy to tak względnie wygląda. Ciekawa jestem tego innego wzoru zamiast kocich
        łapek
        • jokaer Re: zastanawiam się ? 28.02.07, 13:25
          bo skończyłam i zastanawiam się czy poprostu nie wyprać tego , żeby ładnie
          porozkładać i uformować i dopiero wtedy zeszyć boki

niby faktycznie szybko mi szło, ale przeciez na parę dni utknęłam z powodu dołu
          ( bo ja zaczęłam ją robić od pasa), bo sie okazało, że ten wzór robiony
          odwrotnie nie wyjdzie- mam na myśli sam dół falbanki, w końcu wymyśliłam , ale
          nie wiem ;

ogólnie najgorzej nie wygląda;
          i chyba jednak wypiorę smile

---
        • gosia_arma Re: do tehah- plisy? 16.03.07, 12:10
          Podziwiam tą bluzeczkę i Wasze dzieła i już prawie jestem gotowa zabrać się za
          nią, mam tylko pytanka do dziewczyn które już tą bluzeczkę robiły, lub robią smile
          1. ile oczek nabierałyście na początek robótki, bo mi wychodzi jakaś
          "astronomiczna" liczba uncertain ?
          2. chcę robić z "soni light" 366m/100g druty nr 3, czy taka włóczka będzie dobra?
          3. ile oczek zamykałyście na pachy?
          4. jak obliczyć liczbę oczek na rękawek?
          robienie metodą zaczynania i prucia nie bardzo mi sie uśmiecha smile

Pozdrawiam cieplutko
          GOsia
    • alladynka Re: Do Joaker i innych zainteresowanych Caraco Aj 15.03.07, 11:31
      Czy ktoś jeszcze zrobił tę bluzeczkę?
      Mam już włóczkę, teraz nie wiem czy mam zacząc od dołu falbanki czy od wzoru z
      czterema dziureczkami (chyba diamentowy) i dopiero potem dorobic falbankę sad(
      Proszę o wyjaśnienie smile
      Pozdrawiam
      • jokaer Re: Do Joaker i innych zainteresowanych Caraco Aj 15.03.07, 12:22
        normalnie od dołu falbanki, ja robiłam od pasa i dorabiałam falbankę;
        bluzka jest zrobiona ale popsuła mi się karta w aparacie i chwilowo nie mogę
        cyknąć fotki, w stanie rozłożonym wygląda tak :

www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/4e7e8bd5424e5c95.html

---
        • alladynka Re: Do Joaker i innych zainteresowanych Caraco Aj 15.03.07, 17:33
          łał !!! śliczna nawet w stanie rozłożonym wink
          dzięki za podpowiedź, chyba dzisiaj jeszcze zacznę ją dziergac
          pozdrawiam
          • malina95 Re: Do Joaker i innych zainteresowanych Caraco Aj 16.03.07, 13:24
            JOKAER, prześlicznie wyszła Ci ta bluzeczka. I kolor delikatny, bardzo pasuje.
            Podziwiam z całego serca. Czy mogłabyś mi podesłać na gazetową schematy
            wzorków. Nie wiem czy podołam, ale chociaż spróbuję. Jola
        • tehah Re: Do Joaker i innych zainteresowanych Caraco Aj 15.03.07, 19:31
          Wyszło pięknie, delikatnie i tak jak powinno. Bardzo mi się podoba.
          • jokaer Re: do tehah 16.03.07, 08:17
            Ta bluzka to dzięki Tobie, nie da sie ukryć, Twoje wyroby były dla mnie bodźcem
            absolutnym , no a rady pomocne bardzo też;
            jak sie juz uporam z karta do aparatu to zrobię zdjęcie pozszywanej;

pozdrawiam- Jola smile)

---
    • jokaer Re: odpowiedź - ile oczek , itd 16.03.07, 15:44
      robiłam trochę inaczej bo od pasa w górę i potem dorobiłam falbankę
      włóczka Yarn Art Jaens- 160 m /50 gram druty 3, plisy na 2

przód- 43 oczka co 8 rzad dodawałam z jednej strony do pachy w sumie na

wys.pachy miałam 53; na pachę zamknełam od razu 8 oczek i potem 1 oczko;

od pasa nabrałam oczka , dodałam co 3 oczko razem = 55 oczek

tył- 82 oczka co 8 rzadek dodawałam po 2 stronach = 100 oczek
      na pachę zebrałam jak w przodzie

od pasa dodałam co 3 oczko = 106 oczek

rękawek- zaczęłam od razu wg przepisu nabierając 61 oczek

po nabraniu tych 4 elementow na jeden drut miałam 290 oczek (plus brzegowe)
      do zgubienia miałam 80 oczek = 210 oczek plus minus

bo potem w pierwszym okrążeniu całości okazało się , że wyszła różnica
      paru oczek z uwagi na wzór- bo oczka gubiłam we wzorze ( samo wyszło );

oczka zgubiłam prawie od razu w drugim okrazeniu a potem przechodząc
      na robienie plisy wokół dekoltu;

plisę pod zapięcie- nabrałam oczka w każdy rzadek, żeby ładnie wyglądało, ale
      potem w drugim rzędzie zgubiłam co 3 oczko;

to co jest na zdjęciu niezszyte to jest wersja z niepoprawionym karczkiem ,
      bo jak dla mnie ten dekolt wyszedł bardzo szeroki, więc sprułam
      i zrobiłam jeszcze jeden motyw mojego wzoru,

w sumie karczek ma wysokość (mierzac dla ułatwienia
      od brzegu rękawka niecałe 17 cm)

acha - przód - (kawałek)zrobiłam sobie próbkę z jakiejś byle jakiej włoczki jak
      to wszystko się komponuje, a dopiero potem próbkę z właściwej i wyliczyłam oczka

---
      • gosia_arma Re: odpowiedź - ile oczek , itd 16.03.07, 16:59
        Dziękuję bardzo, troszke mi się rozjaśniło, mam nadzieję,że coś z tego wyjdzie.
        Pozdrawiam
        Gosia
    • alladynka moja wersja - w trakcie robienia 20.03.07, 12:08
      chciałam się pochwalic, że zaczęłam robic tę bluzeczkę,
      mam już tył i teraz robię przód
      trochę się namęczyłam, ale myślę, że wychodzi mi w miarę dobrze
      wstawiam linki do zdjęc w trakcie robienia tyłu (zdjęcia są niewyraźne sad(()
      www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/a9cc7121a53880a0.html
      i zbliżenie falbanki
      www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/07baf76c54f8bd7b.html
      może komuś się przyda,bo ja nie wiedziałam od czego zacząc i jak ma wyglądac
      jak skończę to pokażę całośc
      pozdrawiam
      ala
      • malina95 Re: moja wersja - w trakcie robienia 20.03.07, 12:25
        Alladynka, a z jakiej włóczki robisz, i na jakich drutach? Ja właśnie zbieram
        siły i chęci do tej bluzeczki, bo mam zaczęte (tzn. na wykończeniu) 3 robótki i
        nie mogę się teraz za nic zabrać(niestety).
        Twoja robótka bardzo ładnie się prezentuje. Pozdrawiam. Jola
        • alladynka Re: moja wersja - w trakcie robienia 20.03.07, 12:45
          robię z bawełny "z odzysku" więc nie podam Ci nazwy, jest dośc cienka, robię
          drutami 2,5 zaczynałam robic od dołu falbanki (nabrałam 301oczek,w trakcie
          robienia falbanki gubi się oczka i cały tył ma 101 oczek)
          korzystałam z z dwóch pierwszych części schematu z bloga ningi
          nadrutach.blox.pl/html
          a potem ze schematu z oryginału
          teraz walczę z wzorem "kocich łapek"
          pomimo cienkich drutów dośc szybko się robi- polecam
          ala
          • izuss1 Re: moja wersja - w trakcie robienia 20.03.07, 13:07
            kurcze, teraz ja też MUSZĘ taka mieć...
            czekam na efekt końcowy, to co widzę teraz juz jest super, a potem odezwe się
            na priv po te "schematy z oryginału"
            pozdrawiam - iza
        • jokaer świetnie wygląda :))) 20.03.07, 12:48
          • aiszka4 Re: świetnie wygląda :))) 20.03.07, 13:07
            Cudny kolor. I zdjęcia nie są takie złesmile)
    • izuss1 Re: Do Joaker i innych zainteresowanych Caraco Aj 23.03.07, 14:20
      czy sądzicie, że Virginia aniluxu nadaje się na tę bluzeczkę?
      pozdrawiam - iza
      PS. proszę o odpowiedź twierdzącą, bo już kupiłam dwa motki smile
      PS II. jak kiedyś czytałam o Waszych zapasach włóczkowych to się cieszyłam, że
      mnie to nie dotyczy... a teraz mam już włóczki na ok 5 projektów do przodu... sad
      pozdrawiam - iza
      • jokaer Re: virginia 23.03.07, 14:54
        wobec powyższego musi się nadać smile, najważniejsze aby się nie zdefasonowała;

---
        • gosia_arma Re: virginia 28.05.07, 11:49
          Dziewczyny, zaczęłam robić tą bluzeczkę, i narazie idzie niźle smile
          robię z Sonaty na drutach 3,5.
          Czy ma któraś oryginalny opis??
          Jeśli tak to bardzo proszę na gazetowy, bo jakoś nie wiem jak mam określić
          liczbę oczek na rękaw sad, no i jak ubierać oczka w karczku.
          Pozdraiam
          Gosia
          • jokaer Re: bluzeczka 29.05.07, 22:02
            ja nie mam teraz za wiele czasu, więc zadko zaglądam albo po prostu tylko czytam
            wątki;wysyłam Ci na gazetowy opis ale jest po francusku, reszte musisz doczytać
            w tej całej dyskusji
            • gosia_arma Re: bluzeczka 30.05.07, 10:56
              Wielkie dzieki dziewczyny, tył mam już skończony i walczę z rękawkami smile
              Pozdrawiam serdecznie Gosia
      • aiszka4 Koniecznie wypierz próbkę 23.03.07, 15:47
        Nie mam wprawdzie Virgini, tylko Bawełnę i Glorię (pewnie z tego samego
        sklepusmile), ale w obu przypadkach po praniu skurczyła się na długość i
        rozciągnęła na szerokość.
        • bobotek rozłażenie 21.05.07, 08:55
          zrobilam wreszcie tę bluzeczkę... niestety, mimo, że nie jest obcisła "rozlazi się" przy zapięciu... co można na to zaradzić? więcej guzików?
    • alladynka skończyłam 30.05.07, 11:48
      Już dawno skończyłam tę bluzeczkę,ale jakoś tak wyszło, że wcześniej jej nie
      pokazałam.
      Nadrabiam zaległości i pokazuję dzisiaj:
      www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/0e668afeb27a6c92.html
      zdjęcie zrobione na szybko,nie miał mi kto pstryknąc fotkę więc jest na wieszaku wink
      pozdrawiam
      ala
      • 1kaja20 Re: skończyłam 21.05.08, 10:22
        Śliczna ta bluzeczka , ja jestem na etapie karczka i nie wiem jak
        ubierać oczka w karczku . Prosiłabym o infomację. Pozdrawiam.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka