Dodaj do ulubionych

Otwock czy Grodzisk Mazowiecki a może Piaseczno?

09.05.06, 14:36
Grodzisk Mazowiecki, Otwock czy Piaseczno?
staneliśmy z żoną przed trudnym wyborem miejsca zamieszkania...
We wszystkich tych miejscowościach podobają nam sie inwestycje - muszę
przyznać, że argument decydujący to cena mieszkania;-) Wszędzie proponują nam
3 pokojowe mieszkanie (wymarzone) około 60 metrów. Piaseczno trochę mniej, bo
55m, ale w przystępnej dla nas cenie. Zdajemy sobie sprawę, że z
dojazdem /przynajmiej 1 h do Warszawy/ musimy sie liczyć, ale wolelibyśmy
jechać niż stać;-)

Dlatego pytanie wysyłam do Was.
Być może ktoś z Was mieszka w którejś z tych miejscowości, bądź mieszkał,
bądź słyszał od znajmych opinię na ich temat: dojazdy (do Warszawy), szkoły,
przedszkola, kina, restauracje, kultura, okolice, itp.

pozdrawiam i zachęcam do dyskusji

Obserwuj wątek
    • michaelandro Re: Otwock czy Grodzisk Mazowiecki a może Piasecz 09.05.06, 15:22
      Gdybym miał wybierać- Grodzisk. Był nawet abmitny plan przeprowadzki w tamte
      okolice. To aktywna, uporządkowana gmina. Mnie podobały się szczególnie okolice
      południowo-wschodnie- radonie itp.
      • francesca12 Re: Otwock czy Grodzisk Mazowiecki a może Piasecz 09.05.06, 15:33
        A ja bym wybrała Piaseczno albo Otwock.
        Grodzisk to - jak mówi kolega z pracy - "mordownia", "wylęgarnia marazmu",
        miasto bez przyszłości, każdy, kto ma trochę oleju w głowie, ucieka z tego
        miasta.
        • edward81 Re: Otwock czy Grodzisk Mazowiecki a może Piasecz 09.05.06, 15:48
          Francesca przestraszyłaś mnie - możesz rozwinąć wątek o Grodzisku -
          "mordownia", "wylęgarnia marazmu"? Dlaczego?
          • michaelandro Re: Otwock czy Grodzisk Mazowiecki a może Piasecz 09.05.06, 22:39
            Ja dokladnie to samo móglbym powiedzieć o Otwocku- brak jakichkolwiek
            inwestycji, życie wieczorne umiera.
            Poczytaj dobrze o grodzisku- to bardzo fajne miejsce z pomysłem na siebie.
            • chiste Każdemu lepiej za miedzą 10.05.06, 09:27
              Tak więc ci z Otwocka psiocza na Otwock, ci z Grodziska psioczą na Grodzisk.

Jezeli zalezy ci na sybkim dojeździe, supermarketach i zyciu najbardziej
              zblizonym do warszawskiego, to wybierz Piaseczno.
              Jesli zależy ci na lesie dookoła, to wybierz Otwock.
              Jesli bierzesz pod uwage budowanie zupełnie nowej tożsamości w mieście z
              najwiekszymi perspektywami i burmistrzem z jajami, to - przyznaję rację
              Majkelowi - wybierz Grodzisk.
          • francesca12 Re: Otwock czy Grodzisk Mazowiecki a może Piasecz 10.05.06, 13:05
            "mordownia", "wylęgarnia marazmu"?

Te określenia pochodzą z ust mieszkańca Grodziska. Mówi on, że w mieście nic
            nie ma, że jest beznadzieja, wszyscy uciekają do Warszawy, a do Grodziska do
            pracy przyjeżdża "hołota" z Żyrardowa i innych miejscowości.

Dodam, że jest to opinia kolegi z pracy, ja się od tego dystansuję, bo nie znam
            Grodziska. Zaznaczam, że ten kolega to nie jest jakiś "ą" "ę", tylko zwykły
            człowiek, hodujący gołębie :DD
            • edward81 Re: Otwock czy Grodzisk Mazowiecki a może Piasecz 12.05.06, 14:18
              Czy jest tutej ktoś kto sprowadził się do Otwocka??
              Puk PUk;-)
              Czy moglibyście napisać jak wam się żyje w Otwocku?
              Jesteście szczęśliwi, że wybraliście tę lokalizację?

Jak jest z dojazdem do Wawy?
              • przewoz_pw Re: Otwock czy Grodzisk Mazowiecki a może Piasecz 13.05.06, 16:34
                Z otwocka nie jestem, a z pod Mińska Maz (swoją drogą też fajna okolica), ale
                dojazd z Otwocka i okolic do Wawy jest chyba lepszy jak z Grodziska. Autobusy co
                moment dosłownie, pociągi w szczycie też co 10-20 minut, więc nie ma problemu.
                • amigo9 Re: Otwock czy Grodzisk Mazowiecki a może Piasecz 14.05.06, 08:52
                  Wyprowadziłam się z Wa-wy do Otwocka. Dojazdy mnie nie dotyczą, ale sąsiedzi
                  (wszyscy pracują w Wa-wie) jakoś nie narzekają.
                  Co lubię w miasteczku - spokój, lasy, cisza, brak pośpiechu warszawskiego.
                  Wczoraj po długiej nieobecności spędziłam dzień w Wa-wie i przyznaję
                  dostrzegłam niesamowity hałas, który wcześniej mi tak nie przeszkadzał.
                  Mimo, iż niektórzy piszą, że bywa niebezpiecznie, ja się nie boję chodzić po
                  miasteczku (zarówno w dzień, jak i w nocy). Jakoś nie spotkałam się z
                  niebezpieczną sytuacją.
                  Co mnie denerwuje w miasteczku - stagnacja, potworne dziury w jezdniach i
                  chodnikach, brak kina, porządnego placu zabaw, ścieżek rowerowych itp.
                  Ale mimo wszystko jestem zadowolona, że się tu przeprowadziłam.
                  • przewoz_pw Re: Otwock czy Grodzisk Mazowiecki a może Piasecz 14.05.06, 22:44
                    amigo9 napisała:

> Co lubię w miasteczku - spokój, lasy, cisza, brak pośpiechu warszawskiego.
                    Podejrzewam,że najbardziej lasy dookoła i w samym mieście masa zieleni... To
                    duży plus. Inne miasta przegrywają.

> Mimo, iż niektórzy piszą, że bywa niebezpiecznie, ja się nie boję chodzić po
                    > miasteczku (zarówno w dzień, jak i w nocy). Jakoś nie spotkałam się z
                    > niebezpieczną sytuacją.
                    Tu pewnie jest jak wszędzie...

> Co mnie denerwuje w miasteczku - stagnacja, potworne dziury w jezdniach i
                    > chodnikach, brak kina, porządnego placu zabaw, ścieżek rowerowych itp.

Dziury - tak. Ale na rowerze to jest gdzie pojeździć i ścieżek nie trzeba do
                    tego. Sama obecnośćMazowieckiego Parku Krajobrazowego wystarcza, żeby Warszawa
                    wam zazdrościła.
    • celestynow Otwock 14.05.06, 23:23
      Otwock :-)
      • leo48 Re: Otwock 16.05.06, 03:46
        Jeżeli chodzi o Otwock, to mamy tam bliską rodzinę, bywamy często lub nawet
        bardzo często ale już od wielu lat pobyt z noclegiem oznacza jazdę pociągiem. Z
        wymienionych miejscowości jedynie w Otwocku nie pozostawiłbym na noc samochodu
        na ulicy. Mam za sobą (i nie tylko ja) przykre w tej sprawie doświadczenie,
        spotęgowane jeszcze tym, że policja niepotrzebnie o włamaniu do samochodu
        została powiadomiona. Mogłem przewidzieć, że skradzione rzeczy nie zostaną
        odnalezione a uniknąłbym wezwań i jazdy do Otwocka w celu uzupełnienia
        nieistotnych szczegółów, co można było uczynić telefonicznie.

Jeżeli zaś chodzi o Grodzisk, to mieszkając na tej linii czyli w Pruszkowie,
        mogę uprzedzić ewentualnego kandydata do zamieszkania po tej stronie, że musi
        być przygotowany na duże emocje z dojazdem do Warszawy. Aleje Jerozolimskie od
        samego Pruszkowa w godzinach "dojazdowych" potrafią być tak zatłoczone, że
        przejechanie tylko stąd (15 km do PKiN) w ciągu godziny stanowi rezultat dość
        przyzwoity. Tu znów kamyk do policyjnego ogródka. Spędzając często pół dnia w
        samochodzie (taka praca) nie spotkałem przypadku, by po drobnej stłuczce
        pojazdy zostały szybko usunięte z jezdni a zdarza się to niezmiernie często,
        szczególnie na skrzyżowaniu ze światłami w Regułach.
        • korek222 Re: Otwock 16.05.06, 15:46
          zdecydowanie Otwock mieszkam w piasecznie jesteśmy na pograniczu katastrofy
          komunikacyjnej .Otwock ma przyszłość ,teraz kiepską władzę ,słabą
          infrastrukture ale po poszerzeniu Wału i drogi 801 a za 10 lat mostu
          autostradowego to bedzie najciekawsza lokalizacja.Kierunek południowo zachodni
          jest najbardziej zakorkowany.Burmistrz Benedykcinski i klasa to fakt nie gorszy
          Zalewski w Piasecznie,Prezydent Otwocka jakby nie umiał sie odnalezć ,może Rada
          paraliżuje choć obiektywnie mowiac dochody małe a gospodarka komunalna do
          ktorej trzeba dokladac ogromna.
          • kubek Otwock mi się podoba :-) 16.05.06, 17:43
            Dojazdy jak z każdej lokalizacji pod warszawskiej tyle, że lepsze!
            Ja dojeżdżałem do pracy tyle samo czasu, mieszkając w Wawie tyle,
            że stojąc w autobasie i wąchając pot z pod pachy współpasażerów (chyba się nie
            myli).Teraz siedzę w pociągu ;-)
            Miasteczko się wyrobi, no brak jest Techno-Disco i MultiPlexu kinowego.

Mamy też już Super-Champion z nieumiejętną obsługą i dwie Coccinelle.
            Jest dzielnica Kuwejt, gdzie bez trudu zatankujesz najtaniej na Mazowszu.
            Jest też bazar na placu w centrum i prawdziwy rynek warzywny w starym stylu,
            tak trochę z boku.
            Las jest dokoła i trochę bałaganu, a ścieżki rowerowe, no trochę brak,
            ale za to jak się jeździ na rowerze to głowę urywa tyle walących się
            Świder-Majerów (musisz się pośpieszyć żeby to zobaczyć ostatnia szansa).

Jeśli chodzi o kulturę bon-ton to klub Smok jest, aż zanadto dla miasteczka.

PS. Są też fajne dziewuchy na forum i wolny administrator forum!
            • michaelandro Re: Otwock mi się podoba :-) 16.05.06, 21:02
              w wolnym związku to wolny? ;)

Bałagan przeokrutny ale i bałaganów niemało ;)
              • francesca12 Re: Otwock mi się podoba :-) 17.05.06, 13:29
                > w wolnym związku to wolny? ;)

O, Michał, coś się ruszyło w tej hmm.. materii??
                • michaelandro Re: Otwock mi się podoba :-) 17.05.06, 13:49
                  materia ruchliwa jak nigdy :P
                  • francesca12 Re: Otwock mi się podoba :-) 17.05.06, 14:06
                    och, czyli to co lubisz :)

mam nadzieję, że ta materia to jednak podszyta duchem bywa :)
                    • edward81 My też lubimy Otwock... 17.05.06, 14:49
                      Gdybyście jednak mieli spojrzec na nasz problem i na miasteczko z punktu
                      widzenia kogoś kto nie pracuje w Wawie, lecz w miejscowości oddalonej od
                      Otwocka 0 70km /w stronę Grójca/ to czy zdecydowalibyście się na kupno
                      mieszkania w Otwocku z perspektywą dojazdów samochodem przez Góre Kalwarię i
                      Grójec?
                      Dodam, że moja druga połowa pracuje w Wawie.

Ciężki orzech do zgryzienia...

Dzięki kubek - rozbawiłeś mnie swoją wypowiedzia;-)
                      • kubek No to macie szczęście że lubicie, bo tu biją 18.05.06, 00:04
                        Chiste lubi z bańki przyłożyć, więc uważajcie na niego!

A Górka Kalwaryjka no to masz babo placek tam teraz dołki kopią,
                        i duuuża blokada, czasem jadąc na Śląsk próbuje ominąć stolicę i tam utknę,
                        więc wracam przez miasto pomiędzy Pruszkowem a Otwockiem.
                        Jak zrobią drogę to może być całkiem ekspresowo. Drogę robią już od kiedy
                        mieszkam w Otwocku czyli ze dwa lata z górką. Pytanie czy jak skończą to czy
                        cały ruch ciężarówek tam się nie znajdzie ?

PS. Jakeście to wykombinowali praca w stolicy i w jakimś sadzie pod Grójcem?

PS2. Chiste wali zazwyczaj w prawą skroń, więc należy pochylić głowę lekko
                        w lewo to się nadzieje zbir na czachę i fasada go zaboli.
                        • chiste Kubek, coś czuję... 18.05.06, 09:34
                          że niedługo Twoje uszko z kopytka ktoś obtłucze :-)
                          _______
                          Ospo czorna!
                          Idź do Dorna!
                        • edward81 Re: No to macie szczęście że lubicie, bo tu biją 18.05.06, 09:56
                          > PS. Jakeście to wykombinowali praca w stolicy i w jakimś sadzie pod Grójcem?

Awans;-)
                          Poniosło mnie aż za Grójec do zagłębia przemysłowego Mazowsza;-)

A poważnie jak myślicie, kiedy powstanie autostrada A2 ( 2008?) na odcinku
                          Wawer - Grodzisk Maz, czy jakoś tak?
                          • michaelandro Re: No to macie szczęście że lubicie, bo tu biją 18.05.06, 10:31
                            2008 to mało realny termin. W tej chwili zaczynają się jakieś prace w okolicach
                            skierniewic- niestety część naszego obwodu łowieckiego przetnie nitka
                            autostrady :(
                          • francesca12 Dajmy sobie wszyscy spokój 18.05.06, 11:45
                            Najlepiej pożegnać się z tym Mazowszem i przenieść się do Wrocławia albo do
                            Krakowa.
                            Tam jest przynajmniej cieplej.
                            Jedynym minusem Krakowa jest brak metra..
                            • chiste Zbawienie dla f12 18.05.06, 13:16
                              Proszę wziąć w kieszeń to: tinyurl.com/zv4uj
                              I huzia nach Breslau oder Krakau bez cienia rozpaczy!

;-)
                              _______
                              Ospo czorna!
                              Idź do Dorna!
                              • francesca12 Re: Zbawienie dla f12 18.05.06, 15:12
                                w życiu bym nie pomyślała, że metrówki, których tyle przewala się w garażu mego
                                ojca, mogłyby załatwić sprawę..

Chiste, bystrość umysłu, jak zawsze :)
    • edward81 Niech się spełni..... 19.05.06, 15:38
      Wybraliśmy mieszkanko w Otwocku:-))

Dziękujemy wszystkim za pomoc i pozdrawiamy serdecznie.
      :-))
      • chiste Witam w Błotwocku! 19.05.06, 16:53
        Miło mi, czujcie się tu jak u siebie.
        :-)
        _______
        Ospo czorna!
        Idź do Dorna!
        • amigo9 Re: Witam w Błotwocku! 21.05.06, 01:10
          Miłego mieszkania:)
    • n25eo Re: Otwock czy Grodzisk Mazowiecki a może Piasecz 05.06.15, 20:47
      wybierz Grodzisk albo Piaseczno!!! jak najdalej od Otwocka. Kupiłem tu działkę (Jabłonna -Śródborów) pobudowałem dom i wszystko było pięknie aż do teraz. W tej chwili nie da się żyć, Otwock stał się składowiskiem Warszawskich śmieci Sortownia LEKARO i wysypisko SATER porządnie zatruwają życie. Ta niegdyś uzdrowiskowa i piękna okolica przy północnym wietrze zamienia się w jedną wielką zwałkę SMRÓD nie do zniesienia! nie da się wyjść na powietrze! nie da się uchylić okna w gorący letni wieczór żeby schłodzić pomieszczenia!!! Nie da się żyć.
      Za działki które jeszcze 5-6 lat temu chodziły po 300/m2, teraz chcą po 100/m2. jeszcze chwila i będą po 10,-. Ja zrobiłem największy błąd w życiu że się tu pobudowałem, więc ku przestrodze innym! Jak najdalej stąd!!
    • czocher1 Re: Otwock czy Grodzisk Mazowiecki a może Piasecz 16.06.15, 20:02
      Witam
      Mieszkam w Józefowie,który jest w sąsiedztwie Otwocka,bliżej Warszawy.
      Komunikacja-jakaś jest,skm,km,jeden autobus ztm kursujący co 1h +prywatny minibus.
      Ale Otwocka osobiście nie polecam,wielu znajomych i nie znajomych mi ludzi,mówi,że wolałaby mieszkać w Józefowie,niż w Otwocku.
      Najlepszym podsumowaniem Otwocka jest dziura w centrum miasta,mieszkańcy mogą potwierdzić.
      • jm131 Re: Otwock czy Grodzisk Mazowiecki a może Piasecz 23.06.15, 19:53
        Dziura w centrum to jest nie tyle podsumowaniem miasta, co podsumowaniem licznych luk i absurdów prawnych jakie występują.

Gościu, który zafundował nam dziurę niby "zbankrutował", potem przepisał cały majątek na żonę, więc miasto nic od niego nie może wyciągnąć, a w tym roku jako nowa firma już chce budować w Józefowie delikatesy Piotr & Paweł.

Akurat w tej sprawie to miasto robi co może
        • tomsitomsa Re: Otwock czy Grodzisk Mazowiecki a może Piasecz 24.06.15, 11:44
          takiej zieleni jak Otwock to nie ma ani Grodzisk ani Piaseczno:)))
    • mirek8335 Re: Otwock czy Grodzisk Mazowiecki a może Piasecz 11.07.15, 22:10
      Moim zdaniem w Otwocku mieszka się bardzo dobrze.Do Warszawy blisko , łatwo dojechać. Dużo sklepów, sklepików, świetny bazar.Ceny żywności niższe niż w Warszawie.Wszędzie sosnowy las, zdrowy klimatat, plaże nad Świdrem, ścieżki rowerowe.W pewnym okresie zahamował się rozwój Otwocka, ale znowu zaczął się rozwijać.Wyprowadziłem się kilka lat temu z warszawy i naprawdę nie żałuję.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka