kasiullek 28.12.06, 10:06 Witam, zastanawiam się nad zamieszkaniem w Otwocku. Ile zajmuje dojazd na 8 do Warszawy samochodem, pociągiem i ewentualnie autobusem? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kubek Warszawa jest rozległa, ale 28.12.06, 12:20 to jest tak dojazd, czyli jego czas jest zależny od godziny wyjazdu, bo jeśli np. wyjedziesz na 8:00 o 7:00 to będziesz 12 minut i 15 sekund przed czasem (centrum warszawy). Zaś jeśli wyjedziesz 17 minut i 24 sekundy do godziny 7:00 to będziesz już 7:10 w centrum stolicy. Oczywiste jest więc zatem że jeśli wyjedziesz choćby minutę po 7:00 to już hazard i możesz zbyt wiele ryzykować. Średnio dojazd samochodem w tygodniu (nie przed świąteczny) zajmuje 52 minut 18 sekund. Pociąg to teraz też ruletka, ponieważ trwa remont tunelu średnicowego remont który się skończył w listopadzie! Tak, więc (pani polonistka twierdziła że tak się zdania nie zaczyna, a teraz będzie mi lżej, zacząłem)zasadniczo pociągi jeżdżą tak jak jest napisane w rozkładzie plus do 9 minut. Czyli 53 + x = y gdzie x < 9 bądź x = 9, Jeśli biega o autobus, to jeździ dość często a to duża zaleta! Średnio czas dojazdu zależy od korków po drodze czyli tak samo jak samochodem. No ale dodajemy przystanki. Więc na 8:00 w centrum musisz być na autobus 6:49 z Rynku Głównego tego pod zegarem i obok wieży ciśnień wtedy jesteś punkt 8:00 w centrum. *czas był mierzony zegarem atomowym który tyka we Francji (gdzie?) Odpowiedz Link
michallg Re: Warszawa jest rozległa, ale 28.12.06, 13:12 ale o ktorej linii mowisz? ta co jedzie walem jest chyba szybsza i jedzie odrobine krocej niz godzine. Odpowiedz Link
tromysza Re: Warszawa jest rozległa, ale 31.12.06, 12:29 Kubek napisał bardzo bardzo konkretnie. A teraz powiem jak u mnie- ja jeżdzę do pracy na 10- więc już korków nie ma. Pracuję na Pradze- kolejny plus. Dojazd zajmuje mi około 25 minut. Wcześniej dojeżdżałam- też na na 10- na Stare miasto.- dojazd około 35 minut. Oczywiście, jak są korki (najgorsze są chyba na 9, ale pewna nie jestem)- na Moktów jechałam godzinę , a czasem i więcej- ale przyznaje, że chyba najdłużej stałam na Idzikowskiego. W takich sytuacjach musisz wyjść z domu conajmniej godzinę wcześniej Powiem tak- zależy gdzie w Otwocku będziesz mieszkać, i gdzie w Wawie pracujesz. W życiu nie zdecydowałabym się na mieszkanie w Otwocku, gdybym pracowała na Żoliborzu i miała tam dojechać np. na 9.czy 8. Odpowiedz Link
edward81 a co z Mokotowem? 10.01.07, 08:51 - na Moktów jechałam godzinę , a czasem i więcej- Czy to oznacza,że dojazd na Mokotów musi sie odbyć przez Centum? Czy nic nie jeździ przez Most Siekierkowski?? Słyszałem, że są jakieś busy z Otwocka, które wskakują na ten most, czy to prawda? A może wysiadać z pociągu na Wawrze i przesiadać się do komunikacji miejskiej, której trasa przebiega przez Most Siekierkowski?? Odpowiedz Link
grzeg_sz1 Re: a co z Mokotowem? 10.01.07, 09:21 edward81 napisał: > Czy to oznacza,że dojazd na Mokotów musi sie odbyć przez Centum? > Czy nic nie jeździ przez Most Siekierkowski?? Słyszałem, że są jakieś busy z > Otwocka, które wskakują na ten most, czy to prawda? > A może wysiadać z pociągu na Wawrze i przesiadać się do komunikacji miejskiej, > której trasa przebiega przez Most Siekierkowski?? przez Siekierkowski, z tego co wiem, już żaden bus nie jeździ, kiedyś jeździła Wilga. W tej chwili najszybciej na Mokotów to do Centrum Mini lub PKS Wałem i w Metro. Odpowiedz Link
edward81 Re: a co z Mokotowem? 10.01.07, 14:22 Znalazłem połączenie;-) W Otwocku siadam w pociąg do Warszawy. Na PKP Anin przesiadka do autobusu lini 119 (wskakuje na Most Siekierkowski) i wychodzi tylko 18 przystanków do celu :- ) Ciekawe ile będzie trwała taka podróż? czy ktoś sprawdził? Odpowiedz Link
grzeg_sz1 Re: a co z Mokotowem? 10.01.07, 14:46 z Otwocka do Anina ok 20 min, od PKP Anin na Mokotów (zależy jeszcze gdzie)ok. 30-40min jazdy, wychodziz co najmniej godzina Odpowiedz Link
chiste pociag + 119 10.01.07, 15:02 Będziesz pionierem w takiej jeździe. Autobus 119 to chyba dosyć rzadko jeździ i nie wiem, czy wstrzelisz się akurat tak, zeby mieć dogodną przesiadkę. Mam kumpla w Międzylesiu, ktory jeden raz spróbował przerzucic sie na protoplastę 119, czyli 359. I bardzo tego żałował. Jechał zdecydowanie dłużej niż 525 trasa łazienkowską. Most Się-korkowski w szycie to rozkosz być musi. A tam nie ma buspasów. Ja trenuję dojazdy na Mokotów dosyć długo i nie ma jak pociag + metro (pod warunkiem, ze w koncu otworzą tunel). No... w sumie jest jeszcze pociąg pospieszny + metro, ale troche zbyt rzadko się trafia o dogodnej porze. Odpowiedz Link
edward81 Re: pociag + 119 11.01.07, 11:26 >No... w sumie jest jeszcze pociąg pospieszny + metro ile czasu zajmuje podróż pociągiem pośpiesznym? ile taki pociąg kosztuje - mam na myśli bilet miesięczny? czy ktoś z Was forumowiczów próbował nim dojeżdzać na 8.00 do pracy (Mokotów)? czy są wtedy dogodne połączenia? Dla porównania podam, że teraz wyjeżdzam o 6.17 pociągiem pośpiesznym, żeby być w pracy na 8.00. Czy u Was jest gorzej? Odpowiedz Link
chiste pospieszny i takie tam 11.01.07, 11:59 Miesięczny na pospieszny z Otwocka do wawy kosztuje 210 zł. Kwartalny kosztuje 525 zł. Pociąg pospieszny jedzie do Centralnej 40 min. Niestety rano nie ma pospiecha jadacego przez Otwock, z ktorego wyrobiłbys się na 8:00 do pracy w Warszawie. Żeby być na Mokotowie w pracy na 8:00, musisz wyruszyć Z Otowcka pociagiem podmiejskim o 6:44. Od przyszłego tygodnia puszczają znów ruch na nitce podmiejskiej w tunelu srednicowym, więc będzie w 50 min. do Śródmieścia bez przesiadek. Jezeli masz zamiar korzystać z warszawskiej karty miejskiej, to wystarczy, że kupisz sobie bilet miesięczny lub kwartalny z Otwocka do Falenicy (miesięczny - 67,50 PLN), bo od Falenicy w pociagach KM wazna jest juz karta miejska. U mnie wychodzi to przy miesięcznym 67,50 + 66,00 = 133,50 PLN. Masz dojazd do Warszawy i cała komunikację warszawską w tej cenie. Jeżeli zdecydujesz się na bilety kwartalne, wyjdzie jeszcze korzystniej. _______ Ospo czorna! Idź do Dorna! Odpowiedz Link
edward81 Rowerem? 11.01.07, 16:16 Dzięki, widzę Chiste, że jesteś obyty w temacie. Kiedyś pisałeś (daaawno temu), że czasami jeździsz rowerkiem z Otwocka, Wałem do Mostu Siekierkowskiego, potem Czerniakowską i Spacerową pod górę. Czy możesz mi powiedzieć ile Ci zajmuje taka podróż do punktu zjazdu z Mostu Siekierkowskiego? Czy nie krócej byłoby podjechać pociągiem z takim rowerkiem, np do stacji Anin czy Międzylesie i dopiero wtedy pedałować do Mostu Siekierkowskiego, potem Czerniakowską itd? pozdrawiam Odpowiedz Link
chiste Re: Rowerem? 11.01.07, 16:19 Najkrócej jest podjechac pociagiem do Środmieścia i potem pedałować na Mokotów. No chyba że pracujesz na Sadybie albo Czerniakowie. Odpowiedz Link
mazka1 Re: a co z Okęciem? 23.01.07, 09:01 jak dojechać na Okęcie z Otwocka? przeraża mnie to Odpowiedz Link
mysz78 Re: dojazd z Otwocka do Warszawy 11.01.07, 16:48 jeżeli chodzi o dojazd na Mokotów, do niedawna jeździałam tak: 6.35 autobus z otwocka, około 7.10 w międzylesiu, przesiadka na 359 (obecne 119) i około 8mej na przystanku stępińska. chyba że spadł śnieg, grad, deszcz, itd i zrobił się korek na wale/moście s. ćwiczyłam też dojazd minibusem wałem i przesiadkę pod mostem, ale nie wyrabiałam się na 8mą, poza tym miniaki jeżdżą z karczewskiej, a ja wsiadam na andriollego. teraz mam z głowy, bo dojeżdżam do międzylesia do roboty, co zajmuje od 35 do godziny :( ale małż obiecał zakupić drugie autko. pozdr Odpowiedz Link
mazka1 Re: dojazd z Otwocka do Warszawy 23.01.07, 09:00 a jak z dojazdem z otwocka na okęcie? szczerze mówiąc przeraża mnie to; czy ktoś może coś podpowiedzieć? Odpowiedz Link
grzeg_sz1 Re: dojazd z Otwocka do Warszawy 23.01.07, 09:17 chyba najszybciej to koleją lub autobusem do centrum i w tramwaj Odpowiedz Link
111majka Re: dojazd z Otwocka do Warszawy 23.01.07, 09:38 Na Okęcie przez centrum? A po co? Jest most siekierkowski. Dojazd samochodem na wyścigi zajmuje niewiele więcej niż pół godziny (caly czas przed siebie), a Okęcie tylko ciut dalej. Odpowiedz Link
grzeg_sz1 Re: dojazd z Otwocka do Warszawy 23.01.07, 11:17 nie wszyscy mają samochód:) Odpowiedz Link
michaelandro Re: dojazd z Otwocka do Warszawy 23.01.07, 11:37 Kilka osób dojeżdża na lotnisko służbowymi furami ;) zabierają innych lokalsów więc trzeba się tylko dogadać :) Majka, a jak Ty w pół godziny robisz tę trasę? Odpowiedz Link
kubek Majka ma z pewnością służbowe auto z Forum J. 23.01.07, 11:59 więc pewnikiem zarzyna silnik i rozbija karoserię, więc inni jej ustępują. Ja już ze dwa razy musiałem szybko zmieniać pas, bo w lusterku pojawiła się rejestracja Majka111, nie mów Michaelandro że nie widziałeś tego wozu!? Odpowiedz Link
michaelandro Re: Majka ma z pewnością służbowe auto z Forum J. 23.01.07, 12:35 Hmmmm jak dobrze sięgnę pamięcią to rzeczywiście coś mnie zganiało z pasa.. ale jechało tak szybko i miało tak pobrudzone błockiem z tawułkowej tablice, ze nie dałem rady rozpoznać... ale końcówkę miało 111 więc może to ona! Odpowiedz Link
111majka Re: Majka ma z pewnością służbowe auto z Forum J. 23.01.07, 18:25 Tak, to na pewno ja. Śmigam, że ledwo mnie widać :) A dojeżdżam tak szybko pewnie dlatego, że nie jeżdżę jak są korki.... Odpowiedz Link
chiste Jest jeden taki zuch, ktory... 23.01.07, 12:50 ... z Teklina na Okęcie rowerem popyla. Codziennie. Odpowiedz Link
michaelandro Re: Jest jeden taki zuch, ktory... 23.01.07, 12:55 No to zuch prawdziwy! A na śrubach pewnie by się ktoś mógł zabrać! Odpowiedz Link
edward81 Re: pociąg + 143, przesiadka na stacji Gocławek 02.07.07, 09:49 czy ktoś próbował tak jeździć do Warszawy? Szczególnie chodzi mi tutaj o okolice Zusu na Czerniakowskiej? Jak sie jedzie? i ile? Czy daleko od stacji PKP Gocławek jest przystanek autobusowy 143? ile się idzie? Za pomoc dziękuję Odpowiedz Link
stasi1 przystanek 143 jest na wiadukcie obok PKP 25.08.07, 15:42 w 10 minut dojdzie się bez problemu > czy ktoś próbował tak jeździć do Warszawy? Szczególnie chodzi mi tutaj o > okolice Zusu na Czerniakowskiej? > Jak sie jedzie? i ile? > Czy daleko od stacji PKP Gocławek jest przystanek autobusowy 143? ile się idzie > ? > > Za pomoc dziękuję Odpowiedz Link
francesca12 Re: przystanek 143 jest na wiadukcie obok PKP 27.08.07, 08:55 trzeba wspomnieć, że przystanek PKP Gocławek jest na żądanie, ja jechałam pierwszego dnia do pracy (w przeciwnym kierunku) i oczywiście nie zamachałam :DD Odpowiedz Link
stasi1 Re: przystanek 143 jest na wiadukcie obok PKP 27.08.07, 09:46 szczerze wspominając to ja tam nie widziałem tego przystanku dla 143. Bo dawno tamtendej nie jechałem. Tylko pamiętając jeszcze z czasów dawnych że tam coś jest więc to 143 musi się tam zatrzymywać > trzeba wspomnieć, że przystanek PKP Gocławek jest na żądanie, ja > jechałam pierwszego dnia do pracy (w przeciwnym kierunku) i > oczywiście nie zamachałam :DD > Odpowiedz Link
edward81 Re: przystanek 143 jest na wiadukcie obok PKP 27.08.07, 15:08 Dzięki za podpowiedzi, ale niestety wracałem kiedyś 143 z pracy i stałem w około godzinnym korku na Płowieckiej - potworne! Nie próbowałem z tego względu już więcej tej opcji, za to przesiadam się na stacji Międzylesie w 119 i pół godziny nim jadę do celu. Korków brak - na razie. Myślę, że to może się zmienić we wrześniu;-( Odpowiedz Link