Dodaj do ulubionych

Osiedle Samorządowa

10.01.07, 10:53
Poszukuję osób, które kupiły mieszkania na osiedlu wybudowanym przez Stocki
Sp. z o.o. przy ul. Samorządowej. Chętnie poznam nowych sąsiadów.
Obserwuj wątek
    • juki4 Re: Osiedle Samorządowa 02.03.07, 12:52
      A w którym bloku mieszkanko jesli można zapytać:
      W tym zawilgoconym?
      Czy w tym bez dachu i okien, ale już otynkowanym?
      • nexus06 Re: Osiedle Samorządowa 05.03.07, 11:09
        Juki jeśli osiedle stockiego na Reymonta jest tak straszne to po co się
        męczysz. Sprzedaj mieszkanie i będziesz miała spokój. Chętnych nie zabraknie. A
        propos a ty, w którym z tych dwóch bloków na Reymonta mieszkasz zawilgoconym,
        czy tym drugim zapleśniałym?
        Ten wątek założyłem z myślą o mieszkańcach Samorzadowej, a nie osób chorych na
        Stockiego. Od tej przypadłości sa sądy i lekarze. Lepiej się pokochaj ze swoim
        chłopem to najlepiej robi na smutki i żale.
    • grzes051 Re: Osiedle Samorządowa 08.05.07, 10:24
      Bardzo mi miło,że jest jakieś życie na tym osiedlu oprócz bezdomnych śpiących
      na klatkach i grzebiących w ciągle niewywożonym koszu.Mieszkam w środkowym,
      niezawilgoconym(wysechł) bloku. Środkowa klatka. Aha, ogrodził kolega sobie
      miejsce parkingowe?
      • nexus06 Re: Osiedle Samorządowa 09.05.07, 10:32
        Konkretne miejsca parkingowe trzeba ustalać z deweloperem. Wiem, że dużo osób
        już tak zrobiła. Ja również i za jego zgodą postawiłem słupek. Nie powiem
        natchneli mnie do tego sąsiedzi. Przekonałem się, że sama kartka z informacją
        nie wystarczała. Przyjezdni i lokatorzy bez miejsc niestety tego nie szanowali
        i konieczne było postawienie słupka. Bywało tak, że moje miejsce było zajęte a
        jak stawałem na innych to ludzie mieli do mnie pretensje.
        • grzes051 Re: Osiedle Samorządowa 10.05.07, 14:38
          Nie wiem czy z powodu tych parkingów nie będzie afery.Narazie miejsc jeszcze
          trochę jest, ale nie wprowadziło się ok. połowy lokatorów ze środkowego bloku i
          nikt z ostatniego. Zastanawia mnie, czy Stocki nie sprzedał więcej miejsc niż
          jest dostępne. Nieciekawe doświadczenia mają w tej materii(tj. odpłatności za
          parking) lokatorzy z Reymonta.
          P.S. Jak nie wstawiałem żadnych blokad ani słupków. Nie pochwalam takich
          praktyk. Mnie wystarczyła tabliczka za krawężnikiem i nikt jakoś dłużej mi nie
          parkuje.
          • nexus06 Re: Osiedle Samorządowa 11.05.07, 09:01
            Gdy parkuje się tam często być może ludzie są uczuleni i nie parkują na Waszym
            miejscu. Z nami nie było już tak różowo.
            • amigo9 Re: Osiedle Samorządowa 13.05.07, 12:25
              Jeszcze wstawisz słupek;) Okaże się, że ludzie się nie cierpią z powodu braku
              miejsc parkingowych... Ba u Was nawet nie ma gdzie dokupić/wydzierżawić terenu
              (my dzierżawimy, na nasz koszt oczywiście 500 m i też zaczyna być ciasno).
              Zobaczycie, za dwa, trzy lata, to będzie temat nr 1 na Waszym osiedlu. Sorry,
              ale takie kwiatki robi Stocki...

Doświadczona mieszkanka Reymonta
              • d.dutkiewicz Re: Osiedle Samorządowa 14.05.07, 10:43
                Pewnie masz dużo racji, ale u nas obok osiedla jest duży parking komunalny i
                tam wolno parkować. To że każdy chce parkować na ogrodzonym terenie jest
                zrozumiałe, ale jak się nie ma miejsca to zostaje parking komunalny. Całe życie
                mieszkałem na Ursynowie i stawiałem samochód na zwykłym parkingu i jakoś żyję.
                Jeżeli Ci co nie mają miejsc chcą sobie coś wydzierżawić to nic mi do tego,
                jeżeli tylko ci co mają miejsca prakingowe i garaże nie będą musieli w tym
                partycypować.
                • amigo9 Re: Osiedle Samorządowa 15.05.07, 21:27
                  > Jeżeli Ci co nie mają miejsc chcą sobie coś wydzierżawić to nic mi do tego,
                  > jeżeli tylko ci co mają miejsca prakingowe i garaże nie będą musieli w tym
                  > partycypować.
                  I tu się troszkę mylisz, choć Stocki coś tam bardziej nakombinował w Waszych
                  umowach, na swoją korzyść oczywiście, niż u nas.
                  U nas jest tak - teren wspólny - czyli człowiek A bez "sprzedanego" przez
                  Stockiego miejsca ma takie sama prawa do terenu, jak człowiek B, który "kupił"
                  miejsce. To jest zupełnie co innego niż garaż, który jest Twoją i tylko Twoją
                  własnością. Miejsce parkingowe masz na wspólnym terenie. I jeżeli większość się
                  uprze, to Ci zabierze tę Twoją wyłączność na parkowanie, zgodnie z prawem. I
                  będzie miała moim zdaniem rację...
                  • nexus06 Re: Osiedle Samorządowa 16.05.07, 11:23
                    Amigo pewnie masz rację, ale u nas większość osób ma miejsca postojowe lub
                    garaże więc raczej nie zostaną przegłosowani przez te kilka osób. Na trzy bloki
                    miejsc brakuje dla najmniejszego dwuklatkowego. Nie ma on szans przegłosować
                    dwóch trzyklatkowych.
                    • amigo9 Re: Osiedle Samorządowa 16.05.07, 13:52
                      Nexus, coś jakoś optymistycznie liczysz. 2 bloki trzyklatkowe po 6 mieszkań na
                      klatce to daje 36 mieszkań + 1 blok dwuklatkowy - kolejne 12 mieszkań. Razem 48.
                      Zgadza się? Ile jest garaży? 16? Nie wiem. Gdyby było 16, a miejsc 32, to by
                      było po 1 miejscu na mieszkanie. Ale jeżeli na Waszym terenie udało się wcisnąć
                      20 miejsc to sukces, choć podejrzewam, że będzie ich mniej. Konkluzja - nawet
                      nie będzie 1 miejsca na 1 mieszkanie, a nie zapominaj, że nie wszystkim chce się
                      wjeżdżać do garażu i nikt im nie każe, bo mogą tam sobie zrobić choćby siłownię
                      dla siebie (ich własność), część ludzi ma 2 samochody i będzie ich coraz więcej.
                      U nas na 32 mieszkania, licząc garaże jest obecnie ok. 36 miejsc parkingowych
                      (razem z dzierżawionym terenem)i czasami nie ma gdzie się wcisnąć. Piszę ok. 36
                      (od 36 do 40) miejsc, bo na terenie dzierżawionym nie ma na razie wyznaczonych
                      miejsc i zależy, jak kto zaparkuje, zmieści się tam od 10 do 14 samochodów.
                      I nikt przy zdrowych zmysłach nie każe mi parkować poza terenem, bo nie po to
                      kupiłam mieszkanie na ogrodzonym osiedlu, aby zostawiać samochód w miejscu
                      publicznym.
                      Konkluzja - będzie parkowanie na trawnikach pod oknami mieszkań.
                      • grzes051 Re: Osiedle Samorządowa 31.05.07, 17:18
                        Zgadzam się z tokiem muyślenia Kolegi.Ale ja zupełnie o czym innym, bo jeżeli
                        dajmy na to teren osiedla to 5000 m2 to ja bedąc właścicielem 61 metrowego
                        mieszkania a ogólna powierzchnia mieszkań to dajmy na to ok. 2500 m2 (24
                        mieszkania po średnio 40 m2 i 24 po średnio 65 m2)to mój udział w gruncie
                        wynosi ok. 120 m2( 2,44 %). I kto mi zabroni parkować na moim gruncie, bo do
                        momentu przeprowadzenia rozgraniczenia(jak mnie wnerwią to zapłacę za sądowe)
                        jestem właścicielem 2,44 % każdego milimetra, centymenta, metra, kilometra
                        kwadratowego gruntu. Ale dla świętego spokoju Stockiemu zapłaciłem(spokoju
                        żony).
                        • amigo9 Re: Osiedle Samorządowa 31.05.07, 23:58
                          Dokładnie. Jesteś współwłaścicielem każdego kawałeczka terenu. Tak samo, jak
                          osoby z bloku dwuklatkowego dla których miejsc zabraknie. Oni są
                          współwłaścicielami "Twojego" miejsca parkingowego a Ty im bronisz korzystania z
                          ich własności.

A co do podziału terenu, to nie jest takie proste i nie zawsze możliwe.
                          • grzes051 Re: Osiedle Samorządowa 05.06.07, 12:28
                            Jak im nie bronię parkować na ich własności, tylko "uprzejmie proszę",żeby w
                            tym miejscu nie parkowali(niektórzy w ramach tej prośby wstawiają jeszcze
                            słupki parkingowe . Decyzja o wyborze środkowej klatki okazała się
                            strategiczną. Już widzę ten chaos jak się wszyscy wprowadzą.I czyja to będzie
                            wina....?
                            • nexus06 Re: Osiedle Samorządowa 05.06.07, 13:30
                              Może nie będzie tak źle, z tego co widzę aktualnie parkuje na osiedlu więcej
                              ekip remontowych niż mieszkańców.Co do cichych zebrań ze Stockim, to uspokajam,
                              nikt nie ma jeszcze aktu notarialnego i tym samym nie można zrobić zebrania
                              wspólnoty. Nie wiem jak to bedzie dalej, ale moje dotychczasowe doświadczenia
                              ze Stockim są pozytywne. Może po przeprawach z Reymonta zmienił swoje
                              postępowanie. Pażywiom uwidim.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka