aquanet 11.07.05, 15:04 Może jest ktoś z Was zorientowany, czy była już w jakimś czasopiśmie płytka z Mandrivą? aquanet:)) Link Zgłoś Obserwuj wątek
adamw8 Re: Mandriva 11.07.05, 18:12 W Empiku kupisz "linux+" - gazetkę z jakąś wersją linuxa i zupełnie nieprzydatnym lub wręcz wprowadzającym w błąd (patrz: Slackware10.2 - pełno błędów) tekstem jak tym się posługiwać to już lepiej ściągnąć sobie linuxa z sieci lub jesli nie masz szybkiego łącza to kupić na Allegro za ok.15-20 PLN z wysyłką (w Empiku jest po 30 lub 35PLN) Link Zgłoś
bokaj Re: Mandriva 11.07.05, 20:52 była Mandriva w PcFormat, ale na forum tejże gazety ludzie narzekali, że jakaś niedorobiona; ja osobiście mam Mandrivę z Linux-Magazine, za 18 zł - bardzo dobrze chodzi, od razu spolszczona - na jednej płytce dvd. jeśli masz odtwarzacz dvd to mogę polecić - można zamówić na: www.linux-magazine.pl/CustomerService/Backissues choć moim zdaniem nieco lepiej spisuje się MDK 10.1 Official (też mam z tego magazynu) Link Zgłoś
koktajl_molotowa Re: Mandriva 12.07.05, 01:03 Mandriva z czerwcowego LinuxMagazine jest OK, instalowana przezemnie ma 3 komputerach, raczej standardowych - bez SCASII i innych niespodzianek, funguje. Instalowałem też z płytki z czerwcoweg Linux+ (nie Specjal), też OK, do tego jeszcze pakiety PLF dołożyli, a w lipcowym uaktualnienia (ponad 400MB). W zasadzie nie ma zadnej różnicy, ani przy instalowaniu, ani przy pierwszym starcie, ani w późniejszym działaniu. Problemy to chyba sprawa błędnie nagranych płyt. Acha, obie gazety dały Mandrive na DVD. Link Zgłoś
aquanet Re: Mandriva 13.07.05, 13:13 aquanet napisała: > > Może jest ktoś z Was zorientowany, czy była już w jakimś czasopiśmie płytka z > Mandrivą? > > aquanet:)) Dzięki, teraz oblukam za odpowiednim czasopismem :) aquanet Link Zgłoś
koktajl_molotowa Re: Mandriva 15.07.05, 15:27 aquanet napisała: > aquanet napisała: > > > > > Może jest ktoś z Was zorientowany, czy była już w jakimś czasopiśmie płyt > ka z > > Mandrivą? > > > > aquanet:)) > > Dzięki, teraz oblukam za odpowiednim czasopismem :) > > aquanet > Gdybyś jednak nie znalazła, podaj adres, przepalę płytkę i, że tak powiem, po kosztach prześlę. Jakby co pisz na adres na gazeta.pl Link Zgłoś
aquanet Re: Mandriva 15.07.05, 23:53 koktajl_molotowa napisał: > aquanet napisała: > > > aquanet napisała: > > > > > > > > Może jest ktoś z Was zorientowany, czy była już w jakimś czasopiśmi > e płyt > > ka z > > > Mandrivą? > > > > > > aquanet:)) > > > > Dzięki, teraz oblukam za odpowiednim czasopismem :) > > > > aquanet > > > Gdybyś jednak nie znalazła, podaj adres, przepalę płytkę i, że tak powiem, po > kosztach prześlę. > Jakby co pisz na adres na gazeta.pl > Dzięki za chęci, jak nigdzie nie znajdę, to się zgłoszę Koktajlu do Ciebie :). Mam nadzieję, że jednak w empiku dostanę odpowiednie czasopismo pzdr aquanet :) Link Zgłoś
bokaj Re: Mandriva 16.07.05, 00:04 jeżeli będziesz miała szczęście, to w mpiku dostaniesz CHIP-Special z Mandrivą (za ok 28 zł), ale na 3 cd, a nie na dvd... (u mnie w mpiku dziś jeszcze to było) albo Linux+Extra z Mandrivą i pełnym kompletem dodatkowych aplikacji za 37 zł (tez dziś to widziałem) powodzenia! Link Zgłoś
aquanet Re: Mandriva 17.07.05, 00:14 bokaj napisał: > jeżeli będziesz miała szczęście, to w mpiku dostaniesz CHIP-Special z Mandrivą > (za ok 28 zł), ale na 3 cd, a nie na dvd... > (u mnie w mpiku dziś jeszcze to było) > > albo Linux+Extra z Mandrivą i pełnym kompletem dodatkowych aplikacji za 37 zł ( > tez dziś to widziałem) > > powodzenia! Jak Mandriva była w Chipie to elegancko, dzięki. Ale czy CHIP i CHIP-specjal to oddzielne czasopismo? aquanet Link Zgłoś
bokaj Re: Mandriva 17.07.05, 11:19 "Ale czy CHIP i CHIP-specjal to oddzielne czasopismo?" tak, oddzielne. Chip-Special wychodzi dość nieregularnie, jesli się nie mylę, choć wersje "Ch-Special" poświęcone linuxowi oznaczane są porami roku (wiosna, lato itp.), co sugeruje kwartalny rytm ukazywania się. looknij na stronę: www.chip.pl - tam wybierz "Chip Special" u mnie w empiku jeszcze jest, podejrzewam, że wszędzie jeszcze w empikach go znajdziesz... Link Zgłoś
aquanet Re: Mandriva 13.08.05, 12:16 koktajl_molotowa napisał: > aquanet napisała: > > > aquanet napisała: > > > > > > > > Może jest ktoś z Was zorientowany, czy była już w jakimś czasopiśmi > e płyt > > ka z > > > Mandrivą? > > > > > > aquanet:)) > > > > Dzięki, teraz oblukam za odpowiednim czasopismem :) > > > > aquanet > > > Gdybyś jednak nie znalazła, podaj adres, przepalę płytkę i, że tak powiem, po > kosztach prześlę. > Jakby co pisz na adres na gazeta.pl Hej Kokatjlu, niestety nie dostałam w empiku Chipa Extra z Mandrivą, były, ale tylko z Mandrake 10.1. Przede mną jeszcze wyjazdy do paru miejscowości i jeżeli tam nie kupię to zgłoszę się :). aquanet Link Zgłoś
aquanet Re: Mandriva 16.11.05, 00:26 koktajl_molotowa napisał: > aquanet napisała: > > > aquanet napisała: > > > > > > > > Może jest ktoś z Was zorientowany, czy była już w jakimś czasopiśmi > e płyt > > ka z > > > Mandrivą? > > > > > > aquanet:)) > > > > Dzięki, teraz oblukam za odpowiednim czasopismem :) > > > > aquanet > > > Gdybyś jednak nie znalazła, podaj adres, przepalę płytkę i, że tak powiem, po > kosztach prześlę. > Jakby co pisz na adres na gazeta.pl > Trochę już czasu minęło zanim kupiłam "Linux+ Extra" z Mandrivą Linux LE 2005. Chciałabym ją zainstalować, ale mam malutki problem z partycjami. Nie chciałabym korzystać z automatycznego ich tworzenia, ale sama nie wiem,jaki podział dysku byłby najlepszy. Mam dysk 20 GB i pamięci 128 RAM. Na tym dysku ma być tylko Mandriva. Obecnie mam zainstalowanego Mandreka 9.2, z automatycznym podziałem na partycje. Dziękuję za ewentualną podpowiedź Aquanet Link Zgłoś
pejot1 Re: Mandriva 15.08.05, 12:56 Linuksy z gazet zazwyczaj sa nieauktualne. Nie lepiej sciagnac sobie z sieci? Link Zgłoś
aquanet Re: Mandriva - no to mi pomóż :D 16.08.05, 20:40 pejot1 napisał: > Linuksy z gazet zazwyczaj sa nieauktualne. Nie lepiej sciagnac sobie z sieci? Pejot1 wiem, że łatwiej, ale to trzeba jeszcze umieć ...... zainstalować program do wypalania płytek, wiedzić skąd pobrać Mandrivę i jak płytki wypalić:( -i dlatgo chciałam iść na łatwiznę, kupić i mieć gotowca. Chwilowo patrzę na nagrywarkę i nie wiem od czego sie zabrać, bo oczwiście przy próbach instalacji, np. graveman`a otrzymuje komunikaty, że czegoś brakuje ... A mam Mandreka 9.2 i czas od niej uciekać. :( aquanet Link Zgłoś
ibu7 Re: Mandriva - no to mi pomóż :D 17.08.05, 14:51 Mandrakelinux 10.1 ofcial - z chipa - porostu koszmar Link Zgłoś
mrowkolew Re: Mandriva 17.08.05, 21:18 to ja się podepnę do tego wątku,bo po wczorajszym obchodzeniu kiosków,w nocy śniło mi się że kupiłam wszystkie cztery dostępne teraz dystrybucje linuksa z czasopism(jest Knoppix,SuSe,Fedora i Mandriva Limited Edition) w zasadzie to szukalam Mandrake 10.1 jeszcze,ale wydana była w końcu 2004 roku z czasopismem,a teraz jest tylko Mandriva Limited Edition-ale jak piszą na stronie oficjalnej-jest to wydanie niestabilne jeszcze,innowacyjne trochę-więc nie chce ryzykować-tylko teraz nie wiem która w takim razie wersję mandrivy lepiej ściągnac lub kupić-10.0 i sobie zrobic aktualizację tego co trzeba,czy 10.1-która jest lepiej dopracowana i lepiej się sprawuje??????bo normalnie już nie wiem co zrobić a tez chce zaktualizowac 9.2 choćby ze względu na obsługe urządzeń ATAPI bez symulacji SCSI dzięki z góry za opinie Link Zgłoś
krzysztofsf Re: Mandriva 16.11.05, 23:04 ftp://ftp.ps.pl/mirrors/mandrake/official/iso/2006.0/i586/ Juz jest. Ja mam jeszcze mandrake 10.1 Dla mnie ok, narazie nie podnosze, mam maly dysk i nie chce go zapchac (czego sie boje przy aktualizacji) Link Zgłoś
bokaj Re: Mandriva 17.11.05, 19:58 w piśmie "EasyLinux" datowanym listopad2005 jest na dvd wersja Mandriva 2006 - bardzo niezła! chodzi! nowe KDE, nowe Gnome, tylko OpenOffice - nie wiadomo dlaczego - w wersji 1.1.5, a nie w wersji 2.0 (ale to jest do pobrania za free na stronie www.ux.pl w postaci rpm'ów i łatwo się instaluje). niedawno próbowałem Suse 9.3 - moim zdaniem Mandriva jest bardziej do przodu, przede wszystkim szybciej działa i kontrola nad kompem w Mandrivie jest prostsza (a może tylko przyzwyczaiłem się do Mandraka?) Link Zgłoś
aquanet Re: Mandriva i problemy z CD 17.11.05, 22:14 Po instalacji Mandrivy LE 2005 zrodził mi się niemały problem.:(((((( Na pulpicie brak ikonki CD-ROMu, a gdy chcę uruchomić płytkę otrzymuję taki komunikat: "mount: wrong fs type, bad option, bad superblock on /dev/hdc or too many mounted file system. Please check that the disk is entered correctly" Bardzo proszę poradźcie mi jak mam przeprowadzić te "correctly", bo sama nic nie wymyślę.:(( I dlaczego instalator nie wykrył odtwarzacza i nagrywarki CD-ROMu . Mam LG. aquanet:((((((((((((((((((((( Link Zgłoś