Dodaj do ulubionych

Praca zdalna dla ADMINISTRATORÓW LINUX

19.01.07, 11:28
Gdyby któraś z zaglądających tu osób była zainteresowana zdalną pracą jako
administrator Linux poniżej podaję informacje.

Renomowana firma hostingowa znajdującej się w czołówce listy TOP 100
poszukujemy osoby na stanowisko

ADMINISTRATORA SYSTEMOWEGO

Wymagania:

- doświadczenie w pracy na podobnym stanowisku,
- bardzo dobra znajomość systemów operacyjnych Linux,
- praktyczna znajomość SQL, Bash, Perl, HTML,
- praktyczna znajomość serwerów usługowych Resin, Apache, Exim, Postfix,
Proftpd, Pureftpd, Bind

Zainteresowanych prosze o kontakt ze stroną www.selecta.pl lub przesłanie
swojej aplikacji na selecta@selecta.pl
więcej informacji podane na stronie www.
Zapraszam
Obserwuj wątek
    • olpc Re: Praca zdalna dla ADMINISTRATORÓW LINUX 19.01.07, 15:27
      Cywilizowany pracodawca, także doradztwa personalne, podają widełki płacowe. W
      ten sposób pokazują, że szanują swój czas oraz czas potencjalnych kandydatów do
      pracy. Na życzenie służę przykładami odpowiednich ogłoszeń.
      • beretelwi Re: Praca zdalna dla ADMINISTRATORÓW LINUX 19.01.07, 16:23
        z tych ogloszen ktore ja czytalem na pracuj.net, aaaaaaby.pl czy jak to tam jest
        albo na usnecie bardzo malo oferodawcow podaje jakiekolwiek informacje o placach
        - osobiscie uwazam to za chamstwo najwyzszej kategorii!!!!!!
        Pozdrawiam
        PS najchetniej wyslalbym CV i list motywacyjny w ktorym zawarlbym tego typu
        stwierdzenie:
        jak podacie Panstwo minimalne przynajmniej zarobki na oferowanym przez Was
        stanowisku to ja sie zastanowie czy bede z Wami w kontakcie.....
        Pozdrawiam
        • krzysztofsf Re: Praca zdalna dla ADMINISTRATORÓW LINUX 19.01.07, 16:27
          Wyslij w tej formie w celach edukacyjnych - tzn, edukacyjnych dla pracodawcy.
          Konczy sie juz mam nadzieje czas rekrutacji w ciemno - zawyzajacej sztucznie ilosc cv wplywajacych na jedno miejsce pracy, bo 3/4 aplikujacych nie zareagowaloby, gdyby znalo mozliwosci placowe ogloszeniodawcy.
          A im wiecej osob postapi w ten sposob - tym lepiej.
          • beretelwi Re: Praca zdalna dla ADMINISTRATORÓW LINUX 19.01.07, 17:00
            wysłałem
            list treści następującej:
            <>"Witam
            <>Uprzejmie proszę o podanie warunków płacowych wedle Waszego ogłoszenia w
            <>pracuj.pl - "Operator Systemu Koputerowego".
            <>Po zapoznaniu się z Wasza ofertą prześlę moje CV.
            <>Pozdrawiam
            <>imie i nazwisko
            <>adres
            nazwa stanowiska pracy dokladnie tak jak bylo w ogloszeniu - Koputerowego (sic)
            Pozdrawiam
            • krzysztofsf Re: Praca zdalna dla ADMINISTRATORÓW LINUX 19.01.07, 17:09
              beretelwi napisał:

> wysłałem
              > list treści następującej:
              > <>"Witam
              > <>Uprzejmie proszę o podanie warunków płacowych wedle Waszego ogłoszeni
              > a w
              > <>pracuj.pl - "Operator Systemu Koputerowego".
              > <>Po zapoznaniu się z Wasza ofertą prześlę moje CV.
              > <>Pozdrawiam
              > <>imie i nazwisko
              > <>adres
              > nazwa stanowiska pracy dokladnie tak jak bylo w ogloszeniu - Koputerowego (sic)
              > Pozdrawiam

Swietnie.
              Ja sie nie moge w to wlaczyc, poniewaz jestem z kompletnie innej bajki, a gdyby odpowiedzieli to jednak wypada wyslac CV.
              • beretelwi Re: Praca zdalna dla ADMINISTRATORÓW LINUX 19.01.07, 17:32
                wysle CV rzecz to jasna! i tak nmnie nie zechca bo mam doktorat i 47 latek na
                karku - za stary jestem, za stary.......
                Pozdrawiam
                • krzysztofsf Re: Praca zdalna dla ADMINISTRATORÓW LINUX 19.01.07, 17:39
                  beretelwi napisał:

> wysle CV rzecz to jasna! i tak nmnie nie zechca bo mam doktorat i 47 latek na
                  > karku - za stary jestem, za stary.......

Wiem cos o tym z mojej (mniej zawodowo atrakcyjnej bajki)
                  Cytat z niedoszlego pracodawcy "ja pana i tak nie zatrudnie, bo na pewno pan zna przepisy i po roku pojdzie do PIP i wyegzekwuje wszystko wg Kodeksu Pracy"

> Pozdrawiam

Ja rowniez
                  EOT
                  • beretelwi Re: Praca zdalna dla ADMINISTRATORÓW LINUX 19.01.07, 17:55
                    he he he tym bardziej ze mam qmpla w PIPie.........
                    ja juz nie po raz pierwszy takie eksperymenty robilem, ale zacheciles mnie to
                    nie widze powodu zeby jeszcze raz nie poprobowac....
                    Pozdrawiam
                    PS nawiasem mowiac nigdy nie musialem korzystac z tej znajomosci
                    • olpc Re: Praca zdalna dla ADMINISTRATORÓW LINUX 19.01.07, 18:20
                      Ludzie, co wy tak na temat wieku. Jeśli podadzą widełki płacowe, to się zgłoście.
                      Mnie zastanawia sposób zredagowania ogłoszenia.

"- doświadczenie w pracy na podobnym stanowisku,"
                      Warunek dziwny, jeśli weźmiemy pod uwagę to, że drugi warunek spełniają głównie
                      osoby, które nie spełniają warunku pierwszego.

"- bardzo dobra znajomość systemów operacyjnych Linux,"
                      Liczba mnoga wskazuje, że osoba redagująca ogłoszenie nie wie dobrze, o czym pisze

"- praktyczna znajomość SQL, Bash, Perl, HTML,"
                      A tu niespodzianka. Powłoka - rozumiem, jakaś być musi, więc np. Bash, ale Perl
                      SQL i HTML to raczej coś w gestii administratora serwera WWW.

- praktyczna znajomość serwerów usługowych Resin, Apache, Exim, Postfix,
                      Proftpd, Pureftpd, Bind
                      No i wychodzi cała prawda. Ta osoba ma pracować na kilku etatach jako
                      administrator serwera aplikacji, administrator serwera WWW, ale cóż widać dalej?
                      Dalej widać to, że ktoś nie mógł się zdecydować na jeden serwer pocztowy i jeden
                      serwer FTP. Ktoś myślał, że podniesie w ten sposób poziom bezpieczeństwa? Wobec
                      tego dlaczego Bind dla DNS?
                      • kell99 Re: Praca zdalna dla ADMINISTRATORÓW LINUX 19.01.07, 19:04
                        Ogolnie, to firma ktora spamuje forum jest zupelnie spalona jako pracodawca.
                        Top 100 to oni moze sa, ale w jakiejs upadlej gminie na podkarpaciu...

Ogloszenie sie kupy nie trzyma, bo ja np mam niepraktyczna znajomosc basha :)
                        zreszta, kazdy ma:P Szukaja "robola" od brudnej roboty, ktory ma sie znac na
                        wszystkim.
                      • szast_adam Re: Praca zdalna dla ADMINISTRATORÓW LINUX 19.01.07, 19:05
                        Mnie tez sie podobaja takie ogłoszenia. Świadczą o tym, że pracodawcy nadal
                        chcą zatrudnić "informatyka" i nie mają żadnej świadomości specjalizacji.
                        (gdzie ja to pisałem: krawiec piecze bułeczki, szewc buduje domy?)

"- bardzo dobra znajomość systemów operacyjnych Linux,"
                        To od biedy może być w liczbie mnogiej, ja preferuję RedHata i jego pochodne,
                        inne "rodziny" linuksa trochę się róznią w obsłudze (gentoo/debian itp.)

Natomiast moim zdaniem, ADMINISTRATOR SYSTEMU nie musi znać SQL (jedynie
                        instalację postgresql/mysql, a nie język), HTMLa. Perl opcjonalnie do pisania
                        skryptów shellowych - wg uznania administratora. Serwery usługowe Resin? Co to
                        takiego?

Tak ogólnie to ogłoszenie nie jest aż tak złe, jak się zdarza zobaczyć. Mimo
                        wszystko większość wymagań odpowiada profilowi/nazwie stanowiska.

pozdro,
                        AdamS.
                        • olpc Re: Praca zdalna dla ADMINISTRATORÓW LINUX 19.01.07, 20:08
                          Wobec tego znajomość dystrybucji, a nie kernela. Jeśli RedHat, to na pewno także
                          oprogramowanie z projektu GNU, które pominięto.
                          www.gnu.org/gnu/linux-and-gnu.html
                          Na tym polega problem pracodawców. Oni nie wiedzą, kogo potrzebują. Potem
                          redagują albo zlecają zredagowanie ogłoszenia na zasadzie "wicie, rozumicie",
                          potem Ludzie, od których wymaga się profesjonalizmu, widzą, że ogłoszeniodawca
                          sam podchodzi do rekrutacji nieprofesjonalnie i koło się zamyka.
                          Jako wniosek można napisać, że jeśli wymagamy od kogoś, to przede wszystkim
                          powinniśmy zacząć wymagać od siebie.
                          • xxx222 Re: Praca zdalna dla ADMINISTRATORÓW LINUX 19.01.07, 21:24
                            Trochę się czepiacie. Przecież pracodawca nie napisze, że szuka "złotej
                            rączki", "magika" czy "wizzard'a", chociaz to ostatnie było
                            by "hardcore'owe" ;)
                            W każdym razie pewno większość z nas spełniała by wymagania owego pracodawcy,
                            chociaż niekoniecznie wynika to z tego ogłoszenia. I tak dobrze, że nie
                            wpisano w warunki "biegłej znajomości C++ i DTML" albo "doświadczenia w
                            bezpieczeństwie sieciowym" ;)

Natomiast frapuje mnie to "TOP100". Jeżeli nie chodzi o lokalną listę np.
                            fastfood'ow z Radomia to przyznam rację, że powinni podać widełki płacowe -
                            ale wtedy też mogliby się narazić na śmieszność. Wniosek: nie powinni
                            umieszczać ogłoszenia na publicznym forum.
                            • smutas Re: Praca zdalna dla ADMINISTRATORÓW LINUX 20.01.07, 04:35
                              u mnie na wsi sie organicznie unika podawania stawek - nawet w przyblizeniu. Co
                              po mojemu jest chore, bo np. idac do sklepu sprzedawca jest zobowiazany podac
                              ceny produktow choc czesto i tak kupujemy "kota w worku"
                            • szast_adam Re: Praca zdalna dla ADMINISTRATORÓW LINUX 20.01.07, 13:39
                              Sprawdziłem tu: www.theitjobboard.com/
                              jakie są zwyczaje w poszczególnych krajach.
                              Okazuje się, że to tylko w krajach anglosaskich (UK, Irlandia) zwyczajowo
                              podaje się stawki lub przedziały (tzn. więcej ofert jest ze stawkami niż bez).
                              W pozostałych krajach raczej podaje się "do negocjacji", "konkurencyjne" itp.

BTW. Jak już jesteśmy przy ofertach pracy, może ktoś ze znajomoscią języka
                              angielskiego chętny do pracy w "mojej" firmie?
                              www.servecast.com/corporate/career_220206a.html
                              Ale Network Engineer też poszukiwany (jak się ktoś znajdzie, to będę mieć
                              mniej roboty...) www.irishjobs.ie/JobDesc.asp?ID=2859572&MID=2442

Obydwie oferty "negotiable" ;)
                              • olpc Re: Praca zdalna dla ADMINISTRATORÓW LINUX 20.01.07, 14:06
                                "Expert knowledge of C#, VB.Net, C++, and Microsoft .Net technologies"

Czyżby to forum zmieniło profil, że pojawiają się na nim linki do reklamujące
                                opatentowane technologie Microsoftu? Propagatorów microsoftowych technologii
                                odsyłamy na fora o zamkniętych technologiach.
                                A w najbliższym kraju z Odrą nie podają stawek? A w Szajcarii nie podają stawek?
                                • kell99 Re: Praca zdalna dla ADMINISTRATORÓW LINUX 21.01.07, 02:37
                                  olpc napisał:

> "Expert knowledge of C#, VB.Net, C++, and Microsoft .Net technologies"
                                  >
                                  > Czyżby to forum zmieniło profil, że pojawiają się na nim linki do reklamujące
                                  > opatentowane technologie Microsoftu? Propagatorów microsoftowych technologii
                                  > odsyłamy na fora o zamkniętych technologiach.
                                  > A w najbliższym kraju z Odrą nie podają stawek? A w Szajcarii nie podają stawek
                                  > ?

fuj.net jest zle. rowni zle jak mono, ktore jest niczym innym jak wrzucaniem
                                  patentowych bomb malomiekkiego do dystrybucji. mam nadzieje, ze po pakcie
                                  novella z diablem mono wyleci na dobre z gnome. jest tyle "cudownych" i w pelni
                                  otwartych jezykow.
                              • smutas Re: Praca zdalna dla ADMINISTRATORÓW LINUX 21.01.07, 04:04
                                po pierwsze primo :-) sorry za makabryczne 'linki'

To uogolnienie dotyczace krajow anglosaskich dotyczy jak sie domyslam Europy.
                                Choc w sumie nie wiem, mieszkajac od jakiegos czasu w Kanadzie zaczynam sie
                                zastanawiac czy przypadkiem to nie kraj anglo-chinsko-hinduski. Ale to tak tylko
                                na marginesie, bo chodzi o to, ze tu sie nie podaje zadnych widelek placowych w
                                odniesieniu do prac ponizej powiedzmy 80,000 dolarow rocznie. Kanadyjczycy
                                traktuja rozmowy o pieniadzach jako niskie i nie eleganckie. Pytajac o nie na
                                pierwszym interview napewno sostanie sie scietym. Czlowieka po CS lub college'u
                                przez okolo 5 pierwszych lat w zawodzie traktuje sie jak niewykwalikowanego
                                pracownika z ewentualnym potencjalem do przyuczenia :-/ Ale potem..... mozna
                                skrecac niezla kase byle by nie kierowac sie na programowanie, ktory to kierunek
                                i rynek pracy opanowany jest przez Hindusow czesto hack'ujach w New Delly
                                S.
                                • kell99 Re: Praca zdalna dla ADMINISTRATORÓW LINUX 21.01.07, 05:17
                                  pomijajac juz obowiazkowy rasizm (to forum o komputerach, mogles sobie darowac)...

to poszukaj sobie pracy, w ktorej nie traktuja ciebie przez 5 lat jak
                                  zoltodzioba. jest masa firm, w ktorych masz ogromne szanse pokazania na co
                                  ciebie stac. w wielu firmach po krotkim szkoleniu jestes puszczany na gleboka
                                  wode i raczej radzisz sobie sam.

a, ze w firmach jest jak jest? w koncu polonia jest spora, czyja to wina, ze
                                  lepiej pracowac na budowie niz pomeczyc sie troche na studiach?
                                  • xxx222 Re: Praca zdalna dla ADMINISTRATORÓW LINUX 21.01.07, 12:26
                                    "jest masa firm, w ktorych masz ogromne szanse pokazania na co ciebie stac"

Tak, tak.
                                    Przepraszam, ale tak naprawdę to z reguły bez nadgodzin, za najniższą stawkę,
                                    a czesto w ramach "szkolenia" czy też "przyuczenia".
                                    Po paru latach ma się szansę na awansowanie na "menadżera produktu" (tzn.
                                    menadżera z zero-osobowym zespołem), ale za to z bezwymiarowym czasem pracy ;)
                                    Przy czym "produktem" może być np. "WWW", "NET" a nawet "WEB 2.0" ;)))))))))))

W każdym razie ja to tak widzę z Polski (i z paru kontraktów, które miałem w
                                    Londynie).
                                    • kell99 Re: Praca zdalna dla ADMINISTRATORÓW LINUX 21.01.07, 18:50
                                      xxx222 napisał:

> Przepraszam, ale tak naprawdę to z reguły bez nadgodzin, za najniższą stawkę,
                                      > a czesto w ramach "szkolenia" czy też "przyuczenia".

Ze jak? Wiesz, jest cos takiego jak prawa pracownika i praca bez nadgodzin jest
                                      to lamanie prawa. A, ze polscy pracodawcy wykorzystuja sytuacje na rynku i to,
                                      ze im sie nikt nie potrafi przeciwstawic... Czasem mi sie wydaje, ze gdy chodzi
                                      o stosunki w polskich przedsiebiorstwach, to wiele z nich tkwi jeszcze w
                                      glebokim prl-u.

> Po paru latach ma się szansę na awansowanie na "menadżera produktu" (tzn.
                                      > menadżera z zero-osobowym zespołem), ale za to z bezwymiarowym czasem pracy ;)

Eee, ze niby jak? Co to za "jednoosobowe" produkty niby?

> Przy czym "produktem" może być np. "WWW", "NET" a nawet "WEB 2.0" ;)))))))))))
                                      >
                                      > W każdym razie ja to tak widzę z Polski (i z paru kontraktów, które miałem w
                                      > Londynie).

To chyba miales pecha. Powodzenia w nastepnej firmie. W koncu znajdziesz taka
                                      prace, ze bedziesz w niej szczesliwy.
                                      • xxx222 Re: Praca zdalna dla ADMINISTRATORÓW LINUX 21.01.07, 20:16
                                        >To chyba miales pecha. Powodzenia w nastepnej firmie. W koncu znajdziesz taka
                                        > prace, ze bedziesz w niej szczesliwy.

Dziękuję. W sumie jestem szczęśliwy - od 6 lat pracuję wyłącznie na
                                        kontraktach/zleceniach i na razie nie szukam pracy (odpukać).
                                  • smutas Re: Praca zdalna dla ADMINISTRATORÓW LINUX 22.01.07, 03:50
                                    Kell99 szanuje twoja linuks'o wiedze ale chlopie gdzie zes ty wyczytal w moim
                                    poscie rasizm
                                  • smutas Re: Praca zdalna dla ADMINISTRATORÓW LINUX 22.01.07, 04:28
                                    oh sorry - kolega tez z GTA..... wiec cofam to o turystach, niemniej postrzegamy
                                    ten kraj inaczej :-)
                                    • kell99 Re: Praca zdalna dla ADMINISTRATORÓW LINUX 22.01.07, 05:21
                                      smutas napisał:

> oh sorry - kolega tez z GTA..... wiec cofam to o turystach, niemniej postrzegam
                                      > y
                                      > ten kraj inaczej :-)

Hehe :) Sa rozni ludzie, niezaleznie od tego czy sa biali czy brazowi. Znam
                                      wielu swietnych fachowcow, ktorzych podziwiam za ogrom ich wiedzy, znam tez
                                      wielu zupelnie kiepskich, nie rozumiem gdy ktos zajmuje wysokie stanowisko nie
                                      znajac sie na fachu. Wazne, by czerpac z pracy pewna przyjemnosc.

Moze kiedys sie to zmieni :P

Pozdrawiam!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka