23.01.04, 12:49
Ponieważ Bareja był "ulubieńcem" cenzury, moze byśmy w tym miejscu opisywali
sceny i pomysły nigdy nie pokazane(oczywiście jeśli ktoś takie zna).
Ja np. całkiem niedawno dowiedziałem się, że tak naprawdę Ryszard Ochódzki
miał się nazywać Ryszard Nowohucki.
Obserwuj wątek
    • blazejow Re: Cenzura 26.01.04, 00:59
      raul73 napisał:

> Ponieważ Bareja był "ulubieńcem" cenzury, moze byśmy w tym miejscu opisywali
      > sceny i pomysły nigdy nie pokazane(oczywiście jeśli ktoś takie zna).
      > Ja np. całkiem niedawno dowiedziałem się, że tak naprawdę Ryszard Ochódzki
      > miał się nazywać Ryszard Nowohucki.

1)W 1 lub 2 odcinku Alternatyw wycieta jaest scena w gabinetu bezpieki-
      "faszystow" - "znow mamy rozlam w Sszklarskiej Porebie!
      Co? Osobno Szklarska, osobno Poreba?"

2)Nie pokazana tez jest scena jak robotnicy mieli zakladac Furmanowi telefon.

3) wiem ze scena w ktorej Cichocki jest u prezesa i mowi ze "rodzice juz dawno
      umarli u nich na mrozie" tez byla niezle montowana nim sie zgodzono na efekt
      koncowy.

Jest tez sporo rzeczy gdzie widac a raczej slychac ze glos jest zmieniony,
      dobrany pozniej w innej formie, itd.

M

• stary.prochazka Re: Cenzura 26.01.04, 11:30
        a co ze sceną w której dwaj panowie w Nysce siedzą ze słuchawkami na uszach i
        słuchają docenta Furmana a jeden z nich mówi:"Wiesz co, jak przejdę na
        emeryturę to też wstąpię do opozycji".
        Ona też była wycięta?
        • blazejow Re: Cenzura 26.01.04, 19:59
          Nie nie ta scena jest - przynajmniej w wersji alternatyw ktora mam.

M

stary.prochazka napisał:

> a co ze sceną w której dwaj panowie w Nysce siedzą ze słuchawkami na uszach i
          > słuchają docenta Furmana a jeden z nich mówi:"Wiesz co, jak przejdę na
          > emeryturę to też wstąpię do opozycji".
          > Ona też była wycięta?
    • maszar Re: Cenzura 26.01.04, 21:44
      W pierwszej emisji "Zmienników" wycięto scenę zgubienia przez samolot koła
      podczas staru (następnie mieszkańcy wioski łapali spuszczane paliwo) - było to
      wkrótce po katastrofie, w której zginęła Anna Jantar;

• piotr77775 Re: Cenzura 27.01.04, 22:27
        maszar napisał:

> W pierwszej emisji "Zmienników" wycięto scenę zgubienia przez samolot koła
        > podczas staru (następnie mieszkańcy wioski łapali spuszczane paliwo) - było
        to
        > wkrótce po katastrofie, w której zginęła Anna Jantar;
        >
        Nie, Anna JAntar zginęła 7 lat wcześniej.
        Zmiennicy mieli premierę po tragedii w lesie Kabackim (maj 1987) gdzie samolot
        pochodzenia radzieckiego (chyba Ił) rozbił się tuż po starcie. I to nie Główny
        Urząd Kontroli Prasy, Publikacji i Widowisk wyciął tę scenę jako że serial
        został wcześniej w całości zaaprobowany przez tenże Urząd. To pracownicy
        telewizji zademonstrowali swoiście rozumianą wrażliwość wobec tragedii uznajac,
        że pokazanie katastrofy lotniczej w wymiarze humorystycznym byłoby nietaktem.
        Po emisji ostatniego odcinka odbyła się dyskusja w studiu gdzie pokazano
        zakwestionowany fragment, ale nie wspomniano, że scena powstałą na długo przed
        tragedią.
        • konya98 Katastrofa w Kabatach 28.01.04, 10:40
          piotr77775 napisał:

> maszar napisał:
          >
          > Zmiennicy mieli premierę po tragedii w lesie Kabackim (maj 1987) gdzie
          samolot
          > pochodzenia radzieckiego (chyba Ił) rozbił się tuż po starcie.

Dla ścisłości: był to IL-62M i nie rozbił się tuż po starcie ale po
          dramatycznej walce o przetrwanie rozpoczętej (w okolicach Grudziądza)
          rozpadnięciem się jednego z wewnętrznych silników (samolot ten miał 4 silniki
          umieszczone w parach po obu stronach tylnej części kadłuba, awaria wewnetrznego
          silnika spowodowała uszkodzenia zarówno w kadłubie - uszkodzone sterowanie -
          jak i sąsiedniego silnika) i tuż przed awaryjnym lądowaniem - załoga widziała
          już początek pasa na Okęciu. Kapitan nie chciał lądować na którymś z bliższych
          lotnisk wojskowych (np. w okolicach Grudziądza) gdyż uważał, że na Okęciu
          będzie miał zapewnioną lepszą pomoc medyczną i techniczną.
          Maciek

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka