Dodaj do ulubionych

vectorworks czy archicad?

IP: 195.205.8.* 01.02.04, 19:21
czy ktos z forumowiczow pracuje na Vectorworks? Czy wart jest kupna?
Chciałam kupić Archicada, ale jest za drogi ...
Czy ktoś ma doświadczenie, by móc te cady porównać?
Liczę na pomoc...
Obserwuj wątek
    • x_mate Re: vectorworks czy archicad? 02.02.04, 09:39
      Vectorworks: do konkursow to chyba najlepszy program jaki znam. Niezwykle
      wlasciwosci graficzne niespotykane w innych programach.

Co innego jesli chodzi o skomplikowane projekty- rysunki techniczne. Tutaj
      polecalbym inne programy.

inz. Mamon
      • Gość: aga Re: vectorworks czy archicad? IP: 195.205.8.* 04.02.04, 21:14
        dzieki za opinię, proszę o rozbudowanie kwestii projektu technicznego,
        jakie programy poleca inz.Mamoń w tych pięknych okolicznościach przyrody?
        • Gość: inz. Mamon Re: vectorworks czy archicad? IP: *.dietrich.untertrifaller.com 05.02.04, 09:35
          Praktyka podpowiada, ze "kompatybilnosc" z branzowcami, takze na plaszyznie
          oprogramowania nie jest bez znaczenia.
          Biorac to pod uwage stawiam na nieco archaiczne lecz sprawdzone rozwiazania:
          AutoCAD (moze byc LT) lub Microstation V8 (lub PowerDraft).

Byc moze w przyszlosci okaze sie, ze duzo lepsze sa programy wykorzystujace
          objekty architektoniczne tak jak ArchiCAD, Autodesk Revit czy Nemetschek
          AllPlan. Poki co wszystkie te rozwiazania posiadaja pewne niedoskonalosci i
          praca z obiektami konczy sie dorysowywaniem w planach pojedynczych kresek,
          przekreslajac tym samym zalete tych programow jaka jest automatyzacja pewnych
          zadan kreslarskich.

Nie bez znaczenia jest tez stopien skomplikowania softwaru- im trudniejszy do
          panowania, tym wiecej godzin potrzebne do przyuczenia nowego pracownika. W
          ostatecznym rachunku ekonomicznym moze sie okazac, ze banalny nieskomplikowany
          program jest tanszy w praktycznym zastosowaniu.

Aha, nie chcialem w tym moim wywodzie dowiesc, ze ArchiCAD, bo o niego Pani
          pytala, jest zly.
          Sa biura gdzie z powodzeniem jest stosowany (np. Herzog & de Meuron).

Wybor programu to tez kwestia osobistych preferencji i doswiadczen.

Zycze trafnego wyboru,

inz. Mamon
          • Gość: aga Re: vectorworks czy archicad? IP: 195.205.8.* 05.02.04, 18:55
            wielkie dzieki
            jeszcze jedno pytanko
            jak się ma intellicad do autocada Lt
            podobno to samo, mam demo z internetu ale trudno mi
            ocenić na ile są porównywalne, ubogie doświadczenie autocadowskie
            dziekuje Mamoniu
    • grzybek1988 Re: vectorworks czy archicad? 02.11.16, 13:46
      Wiem, że Vectorworks w USA to najbardziej popularny program CAD-owski. Na YouTubie jest dużo informacji odnośnie interfejsu, który jest bardzo podobny do ArchiCada, ale w Polsce ten program jest mało znany. Dowiedziałem się, że DesignExpress Poland Sp. z o.o. jest dystrybutorem na rynek Polski. Czy ktoś ma jakieś aktualne porównanie ostatnich wersji programów ?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka