Gość: aga IP: 195.205.8.* 01.02.04, 19:21 czy ktos z forumowiczow pracuje na Vectorworks? Czy wart jest kupna? Chciałam kupić Archicada, ale jest za drogi ... Czy ktoś ma doświadczenie, by móc te cady porównać? Liczę na pomoc... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
x_mate Re: vectorworks czy archicad? 02.02.04, 09:39 Vectorworks: do konkursow to chyba najlepszy program jaki znam. Niezwykle wlasciwosci graficzne niespotykane w innych programach. Co innego jesli chodzi o skomplikowane projekty- rysunki techniczne. Tutaj polecalbym inne programy. inz. Mamon Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aga Re: vectorworks czy archicad? IP: 195.205.8.* 04.02.04, 21:14 dzieki za opinię, proszę o rozbudowanie kwestii projektu technicznego, jakie programy poleca inz.Mamoń w tych pięknych okolicznościach przyrody? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: inz. Mamon Re: vectorworks czy archicad? IP: *.dietrich.untertrifaller.com 05.02.04, 09:35 Praktyka podpowiada, ze "kompatybilnosc" z branzowcami, takze na plaszyznie oprogramowania nie jest bez znaczenia. Biorac to pod uwage stawiam na nieco archaiczne lecz sprawdzone rozwiazania: AutoCAD (moze byc LT) lub Microstation V8 (lub PowerDraft). Byc moze w przyszlosci okaze sie, ze duzo lepsze sa programy wykorzystujace objekty architektoniczne tak jak ArchiCAD, Autodesk Revit czy Nemetschek AllPlan. Poki co wszystkie te rozwiazania posiadaja pewne niedoskonalosci i praca z obiektami konczy sie dorysowywaniem w planach pojedynczych kresek, przekreslajac tym samym zalete tych programow jaka jest automatyzacja pewnych zadan kreslarskich. Nie bez znaczenia jest tez stopien skomplikowania softwaru- im trudniejszy do panowania, tym wiecej godzin potrzebne do przyuczenia nowego pracownika. W ostatecznym rachunku ekonomicznym moze sie okazac, ze banalny nieskomplikowany program jest tanszy w praktycznym zastosowaniu. Aha, nie chcialem w tym moim wywodzie dowiesc, ze ArchiCAD, bo o niego Pani pytala, jest zly. Sa biura gdzie z powodzeniem jest stosowany (np. Herzog & de Meuron). Wybor programu to tez kwestia osobistych preferencji i doswiadczen. Zycze trafnego wyboru, inz. Mamon Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aga Re: vectorworks czy archicad? IP: 195.205.8.* 05.02.04, 18:55 wielkie dzieki jeszcze jedno pytanko jak się ma intellicad do autocada Lt podobno to samo, mam demo z internetu ale trudno mi ocenić na ile są porównywalne, ubogie doświadczenie autocadowskie dziekuje Mamoniu Odpowiedz Link Zgłoś
grzybek1988 Re: vectorworks czy archicad? 02.11.16, 13:46 Wiem, że Vectorworks w USA to najbardziej popularny program CAD-owski. Na YouTubie jest dużo informacji odnośnie interfejsu, który jest bardzo podobny do ArchiCada, ale w Polsce ten program jest mało znany. Dowiedziałem się, że DesignExpress Poland Sp. z o.o. jest dystrybutorem na rynek Polski. Czy ktoś ma jakieś aktualne porównanie ostatnich wersji programów ? Odpowiedz Link Zgłoś