Dodaj do ulubionych

autocad, ale ktory?

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.10.04, 13:40
b. Was prosze doradzcie mi ktory autocad jest najlepszy,
studiuje arch. na ASP i ciezko mi sie zabrac do komputera, wole rysowac,
ale jak sami wiecie daleko nie zajde, a ostatnio odkrylam, ze jest kilka
autokadow.
A moze archicad? Tylko boje sie, ze to raczej dla architekow po Politechnice,
myle sie? Chcialabym w kazdym razie nauczyc sie czegos najbardziej
przydatniego i popularnego w pracowniach, dzieki za pomoc
Obserwuj wątek
    • Gość: aga Re: autocad, ale ktory? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.10.04, 14:37
      Polecam AutoCAD LT do rysowania dwywymiarowego (rzuty, rysunki ortogonalne) -
      jest moim zdaneim prosty w obsłudze. Kosztuje około 5 tys zł (chyba że się
      myle;), pełnowymiarowy AutoCAD 4 razy tyle. Do wizualizacji 3DStudioMAX lub
      3DStudioVIZ (tańszy).
      Jeśli dobrze rysujesz, możesz spokojnie obejść się bez tego oprogramowania.
      • ewa_mmm Re: autocad, ale ktory? 27.10.04, 15:44
        Nie zgadzam się z tym że ktokolwiek kto poważnie zajmuje się projektowaniem
        może obyć się bez komputera kreślenie ręczne to strata czasu a pewne rzeczy
        trzeba wykreślić nawet przy projekcie wnętrz. Polecam AutoCad wersja nie ma
        znaczenia są bardzo podobne i działają podobnie. Archicad operuje gotowymi
        elementami dlatego do wnętrz jest nieprzydatny bo za bardzo ogranicza.
        • Gość: aga Re: autocad, ale ktory? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.10.04, 15:53
          Ewo, jeśli ktoś dobrze, sprawnie i efektownie rysuje, to może osiagnąć dobre
          efekty bez komputera. Sama jestem w 100% skomputeryzowana, ale to dlatego, że
          nie chce mi się rysować;-) Jeszcze na studiach kreśliliśmy rzuty (i nie tylko)
          przy pomocy rapitografów i dwóch ekierek (można też użyć przykładnicy;-) i to
          rzuty elementów bardziej skomplikowanych niż plan wnętrza.
          Co do kreślenia - nie zauwazyłam, aby praktykowano naukę kładów, rzutów Monge`a
          czy rzutu środkowego przy pomocy programów komputerowych;-)

A poważnie - metoda jest bez znaczenia. Ważny jest efekt. Osobiście uważam, że
          dobrze wykonany rzut kredeczkami jest efektowniejszy od tego zrobionego na
          kompie.

Pozdrawiam
          • Gość: niunia Re: autocad, ale ktory? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.10.04, 21:35
            B. Wam kochani dziekuje, u nas na uczelni jest taka teoria, ze
            komputery ograniczaja, no ale jak sie dobrze zna to i owo, to pewnie tez
            wychodza cudenka.
            Mi projekty kredeczkami wydaja sie dziecinne, poza tym poprawki potrafia
            doprowadzic do szalu, no i te zasrane kalki ktore sie marszcza przy byle
            dotknieciu reka. Mysle, ze bede pracowac na kompie i bede tez robic jakies
            ladne rzuty rysujac, ale b. malarskie niz zwracajac uwage na piekne kreslenie.
            pozdrawiam serdecznie i zycze sukcesow
            • Gość: Ben Re: autocad, ale ktory? IP: 210.21.235.* 31.10.04, 04:13
              AutoCAD jest prosty i szybko sie go nauczysz. Jednak ja wole ArchiCAD - i
              wiekszosc dobrych firm architektonicznych go uzywa.
              Komputer to tylko narzedzie - tak jak linijka lub olowek. Rysowanie w
              komputerze zaoszczedzi ci czasu i pomoze w kontroli calego projektu. Z mojego
              doswiadczenia wiem, ze ludzie narzekajacy na komputery to ci co nie maja
              zielonego pojecia jak je uzywac i ci co niestety zatrzymali sie w czasie tzw.
              DINOZAURY.
              Znam jednego architekta, ktory majac lat 60 pare zaczal uzywac komputer - i
              jest zafascynowany potega tego narzedzia :)
              Jezeli jestes studentka - to znajac kilka programow komputerowych napewno
              ulatwi Tobie pozniejsze znalezienie pracy, bo niestety z ekierka za pazucha to
              cie raczej nikt nie przyjmie. I o tym powinni byc poinformowani ci nauczajacy
              architektury na politechnikach!!!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka