Dodaj do ulubionych

Architekci krajobrazu - nie poszukiwani

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.02.06, 19:41
Nadal w Polsce nie szuka się dobrych specjalistów w zakresie projektowania
ogrodów. Czy wynika to z braku pieniędzy po wybudowaniu domu, czy braku wiedzy
inwestorów, że tego typu fachowców też warto poszukać.
Podobnie jak wśród architektów są lepsi i gorsi tak i wśród projektantów
zieleni są tacy, którzy zaprojektują naprawdę ciekawe rozwiązanie
zagospodarowania przestrzeni i tacy, którzy często nie znając się dobrze na
drzewach i krzewach zaprojektują mało ciekawy układ przestrzenny z trawnikiem
pośrodku i iglakami na obrzeżach. Niestety wynik złego projektu ogrodu widać
dopiero po wielu latach, kiedy drzewa źle rosną lub pojawia się ogólny chaos w
ogrodzie i zbyt duże zagęszczenie roślin. Projekt ogrodu to inwestycja na
wiele lat o czym warto wiedzieć. Projekty ogrodów nie są drogie, a wskazówki
tak dokładne, że można samemu realizować taki projekt, bez potrzeby szukania
specjalistycznej firmy zakładającej ogrody. Chciałabym przestrzec przed
jednym: firmy zakładające ogrody bez odpowiedniego projektu często próbują
wcisnąć resztki materiału roślinnego z poprzedniego założenia, nie kierują się
względami sztuki ogrodowej, ale pozbycia w dobrej cenia materiału
szkółkarskiego. Taki ogród jest bez duszy i podobny do wszystkich innych
jakie w tej chwili powstają. A wystarczy spojrzeć na strony brytyjskie jakie
można mieć piękne oazy zieleni. :-)
Obserwuj wątek
    • Gość: Mat Re: Architekci krajobrazu - nie poszukiwani IP: *.stansat.pl 20.02.06, 19:02
      Mam troche inne doświadczenia.
      Myśle że szuka się projektantów ogrodów, architektów krajobrazu, coraz częściej
      inwestor budujący dom ma świadomość tego że to cały ciąg projektowania -> dom-
      wnętrze-ogród-ogrodzenie-detal w ogrodzie...itd
      Czasem jedynie problemem jest cena - klient gdy słyszy ode mnie że projekt
      ogrodu bedzie kosztował 2000-3000 ( czyli tyle co wydał na projekt kuchni czy
      dwóch łazienek) ma wątpliwości, szuka tańszego projektanta i zwykle znajduje
      takiego który zrobi mu projekt dużo taniej.
      A projektować ogrody może każdy i czesto jest niestety tak że ten tańszy
      projektant to facet co skończył tygodniowy kurs lub po prostu ma szwagra
      ogrodnika i wychodzi zamiast ogrodu kiszka > I kółko się zamyka bo widząc taki
      ogród zaprojektowany przez projektanta po tygodniowym kursie następny inwestor
      myśli - "tak to ja sam potrafię "...;)

• Gość: projektant Re: Architekci krajobrazu - nie poszukiwani IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.02.06, 20:10
        moze na wzór adwokatów tudnic wejscie do zawodu mlodym
        do czasu az wyzdychaja dinozaury?
        moze oprócz studiów egzaminy państwowe
        licenje?
        no i przede wszystkim koncesje na wykonywanie zawodu
        wprowadzic limit projektantów ogrodów!
        moze załozyc izbe oddzielna dla ,,ogrodników"
        słowem PRL
        po co maja robic tanio
        wolny rynek jest dla frajerów
        wprowadzmy ograniczenia
        • Gość: Mat Re: Architekci krajobrazu - nie poszukiwani IP: *.stansat.pl 21.02.06, 08:51
          Gość portalu: projektant napisał(a):

> moze na wzór adwokatów tudnic wejscie do zawodu mlodym
          > do czasu az wyzdychaja dinozaury?
          > moze oprócz studiów egzaminy państwowe
          > licenje?
          > no i przede wszystkim koncesje na wykonywanie zawodu
          > wprowadzic limit projektantów ogrodów!
          > moze załozyc izbe oddzielna dla ,,ogrodników"
          > słowem PRL
          > po co maja robic tanio
          > wolny rynek jest dla frajerów
          > wprowadzmy ograniczenia

Pan projektant źle odczytał mój post
          Ja jestem z tych "raczej młodych" i na brak klientów nie narzekam
          Chodzi mi po prostu o marnowanie pieniędzy klientów i psucie potencjalnie
          fajnych ogrodów.
          A problem jest w świadomości inwestorów a nie w tym żeby wprowadzać koncesje
          Wolny rynek z czasem uporzadkuje sytuacje ale pewnie jeszcze wiele powstanie
          ogrodów - gargamelków zanim inwestorzy będą się zastanawiać czy osoba
          projektująca ogród to architekt krajobrazu.
    • Gość: ex_katedra ogród i dom z duszą IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.02.06, 09:51
      z ogrodem jak z domem, albo będzie miał duszę albo nie...
      żeby jednak duszy poszukiwać, trzeba chcieć więcej niż ...gazobetonu, dużego
      salonu i tanio ! oraz duzo iglaków, bo liście nie spadają...
      przejrzeliśmy reklamującego się tu gdzieś projektanta zieleni - bardzo dużo
      banalnych rozwiązań, istotnie, często do takich ćwiczeń nie trzeba specjalisty -
      wystarczy żona hobbystka, tak jak do projektu domu( o przepraszam, tu kolega
      podpisze , pieczatka potrzebna)i jego wnętrza, kto nie widzi - nie zobaczy !
      jako architekci znamy ten ból, ale społeczeństwo edukować trzeba, kiedyś nasze
      dzieci będą miały klientów.....
      • Gość: ilona Re: ogród i dom z duszą IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.04.06, 11:24
        Sama szukam kogoś takiego, bo właśnie wprowadziłam sie do nowego domu i mam
        tego świadomość. Chciałabym żeby to otoczenie wymarzonego domu było
        przynajmniej pomyślane z głową. Czekam na jakieś namiary. Dom w okolicy Rybnika
        działka ok. 1900 m
    • ex_katedra Re: Architekci krajobrazu - nie poszukiwani 03.04.06, 11:46
      byśmy sami poćwiczyli, ale chyba za daleko
    • maria293 Re: Architekci krajobrazu - nie poszukiwani 10.04.06, 17:12
      Sama projektuję i zakładam ogrody. To co mnie dziwi to to ze klienci
      najczęściej mysla że taki projekt kosztuje grosze. Ja i tak już wystarczająco
      zanizam ceny a i tak znajduja się osoby co zrobią taniej. Niestety na polskim
      rynku nadal nie docenia się tego zawodu. Jednak zauwazyłam ze np. serial
      lubiany przez rzesze polaków którym jest' M jak miłośc' trochę rozreklamował
      architekture krajobrazu ale jeszcze długie lata upłyną zanim w Polsce zacznie
      sie moda na ogródki no i wszystko co moze i potrafi zrobić dobry architekt
      krajobrazu.
      • Gość: Jolka Re: Architekci krajobrazu - nie poszukiwani IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.04.06, 17:57
        Mysle, ze kazdy chcialby miec ladny ogrodek, ale poki co to dosc kosztowna
        impreza, rosliny sa drogie, ziemia, wszelkie plotki i dodatki, kamienie, czasem
        az sie boje zapytac ile co kosztuje!! Moda a dokladniej mozliwosci zakladania
        ogrodow przez fachowcow bedzie jak ludzie beda troche lepiej zarabiali, bo tu
        jest pies pogrzebany. Co do doceniania lub niedoceniania zawodu arch.kraj. to
        mysle, ze jest bardzo doceniany i prestizowy, znam bowiem wiele osob w gronie
        ktorych jest przedstawiciel tego zawodu badz student tego kierunku na pozadnej
        uczelni i w rozmowach wyraznie slychac uznanie, respekt, podziw dla tej
        profesji, a nawet stwierdzenia, ze to szczegolnie piekny zawod dla kobiety!!

Ciekawa jestem, wiec napiszcie prosze, jak czesto jest tak, ze arch. kraj.
        projektuje i zaklada ze swoimi ludzmi ogrody, a jak czesto tylko projektuje?
        Pozdrawiam wszystkich architektow krajobrazu i zycze sukcesow i milej pracy
        szczegolnie teraz, na wiosne!!!
        • maria293 Re: Architekci krajobrazu - nie poszukiwani 11.04.06, 08:14
          Najlepiej jest projektować i od razu zakładać i takich zleceń jest najwięcej.
          Ale sa firmy co zajmuja się tylko projektowaniem i tu w gre wchodza większe
          projekty, uczestnictwa w przetargach itp. Jeśli chodzi o zakładanie ogrodów to
          cieżka praca, szczególnie dla kobiety. Chodzi tu o sprawy czysto budowlane, bo
          jesli zakładanie zieleni to i wchodzi w to: brukarstwo, nawodnienie, oczka
          wodne, ogrodzenia. A wiec organizacja całego przedsięwzięcia i nadzór. Na
          dodatek jest to praca sezonowa i w zime nie ma takich zleceń, wiec osoby do
          pracy zatrudnia się sezonowo. Ja osobiście lubię robić projekty i drobniejsze
          prace ogrodnicze związane z pielęgnacją roślinności, i aranżacją wnętrz.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka