Gość: 123 IP: 212.180.161.* 10.04.06, 17:53 pytanie do projektantów wnętrz i architektów, jaki wg was program komputerowy do projektownaia jest lepszy? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: q Re: ArchiCAD czy ArchiCAD IP: *.acn.waw.pl 10.04.06, 18:10 ten pierwszy..zdecydowanie! choc ten drugi niewiele mu ustepuje :))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gocha Re: ArchiCAD czy ArchiCAD IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.04.06, 18:50 zdecydowanie ten drugi!!pracuje sie na nim intuicyjnie,ten pierwszy jest bardzo nieczytelny:PP Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: q Re: ArchiCAD czy ArchiCAD IP: *.acn.waw.pl 10.04.06, 18:55 lopemizowlabym... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gocha Re: ArchiCAD czy ArchiCAD IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.04.06, 20:26 jakieś argumenta?;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kajak Re: ArchiCAD czy ArchiCAD IP: 62.17.252.* 12.04.06, 14:29 Zarowno jeden jak i drugi jest dobry i niedobry. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 123 Re: ArchiCAD czy ArchiCAD IP: 212.180.161.* 13.04.06, 10:40 Przepraszam miało być AUTOCAD czy ARCHICAD :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: a.bc Re: ArchiCAD czy ArchiCAD IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.04.06, 10:48 AUTOCAD, Archi Cad dla mnie jest platikowy/taka zabawka dobra do prostych domków/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: autor Re: ArchiCAD czy ArchiCAD IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.04.06, 11:44 tos sie w porę spostrzegł Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: a.bc Re: ArchiCAD czy ArchiCAD IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.04.06, 11:46 a moze jasnej/ bo nie rozumiem aluzji Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: autor Re: ArchiCAD czy ArchiCAD IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.04.06, 13:38 Gość portalu: a.bc napisał(a): > a moze jasnej/ bo nie rozumiem aluzji to ja nie rozumiem czego ty nie rozumiesz róznica miedzy problemem : archicad i archicad czy aoto cad czy archicad jest tak samo duza jak miedzy : minuta i mineta jak cie zona woła na minete to przeciez nie na minute Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tanula Re: ArchiCAD czy ArchiCAD IP: *.icpnet.pl 15.04.06, 07:43 :DDDD w archicadzie szybciej i latwiej zrobic przekrój. Ale jezeli nie jest to tylko domek jednorodzinny, albo inny o prostej w miarę bryle, to i tak sie trzeba nameczyc, zeby wymodelowac taka formę. Autocad chyba do tego sie bardziej nadaje - sprawniej przynajmniej mi idzie ;) Mam wrażenie, że w archicadzie jest cała masa sztucznych ograniczeń typu: to jest strop i koniec! A to jest ściana! wszystko ładnie podefiniowane. Przy prostych budynkach - spoko. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: q Re: ArchiCAD czy ArchiCAD IP: *.acn.waw.pl 15.04.06, 12:00 ale i tak najlepszy jest revit.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krakers Re: ArchiCAD czy ArchiCAD IP: 86.41.166.* 15.04.06, 17:46 ArchiCad jest jednym z lepszych programow dla architekta. Jest dobry zarówno do tworzenia dokumentacji technicznej jak i wizualizacji.Faktem jest , ze budynki o bardziej skomplikowanym kształcie trudniej jest wykonać, ale faktem jest też to, ze nie jest to bardziej skomplikowane niz w AutoCad-zie. Autocad sam w sobie nie nadaje się właściwie do tworzenia wizualizacji architektonicznych...Można jeszcze długo wymieniać wady i zalety obu programów. Zeby sie przekonać trzeba spróbować...Prawda generalna jest taka,że wiele(byc moze wiekszosc) biur architektonicznych używa i jednego i drugiego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: autor Re: ArchiCAD czy ArchiCAD IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.04.06, 16:55 cały czas sie zastanawiam skad takie przekonanie ze archicad jest najlepszy? próbowałem znaleśc jakies uzasadnienie takiej opinii i nic moze ktoś mi pomoze znalazłem natomiast kilka przykładów na dobre wizualizacje zrobione w auto cadze spazioinwind.libero.it/grafica3d/images2/inspace.jpg jest w necie wiele b. dobrych wizualizacji zrobionych w maxie ale w archicadzie jakos nie znalazłem i to nie to ze nie chciałem moze nie miałem szczęścia moze zamiast samych opinni ze coś jest lepsze ,pokazemy jakies prace lup podamy fakty? sam sie głowie w czym robic zeby były dobre wyniki dlatego moja opinia nie jest taka ze archicad jest be ,bo ja robie w auto cadzie ale szukam dobrych rozwiazań niewątpliiwe max jest najlepszy do wizuaizacji ,ale to rczej program dla geafików niz dla inzynierów ale co poza nim? Odpowiedz Link Zgłoś
obly the best microstation 16.04.06, 18:07 pogodzę was najlepsze jest microstation ;))) ... i ta przy okazjii tych dwoch programow NIE WOLNO porównywac. autocad jest platformą dla wszystich inżynierów od geodetów konstruktorów i architektów az do kosztorysantów mniej wiecej mozna porównywac nakladke dla architektów jedynie. drugiego tego typu platformajest microstation która sobie bardzo ale to bardzo cenię. archicad mozna porównac z nemeczkiem na ten przylad. duze pracownie niezbedne jest pracowac na "platformówkach" male pracownie mogą polegac na archicadach. do tego jest podzial na pracę 3d i 2d. archicad jest programem w tórym pracuje sie w 3d w autokadzie bez naladi jedynie mozna sobie pracowac w 2d. znowu nie ma jak porównac. odpowiedniiem jest microstation triforma ktora pracuje w 3d. generalnie mala pracownia na domki i male rzeczy - nie ma problemu jesli pracownia robi osiedla i biurowce wymagajace oordynacji pracy wielu branż niezbędna jest platformowka. ze wzgledu na to ze autodesk opanowal pracownie komputerowe na wydzialach architektury - autocad w polsce jest najpopularniejszy. niemniej autocad ma 3456 funkcie i pracę z lawiatury ktorej sie trzeba nawykowo nauczyc aby pracowac efektywnie. microstation tego nie ma, kazdy jest w stanie efektywnie pracowac po 2-3 miechach. swego czasu sie wur. strasznie ze będąc mega sprawnym na autocadzie to samo inni wykonują w microstation bez przygotowania takiego jaie ja musialem przejsc. niemniej dzis autocad 2004 ktory znam przypomina wlasnie microstation sprzed 5 lat. pozdrowienia. dlatego proponuje zastanowic sie do czego ci program jest potrzebny, jeslis studentem to autocad i archicad bo potem praca latwiej cie będzie oczekiwac w polsce. jesli masz mała pracownie (domkową)i chcesz zakupic oprogramowanie to KUP TAŃSZY ;))) jesli masz zamiar rozbujac interes to autocadLT na poczatek a potem zaleznie od zleceń. hejaaaaa Odpowiedz Link Zgłoś
obly Re: kryptoreklama? 17.04.06, 11:06 mozesz to rozwinać? bo nei umam za bardzo gdzie tu rypto reklama i czego? zaleceń? zlecen? źle ceń? sensu nie wyławiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: q Re: kryptoreklama? IP: *.acn.waw.pl 17.04.06, 12:13 nie , to tylko o ta hejeee chodzilo.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: obly Re: kryptoreklama? IP: 212.75.100.* 17.04.06, 13:36 aa jak heyaa to ja jak najbardziej ;))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: autor Re: the best auto cad IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.04.06, 19:38 nie mogr sie zgodzic z tym ze nie mozna porównać auto cada i archi cada w pracy z obu programami chodzi generalnie (jak w kazdej pracy) o efekt końcowy i tylko to sie liczy wazny jest nawet nie nakład pracy czy cena programu czy nawet to ile sie trzeba narobic zeby nauczyc tego czy innego programu wazne jest efekt końcowu jaki mozna uzyskać dzięki zastosowaniu jednego czy drugiego czy trzeciego programu jak oddaje samochód do blacharza to dla mnie jest nie istotne jakie narzedzia on stosuje liczy sie dla mnie efekt końcowy dla blacharza trz powinien sie liczyc ,ale on pod tym kątem ,zeby uzyskać jak najlepszy efekt włąsnie dobiera narzedzie i tak jest w tym przypadku kazdy powinien sobie dobrac najlepsze narzedzie dla niego ,zeby uzyskac maksymalna satysfakcje klienta jesli ktos kresli 2 d to mozxe sobie pozwolic ma ato cada lt ale przy wizalizacji takiej jak dałem linki to juz nie bardzo moze ktos ma dla porównania prace w microstation to porównamy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: a moze inne... Re: the best auto cad IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.04.06, 23:16 a nie lepiej kupic jaks duzo tansz alternatywe dla autocad i wyposazyc wiecej stanowisk w oprogramowanie. sa przecierz jeswzscz BricsCad jak i intelicad ktora sa duzo tanisze i funkcjinalnoscia nie odbiegaja od autocad w szczegolnosci ten pierwszy jest bardzo udanycm programem Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: autor Re: the best auto cad IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.04.06, 06:03 Gość portalu: a moze inne... napisał(a): > a nie lepiej kupic jaks duzo tansz alternatywe dla autocad i wyposazyc wiecej > stanowisk w oprogramowanie. sa przecierz jeswzscz BricsCad jak i intelicad ktor > a > sa duzo tanisze i funkcjinalnoscia nie odbiegaja od autocad w szczegolnosci ten > pierwszy jest bardzo udanycm programem jasne Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: autor Re: the best auto cad IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.04.06, 06:06 Autor: Gość: a moze inne... napisła a nie lepiej kupic jaks duzo tansz alternatywe dla autocad i wyposazyc wiecej stanowisk w oprogramowanie. sa przecierz jeswzscz BricsCad jak i intelicad ktora sa duzo tanisze i funkcjinalnoscia nie odbiegaja od autocad w szczegolnosci ten pierwszy jest bardzo udanycm programem tylko moze trzeba by dodac ze BricsCad jak i intelicad rózni sie od siebie tak jak auto cad i auto desk ale zabrałas głos i to sie chwali pochwała a teraz do lekcji Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 222 Re: the best auto cad IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.04.06, 20:16 intelicad i bricscad to obecnie dwa trozne produkty!!! intelicad jest intersoftu natomiast bricscad jest produkcji belgijskiej!!! i nic w tej chwili te programy nic nie maja wspolnego poza tym ze oba sa alternatywami dla autocada!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: autor Re: the best auto cad IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.04.06, 20:43 Gość portalu: 222 napisał(a): > intelicad i bricscad to obecnie dwa trozne produkty!!! intelicad jest intersoft > u > natomiast bricscad jest produkcji belgijskiej!!! i nic w tej chwili te programy > nic nie maja wspolnego poza tym ze oba sa alternatywami dla autocada!!! małe sprostowanie : bricscad itelicad i intersoft intelicad to dwa rózne produkty tak bedzie własciwiej i poprawniej a gdybys miał wątpliwosc to masz tu linki www.informik.pl/index.php?op=72 www.bricscadpolska.pl/company/history.jsp Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: autor krakers jak jesteś jescze na forum!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.04.06, 20:46 własnie tak robie a w zasadzie prónuje projektuje w ac a redery usiłuje w maxie mam tylko problem z texturami po imporcie do maxa nijak nie mozna zachowac texury 1:1 na pewno jest na to metoda ,która chetnie poznam ???????????? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jjj Re: krakers jak jesteś jescze na forum!!! IP: 217.153.32.* 19.04.06, 15:50 bricscad juz nie ma w nazwie intelicad Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Darti Re: the best auto cad IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.07.14, 09:52 BricsCAD to świetna sprawa. Pod względem możliwości nie ustępuje żadnemu takiemu programowi, a jest w konkurencyjnej cenie. Polecam zajrzeć na www.vectorsoft.pl. Odpowiedz Link Zgłoś
obly Re: the best auto cad 17.04.06, 11:05 jasli tak to tak samo mozemy porownywac rapitografy a rylec liczy sie efekt końcowy prawda? jeszcze raz powiem autocad i microstation jest dla WSZYSTKICH INZYNIERÓW, jest to srodowisko, platforma gdzie sie moze projektowac wszystko: sróbki, drogi, instalacje CO, wentylacje, konstrukcje, elektr. nawet somplikowane płytki metalowe czy wały przekladniowe (w podłaczeniu do "plottera" tóry wycina metal czy nawet obrabiarki) i dlatego sa inaczej skonstruowane i maja inne zadania i maja zestaw kiludziesieciu naładek. autodesk darmowo rozdał na politechniki w warszawie pierwsze licencje do pracowni komputerowych. dla architetow maja i nakladki na projektowanie w 3d. i te dopiero mozna porownywac z archicadem. pracowalem na microstation i na archicadzie i mam swoje zdanie wyrobione i sprawdzone 5 latami na autocadzie i 5 latami na microstation. howgh. archicad - tylko dla architektów i ma sporo funkcjii które uzywają tylko architekci exportujado dxf czy dwg i dopiero branze moga sobie dzialac. z puntu widzenia robienia domku - racja tu kresa i tam kreska ale wierzowca 34 pietrowego nei da sie zrobic efektywnie w archicadzie chociaz mozna (problem z koordynacja branz). wszystko mozna - rylcem na pytach chodnikowych tez mozna. tanie programy do rysowania jak najbardziej dla małych tanich pracowni. i własnie moze ktos ma doswiadczenie? studentom ktorzy sa pewni ze zakładają pracownie zalecam interesowac sie promocjami dla studentów - często potem są tanie upgrejdy do pelnych wersjii licencyjnych Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bogdan Re: the best microstation IP: *.globalconnect.pl 17.04.06, 11:08 "archicad mozna porównac z nemeczkiem na ten przylad" figa prawda, to że w jednym jak i drugim twaorzy się modele parametryczne nie oznacza, że są podobne:) polecam - allplana- nemetschka posida w sobie wszystko co niezbędne w pracy architekta, poczynając od szkiców (praca 2d} poprzez modelowanie 3d, do wizualizacji i grafiki pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kris Re: ArchiCAD czy ArchiCAD IP: *.gdynia.mm.pl 18.02.15, 00:41 Moim zdaniem większe możliwości ( nawet do Revita ) ma Allplan ( Architektura ). Cena ok 50% Revita. Jeśli ktoś wątpi, niech przetestuje ver. 2015. Pociągnie naprawdę duży projekt bez problemu ( włącznie z dużą urbanistyką i ogromnymi podkładami rastrowymi ). Szybkość przy dużych projektach bez konkurencji. ( Wyznawcy Archicada i Revita niech po prostu sprawdzą ). Jeśli chodzi o inne programy np.: Microstation - w porządku, ale też ma swoje "wady", ( również cena) Vectorworks - ciekawy, ale raczej nie do dużych projektów ( szybkość i stabilność pracy pozostawia wiele do życzenia) , Elitecad - jest namiastką tego co oferują profesjonalne programy. Warto przez chwilę zastanowić się przed wyrzuceniem pieniędzy w błoto... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krakers Re: ArchiCAD czy ArchiCAD IP: 86.41.166.* 17.04.06, 13:39 Jeśli interesuje Cie efekt koncowy, ktorym ma być wizualizacja to moim zdaniem, na dzień dzisiejszy są tylko dwie opcje: 1. AutoCad + 3d Studio Max 2. Microstation. Tego programu uzywa Foster and Partners.Przykłady znajdziesz na stronie.. W obu przypadkach w koncowej fazie trzeba uzyć poprawiacza, ktorym jest Photoshop. p.s. Pojawila sie tez nowa rzecz: Sketchup..., ale to juz inna historia... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: proarchitektura Re: ArchiCAD czy ArchiCAD IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.04.06, 09:52 najlepsza jest zdolna głowa......potem efekty myślenia trzeba obrobić w czym się umie i ma..... Odpowiedz Link Zgłoś