Dodaj do ulubionych

Architektura hałasu

IP: 212.244.182.* 19.08.03, 16:03
Czy w Polsce wogóle projektuje się bloki mieszkalne pod kątem maksymalnego
wyciszenia mieszkań od ulicznego hałasu (i to nie tylko przez zamkniecie
okna). Czy projektowane są specjalne bryły budynku, czy ktoś analizuje
odbijanie fal dźwiękowych, czy wdrażane są rolety, okiennice, materiały
dźwiękochłonne?
Obserwuj wątek
    • miltonia Re: Architektura hałasu 19.08.03, 17:47
      Cos Ty.
    • Gość: rooti Re: Architektura hałasu IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 20.08.03, 00:37
      Dzwieki minimalizuje sie poprzez
      -odpowiednie ustawienie samych bryl budynkow tak, aby nie kumulowaly i
      nie "lapaly" halasu. I nie trzeba tutaj akurat stosowac wymyslnych bryl. Samo
      ustawienie moze duzo zdzialac
      -stosuje sie okna dzwiekoszczelne, ekrany dzwiekoszczelne wzdluz drog
      - najczesciej - jesli chodzi o drogi - stosuje sie tzw cien akustyczny lub pasy
      zieleni absorbujacej halas
      - rzecza dosc oczywista jest przeprowadzenie prostych obliczen natezenia
      dzwieku: jeden wzor z logarytmem i to lichy :)

Generalnie: z halasem mozna sobie poradzic. NIe jest to takie skomplikowane.
      Znacznie trudniej wyeliminowac wibracje oraz dzwieki uderzeniowe przenoszone
      przez konstrukcje budynku (np. kroki podkutego sasiada :)
      • Gość: Z Re: Architektura hałasu IP: 212.244.182.* 20.08.03, 11:36
        Dzięki za odpowiedź. A czy możesz mi powiedzieć dlaczego tego się nie robi
        (zwłaszcza ustawienie budynku!) i dlaczego developerzy i architekci mają to w
        d....?
        • Gość: ziomal Re: Architektura hałasu IP: *.centrum.gliwice.pl / 192.168.15.* 20.08.03, 12:43
          pewnie mieszkasz w bloku a liczysz na komfort psychiczny :)))
          zejdz na ziemie , buduje się gdzie sie tylko zmieści, a wież mi nie zależy to
          od architektów tylko od zasobności portfela i od tego jaki kto ma interes w
          tym ,
          widzę że jesteś zdesperowany bo kupiłeś dom w zbyt głośnej dzielnicy, ale
          nikt cie do tego nie zmuszał ,
          są normy które określają dopuszczalny chałas w decybelach ,
          (pewnei że nas uczą o odlgłościech minimalnych ulic od okien o akustyce)
          nie martw się z akustyką w twoim mieszkaniu może być jeszcze gorzej , bo może
          wprowadzi się obok miłośnik muzyki techno i od 6-22 będziesz miał dyskotekę w
          mieszkaniu:)))
          wolnoć tomku w swoim domku :)

• Gość: ziomal Re: Architektura hałasu IP: *.ziemowit.ds.polsl.gliwice.pl 20.08.03, 17:12
            hałas a nie chałas :)))
            • Gość: inz. Mamon Re: Architektura hałasu IP: 213.33.69.* 20.08.03, 17:24
              Gość portalu: ziomal napisał(a):

> hałas a nie chałas :)))

... i "wierz mi" a nie "wież mi" :-)))))))

Uklony Ziomalu,

inz. Mamon
      • Gość: Z Re: Architektura hałasu IP: 212.244.182.* 20.08.03, 11:44
        Aha, zapomniałem o jednym. Czy jest jakaś możliwość manewru z roletami
        zewnętrznymi (niestety "mój" budynek już stoi) i np. wskazania, że dla
        maksymalnego wycieszenia ustawić płaszczyznę rolety w takiej to a takiej
        odległości od szyb, albo roleta winna mieć profil X wypełniony pianką o
        grubości Y, bądź pusty w środku, etc.?

Z góry dziękuję!

P.S.
        Czy na wydziałach architektury w Polsce jest przedmiot który się tym zajmuje?
        • Gość: gk Re: Architektura hałasu IP: *.chello.pl 20.08.03, 18:06
          na wydziale sobie
          a inwestorzy sobie

- jak jakiś architekt się wygłupia - to niech se innej roboty szuka

obecnie architekt niewiele może

raczej po zrobieniu projektu ucieka jak najdalej
        • Gość: rooti Re: Architektura hałasu IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 21.08.03, 00:35
          Ten tajemniczy przedmiot to tzw "fizyka budowli", czy jak to sie nazywalo.
          Z roletami: powiedzmy sobie tak: ta roleta duzo nie wywalczysz. Jezeli
          faktycznie chcesz sie dopomniec o swoje, to zacznij slac pisma do SANEPID
          itp... Po roku moze przyjdzie ekipa i zmierzy natezenie dzwieku. Jak im halas
          zniszczy mierniki, to wtedy wydadza odpowiedni papier, z ktorym mozna bedzie
          sie udac do np. spoldzielni. Po wejsciu do pokoju Pani Kierowni nalezy urzadzic
          argumentami taki halas, jaki nam przeszkadza w domu: wtedy spoldzielnia wymieni
          okno :)

A naprawde: rolety z pianka sa dobre, ale lepsze sa naprawde okna
          dzwiekoszczelne. Warto o to sie postarac. Producent powinien byc tez w stanie
          podac tlumienie rolety w dB.

P.S. do Inz Mamonia

"wież mi" byc moze w kontekscie "wiez mi potrzeba, nie marnych basteji, a halas
          wnet z kwikiem ucieknie do kniei..." ekhm... ten tego
          • Gość: inz. Mamon Re: Architektura hałasu IP: 213.33.69.* 21.08.03, 09:07
            Gość portalu: rooti napisał(a):

> Ten tajemniczy przedmiot to tzw "fizyka budowli", czy jak to sie nazywalo.
            > Z roletami: powiedzmy sobie tak: ta roleta duzo nie wywalczysz. Jezeli
            > faktycznie chcesz sie dopomniec o swoje, to zacznij slac pisma do SANEPID
            > itp... Po roku moze przyjdzie ekipa i zmierzy natezenie dzwieku. Jak im halas
            > zniszczy mierniki, to wtedy wydadza odpowiedni papier, z ktorym mozna bedzie
            > sie udac do np. spoldzielni. Po wejsciu do pokoju Pani Kierowni nalezy
            urzadzic
            >
            > argumentami taki halas, jaki nam przeszkadza w domu: wtedy spoldzielnia
            wymieni
            >
            > okno :)
            >
            > A naprawde: rolety z pianka sa dobre, ale lepsze sa naprawde okna
            > dzwiekoszczelne. Warto o to sie postarac. Producent powinien byc tez w stanie
            > podac tlumienie rolety w dB.
            >
            > P.S. do Inz Mamonia
            >
            > "wież mi" byc moze w kontekscie "wiez mi potrzeba, nie marnych basteji, a
            halas
            >
            > wnet z kwikiem ucieknie do kniei..." ekhm... ten tego

:-)))))

proponuje inz. rootiemu przyznanie medalu z kartofla za szczegolne osiagniecia
            na polu poezji satyrycznej w oparciu o rodzime elementy architektury obronnej i
            piekno polskiego krajobrazu.

Z wyrazami Szacunku,

inz. Mamon
            • miltonia Re: Architektura hałasu 21.08.03, 15:28
              Chetnie wezme udzial w bankiecie na czesc odznaczonego, jakby co.
              • Gość: rooti Re: Architektura hałasu IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 22.08.03, 00:30
                Z dzwiecznoscia przyjmuje ten piekny medal. Jest on ukoronowaniem moich
                wieloletnich wysilkow na rzecz promocji architektury obronnej wsi i miasteczek.

P.S.
                Przygotowalem na scianie miejsce na dyplom. Mam marmurkowa tapete, a nad nia
                wisi polka z ksiazkami (takimi...roznymi). A sufit mam bialy, a szafy zielone.
                To jaki kolor ramki bedzie najlepszy?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka