najanaja2 13.11.08, 16:07 Witam wszystkich serdecznie pragnę zapytać, jak oceniacie gotowe projekty domów z Muratora? Kilka mi się podoba, ale czy są godne zaufania ? Jeśli macie jakiekolwiek informacje proszę o poradę Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
najanaja2 Re: gotowe projekty 15.11.08, 13:58 Czyżby naprawdę nikt nie miał choćby jakiejkolwiek informacji na temat projektów z Muratora ? Słyszałam, że są popularne, ale czy warto z nich korzystać? Bardzo proszę o odpowiedź Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Architekt Wrocław Re: gotowe projekty IP: *.magma-net.pl 16.11.08, 22:09 jakiekolwiek projekty gotowe...- odradzam... one tak naprawde nie kosztują 1800 zł netto (to tylko część projektu- aby uzyskać pozwolenie na budowę trzeba tak czy inaczej udać się do architekta po projekt zagospodarowania terenu)... polecam projekty indywidualne oraz swoje usługi jeśli do Wrocławia nie za daleko. jak nie- radzę udać się do sprawdzonego architekta w okolicy. kontakt do mnie na: www.skalaprojekt.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: architecture Re: gotowe projekty!!!! IP: *.subscribers.sferia.net 17.11.08, 16:41 Murator.. ...wiesz kto najbardziej zaszkodził Polskiej Architekturze XXI wieku? MURATOR-wprowadzając i promując na rynku gotowe projekty. O jakości ich nie bede sie rozpisywał,bo każdy rozumny człowiek który szanuje swoje pieniądze i wydaje mądrze wie co to jest domek katalogowy. Największym PARADOKSEM i żałosną kwestia muratora jest fakt,że wydawca jest włascicielem obu gazet:MURATORA i ARCHITEKTURY. Na łamach ARCHITEKURY promuje ambiną architekturę, a na łamach MURATORA podcina jej skrzydła,pakując ludziom badziewie. Dletego nie czytam kiepskich polskich gazet architektonicznych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: architecture Re: gotowe projekty!!!! IP: *.subscribers.sferia.net 17.11.08, 16:46 Dlatego też, gonie klientów co mi przychodza z katalogowym projektem by im "trochę" przeprojektować. :] Odpowiedz Link Zgłoś
najanaja2 Re: gotowe projekty!!!! 24.11.08, 10:47 Skoro "goni" Pan/Pani klientów z gotowymi projektami proszę o podanie godnego zaufania architekta/biura z Krakówa -aby wykonał coś prostego,indywidualnego Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Piotr Re: gotowe projekty!!!! IP: *.gemini.net.pl 24.11.08, 20:46 Zapraszam do nowego biura KreskoPlan. Świeże spojżenie na architekture, ale z zachowaniem klasyki, czyli tego co dobre i sprawdzone. www.kreskoplan.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bart Re: gotowe projekty!!!! IP: *.icpnet.pl 24.11.08, 12:14 A ja odsyłam takich klientów do autora w/w projektu, żeby najlepiej sam dokonał "drobnych przeróbek" i podpisał się pod swoim "dziełem" ;-). Myślę, że przy takiej próbie dostają odpowiedź, która ich czegoś nauczy... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lucek Re: gotowe projekty!!!! IP: *.telgam.pl 24.11.08, 13:38 Oj żałośni jesteście wy architekci,niewiele tego co powstaje w waszych biurach projektowych nadaje sie do wybudowania,nawet nie jesteście podać właściwych powierzchni budynków,pomiestrzeń itd.Ograniczacie wolny rynek,dyskredytując gotowe projekty,ale zaznaczam że np. adaptacji i przeróbek budynku w naszym kraju nie musi dokonywać ktoś z papierami architekta.i chwała państwu za to. Też nie pomyślicie,że nad waszymi "quasi projektami" ktoś sie musi na budowie mordować,bo nic sie kupy nie trzyma,i nie da sie po prostu budować z waszych planów,mimo że człowiek zapłacił mase szmalu,a żaden z panów sie nie pofatyguje na plac budowy by pomóc urzeczywistnić swoją wizualizację...żenada Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bart Re: gotowe projekty!!!! IP: *.icpnet.pl 24.11.08, 21:27 Tak, a gotowe projekty zamiast architektów rysują kosmici, dlatego są tak doskonałe ;-) Trochę chyba dziwnie w tym samym mailu narzekać na jakość projektów i cieszyć się z faktu, że za komuny uprawnienia rozdawali gratis wszystkim wokół, co? Odpowiedz Link Zgłoś
gunik2000 Re: gotowe projekty!!!! 24.11.08, 23:28 Acha, a gotowce są doskonałe wręcz. Ich autorzy, każdą chwilę spędzają na budowie, w każdej chwili służąc radą i pomocą! Taaa, w naszym kraju na medycynie znają się wszyscy (rzecz jasna z wyłączeniem lekarzy), na prawie wszyscy z wyjątkiem prawników, a na architekturze ci, którzy nawet raz w życiu nie skalali się spacerem w promieniu 10 km od Wydziału Architektury. PS A w jaki projekty indywidualne ograniczają wolny rynek? Bo jeśli już to czynią to raczej gotowe projekty. PS2 Nie jestem architektem Odpowiedz Link Zgłoś
stokrotka.35 Re: gotowe projekty!!!! 25.11.08, 14:00 CZŁOWIEK MA PRAWO DECYDOWAĆ,A TO CO TAŃSZE NIE OZNACZA ŻE ZŁE.KTOŚ MA OCHOTE I STAĆ GO NA DROGI DOM Z PROJEKTU INDYWIDUALNEGO - OK.......KTOŚ CHCE GOTOWCA ,DRUGIE OK - I NIE POWINNI SIE SZANOWNI ARCHITEKCI BURZYĆ,TYLKO ADOPTOWAĆ NA ŻYCZENIE KLIENTA...WSZESTKIM RZĄDZĄ PRAWA RYNKU.....JA AKTUALNIE ODDAŁAM GOTOWCA DO ADAPTACJI,Z JEDNOCZESNYM NANIESIENIEM KILKU ZMIAM I PŁACE 1 TYS. ZŁ....KTOŚ TROSZKU ZAROBI,JA NIE STRACĘ KILKU TYS. I JEST OK Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: architecture Re: biuro krakowskie IP: *.subscribers.sferia.net 25.11.08, 16:16 Odnośnie krakowskiego biura- www.loegler.com.pl Co tu się rozpisywać,na gotowce czy nie gotowce. Wsród ludzi występują tandeciarze i ludzie którzy maja ambicje ciekawie mieszkać, pić dobre wina(znać sie na nich przede wszystkim) wymagają od życia coś wiecej, niż cała szara masa, chcą być ponad nią itp. itp. Nie da się włożyć na tandeciarza elegancki smoking i zrobić z niego lwa salonowego,wyraz twarzy zostanie ten sam :] morał bardzo prosty: FANI KATALOGOWCOW SA TANDECIARZAMI DO LUCKA-czy jak tam Cię zwą piękny kawalerze. Współczuję Ci szczerze,że nie natrafiłeś na Architekta - bałwana, który nie szanuje swójego zawódu jak i ludzi. I proszę nie generalizuj "nas" wszystkich,bo guzik co wiesz i znasz sie na tym srodowisku.P leciesz głupoty na forum,bo internet uwalnia w tobię odwagę więc jedziesz żalami które mają zródło w dzieciństwie :] Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lucek Re: biuro krakowskie IP: *.telgam.pl 25.11.08, 18:09 może nie każdy ma ambicje być pustogłowym,efekciarskim "lwem salonowym"...to co tobie tak ogromnie imponuje to ta cała pokazówka "stać mnie to mam"...niektórzy chcą po prostu żyć uczciwie i nie na pokaz...i ja do nich należę i wiedz mój drogi że to co na zewnątrz jest niby piękne ( to też kwestia gustu) to w środku robaczywe,i tak bywa właśnie z tą naszą polską elitą. napatrzyłeś sie na życie ludzi z zachodu ( pracując zapewne na zmywaku lub na polu) teraz wróciłeś i odstawiasz pokazówke jaki to na poziomie jesteś,jaki trendy z ciebie gość...wiesz co pić ,wiesz jak mieszkać no i w ogóle jesteś cool.....brrrr Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: architecture Re: biuro krakowskie IP: *.subscribers.sferia.net 25.11.08, 19:00 ODrogi Lucku Określenie "Stać mnie to pokarze " jest typowym polskim zachowaniem. budując domy ponad miarę aby pokazać jaki to jestem boogaty(i tak wszystko na kredytach) Mieszkać można ładnie,elegancko za te same pieniądze. Kwestia tylko chciec mieszkać stylowo,wybrac dobrego architekta i zapłacić za dobry projekt,szyty na miarę pod klienta. Żyć zupełnie inaczej od całej masy papki pchanej przez MURATOR. Projektując w Skandynawii dziesiątki domów nowoczesnych (nie zmywając naczynia, bądz zbierając truskawki na polu :]) nikt nie chciał tam mieszkać bogato czy na pokaz lecz skromnie ale stylowo. Szkoda,że w Polsce estetyka klientów opiera się na schodach takich jak w Dynastii i kolumienkach :] Każdy wolny człowiek ma wybór albo ubieram się w sweter ze spodniami dresowymi albo jak człowiek t-shirt i jeansy.(analogia do architektury) Sorry ale domy katalogowe(czy sie komuś podoba bądz nie) jest tandeciarskie. A że jesteś Drogi Lucku spaczony na architektów,bo miałeś kontakt z baranem to nie wina moja czy całego środowiska. PS.Nie naburmuszaj sie tak bo szkoda życia :] Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ada Re: gotowe projekty!!!! IP: *.eranet.pl 25.11.08, 22:51 Stokrotko, jedna prośba pisząc posty staraj się nie używać klawisza caps lock, bo jakoś tak niekomfortowo się to czyta. Ja nie zamierzam tutaj walczyć z projektami gotowymi, nie o to chodzi. Ludzie podejmują sami swoje decyzje i to ich sprawa. Jeszcze raz podkreślam-architektem nie jestem, ale dyskutowałabym o tej taniości. Warto mieć trochę dalszą perspektywę niż wprowadzenie zmian w projekcie z 1 tys. zł. Nie wiesz ile tak naprawdę dom z projektu gotowego będzie kosztował w budowie. Ba, nie wiesz ile będzie kosztowała jego utrzymanie. I wcale się nie dziwię, architektom że nie chcą wprowadzać zmian do gotowych projektów. Summa summarum biorą wtedy odpowiedzialność za cudze dzieło. To, że klient żąda to naprawdę nie jest powód. Ja ze swojej pracy wiem, ze ludzie miewają czasem pomysły "o których się filozofom nie śniło". Realizując je można stracić coś, co jest bezcenne: reputację. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mamrot Re: gotowe projekty!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.11.08, 22:58 > I wcale się nie dziwię, architektom że nie chcą wprowadzać zmian do gotowych > projektów. Summa summarum biorą wtedy odpowiedzialność za cudze dzieło. Nie raz spotkałem się ze stwierdzeniem, że architekt wprowadzający zmiany do gotowca bierze odpowiedzialność za cudze dzieło. I tak się zastanawiam na czym ta odpowiedzialność polega? I czym różni się odpowiedzialność za cudze dzieło od odpowiedzialności za projekt robiony pod dyktando inwestora? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bart Re: gotowe projekty!!!! IP: *.icpnet.pl 25.11.08, 23:05 Tym, że swój projekt robisz więc znasz, a w cudzym możesz niejedno przeoczyć, szczególnie jeśli poświęcisz na jego przeanalizowanie i poprawki tyle czasu, ile da się utrzymać małe biuro projektowe za 1000zł (2-3 dni robocze). A w umowie z Inwestorem radzę zawrzeć punkt zastrzegający możliwość zakończenia współpracy, gdyby żądał rozwiązań niezgodnych z przepisami. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mamrot Re: gotowe projekty!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.11.08, 23:30 > Tym, że swój projekt robisz więc znasz, a w cudzym możesz niejedno > przeoczyć, szczególnie jeśli poświęcisz na jego przeanalizowanie i > poprawki tyle czasu, ile da się utrzymać małe biuro projektowe za > 1000zł (2-3 dni robocze). No ok, to jest odpowiedź na jedno pytanie. A co z kwestią samej odpowiedzialności? Naprawdę jestem ciekaw jaką odpowiedzialność ponosi architekt. Nie pytam dla jakiejś drwiny tylko z ciekawości. Z góry dziękuje za odpowiedź :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bart Re: gotowe projekty!!!! IP: *.icpnet.pl 26.11.08, 09:00 Witam. Architekt ponosi odpowiedzialność za: - zgodność projektu z planem miejscowym. Teraz jest to odpowiedzialność współdzielona z organem wydającym pozwolenie na budowę, ale wkrótce pozwolenie ma być zniesione, a 100% odpowiedzialności spadnie na architekta, co przy niejednoznacznych zapisach w Planie i naciskach inwestora na wyduszenie maksimum z działki będzie niezłą ruską ruletką. (do cen projektów radzę wtedy doliczać ubezpieczenie) - prawidłowe odległości budynku od wszelkich ustrojstw ze względu na baardzo różnorodne nakładające się czynniki (p.poż, nasłonecznienie, przesłanianie, granica działki itd) - prawidłowe wielkości i wymiary wszelkich elementów budynku (od wysokości pomieszczeń do wymiarów schodka) - właściwą fizykę budowli (energooszczędność, prawidłowe izolacje, kondensacja pary wodnej itd) - ogólnie pojęte bezpieczeństwo użytkowania (bezpieczne zaprojektowanie każdego detalu żeby dziecko nie spadło, starszy się nie pośliznął, element elewacji nie spadł, albo 100 innych rzeczy, które teraz mi do głowy nie przyjdą, ale jak spieprzę to za to odpowiem). - bezpieczeńswo p.poż (właściwe szerokości dróg ewakuacyjnych, oddzielenia p.poż, zabezpieczenie wszelkich elementów itd). - i w ogóle zapewnienie w budynku wszystkich elementów, których wymagają przepisy, a o których inni branżyści myśleć nie są zobowiązani. (co konstruktora obchodzi, że ktoś zapomniał o wymaganej pochylni albo dodatkowej klatce schodowej - byłaby to policzy, nie ma to nie trzeba) Jeśli coś pominąłem proszę forumowiczów o uzupełnienie. pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mamrot Re: gotowe projekty!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.11.08, 10:42 Dziękuję za odpowiedź. Mam jeszcze pytanie odnośnie kary. Z tego co się orientuję konstruktor odpowiada finansowo (jeżeli jego błędy spowodują opóźnienia lub będą wymagały rozbiórki budynku), oraz karnie (w sytuacji gdy dojdzie do katastrofy budowlanej). I tu moje pytanie, czy architekt jest w jakiś sposób współodpowiedzialny? A jeżeli nie, to w jakich sytuacjach architekt odpowiada karnie lub finansowo za swoje błędy? Pytam bo interesuje się budownictwem, ale nie mam zielonego pojęcia o prawie budowlanym. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bart Re: gotowe projekty!!!! IP: *.icpnet.pl 26.11.08, 11:39 Tak, architekt (dokładniej - projektant branży architektura) ponosi odpowiedzialność karną, jeśli uchybienia we wcześniej wymienionym zakresie spowodują katastrofę. Co do odpowiedzialności finansowej - w praktyce architekt jest najczęściej koordynatorem projektu i stroną umowy dla inwestora, więc odpowiada finansowo za błędy wszystkich podnajmowanych projektantów w pierwszej linii! Co najwyżej później może dochodzić swoich praw przed projektantami branżowymi, a najczęściej to jego kumple, więc trochę głupio. W związku z tym koordynator jak chce spać spokojnie pokrywa koszty ubezpieczenia całego projektu - to po części odpowiada na pytanie za co bierze aż 60%. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
stokrotka.35 Re: gotowe projekty!!!! 26.11.08, 11:18 Co do tej wasze ODPOWIEDZIALNOŚCI,to jesteście na każdej budowie zaprojektowanego przez was domu? to skąd ta pewnośc że dom jest budony w sposób zaprojektowany przez was,z materiałów o najwyższej jakośći,przez ekipy wysokiej rangi specjalistów....Jeżeli nie macie wglądu w proces budowy,a coś by poszło nie tak - to umywacie rączki od ODPOWIEDZIALNOŚCI...I co z tego że odpowiadacie za proces papierkowy,ja będę mieszkać w PRAWDZIWYM DOMU który ktoś WYBUDOWAŁ,i ten ktoś budowniczy jest odpowiedzialny za trwałość produktu,nie pani i nie wasza brać...was tylko interesują wizualizacje projektów i dziwna ODPOWIEDZIALNOŚĆ i aby....na projekcie wszystko wyglądalo CACY..... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bart Re: gotowe projekty!!!! IP: *.icpnet.pl 26.11.08, 11:31 Zgodnie z polskim prawem za poprawność realizacji odpowiada kierownik budowy. Ktoś taki jak "wykonawca" w prawie budowlanym nie istnieje (na szczęście szykuje się nowelizacja), więc jeśli coś spartaczy to prawnie jest nietykalny, tylko Pani może go ścigać finansowo za to. No ale skoro za nadzór autorski ani inwestorski z tego co widze się nie zapłaciło, to może Pani sama nie zauważyć wielu usterek. PS. A teraz uwaga - to architekt może Panią ścigać za zrealizowanie budynku niezgodnie z projektem i wprowadzenie upiększeń! Podobnie jak np. malarz, gdyby kupiła Pani jego obraz, dorysowała 2 krasnoludki i wystawiła publicznie w swojej galerii z jego podpisem :-) Odpowiedz Link Zgłoś
stokrotka.35 Re: gotowe projekty!!!! 26.11.08, 11:44 Za nic nie myśle płacić...TO BĘDZIE MÓJ DOM....moje święte prawo własności,nikt nie będzie mi szperał po ścianach i szukał niedociągnięć.Ludzie od zarania dziejów nabyli umiejętności w zakresie budowy swoich domów,ich budowle do dziś stoją,tylko teraz nie wiedzieć czemu te dzisiejsze jakoś rozpadają sie po kilku latach....czyżby to wina architektów,dobranych przez nich materiałów ( wiem, gwarancja na żywotnośc domu mogła sie skończyć)...może troche pokory panowie ( i panie ma sie rozumieć) architekci.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bart Re: gotowe projekty!!!! IP: *.icpnet.pl 26.11.08, 12:09 No czyli przynajmniej sama sobie odpowiedziałaś kto jest winny, jeśli w projekcie wszystko było cacy, a z budynkiem niekoniecznie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Architekt, Wrocław www.skalaprojekt.pl IP: *.magma-net.pl 25.11.08, 17:20 ze strony architekta- odradzam większość projektów gotowych... to tylko na pierwszy rzut oka wygląda tanio i dobrze. w gruncie rzeczy indywidualny projekt wychodzi (przynajmniej w naszej pracowni) niewiele więcej niż gotowiec i napewno nie będzie to porażka. kontakt na www.skalaprojekt.pl Odpowiedz Link Zgłoś