Dodaj do ulubionych

Żyjące fasady budynków

• Gość: Mewka Re: Żyjące fasady budynków IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.04.09, 10:00
      A gdzie zdjęcia rodzimy budynków? Nowej hali sportowej w Gdyni na przykład? Gazeta zapatruje się na zachód a o własnym podwórku zapomina?
    • Gość: ja Re: Żyjące fasady budynków IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.04.09, 10:27
      Nie tylko architektura typowo miejska jest wkomponowywana w naturę, budynki jednorodzinne również zaczynają a może już dawno zaczęły wpisywać się w otoczenie przyrody...Na szybko znalezione w sieci: www.extradom.pl/projekt-domu-Terenia-ID-8222.html
    • Gość: golass Re: Żyjące fasady budynków IP: *.ip102.fastwebnet.it 22.04.09, 10:43
      jednym slowem zajebioza!
    • Gość: das spiel ist aus Re: Żyjące fasady budynków IP: *.dynamic.mnet-online.de 22.04.09, 10:46
      siem to wiedziano juz tak dawno w babilonie
      ze wary opadaja i sie tylko pochlastac
      z waszej madrosci w XXI wieku
      ze siem trzeba uzupelniac
      bo zycie to symbioza
    • Gość: gość Re: Żyjące fasady budynków IP: *.tami.pl 22.04.09, 11:09
      bardzo mi sie podoba tego typu wykończenie budynków a w szczególności szkoły w Singapurzy ten dach wygląda pięknie na zdjęciu ciekawe jak w rzeczywistosci chciałbym to obejrzeć na żywo
    • Gość: robakofobia Re: Żyjące fasady budynków IP: *.brhm.cable.ntl.com 22.04.09, 12:25
      jak tylko zrobilo sie cieplo z ogrodu wlazly mi do domu mrowki. jak projektanci radza sobie z robactwem ktore przeciez zyje w kazdej zielonosci na ziemi???
    • Gość: miki Re: Żyjące fasady budynków IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.04.09, 14:54
      Taka instalacja śmierdzi.Osobiście czułam zapach pleśni. Dziękuję, wolę zwykły tynk
    • Gość: gość Re: Żyjące fasady budynków IP: *.tvk.torun.pl 23.04.09, 00:21
      dodałabym tu jeszcze nasz polski przykład: nowy gmach warszawskiej biblioteki projektu pana Budzyńskiego, może nie jest to aż tak spektakularny obiekt, jak te prezentowane tutaj, ale jak na Polskę i tak nieprzeciętny i godny naśladowania :D
    • Gość: garfield Re: Żyjące fasady budynków IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.04.09, 10:04
      a na ursynowie (i nie tylko) to w blokach nawet bez roslinności robale po ścianach chodzą...zielone ściany, i roslinność na dachach super funkcjonuje, tylko trzeba zieleń pielęgnować w odpowiedni sposób. Tylko że u nas to sie tak przyjeło, ze jak juz sie coś zbuduje, 'posadzi' to niech sobie żyje samo, poco sie tym zajmować... w nawiązaniu do Polskich realizacji to niestety 90% z nich miało tylko fajne założenia, a technologie, wiedza i doświadczenie dopiero teraz pozwalają na tworzenie takich budynków.
    • Gość: lot Re: Żyjące fasady budynków IP: *.icpnet.pl 10.05.09, 01:14
      u mnie na bloku na scianie tez jest zielen dzieki niej weszlo juz na pierwsze pietro kilka myszy...
    • Gość: arch. kraj. Re: Żyjące fasady budynków IP: *.ssp.dialog.net.pl 04.06.09, 22:19
      Świetny pomysł tylko w Polsce on chyba jeszcze nawet nie raczkuje. A szkoda, bo takie zielone ściany wcale nie są trudne do utrzymania. Rośliny (trawy, mchy, rozchodniki) rosną w specjalnym substracie, który nawadniany jest dzięki umieszczonemu w nim systemowi rurek. Zielone ściany mogą zdobić także wnętrza. Stwarzają korzystny mikroklimat, oczyszczają powietrze i w ogóle maja same zalety, a więc liczę na to że polscy architekci zainteresują się wreszcie takim rozwiązaniem:)
    • Gość: Gość: do aaa Re: Żyjące fasady budynków IP: *.chello.pl 21.06.09, 12:45
      W takim razie wyburz swój dom i posadź na tym miejscu zieleń, którą właśnie człowiek przez swoją działalność wypiera z jej naturalnych siedlisk!
      Moim zdaniem powinno się jak najwięcej dachów obsadzać roślinnością i fasad - tam gdzie to jest możliwe. W ten sposób chociaż w jakimś minimalnym procencie oddamy naturze to co przez wieki jej zabieramy.
    • yamanye Re: Żyjące fasady budynków 21.06.09, 20:05
      teledyski
    • Gość: Makao! Re: Żyjące fasady budynków IP: *.gemini.net.pl 29.06.09, 11:04
      ciekawe, ciekawe ludzie są zmęczeni wielkomiejską dżunglą i powoli zaczynają powracać do tej prawdziwej dżungli. Wycinamy lasy, ale zaczynamy stawiać mechaniczne ogrody, które same będą odżywiać chlorofilową powłoczkę wstrzykując odpowiednio opracowaną mieszankę minerałów i bakterii do doniczek z kwiatami. Może to jakoś poruszy świadomość i wyobraźnię mieszkańców takich miast, ale obawiam się że to jest tylko i wyłącznie trend, którego celem jest nic innego jak wyglądać super. W średniowieczu do wież oblężniczych przykuwano jeńców, żeby obrońcy nie strzelali do tych wież, kto wie może za kilka lat powstanie budynek z fasadą zaprojektowaną przez Guntera von Hagens'a i to będzie dopiero hit! Np. budynek ONZ pokryty głowami ludzi z każdego z Narodów wchodzącego w skład tej organizacji... ale chyba za bardzo mnie poniosło ;)
      Od trawy do plastynacji.
      ale architektura niestety stała się:
      www.domoklik.pl/virtualtour.php?vt=domoklik_83
    • Gość: hmc Re: Żyjące fasady budynków IP: *.elpos.net 18.10.09, 22:06
      A to sie teraz buduje w Białymstoku. www.arch.pw.edu.pl/wapw/gfx/projekty/778da13c13c5d5b976abf009d8377bde.png
    • Gość: DachyZielone.net Re: Żyjące fasady budynków IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.09.11, 14:37
      Rewelacja, w Polsce ciągle nowość, mam nadzieję, że szybko doczekamy się równie efektownych realizacji.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka