Dodaj do ulubionych

Liczba wszech czasów

14.03.10, 09:10
Na litość boską!!! WACHADŁO?????!!!! Słodki Jezu, kto tam pracuje w tej gazecie, żeby nie sprawdzić tekstu bodaj za pomocą słownika w wordzie... Az się boję czytać, bo nie wiem co znajdę dalej, od takich rzeczy można wzrok stracić!
Obserwuj wątek
    • Gość: gość Liczba wszech czasów IP: *.icpnet.pl 14.03.10, 09:12
      Umberto Eco "Wachadło Foucaulta": No ładnie, word się popsuł ??
    • Gość: liczbapi2222 Re: Liczba wszech czasów IP: *.adsl.inetia.pl 14.03.10, 09:16
      3.141592653589793238462643383279502884197169399375105820974944592.com/index314.html - liczba pi do... miliona miejsc po przecinku ;)
      Jeśli chcecie więcej, jest program Super Pi Mod.
      tnij.org/f6ap
    • Gość: Gość Re: Liczba wszech czasów IP: *.93.classcom.pl 14.03.10, 09:48
      Błędy ortograficzne na poziomie podstawówki, żenada.
    • Gość: wah Re: Liczba wszech czasów IP: *.toya.net.pl 14.03.10, 09:54
      w książce Umberto Eco "Wachadło Foucaulta":
      no ,pnie zawchał się ani hwili
    • Gość: QQ Re: Liczba wszech czasów IP: *.chello.pl 14.03.10, 10:11
      Przybliżenie pi do 3 miejsc po przecinku to 3,142 ponieważ na 4 miejscu po przecinku jest cyfra 5 (3,14159265...)i między innymi dlatego podaje się wszędzie liczbę pi z dokładności do jednej setnej - 3,14
    • zmichalg1 Re: Liczba wszech czasów 14.03.10, 10:12
      Nie wspominając już o tym, że PI wcale nie jest taka "najważniejsza", jak to by wynikało z tych żałosnych wypocin. Znacznie większe znaczenie w matematyce (szeroko rozumianej) ma liczba "e" czyli podstawa logarytmów naturalnych a jednocześnie granica ciągu (1 + 1/n)^n. Również niewymierna.
      Może "gienialna" pani Szymborska napisze jakiś grafogniot na jej rozwinięcie dziesiętne?
    • Gość: qwerty Re: Liczba wszech czasów IP: *.chello.pl 14.03.10, 10:36
      no 'wachadło' i inne kwiatki to już standard w tym medium...
    • Gość: zbyszek Re: Liczba wszech czasów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.03.10, 10:37
      czy tylko mi się wydaje czy w "Kontakcie" przesyłali liczby pierwsze a nie pi?
    • Gość: uczeń synusa Re: Liczba wszech czasów IP: *.aster.pl 14.03.10, 10:45
      po jednej stronie trójca a po drugiej stronie nieskończony wszechświat.

To jest znacznie bardziej pocieszające niż 3,1 czy 13, bo znaczy
      że ten biedny jeden ma za sobą cały Świat a walczyć o życie
      musi tylko z głupią trójką.

do Pani dziennikarki - wahacz i wahadło się wahają - ale tego nie może wiedzieć chumanistka, bo przecież nie jest świadoma jak
      mało wie. Prawda ?

A z drugiej strony problemu liczb niewymiernych - można je zaatakować równie boskimi liczbami naturalnymi, wszak nieskończonośći boskość tylko boskością i nieskończonością
      można zmierzyć ;) Powodzenia, to proste.
    • Gość: uczeń synusa Re: Liczba wszech czasów IP: *.aster.pl 14.03.10, 10:48
      pomyłka - liczbami pierwszymi a nie naturalnymi.
      naturalne nie są na tyle boskie, żeby nimi cokolwiek
      zmierzyć.
    • Gość: kukok Re: Liczba wszech czasów IP: *.acn.waw.pl 14.03.10, 11:04
      w Kontakcie obca cywilizacja posługiwała się liczbami pierwszymi, nie Pi.
      "Wachadło" :)
    • szarex Re: Liczba wszech czasów 14.03.10, 11:23
      happy birthday to pi
    • Gość: ja Re: Liczba wszech czasów IP: *.ip.netia.com.pl 14.03.10, 11:25
      zmichalg1 zna się na matematyce jak autor tekstu na ortografii.
      A może najważniejszą liczbą jest x ?
      Zamiast jechać po noblistce popisałbyś cieciu w kiblu na toaletowym.
    • psymajazimnenosy Re: Liczba wszech czasów 14.03.10, 12:05
      w kontakcie przesyłali liczby pierwsze na częstotliwości = Wodoru x liczba Pi
    • Gość: xeno Re: Liczba wszech czasów IP: *.sgyl.cable.virginmedia.com 14.03.10, 12:12
      "Wachadło"?! Od tego już tylko krok do "ktury", "rze" i "hoinka". Ja wiem że liteufki się zdarzają, no ale bez przesady. Nacisniecie f7 wordzie to nie taka znowu ezoteryczna sztuka.
    • Gość: ufff... Re: Liczba wszech czasów IP: *.zone5.bethere.co.uk 14.03.10, 12:13
      3.141???? Ktoś kto to napisał chyba nie ukończył szkoły podstawowej. Jak można 3.14159... zaokrąglić do 3.141? Już w podstawówce uczą, że powinno to być 3.142.
    • Gość: matematyk Re: Liczba wszech czasów IP: *.dsl.pltn13.pacbell.net 14.03.10, 12:17
      Same bzdury w tym artykule:

1. "odkrycie" Wisławy Szymborskiej:

Nie ona pierwsza postawiła tę hipotezę. Na przestrzeni wieków wielu nad tym się zastanawiało. Od kilku tysięcy lat ludzie liczą cyfry pi, zastanawiając się, czy właśnie wszystkie sekwencje tam występują, i czy jednakowo częstwo.

2. "liczby Szymborskiej"

Pierwsze słysze. Google search niewiele o tym mówi. Myślę, że termin wymyślił jakiś fan jej wierszów, ale tylko on go używa. Chyba nie przyjął się w świecie.

3. "W 2008 roku okazało się to być prawdą!"

I tu jestem najbardziej podejrzliwy. Zacząłem szukać, ale żadnej informacji o tym znaleźć nie mogę. W artykule odnośnika brak. W Wikipedii twierdzą, że problem nadal otwarty. Taki znany otwarty problem - myślę, że gdyby rzeczywiście ktoś rozwiązał, to bym szybko znalazł o tym informacje.
    • Gość: am Re: Liczba wszech czasów IP: *.smrw.lodz.pl 14.03.10, 14:37
      do zmichalg1: Odczep się od pani Szymborskiej, proszę! Jej twórczość jest jak ?- prosta i zarazem niewymierna.Piękna po prostu.
    • Gość: am Re: Liczba wszech czasów IP: *.smrw.lodz.pl 14.03.10, 14:41
      miało być: Jej twórczość jest jak pi...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka