Dodaj do ulubionych

Motyw przemijania - problem z planem ramowym

18.04.13, 11:35
Hai. Mam problem z pracą maturalną a raczej z planem ramowym. Nie mam pojęcia jak ułożyć odpowiednią tezę, a następnie argumenty i wnioski. Pomyślalem, że może tutaj uzyskam pomoc.

Mój temat to:
Przemijanie i refleksje nad nim jako temat utworów literackich różnych epok. Omów sposób realizacji tego motywu, analizując celowo dobrany materiał literacki.

Utwory, które wybrałem:
- Kochanowski Jan "O żywocie ludzkim"
- Mickiewicz Adam "Oda do młodości"
- Sienkiewicz Szekspir "Bajka"
- Szekspir Wiliam "Makbet"
- Szyborska Wisława "Nic dwa razy"
- Twardowski Jan "Śpieszmy się"

Myślałem o tym, żeby zrobić nie więcej niż 3 wnioski, z czego 1 odnoszący się do Makbeta, tzn. kilku autorów opisuje, że należy się śpieszyć by kochać drugiego, nie przeżyjemy tego samego dnia dwa razy, przeminie zdrowie itd. A Makbet to wszystko porzucił tak naprawdę dla bogactwa. Może rozumiecie o co mi chodzi ; D
Jeśli moglibyście pomóc - byłbym wdzięczny.
Obserwuj wątek
    • Gość: A. Re: Motyw przemijania - problem z planem ramowym IP: *.dynamic.chello.pl 03.03.14, 04:47
      witaj ;)
      mam ten sam temat i również mam problem z planem ramowym. wybrałeś dobre utwory tylko ten "Makbet"... nie wiem czy on tu pasuje... ja również wybrałam szekspirowski utwór - "Hamleta". w "Hamlecie" jest scena w której tytułowy bohater zastanawia się nad marnością życia, nad tym jak czas płynie, że nic po sobie nie zostawiamy nawet jeśli dużo osiągniemy.

chociaż nie wiem, może jednak jest ten motyw przemijania w Makbecie? ale nie wydaje mi się, ja radziłabym Ci tego Makbeta wyrzucić.
      • wiolcia29_2 Re: Motyw przemijania - problem z planem ramowym 04.03.14, 15:45
        Ale to jest wpis z ubiegłego roku.;)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka