Dodaj do ulubionych

MATURA POLSKI MAZOWSZE

IP: *.udn.pl 23.12.04, 20:43
Mam pytanie: Dlaczego do tematu 1 są zasugerowane satyry w kluczu? Mnie
zgodziła się tlyko 1 na 4 które wymieniłem ("Pijaństwo") a przecierz w
bibliografi Ks. Bp. można znaleźć ich całe mnustwo dotaelm tlkyo 4p za walory
pracy ale ucileo mi bardzo dużo za podanie innych satyr!!!!!
Obserwuj wątek
    • Gość: Pablo Kimono Re: MATURA POLSKI MAZOWSZE IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.12.04, 22:43
      A za ortografię ile Ci odjęli?
      • Gość: polidaktyl Re: MATURA POLSKI MAZOWSZE IP: *.udn.pl 24.12.04, 13:54
        ze względu na stosowne orzeczenie posiadane od 2 klasy podstawowej szkoły nic
        mi nie zabrali nadęty czepiaczu
        • Gość: Jolant Re: MATURA POLSKI MAZOWSZE IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.12.04, 17:34
          Jakto nic? Nie powinieneś dostać za to punktów!!!
          • Gość: Asia Re: MATURA POLSKI MAZOWSZE IP: *.chello.pl 25.12.04, 13:20
            Ale niestety tak jest, że posiadając odpowiednie orzeczenie lekarskie dostaje
            się maksymalną ilość punktów za ortografię bez względu na ilość popełnionych
            błędów. Osoby, które nie mają takich zaświadczeń nawet jak popełnią jeden błąd
            będą miały odjęte punkty... No cóż. dla mnie to przegięcie...
            • Gość: Alek Re: MATURA POLSKI MAZOWSZE IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.12.04, 22:57
              Dla mnie też.
              To kolejny podział na równych i równiejszych, tylko nikt sobie z tego nie
              potrafi zdać sprawy. Moim zdaniem nie powinno się przydzielać punktów za coś co
              nie zostało spełnione.
              Do Polidaktyla(czy jakoś tak): A tak z ciekawości zapytam co mówi
              zaświadczenie lekarskie, że możesz popełniać błędy? Co w nim jest zapisane? Bo
              moim zdaniem dysortografia i dysgrafia to jest jedno z tych "niechciejstw",
              które teraz urosło do rangi choroby. Zaświadczenie takie jest bardzo łatwe do
              zdobycia. I obawiam się, że jeśli nikt nic z tym nie zrobi to za kilka lat albo
              wszyscy będą mieli takie zaświadczenia, albo nastąpi jakaś reforma języka
              polskiego. Powinno być tak, że uczniowi nie powinno się opłacać robić błędów, a
              jak widać tylko ja jestem tego zdania. Trudno...
              • Gość: Kaja Re: MATURA POLSKI MAZOWSZE IP: *.ssnet.pl 25.12.04, 23:32
                Ja też sie zgadzam, że te wszystkie dysleksje i dysgrafie strasznie szybko się
                ostatnio rozpowszechniają. wiekszości tych wszyskich dyslektyków, to się chyba
                po prostu uczyć nie chce i tyle. A najsmieszniejszesą te zaświadczenia, które
                jednym leniwym powalają robic błedy, a ci ktorzy ich nie posiadaja to po prostu
                tracą punkty.
                • Gość: Kaja Re: MATURA POLSKI MAZOWSZE IP: *.ssnet.pl 25.12.04, 23:34
                  Moja nauczycielka te wszystkie dyslekcje, dysortografie i inne nowoczesne
                  choroby określa jednym słowem "dysmózgia"
                  • Gość: klaudia Dysleksja IP: *.intergeo.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 26.12.04, 00:13
                    Uważam, że to co piszecie jet bardzo niesprawiedliwe Ja posiadam takie
                    zaświadczenie, ale wolałabym nie robić błędów.Jeżeli piszecie, że te wszystkie
                    dysfunkcje wynikaja z "niechciejstw" to chyba nie wiecie dokładnie o co tutaj
                    chodzi. Poczytajcie trochę na ten temat a nie wypowiedajcie się na forum. Nie
                    widzę żadnej przyjemności w pisaniu wypowiedzi np. na tym forum gdzie byłby
                    błąd na błędzie. Chętnie oddałabym moje zaświadczenie, żeby być na waszym
                    miejscu i nie robić błędów.
                    I jeszcze jedno ... jeżeli dokładnie zapoznacie sie z zasadami oceniaia prac
                    dla osób z dysfunkcjami to dowiecie się, że nie należy uwzględniać w
                    ocenie: "pisowni niezgodnej z zasadami ortografii, jeżeli wynika ona z
                    nadmiernego zaufania do zasad ortografii i schematycznego ich stosowania od
                    uczniów wymaga się dobrej znajomości zasad ortografii, np.: startóje bo
                    startować" Inne błędy będą brane pod uwage - nie macie się o co martwić jednak
                    coś bedziemym musieli coś umieć

• Gość: Alek Re: Dysleksja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.12.04, 15:35
                      Ale ja też robię błędy!!! Tylko staram się je korygować, zaglądać do słowników
                      i zapamiętywać.
                      • Gość: klaudia Re: Dysleksja IP: *.intergeo.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 26.12.04, 19:09
                        Gość portalu: Alek napisał(a):

> Ale ja też robię błędy!!! Tylko staram się je korygować, zaglądać do
                        słowników
                        > i zapamiętywać.

A myślisz że ja nie staram się ich korygować ... w moim przypadku jest tak, że
                        chociaż wiem jak napisać jakieś słowo to i tak zrobię w nim błąd Jeżeli jedno
                        słowo powtarza się dwa razy w danym tekście to raz napiszę je dobrze, a drugi
                        źle
                        Co do robienia błędów to popełnia je każdy bo juz nasz kochany język polski
                        taki jest ...
                    • Gość: Kaja Re: Dysleksja IP: *.ssnet.pl 26.12.04, 15:40
                      Ale nam, a przynajmniej mi nie chodzi wcale o to, że te wszystkie zaświadczenia
                      to oszustwo. Ja oczywiście wierzę, że sa ludzi, którzy naprawdę mają tą
                      dysleksje i nie potrafią sobie z tym poradzic. Dziwi mnie po prostu to, że
                      teraz jest tak duzo ludzi z takimi zaswiadczeniami. Słyszalam, że w pewnych
                      szkolach posiada je ponad 30% uczniów. Nie wierzę, że oni wszyacy naprawdę mają
                      tą dysleksję. Denerwuje mnie wiec jedynie, że mnożą się tele zaświadczenia,
                      załatwiane przez rodziców, ktorzy chcieli pomoc swojemu dziecku i dostaja je
                      udzie, ktorzy nie powinni ich dostać. To jest właśnie niesprawiedliwe.
                      • Gość: klaudia Re: Dysleksja IP: *.intergeo.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 26.12.04, 19:17
                        Mnie też denerwują takie podrabiane zaświadczenia Najbardziej krzywdzą one
                        nas "prawdziwych" dyslektyków Dostanie takiego zaświadczenie wymagało od nas
                        trochę wysiłku, a tutaj komuś ktoś załatwi No więc sorry...
                        Jednak takie oszystwa istniały, istnieją i będą istnieć ... my już tego nie
                        zmienimy...
                  • Gość: polidaktyl Re: MATURA POLSKI MAZOWSZE IP: *.udn.pl 26.12.04, 16:19
                    Oto moje odpowiedzi na obelgi ciskane w moją osobe i nie tylko:
                    1 Gdybym chciał napisać bez błędu do was to bym napisał w programnie który
                    sprawdza ortografie i wkleił tekst ale tekstu bezbłędnego nie jesteście godni
                    2 Jestem laureatem olimpiady z historii i nie uważam się za głupca.
                    3 Post dotyczy NIE ORTOGRAFII tylko KLUCZA ODPOWIEDZI i na ten temat
                    spodziewałem się znaleźć wyjaśnienia ale widać czytenie ze ZROZUMIENIEM nie
                    jest mocną stroną państwa baraństwa
                    4 Argumenty że jakiś tam nauczycielek nie uznaje prawa i wyzywa innych nie
                    przekonują mnie bo trzeba mieć WŁASNE ZDANIE

• Gość: Alek Odpowiadam na pytanie POLIDAKTYLA!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.12.04, 23:47
                      Odpowiadam na pytanie Polidaktyla!!!

Po prostu uznali, że więcej satyr Krasickiego nikt nie zna, nie przerabia się
                      innych. Podejrzewam, że uznaliby Ci je gdybyś napisał o nich i potrafił je
                      dostosować do tematu całej pracy.

Nie znam tych innych satyr i trudno mi jest powiedzieć, czy pasują one do
                      tematu. Te co są wymienione w kluczu są to najbardziej znane i najbardziej
                      pasujące do tematu.

5. Przykłady zjawisk skrytykowanych w Palinodii,
                      np.:
                      – demoralizacja –¬ np. Świat zepsuty,
                      – puste życie, marnotrawstwo – np. Żona modna, Pijaństwo,
                      – brak troski o kraj (lub patriotyzm pozorny)– np. Świat zepsuty, Do króla,
                      – pijaństwo – np. Pijaństwo,

– pogoń za cudzoziemską modą – np. Żona modna,
                      – brak szacunku dla przodków – np. Świat zepsuty,

6. wady Polaków, o których Krasicki nie pisze w Palinodii,
                      np.:
                      – nieuctwo, ciasne horyzonty myślowe – np. Do króla,
                      – odchodzenie od religii – np. Świat zepsuty,
                      – rozpad więzi rodzinnych – np. Świat zepsuty, Żona modna,
                      – zawiść – np. Do króla,

Nie wiem jaki masz problem z pojęciem tego. Na przyszłość więcej spokoju i
                      mniej wyzwisk!!!
                      • Gość: Alek Re: Odpowiadam na pytanie POLIDAKTYLA!!! cd IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.12.04, 23:52
                        Za walory pracy dostając 4 punkty, zdobyłeś maxa! - nie ma tu chyba nic złego?

A z podaniem innych satyr zawsze możesz się odwoływać, mając dobre argumenty,
                        przecież nikt Ci nie zawężał w temacie pola widzenia, także każda inna satyra
                        tego autora, która ma określone cechy jest jak najbardziej w porządku.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka