Gość: zzz IP: *.kosa.net.pl 13.05.05, 14:27 Czy w pytaniu odnosnie cyklu zyciowego komorki chodzilo o o komorke gametofitu mchow ??? Bo teraz sam juz nie wiem czy czegos nie powalilem z tym .... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: bananas Re: do Biologow na rozszerzeniu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.05.05, 14:31 tzn tam bylo ogolnie ze haploidalna;] Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zzz Re: do Biologow na rozszerzeniu IP: *.kosa.net.pl 13.05.05, 14:34 czyli startowalismy od 1n ... wiec te parametry nie wygladaly jak w typowej mitozie ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mateusz Re: do Biologow na rozszerzeniu IP: *.toya.net.pl 13.05.05, 14:41 ja wszedzie napisalem 1n, 2c bylo przed mitoza a 1c po mitozie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: goniaaa Re: do Biologow na rozszerzeniu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.05.05, 14:56 ja mam tak samo;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pyza Re: do Biologow na rozszerzeniu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.05.05, 15:17 a ja mam ze 4c po interfazie bo nastapila replikacja i nie wiedziala tego ale DNA jest zawsze podwojne wiec nie wiem..wychodziloby ze po replikacji z 2c stanie sie 4c;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: LOLITKA Re: do Biologow na rozszerzeniu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.05.05, 15:00 TO MAM TAK JAK TY najpierw wszędzie mam 1n tylko z 2c po mitozie spada do 1c ale mam pytanie do tego ukwiału o co tam chodzilo z tym podziałem i jaka to symestria wszystko strzelałam w tym pytaniu :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: andyas Re: do Biologow na rozszerzeniu IP: *.kielce.sdi.tpnet.pl 13.05.05, 15:15 Symetria promienista - łatwiejsze zdobywaniu pokarmu i ochrona A ja właśnie skopałem to z mitozą i z piramidą - 2 głupie błędy. Reszta chyba wszystko dobrze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Magda Re: do Biologow na rozszerzeniu IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.05.05, 14:53 od poczatku wszedzie bylo 1n i 2c. Mitoza nie jest podzialem redukcyjnym, wiec z jednej komorki poczatkowej 1n i 2c powstaly dwie identyczne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: z Re: do Biologow na rozszerzeniu IP: *.kosa.net.pl 13.05.05, 14:59 podzial redukcyjny polega na tym ze z 2n powstaje 1 n ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pyza Re: do Biologow na rozszerzeniu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.05.05, 15:19 mitoza to nie jest podzial redukcyjny!!mejoza jest redukcyjna!!w mitozie komorka przed i po podziale ma tyle samo wszystkiego!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mateusz Re: do Biologow na rozszerzeniu IP: *.toya.net.pl 13.05.05, 15:28 tyle samo materialu genetycznego (chromosomow) ale o polowe mniej czasteczek DNA Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mada Re: do Biologow na rozszerzeniu IP: *.eltronik.net.pl 13.05.05, 15:04 oj dzidźka to masz źle,bo w interfazie w "S" dochodzi do podwojenia ilości DNA - czyli jest 2c,a na końcu 1n i 1c Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: do Biologow na rozszerzeniu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.05.05, 15:10 co macie z ukwiałaem . do czego mu jest przydatka promienista symetria?? z gronkowcem złocistym?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mateusz Re: do Biologow na rozszerzeniu IP: *.toya.net.pl 13.05.05, 15:14 w S dochodzi do podwojenia chromosomow nie DNA, ale dobrze z 1c do 2c. Wedlug mnie ukwialowi promienista symetria potrzebna jest do rozmnazania wegetatywnego przez podzial podluzny. Ja napisalem ze lek powinien unieczynnic geny wirusa odpowiedzialne za pobieranie zelaza lub ze powinien uniemozliwic wchodzenie zelaza do ciala gronkowca. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: efka Re: do Biologow na rozszerzeniu IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.05.05, 15:18 ja napisałam ze ukwiał moze sie dzielić w różnych płaszczyznach:)) a gronkowiec?? ech to bylo najtrudniejsze dla mnie, wymysliłam ze lek powinien zawierać substancje, która zachamuje działanie białka odpowiedzialnego za "wytrącanie" hemoglobiny z erytrocytów, wtedy nie bedzie miał "co jeść":)) ale nie wiem czy to jest dobrze Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kiniaaaa Re: do Biologow na rozszerzeniu IP: 62.141.240.* 13.05.05, 15:58 ja mam ze powinno sie zatrzymac produkcje bialek gronkwca odpowiedzialnych na pobór czasteczki hemoglobiny i / lub uniemozliwic przenikanie Fe do wnetrza komórki a jak macie z fosforylacją? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: andyas Re: do Biologow na rozszerzeniu IP: *.kielce.sdi.tpnet.pl 13.05.05, 15:18 Do obrony i pobierania pokarmu. A z gronkowcem to należy utrudnić pobieranie hemoglobiny z erytrocytów - spowoduje to spowolnienie podziałów gronkowca - więcej czasu dla organizmu na obronę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aaaaa Re: do Biologow na rozszerzeniu IP: *.autocom.pl 13.05.05, 15:27 symetria przydatna przy utracie czesci cialka do regeneracji a gronkowiec ze trezba zahamowac oddawanie zelaza przez hemoglobine lub unieczynnic gen gronkowca ktory to zelazo zabiera Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cbjdfj Re: do Biologow na rozszerzeniu IP: *.osk.enformatic.pl 13.05.05, 15:16 A jak wam wyszło to zadanie z krzyżówką genetyczną ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: efka Re: do Biologow na rozszerzeniu IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.05.05, 15:19 prawdopodobieństwo 25% Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lita Re: do Biologow na rozszerzeniu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.05.05, 15:19 mi 25 % wyszło a jakie genotypy tych osób od I do VI trzeba bylo zapisać w zadaniu z daltonizmem Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: efka Re: do Biologow na rozszerzeniu IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.05.05, 15:22 faceci daltoniśi to mieli na pewno XdY, ale kobiety, kurde ja nie zwróciłam chyba uwagi na to czy one były daltonistkami (XdXd) czy tylko nosicielkami!! (XDXd). chyba coś popieprzyłam!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: andyas Re: do Biologow na rozszerzeniu IP: *.kielce.sdi.tpnet.pl 13.05.05, 15:24 M: 2nXdY K: 2nXdXD Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mateusz Re: do Biologow na rozszerzeniu IP: *.toya.net.pl 13.05.05, 15:23 ale krzyzowka powinna byc taka prosta z 4 polami? ja genotypy napisalem: faceci XdY-, kobiety XdXd lub XDXd Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kamel Re: do Biologow na rozszerzeniu IP: *.gdynia.mm.pl 13.05.05, 15:21 ja mam w krzyżówce że szansa na urodzenie albinosa jest 25%, zwała nie? ja bym sie nie zdecydowal na dziecko Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: efka pijawka IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.05.05, 15:24 a co z pijawką?? Konkretnie po co jej gruczoły slinowe?? chodziło o wydzielanie hirudiny?? bo juz nie wiem.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: andyas Re: pijawka IP: *.kielce.sdi.tpnet.pl 13.05.05, 15:28 Wydzielanie hirudyny - zapobiega krzepnięciu krwi (tak jak heparyna u człowieka) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Darek Re: do Biologow na rozszerzeniu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.05.05, 15:22 to był haploid i tyle.... przy mitozie wszędzie 1n ,a w fazie s i G2 2c Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mateusz Re: do Biologow na rozszerzeniu IP: *.toya.net.pl 13.05.05, 15:24 ta krzyzowka powinna miec 4 pola czy 16??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mada Re: do Biologow na rozszerzeniu IP: *.eltronik.net.pl 13.05.05, 15:31 8 :P Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aaaa Re: do Biologow na rozszerzeniu IP: *.autocom.pl 13.05.05, 15:31 ja mam 16 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mateusz Re: do Biologow na rozszerzeniu IP: *.toya.net.pl 13.05.05, 15:35 no wlasnie ja mam 4 pola i niewiem czy dobrze, a gamety? genotypy: AaBb i aaBB jak dobrze pamietam wiec gamety chyba: AB, aB, ab, Ab ??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: andyas Re: do Biologow na rozszerzeniu IP: *.kielce.sdi.tpnet.pl 13.05.05, 15:35 Chodzi Ci o krzyżówkę z prawdopodobieństwem? P: AaBb aaBb AB Ab aB ab aB AaBB AaBb aaBB aaBb ab AaBb Aabb aaBb aabb 2/8*100%=25% Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mateusz Re: do Biologow na rozszerzeniu IP: *.toya.net.pl 13.05.05, 15:37 czyli w jednej linijce 4 gamety i w drugiej tez? no wlasnie mnie to dziwi przeciez plemnik nie moze polaczyc sie z plemnikiem i kom jaj z kom jaj tez nie, ale wyszlo mi tez 25% Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gabi Re: do Biologow na rozszerzeniu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.05.05, 15:44 Ja też mam tyle, tyle żźe podałam wynik 0,25, myslicie, że mi uznaja? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: andyas Re: do Biologow na rozszerzeniu IP: *.kielce.sdi.tpnet.pl 13.05.05, 15:44 Nie. Jak napisałem w poprzednim poście (źle wyświetliło): Gamety 1 rodzica: AB Ab aB ab Gamety 2 rodzica: aB ab F1: AaBB AaBb aaBB aaBb AaBb Aabb aaBb aabb Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pytanko Re: do Biologow na rozszerzeniu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.05.05, 15:52 nie mam tego głupiego ukwiała ehhhhh i przy pytaniu dlaczego roślinki zielone fpobierają wodór z wody a bakterie siarkowe z H2S napisałam że jedne przeprowadzają fotosynteze a te drugie chemosynteze a przecież trzeba było napisać że bakterie beztlenowo i tlen je zabija ehhhhh ale pisząc chemosynteza to mialam na mysli bleeeeeee :( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: likaa Re: do Biologow na rozszerzeniu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.05.05, 15:59 a co z tym kwiatkiem i ziemniakiem ???????? co tam jest przekształcone i na co ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pablo Re: do Biologow na rozszerzeniu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.05.05, 16:03 ziemniak - lodyga kwiat - korzen sluza do przechowywania substancji zapasowych Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Drogu Splatek IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.05.05, 16:07 Jakie macie z tym ze mchy tworza zwarte skupiska? Po co? I rola wakuoli? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Elos Cechy skorki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.05.05, 16:09 Jakie byly cechy skorki zwiazane ze srodowiskiem wodnym? Wystarczylo wypisac czy trzeba bylo dokladnie uzasadnic jakie ma to wplyw?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pablo Re: Cechy skorki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.05.05, 16:11 ja mam np. ze nie posiadaja aparatow szparkowych i maja cinka warstwe kutykuli i tyle chyba starczy?!?!?!?! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kiniaaaaaa Re: Cechy skorki IP: 62.141.240.* 13.05.05, 16:14 ja mam brak aparatów szparkowych a po drugie to kutykula ze nie dopuszcza wody do wnetrza przez co zapewniony jest homeostaza komorki Odpowiedz Link Zgłoś