Gość: KWIATUSZEK IP: *.devs.futuro.pl 13.05.05, 15:29 WPISUJCIE TO CO PAMIETACIE Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: anka Re: WPISUJCIE SWOJE ODP Z BIOL ROZSZERZ!!!!!!!!!! IP: *.altec.pl / *.altec.pl 13.05.05, 15:31 a na ktore pytania?? bo wszystkich nie pamietam, ale jak mi przypomnisz...:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: KWIATUSZEK Re: WPISUJCIE SWOJE ODP Z BIOL ROZSZERZ!!!!!!!!!! IP: *.devs.futuro.pl 13.05.05, 15:37 NO TO TAK: 1.PIJAWKA 2.KARCZOWANIE LASÓW OSTATNIE PYTANIE O ILE PAMIETAM 3.SKÓRKA U LISCIA PODWODNEGO 4.RODZAJ FOSFOLYRACJI 5.KORZYSCI DLA KOMORKI ZE WSPOŁPRACY CHLOROPLASTU I MITOCHONDRIUM Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anka Re: WPISUJCIE SWOJE ODP Z BIOL ROZSZERZ!!!!!!!!!! IP: *.altec.pl / *.altec.pl 13.05.05, 15:44 no wiec tak mam ja: 1Pijawka-gruczoly slinowe wydzielają enzym zapobiegający krzepnieciu krwi a w wolach krew jest magazynowana ( na dlugi okres trawienia) 2wycinanie lasow-zwiekrzenie zanieczyszczenia atmosfery dwutlenkiem wegla i ocieplenie klimatu-efekt cieplarniany 3u tego liscia to popierwsze ze nie ma aparatow szparkowych a po drugie ze w skorce ma chloroplasty(ladowe nie mają) 4napisalam ze fosforylacja substratowa ale jeszcze tego nie sprawdzilam;p 5hmmm....no to ja to tak zamieszalam, ze fotosynteza w chloroplastach umozliwia zmagazynowanie energii w postaci wiazan chemicznych w czasteczkach cukru a potem w razie zapotrzebowania na energie w mitochondiach mozna ta energie uwolnic Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: KWIATUSZEK Re: WPISUJCIE SWOJE ODP Z BIOL ROZSZERZ!!!!!!!!!! IP: *.devs.futuro.pl 13.05.05, 15:46 NO W SUMIE TO MAM MNIEJ WIECEJ TAK SAMO TZN W TYM OSTATNIM NAPISAŁAM ZE PRODUKT Z ODDYCHANIA W MITOCHONDRIACH JEST JEDNOCZESNIE SUBSTRATEM DLA FOTOSYNTEZY W CHLOROPLASTACH. A INNE? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: qweta0 Re: WPISUJCIE SWOJE ODP Z BIOL ROZSZERZ!!!!!!!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.05.05, 16:52 hirudynę Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: KWIATUSZEK Re: WPISUJCIE SWOJE ODP Z BIOL ROZSZERZ!!!!!!!!!! IP: *.devs.futuro.pl 13.05.05, 15:39 C.D. - TO Z NASIONAMI NIEZAPOMINAJKI -BULWA ZIEMNIAKA Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anka Re: WPISUJCIE SWOJE ODP Z BIOL ROZSZERZ!!!!!!!!!! IP: *.altec.pl / *.altec.pl 13.05.05, 15:47 z nasionami to zmiennosc niedziedziczna czy jakos tak?? nie pamietam co bylo do wyboru. bo kolor nie zalezal od genow tylko od podloza i potomstwo nie odziedziczylo tych cech bulwa -przeksztalcona lodyga-organ spichrzowy magazynowanie skrobi Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: KWIATUSZEK Re: WPISUJCIE SWOJE ODP Z BIOL ROZSZERZ!!!!!!!!!! IP: *.devs.futuro.pl 13.05.05, 15:48 TE TEZ MAM TAK SAMO:) A TO Z EWOLUCJI? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marta Re: WPISUJCIE SWOJE ODP Z BIOL ROZSZERZ!!!!!!!!!! IP: *.lublin.cvx.ppp.tpnet.pl 13.05.05, 15:50 to ze skórka to chyba brak aparatów szparkowych i kutykula ktora nie przepuszcza gazow i takich tam ,niezapominajki to zmaenność fluktuacyjna bo nie zalezy od koloru kwiatkow rodzicow, ta bulwa to byla niekiepska tez nie wiem Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cezar Re: WPISUJCIE SWOJE ODP Z BIOL ROZSZERZ!!!!!!!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.05.05, 15:50 Jeszcze: wakuole kosaciec gronkowiec (jestem bardzo ciekaw) piramida troficzna tabela - cukry gałązki wierzby krzyżówka genetyczna schemat genetyczny - daltonizm Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: KWIATUSZEK Re: WPISUJCIE SWOJE ODP Z BIOL ROZSZERZ!!!!!!!!!! IP: *.devs.futuro.pl 13.05.05, 15:53 O WŁĄSNIE A CO DO WAKUOLI TO MIAŁAM JEDNA WATPLIWOSC BO PO PIERWSZE NA PEWNO ZBIERAJA ZBEDNE METABOLITY A DRUGIE NAPISAŁAM ZE REGULACJA GOSP WODNEJ ALE NIE WIEM CZY DOBRZE? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Laska* Re: WPISUJCIE SWOJE ODP Z BIOL ROZSZERZ!!!!!!!!!! IP: *.net.pl 13.05.05, 18:24 Również napisałam, że jest swoistym "śmietniczkiem" a dodatkowo odpowiada za turgor komórki (=jędrność). Kochana...nie reguluje gospodarki...ale bądź dobrej myśli, przecież nie może być źle skoro się uczyłaś. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lilka POMÓŻCIE IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.05.05, 18:51 pomóżcie bo już sama nie wiem co z tym ziemniakiem on mial korzeń przekształcony w organ spichrzowy????????????? czy coś innego bo ten kwiatuszek to chyba będzie łodyga na rozłogi Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: KWIATUSZEK Re: WPISUJCIE SWOJE ODP Z BIOL ROZSZERZ!!!!!!!!!! IP: *.devs.futuro.pl 13.05.05, 15:54 A CO DO PIRAMIDY TO MAM JEDNA WATPLIWOSC CZY ONA MIAŁĄ BYC ZWĘZAJACA SIE KU GORZE CZY NA ODWRÓT? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anka Re: WPISUJCIE SWOJE ODP Z BIOL ROZSZERZ!!!!!!!!!! IP: *.altec.pl / *.altec.pl 13.05.05, 15:55 1wakuole-turgor i gromadzenie subst. toksycznych 2ja napisalam ze tez przeksztalcona lodyga do rozmnazania wegetatywnego przez rozlogi (??) 3hehe....jakas magia;d ze na pozywkach z zelazem mozna sobie wychodowac gronkowca a potem testowac rozne antybiotyki az sie znajdzie skuteczny;D 4nooo tego to tu nie narysuje:P 5kurcze tego tez nie:P:P 6ze bez wzgledu na ustawienie galazek korzenie wykazuja geotropizm dodatni a pedy ujemny 7 czarna, brazowa i 25% 8 a co tam trzeba bylo?? aha genotypy no to facet XdY a kobiety XDXd i recesywny bo u facetow sie ujawnia czesniej bo maja tylko jeden X a u kobiet nie bo dominuje ten zdrowy allel Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: KWIATUSZEK Re: WPISUJCIE SWOJE ODP Z BIOL ROZSZERZ!!!!!!!!!! IP: *.devs.futuro.pl 13.05.05, 15:58 MAM PODOBNIE:)A CO DO TEGO GRONKOWCA TO CHYBA TO JEST PROSTE TZN NALEZY WYMYSLEC LEK KTÓRY BEDZIE BLOKOWAŁ BIOSYNTEZE BIAŁEK KTÓRE ROZPOZNAJA ZELAZO W EROTROCYTACH Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anka Re: WPISUJCIE SWOJE ODP Z BIOL ROZSZERZ!!!!!!!!!! IP: *.altec.pl / *.altec.pl 13.05.05, 15:59 a z tym kosancem tez tak masz?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: KWIATUSZEK Re: WPISUJCIE SWOJE ODP Z BIOL ROZSZERZ!!!!!!!!!! IP: *.devs.futuro.pl 13.05.05, 16:00 TZN NAPISAŁAM ZE DO ROZMNAZANIA WEGETATYWNEGO ALE NIE WIEM CZY MI UZNAJA BO NIEPOTRZEBNIE NAPISAŁAM ZE TO ROZŁOGI A TO KŁACZA PRZECIEZ EH Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cezar Re: WPISUJCIE SWOJE ODP Z BIOL ROZSZERZ!!!!!!!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.05.05, 16:05 Kurcze, a co z tą piramidą, opisz chociaż, bo to mnie trochę zaskoczyło. Jak zaznaczyć tam przepływ energii? Jestem po mat-fizie, miałem tylko rok na całą biolę i chemię i tego nie tknąłem... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: KWIATUSZEK Re: WPISUJCIE SWOJE ODP Z BIOL ROZSZERZ!!!!!!!!!! IP: *.devs.futuro.pl 13.05.05, 16:07 Z TA PIRAMIDA TO JEST WŁASNIE PROBLEM BO NIE WIEM CZY MIAŁO BYC TAK ZE OD PRODUCENTA PRZEZ KONSUMENTÓW KOLEJNYCH SIE ROBI COS RAZ WEZSZA CZY SZERSZA? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: luu Re: WPISUJCIE SWOJE ODP Z BIOL ROZSZERZ!!!!!!!!!! IP: *.pentex.pl 13.05.05, 16:09 producenci najszersza, konsumenci III-rzedu najwezsza a z ta energia ty chyba taką strzałke jakąś machnąć od dołu do góry (?):] Odpowiedz Link Zgłoś
nataliakwiat Re: WPISUJCIE SWOJE ODP Z BIOL ROZSZERZ!!!!!!!!!! 13.05.05, 16:25 Piramida u dołu powinna być najszersza i zwęrzać się ku górz.Od dołu trzeba wpisać producenci,konsumenci I,II i III rzędu.Jeszcze z boku piramidy można strzałke umieśćić i napisać straty na oddychanie i własny metabolizm. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: KWIATUSZEK Re: WPISUJCIE SWOJE ODP Z BIOL ROZSZERZ!!!!!!!!!! IP: *.devs.futuro.pl 13.05.05, 15:56 A W PIERWSZYM ZAD JESTEM NA 100% PEWNA WIEC TAK: CO DO PODZIAŁU CUKRÓW TO BUDULCOWE TO CHITYNA(SCIANA KOM U GRZYBÓW) I CELULOZA (SCIAN KOM U ROSLIN) A TE DRUGIE TO SKROBIA CZYLI MATERIAŁ ZAPASOWY U ROSLIN NP W BULWACH W MIEKKISZU SPICHRZOWYM NO I GLIKOGEN NP W WATROBIE Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: KWIATUSZEK Re: WPISUJCIE SWOJE ODP Z BIOL ROZSZERZ!!!!!!!!!! IP: *.devs.futuro.pl 13.05.05, 15:59 OJ A MNIE JESZCZE CZEKA CHEMIA I FIZYKA NEXT WEEK EH Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gabi Re: WPISUJCIE SWOJE ODP Z BIOL ROZSZERZ!!!!!!!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.05.05, 15:49 Ja mam w krzyżówce p=0,25, myslicie, że mi uznaja? Niby powinno podawac się w %. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pablo Re: WPISUJCIE SWOJE ODP Z BIOL ROZSZERZ!!!!!!!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.05.05, 15:52 ja mam 4:16 ale to wszystko to tosamo jest przeciez Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: KWIATUSZEK Re: WPISUJCIE SWOJE ODP Z BIOL ROZSZERZ!!!!!!!!!! IP: *.devs.futuro.pl 13.05.05, 15:52 TEZ MAM 25%:):) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: arni Re: WPISUJCIE SWOJE ODP Z BIOL ROZSZERZ!!!!!!!!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.05.05, 17:32 a moze wiecie gdzie mozna zobaczyc arkusze z biologii co dziisja były wdzięczny byłbym za linka Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: antzyk... Re: WPISUJCIE SWOJE ODP Z BIOL ROZSZERZ!!!!!!!!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.05.05, 15:53 prawdopodobieństwo się podaje w ułamku;))))jestem po mat-fizie:D ale mogą być procenty... uznają oba;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gabi Re: WPISUJCIE SWOJE ODP Z BIOL ROZSZERZ!!!!!!!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.05.05, 15:57 Hm... ja też jestem po mat-fizie:):) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: syl Re: WPISUJCIE SWOJE ODP Z BIOL ROZSZERZ!!!!!!!!!! IP: *.dolsat.pl 13.05.05, 16:03 a jakie było wyjasnienie z ta symetria promienista ukwiału? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: luu Re: WPISUJCIE SWOJE ODP Z BIOL ROZSZERZ!!!!!!!!!! IP: *.pentex.pl 13.05.05, 16:05 -umozliwia napedzanie żarełka do gardzieli -umozliwia ruch odrzutowy (shit napisalam amebowaty-ale gafa ;D) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: KWIATUSZEK Re: WPISUJCIE SWOJE ODP Z BIOL ROZSZERZ!!!!!!!!!! IP: *.devs.futuro.pl 13.05.05, 16:05 SYMETRIA PROMIENISTA JEST KORZYSTNA BO KAZDY SYMETRYCZNY FRAGMENT JEST ROWNOCENNY TZN NP PRZY UTRACIE JAKIEJS CZESCI ORGANIZM MOZE SIE ZREGENEROWAC I NORMALNIE FUNKCJONOWAC:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: KWIATUSZEK Re: WPISUJCIE SWOJE ODP Z BIOL ROZSZERZ!!!!!!!!!! IP: *.devs.futuro.pl 13.05.05, 16:09 SŁUCHAJCIE A JAKI RODZAJ FOSFOLYRACJI??????????? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kamel Re: WPISUJCIE SWOJE ODP Z BIOL ROZSZERZ!!!!!!!!!! IP: *.gdynia.mm.pl 13.05.05, 16:12 a co napisaliscie o bakteriach ktore przekształcają siarke w kwas siarkowy? tu są 2 opcje, albo on zakwasza glebe i jest źle albo on rozpada sie na jony ktore są dostepne dla rosliny (siarka dla budowy białka) ja zaznaczyłem to 2, a wy ?? jedna nauczycielka z bioli powiedziała ze on zakwasza a druga powiedziała ze jony mam dobrze :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: antzyk Re: WPISUJCIE SWOJE ODP Z BIOL ROZSZERZ!!!!!!!!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.05.05, 16:12 ja napisałam substytucyjnej..ale czy dobrze...to ja nie wiem:/ toto lotek:( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: antzyk.. Re: WPISUJCIE SWOJE ODP Z BIOL ROZSZERZ!!!!!!!!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.05.05, 16:13 przepraszam...substratowej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: antzyk Re: WPISUJCIE SWOJE ODP Z BIOL ROZSZERZ!!!!!!!!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.05.05, 16:15 przepraszam...substratowej;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pablo Re: WPISUJCIE SWOJE ODP Z BIOL ROZSZERZ!!!!!!!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.05.05, 16:15 ja napisalem oksydacyjnej- bo tylko taka znam;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: KWIATUSZEK Re: WPISUJCIE SWOJE ODP Z BIOL ROZSZERZ!!!!!!!!!! IP: *.devs.futuro.pl 13.05.05, 16:16 Z TYM KWASEM SIARKOWYM TO NAPISAŁAM ZE ZAKWASZA GLEBE I TO DZIAŁA NEGATYWNIE TO ROZWOJ I WZROST ROSLIN? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: luu Re: WPISUJCIE SWOJE ODP Z BIOL ROZSZERZ!!!!!!!!!! IP: *.pentex.pl 13.05.05, 16:18 ja mam tak samo :] Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: KWIATUSZEK Re: WPISUJCIE SWOJE ODP Z BIOL ROZSZERZ!!!!!!!!!! IP: *.devs.futuro.pl 13.05.05, 16:20 NO TO JA SIĘ ZMYWAM DO CHEMII BO NIESTETY DLA MNIE TO NIE KONIEC MATUR:)JESZCZE CHEMIA I FIZYKA OBA NA ROZSZERZONYM!DZIEKI ZA WSZYSTKIE WPISY!!:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: KONRAD Re: WPISUJCIE SWOJE ODP Z BIOL ROZSZERZ!!!!!!!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.05.05, 16:17 L udzie zalamujecie mnie. ja myslalem ze mnie slabvo poszlo ale z tego co widze to nie najlepiej wam poszlo: fosforylacja oczywiscie substratowa (podczas GLOKOLIZY tylko taka zachodzi) kosaciec klacze ziemniak bulwa sa to pedy podziemne funkcja spichrzowa wegetatywane rozmnazanie material genetyczny do gronkowca mozna wprowadzixc na kilka sposobow np. bakteriofag T4, ktory zmodyfikuje kod genetyczny blokujec synteze czynnika zabierajacego zelaza z hemoglobiny liscie podwodne Nie maja aparatow szparkowych i maja cienka warstwe kutikuli piramida troficzna rozszerza sie ku dolowi gdzie sa producenci (przysrost biomasy jest tam najwiekszy) w pyt to byla mitoza a wiec NIE zmienia sie ilosc n czyli chromosomow, wszedzie przed i po jest tyle samo 1n, zwykla mitoza odpowiedz (od lewej) 1n 4c, 1n 2c, 1n 2c chcecie wiedziec cos jeszcze?? geotropizm to byl ale wystarczylo napisac o roli auksyn... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: antzyk.. Re: WPISUJCIE SWOJE ODP Z BIOL ROZSZERZ!!!!!!!!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.05.05, 16:19 a powiedz mi, jak Ty się z ludźmi dogadujesz? bo tak zarozumiałej osoby to ja dawno nie widziałam. bardzo się cieszę, że Ci tak świetnie poszło. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anka Re: WPISUJCIE SWOJE ODP Z BIOL ROZSZERZ!!!!!!!!!! IP: *.altec.pl 13.05.05, 16:28 zgadzam sie, a poza tym to nie mialo byc zadnego 4c bo w fazie g2 jest tak samo jak w fazie s mądralo Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Brzózka Re: WPISUJCIE SWOJE ODP Z BIOL ROZSZERZ!!!!!!!!!! IP: *.kolno.jarsat.pl 13.05.05, 16:31 Ja również się zgadzam w 100% tAKIEGO ZAROZUMIALCA TO JA JESZCZER NIE SŁYSZAŁAM Troszkę pokory Koleś!!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anka Re: WPISUJCIE SWOJE ODP Z BIOL ROZSZERZ!!!!!!!!!! IP: *.altec.pl 13.05.05, 16:37 aha, ale mam jeszcze do was pytanie....bylo zadanie w ktorym pisalo costam o tym ze wirus HIV dziala tak powoli i powiedzcie mi jakie bylo pyt. do tego zadania?? i co napisaliscie.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pablo Re: WPISUJCIE SWOJE ODP Z BIOL ROZSZERZ!!!!!!!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.05.05, 16:40 trzeba bylo napisac o zaletach strategi tego wirusa a wiec ze dziala powoli i ciezko go wykryc (to bylo w tekscie) oraz ze ma latwe zdolnosc do przemian wiec ciezko znalezc szczepionke na niego!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anya Re: WPISUJCIE SWOJE ODP Z BIOL ROZSZERZ!!!!!!!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.05.05, 16:44 a interferon??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anka Re: WPISUJCIE SWOJE ODP Z BIOL ROZSZERZ!!!!!!!!!! IP: *.altec.pl 13.05.05, 16:45 eeeh, noo ze tez ja tego pytania kilka razy nie przeczytalam........bo ja pomyslalam ze jakie to ma zalety dla czlowieka a nie dla wirusa;/ mowi sie trudno;d Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: judit Re: WPISUJCIE SWOJE ODP Z BIOL ROZSZERZ!!!!!!!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.05.05, 16:45 ale tam chyab chodzilo o to jakie to ma zalety dla nas ludzi a nie dla wirusa.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pablo Re: WPISUJCIE SWOJE ODP Z BIOL ROZSZERZ!!!!!!!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.05.05, 16:55 wyraznie pisalo o strategi wirusa dla niego ( watpie zeby mial on jakies zalety;)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: judit Re: WPISUJCIE SWOJE ODP Z BIOL ROZSZERZ!!!!!!!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.05.05, 17:01 czytam i czytam i nie widze zeby pisalo konkretnie no, u mnie w szkole polowa pisala dla wirusa a polowa dla osoby chorej... kurde te pytanie jest serio dwuznaczne!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pablo Re: WPISUJCIE SWOJE ODP Z BIOL ROZSZERZ!!!!!!!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.05.05, 17:09 no masz racje ze nie pisze o tym bezposrednio i tez na poczatku pisalem dla czlowieka ale potem pomylalem se czy to ma sens i okazalo sie ze NIEMA Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anya Re: WPISUJCIE SWOJE ODP Z BIOL ROZSZERZ!!!!!!!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.05.05, 16:38 ja mam 1n 2c i potem 1n 1c bo to była komórka haploidalna! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: judit Re: WPISUJCIE SWOJE ODP Z BIOL ROZSZERZ!!!!!!!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.05.05, 16:43 hmmm a mzoe byc ze jakis lek zawierajacy enzym rozkladajacy te bilka ktorych on uzywa do pobierania tego zelaza itp. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: PArwol Re: WPISUJCIE SWOJE ODP Z BIOL ROZSZERZ!!!!!!!!!! IP: *.wroclaw.mm.pl 13.05.05, 17:00 a co wy na to, że wpisałem że podać ma jakiś lek, który będzie miał substancję która będzie wg niego żelazem, i jak on ją weźmie to żeby nastąpiła inhibicja i nie może już Fe2+ albo żeby było dla niego toxyczne! ale ogólnie to chodziło o coś co go oszuka że jest Fe2+ a nie jest. W takic hzadaniach najczęściej są punkty za własny, LOGICZNY pomysł, nie ma odpowiedzi w kluczu, jak myślicie, uznają mi? : D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: qweta0 Re: WPISUJCIE SWOJE ODP Z BIOL ROZSZERZ!!!!!!!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.05.05, 17:03 ja napisalem, ze mozna wyprodukowac sustancje chemiczna, ktora zablokuje, czesci bakterii rozpoznające hemoglobinę Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xyz Re: WPISUJCIE SWOJE ODP Z BIOL ROZSZERZ!!!!!!!!!! IP: *.sownet.gliwice.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 13.05.05, 17:06 hmmm mozecie mi przypomniec zdanie o daltonizmie ..czy byly tam same genotypy ludzi chorych czy tez nosicieli??a co do gronkowca sadze ze klucz bedzie bardzo liberlany co do odp., ale niewiadomo, czy egzaminator bedzie az tak tolerancyjnyy... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: iwonka Re: WPISUJCIE SWOJE ODP Z BIOL ROZSZERZ!!!!!!!!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.05.05, 17:11 są już moze wyniki gdzies z podatawowej i rozrzerzonej Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: qweta0 Re: WPISUJCIE SWOJE ODP Z BIOL ROZSZERZ!!!!!!!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.05.05, 17:23 I, III, IV - mężczyźni, chorzy II - kobiety, nosicielki Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: weronika Re: WPISUJCIE SWOJE ODP Z BIOL ROZSZERZ!!!!!!!!!! IP: 80.48.32.* 13.05.05, 17:10 witam wszystkich, ja tak osbie rozmyslam o tym co bylo i mam wiele watpliwosci czy dobrze pytania przeczytalam...w tym zadania o chorobie sprzezonej z plcia chodzilo o dlatnizm czy hemofilie? i z tym z wirusem chodzilo o korzysci dla wirusa?? ehh...glupio by bylo w taki sposob punkty stracic. a co do odpowiedzi to inaczej napisalam w tym zadaniu z korzeniem i pedem, bo w hipotezie ujelam, ze nie ma wplywu bodziec kierunkowy, bo biegunowosc u roslin jest ustalana podczas rozwoju wegetatywnego na poczatku zycia rosliny; a z tym gronkowcem napisalam ze lek powinien unieszkodzliwac bialko ktore uwalnia hemoglobine z erytrocytu i to przerwie cykl zyciowy bakterii i pozwoli sie z nia ropzprawic ;) i powiedzcie prosze czy w tym pytaniu o zastosowanie badan genetycznych trzeba bylo sie odniesc do tej notatki przed pytaniem?? czy samemu podac przyklady np. ustalanie pokrewienstwa, badania genetyczne prenatalne itp.., hm?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lsiaja Re: WPISUJCIE SWOJE ODP Z BIOL ROZSZERZ!!!!!!!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.05.05, 17:21 no wlasnie- z tymi powodami na badania genetyczne to tez namieszali :/ bo wlasciwie nie napisali, ze to ma sie odniesc do tego tekstu o tych sekwencjach DNA ktore sie powtarzaja i ja pomyslalm, ze to mozna tak normalnie i napisalam- badania prenatalne i badania genetyczne piersi na obecnosc zmienionego genu ( to zywcem z podstawy ;)) i wlasnie sie zastanawiam czy tego nie zmascilam :( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: qweta0 Re: WPISUJCIE SWOJE ODP Z BIOL ROZSZERZ!!!!!!!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.05.05, 17:26 ja tez napisalem zpelnie nie związane z tym tekstem: badania DNA w kryminologii i testy na ojcostwo Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sabina hołd oddaję ;) IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.05.05, 17:35 boże, jacy Wy wszyscy mądrzy jesteście! dużo błędów mam.. takich raczej przez nieuwagę popełnionych albo przez 'niezastanowienie' się. ale na maturze świat się nie kończy, prawda? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: qweta0 Re: hołd oddaję ;) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.05.05, 18:26 no, nareszcie ktos odpowiednio docenil moje zaslugi ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wdowa Re: WPISUJCIE SWOJE ODP Z BIOL ROZSZERZ!!!!!!!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.05.05, 17:32 No ja tez napisalm tak a ty w sumie chwilke pomyslalam nad tym badaniem ojcostwa ale kiedys robilam podobne zadanie i pomyslalam ze chodzi tu o nowoywory i abdanie plenatarne;/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Isiaja Re: WPISUJCIE SWOJE ODP Z BIOL ROZSZERZ!!!!!!!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.05.05, 17:36 i co? myslicie, ze nam uznaja te badania prenatalne i na raka? bo ja pwoaznie juz sama nie wiem :( jedno co wiem w tej chwili- mam zle juz 3 zadania ( to byloby 4) z samego rozszerzenia i az mnie roznosi, bo nie zorbilma ich zle dlatego, ze nie umialam, tylko dlatego, ze niedokladnie przeczytalam polecenia > Szczerze-nie spodziewalam sie, ze jestem taka glupia :? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Picus Re: WPISUJCIE SWOJE ODP Z BIOL ROZSZERZ!!!!!!!!!! IP: *.epwik.com.pl 13.05.05, 18:03 Co do tego liścia podwodnego- jako związek budowy z środowiskiem życia nie mozna podawac cechy której nie ma! "Nie ma aparatów szparkowych", nie ma tez watroby, zeby mogl sobie wypic troche jak ktos by cos wylal do wody! Ja napisałem o jednowarstwowej skórce i chloroplastach w obu warstwach skórki. Nie wiem czy dobrze ale o ap szparkowych jest na pewno źle. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jel Re: WPISUJCIE SWOJE ODP Z BIOL ROZSZERZ!!!!!!!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.05.05, 18:12 a co ty sie tak nerwujesz?? ja juz widzialam gdzies to pytanie w jakims tescie i w kluczu bylo o apartach szparkowych wiec nie pie.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pablo Re: WPISUJCIE SWOJE ODP Z BIOL ROZSZERZ!!!!!!!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.05.05, 18:33 ta a gosciu prawdopodobnie zapomnial o aparatach szparkowych i teraz sie zlosci Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: AA Re: WPISUJCIE SWOJE ODP Z BIOL ROZSZERZ!!!!!!!!!! IP: *.bydgoszcz.sdi.tpnet.pl 13.05.05, 18:52 A jaki zwiazek chloroplastow z srodowiskiem wodnym na 100% chodzi o aparaty szparkowe toc to bylo banalne Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: elios Re: WPISUJCIE SWOJE ODP Z BIOL ROZSZERZ!!!!!!!!!! IP: *.gdynia.mm.pl 13.05.05, 19:16 Mam akie sam podejscie w tej kwesti XD. Ja napsialem o kutykuli ze ochrania w srodowisku wodnym i ze komorki skorki sa male i ciasno poukladane i ze zawieraja one wiecej chloroplastow po wierzchniej stronie liscia niz komorki sokroki pod nim ;-) [a tak naprawde jest :P trzeba bylo policzyc i obejrzec wilkosc chloroplastow na wierzchniej i spodniej skorce :P] Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: elios Re: WPISUJCIE SWOJE ODP Z BIOL ROZSZERZ!!!!!!!!!! IP: *.gdynia.mm.pl 13.05.05, 19:18 chloroplasty ludzie maja to do tej sprawy, ze w srodowisku wodnym dociera mniej swiatla, i po wierzchniej stronie sa wiksze i wieksza ich ilosc ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hahha Re: WPISUJCIE SWOJE ODP Z BIOL ROZSZERZ!!!!!!!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.05.05, 12:34 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: o bosh Re: WPISUJCIE SWOJE ODP Z BIOL ROZSZERZ!!!!!!!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.05.05, 12:37 wez człowieku bo mnei załamujesz z tą swoją niby wiedzą po pierwsze ziemiak to przekształcony pęd NADZIEMNY a o komórce to schrzanięłś dokąłdnie po pierwsze w fazie S to chromosomny sa jush zreplikowane i jesli tam było 2c to potem sie to jush nie zmienia i nie bedzie zadne 4c bo to nie komórka diploidalna tylko haploidalna i na koncu nie bedzie 2c tylko po 1c i 1n Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Drogu MCHY (splatek, skupiska) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.05.05, 17:36 Jak macie to zadanie z mchem? Rozwoj plciowy bo zapewniaja srodowisko wodne, a pobieranie i utrzymywanie wody?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Isiaja Re: MCHY (splatek, skupiska) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.05.05, 17:38 ja napisalam, ze to zwieksza powierzchnie pobierania wody ( pewnie zle, kuzwa mac) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: AA Re: MCHY (splatek, skupiska) IP: *.bydgoszcz.sdi.tpnet.pl 13.05.05, 17:46 Dobrze zwieksza powierzchnie na ktorej moze byc magazynowana woda oraz gdy rosna w skupiskach to maja blizej do siebie i latwiej moze dojsc do zaplodnienia bo u mchow jest zewnetrzne Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wdowa Re: MCHY (splatek, skupiska) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.05.05, 17:56 ja napisalm ze dorosler gametofity maja ryzoidy i moga pobierac wode,natomiast mlode nie maja dlatego te wieksze odzywiaja mlode.Napisalam ze moga utrzymywac wode bo maja wyksztaklcone tkanki przewodzace.aha a romnazanie bo niektóre sa jednopienne i potrzebuja blisko osobnika plci przeciwnej bo zaplodnienie odbywa sie przy udziale wody. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ja ja ja Re: MCHY (splatek, skupiska) IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.05.05, 18:03 Cze, pisalem rozszerzony , i wyszedlem stamtąd z przekonaniem że moze coś napisałem , ale jak czytam wypowiedzi niektórych to poprostu sie załamuje...Czuje że to oblałem.Bye Bye uczelnio...Gratuluje wam wiedzy...może jakbym sie uczył... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: do Ja ja ja Re: MCHY (splatek, skupiska) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.05.05, 18:05 czuje dokladnie to samo- ja mam teraz taki metlik w glowie, ze az starch, jak pisalam to powaznie myslalm, ze wsyztsko poszlo dobrze, wyszlam z sali taki pewniak a pozniej....o zgrozo...porownywalam odpowiedzi z innymi i bylo zle , a teraz jak jeszcze to czytam :( Boze miej nas w swojej opiece ;) Odpowiedz Link Zgłoś
kachna864 Głowa do góry!!! 13.05.05, 18:20 poczekajmy na odpowiedzi!!!!ehhh ja tez mam mentlik, wiekszosc odpowiedzi mi sie zgadzala, ale zobaczymy cos bedzie, czy nam pozaliczaja i takie tam...! wiec nie zamartwiajmy sie Odpowiedz Link Zgłoś
kachna864 Re: Głowa do góry!!! 13.05.05, 18:21 aha NO I OCZYWISCIE JAK BEDZIECIE MIEC JAKIEGOS LINKA DO ODPOWIEDZI TO BYLABYM BARDZO WDZIECZNA!!!!5135571 to moj numer gadu! pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: heh Re: MCHY (splatek, skupiska) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.05.05, 18:20 HAHAH,to nie jestem sama jak z 5 pkt bede miala to bede happy:) hehe,to dla mnie byl kosmos ta rozszerzona,niestety w szkole nie zdazylismy przerobic programu rozsz. a mi samej ciezko bylo sie do niego przygotowac,ciagle klasowki,teraz ustna z polaka, itd. a kto w 1 klasie myslal aby sie uczyc do matury???chyba te kujony ktore teraz dostana sie na studia a my nie,hahah.na rozszerzona poszlam tylko zeby troszke punkcikow byle jakis uzbierac....no zobaczymy jak to bedzie,heh ale widze to czarno.pozdro dla wszytkich ktorzy sa w takiej samej sytuacji:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: elios Re: MCHY (splatek, skupiska) IP: *.gdynia.mm.pl 13.05.05, 19:22 A ja polowezadania o machach ma chyba dobrze a polwe zle ;-) No chyba ze moja wersja wyjatkowo okaze sie wersja OK Xd. Bo ja napisalem ze gesto rosna kolo siebie z tego wzgledu ze towrza szczelna warste i zatrzymuja parowanie wody z podloza i same ja pobieraja. Natomiast co do zaplodnienia to mam tak samo. Mchy na ogl sa gamteofitami, wiec potrzebuja osbnika o przeciwnych gametach ... . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: axelia Re: MCHY (splatek, skupiska) IP: *.internetdsl.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 13.05.05, 19:29 co do mchów to miałam takie odp. 1)żyją w skupiskach,gdyż nie mają dobrze wykształconych tkanek przewodzących a życie w skupiskach nasiąknietych woda umożliwia im łatwe jej pobieranie przez długi czas 2)mchom konieczne jest do rozmnażania środowisko wodne Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Martusiaczek Re: MCHY (splatek, skupiska) IP: *.adsl.inetia.pl 13.05.05, 19:51 HOLENDER!!! Ja też kurczak myślałam, że z tej bioli to spoko, ale teraz to poprostu załamka! Normalnie mam taki bajzel w głowie,że nie wiem co i jak! Część z tego co tu przeczytałam mam ok, ale część to cholera... xyz! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: guinevere Re: WPISUJCIE SWOJE ODP Z BIOL ROZSZERZ!!!!!!!!!! IP: 62.141.240.* 13.05.05, 18:50 a jak macie w przykładach miejsc występowania polisacharydów? i jak zapisaliście fenotyp przy zadaniu z albinizmem? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lika pytanie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.05.05, 18:52 co macie w ziemniaku on ma korzeń zamienioy na organ spichrzowy ??????????? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: axelia ziemniak!!!!!!!!!! IP: *.internetdsl.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 13.05.05, 19:31 napisałam że są to przekształcone pędy,umożliwiło to tym roślinom rozmnażanie bezpłciowe(wegetatywne).......... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: odpowiedzcie Re: WPISUJCIE SWOJE ODP Z BIOL ROZSZERZ!!!!!!!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.05.05, 18:54 a ten ziemniak to co mial korzenie zamienione na organy spichrzowe ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mmm Re: WPISUJCIE SWOJE ODP Z BIOL ROZSZERZ!!!!!!!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.05.05, 19:01 to z tym ziemniakiem to chyba łodyga Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mmm Re: WPISUJCIE SWOJE ODP Z BIOL ROZSZERZ!!!!!!!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.05.05, 19:04 jesli chodzi o to zadanie z daltonizmem to czy kobieta nie powinna miec xdxd??? juz sama nie wiem... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: elios Re: WPISUJCIE SWOJE ODP Z BIOL ROZSZERZ!!!!!!!!!! IP: *.gdynia.mm.pl 13.05.05, 19:26 Co do albinizmu to byly 2 na 8 (juz dokladnie nie pamietam ,ale chba cos takiego) : aabb i Aabb (ten drogi juz nie pamietam, ale 1 na bank ... . a co do polisacharydow to : skrobia zapasowy w organach spichrzowych, celuloza strukturalny w scianch komorkowych roslin lodyga, glikogen zapasowy w watrobie u czlowieka, chityna strukturalna w scianach komorkowych u grzybow. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: prostaglandyna coorwa wiecie do czego służy temat??????? IP: *.pl / 80.48.247.* 13.05.05, 19:16 w temaci, który widnieje powyżej^^^^^^ wpisuje się to o czym gadamy a nie zostawia się i wyskakuje: Re: WPISUJCIE SWOJE ODP Z BIOL ROZSZERZ!!!!!!!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: axelia Re: WPISUJCIE SWOJE ODP Z BIOL ROZSZERZ!!!!!!!!!! IP: *.internetdsl.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 13.05.05, 19:26 Hejka!!jak wam poszła biola?hmmm moim zdaniem podstawa była spox co do rozszerzonego...hmmmm na myślenie?na wiedzę?sama nie wiem:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marlenka Re: WPISUJCIE SWOJE ODP Z BIOL ROZSZERZ!!!!!!!!!! IP: *.info / *.info 13.05.05, 19:35 a ja mam pytanie do poziomu rozrzerzonego, pytanie o receptory powinno się wpisac po dwa, czy jeden. u nas część osób napisała 1, a cześć 2. jak powinno być ja ma 1.ab 2.cd Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: axelia RECEPTORY!! IP: *.internetdsl.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 13.05.05, 19:38 ja z receptorami mam tak:1)bc 2)c Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: slimak Re: RECEPTORY!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.05.05, 19:56 ja ma tak- smak i wech to chemoreceptory, a sluch i rownowaga to mechanoreceptory ( tam, w kanalach polkolistych i slimaku sa w tej endolimfie sa otolity, ktore mechanicznie podrazniaja komorki receptorowe, wiec to mechanoreceptory) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lola CHLOROPLAST+MITOCHONDRIUM IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.05.05, 20:00 a jak macie to zadanie? bo ja napisalam, ze dziek temu sprzezeniu mozliwe jest szybsze reagowanie na barki energetyczne komorki i glukoza jest substaretm w mitochondrium a produktem w chloroplascie i to usprawnia dzialanie systemu "dostarczenia " ATP do komorki- ale namieszalam :( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: axelia Re: CHLOROPLAST+MITOCHONDRIUM IP: *.internetdsl.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 13.05.05, 20:23 ja napisałam że dzięki chloroplastom uzyskiwane są wysokoenergetyczne produkty,np.glukoza i potem rozkładane są one w mitochondrium dostarczajac energie w postaci ATP :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kk Re: CHLOROPLAST+MITOCHONDRIUM IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.05.05, 20:51 daje to komorce to, ze jest autotroficzna Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: axelia a bakterie purpurowe???? IP: *.internetdsl.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 13.05.05, 20:24 jak macie co do bakterii purpurowych?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: axelia piszcie co pamiętacie!!a co z tą symetrią?? IP: *.internetdsl.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 13.05.05, 20:31 piszcie........!!!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś