Gość: ja Re: jaki jest wasz ulubiony pisarz? IP: *.bsk.vectranet.pl / *.bsk.vectranet.pl 01.06.05, 21:36 a jakiej odp oczekujesz? Fajny, zdolny? jesli chodzi ci o nazwisko to pytanie powinno brzmiec kto jest Twoim ulubionym autorem. Odpowiedz Link Zgłoś
nelkaa Re:Kto jest waszym ulubionym autorem? 01.06.05, 21:49 o sorry, widze, że na tym forum nalezy jedynie poprawnej polszczyzny używać, bo inaczej nie wiecie o ci chodzi: w takim razie Kto jest waszym ulubionym (dla mnie słowo jednoznaczne) autorem? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sloonko Re:Kto jest waszym ulubionym autorem? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.06.05, 22:00 Piszę po straszną presją aby wyrażac sie poprawa polszczyzn i walczyc z moją dysleksja ale sie postaram;)Moim ulubioym pisarzem jest Robin Cook.jest ekarzem a ja marze o studiowaniu edycyny. jego Thrillery pochłaniam w jeden wieczór, dla mnie sa szaleie interesujace:) I co jak mi poszło?:)zasłuzyłam na dwa??;) Odpowiedz Link Zgłoś
nelkaa Re:Kto jest waszym ulubionym autorem? 01.06.05, 22:08 oj nie wiem, nie mnie to oceniać... w końcu (jak widzisz) też jestem na każdym kroku oceniana;p ja uwielbiam Kapuścińskiego i Coetzee, ale mam koleżankę, która ma fioła na punkcie Cook'a. Odpowiedz Link Zgłoś
samanta86 Re:Kto jest waszym ulubionym autorem? 01.06.05, 22:14 a ja lubie książki Alfreda Hiczhoka, Klaiwa Kusslera i Paula Koello. Haha i co dostanę :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sloonko Re:Kto jest waszym ulubionym autorem? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.06.05, 22:25 Mniej niż 30%;) Bo się pisze Hitchcock i Coelho. Ale to tylko żart:)Sama musiałam to sprawdzić. Coelho tez bardzo lubie ale jak go cytam to za duzo podkreślam w książce i nikt mi już nie pozyczy:)Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: JA Re:Kto jest waszym ulubionym autorem? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.06.05, 00:47 ha ha... ha... mam podobnie z tym podkreślaniem Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: samanta do "Sloonka" i "Ja" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.06.05, 07:54 Zamiast podkreślać i bezczelnie niszczyć cudze książki fajne cytaty można zapisać i zeszycie :P Bardzo proste :) Ja tak robie i wszyscy chętnie mi książki pożyczają :) Podobała Wam sie "Piąta góra"? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Paulina Re:Kto jest waszym ulubionym autorem? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.06.05, 22:25 Ja uwielbiam Żeromskiego (nowość ,nie):). A szczególnie Przedwiośnie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kinia Re:Kto jest waszym ulubionym autorem? IP: *.compower.pl 02.06.05, 00:51 to w sumie kobieta :D:D ale.....JOANNA CHMIELEWSKA THE BEST OF THE BEST Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wariatka Masterton:), Palmer, IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.06.05, 23:55 BO uwielbiam horrory ,thillery psychologiczne mniam mniam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: alka Re: jaki jest wasz ulubiony pisarz? IP: *.csk.pl 01.06.05, 22:34 Hesse & Goethe & Grass do tego. . . Dostojewski & Bułhakow & Suworow & Tołstoj o tak! dychotomicznie :P aaa i oczywiście Maria Dąbrowska :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ewu Re: jaki jest wasz ulubiony pisarz? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.06.05, 22:55 Bruno Shulz....niesamowite co on zrobił ze światem! Poza tym Mam pytanie do fanki Robina Hooka: Czy w swoich thrillerach zawiera on wątki medyczne?? Bo jeśli tak to chętnie się zainteresuję Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ewu Re: jaki jest wasz ulubiony pisarz? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.06.05, 22:57 sory!! Cooka!!!!, ech ten wątek ma jakaś klątwe Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sloonko Re: jaki jest wasz ulubiony pisarz? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.06.05, 23:02 Ewu! Cook jest z wykształcenia lekarzem. Jego ksiązki opierują się na wydarzeniach dziejących się w szpitalu. Np. 'Rok interny' opowiada historie stazysty ze wszystkimi przypdkami jakie leczył, opisami operacji itp. " Szkodliwe intencje" opisuja operacje na otwrtym sercu a w "Oznakach zycia' jako wstęp jest opis inwazji bakterii grypy na jajowody ze wszystkimi fachowymi nazwami:)Pozatym po dokładnym przeczytaniu 'Szkodliwych...." edziesz wiedziała jak zrobić znieczuleie zewnatrz oponowe:) Pozdrawiam i polcam:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ktos Re: jaki jest wasz ulubiony pisarz? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.06.05, 22:56 moze nie beda to pisarze orginalni a ich powiesci (przynajmniej niektorych nie sa wykich lotow) ale oto oni: - Terry Pratchet - Tom Calncy - Alister McLean and the last but not the least FRANK HERBERT Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ktos Re: jaki jest wasz ulubiony pisarz? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.06.05, 23:07 zapomnialem dopisac tez Bułhakowa i Sieńkiewicza Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Fallen Re: jaki jest wasz ulubiony pisarz? IP: *.mohan / *.mohan.net.pl 02.06.05, 08:06 Ja też uwielbiam Pratchetta!!Jast najlepszy!! poza tym Agatha Christie, Jonathan Caroll, Joanna Chmielewska i Bułhakow.. mam nadzieję, że błedów nie zrobiłam bo wogóle to forum naprawdę bywa dołujące.. sami gieniusie :))) (żeby nie było wątpliwości - SPECJALNIE napisałam gieniusie zamiast geniusze) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Brat Marthy Stuart Re: jaki jest wasz ulubiony pisarz? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.06.05, 22:58 David Lodge - zna może ktoś tego pana? Odpowiedz Link Zgłoś
frejken Re: jaki jest wasz ulubiony pisarz? 01.06.05, 23:04 nie wierze:) czyzby maturzysci czytali ksiazki?? wez no..prima aprilis byl 2 miechy temu;) Odpowiedz Link Zgłoś
nelkaa Re: jaki jest wasz ulubiony pisarz? 01.06.05, 23:18 ej Sieńkiewicz to ten sam co Sienkiewicz, czy chodziło ci o innego?:D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ktos Re: jaki jest wasz ulubiony pisarz? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.06.05, 23:58 przepraszam za ta mala literowke ;p ale coz kzdemu moze soe zdazyc o tej poze Odpowiedz Link Zgłoś
miniaturka_86 Re: jaki jest wasz ulubiony pisarz? 02.06.05, 00:03 powtórzę za Dodą:/ Mario Puzo:D tylko tego autora przeczytałam wszystkie książki:D a jestem straaasznie wymagająca:D z polskich Tokarczuk - patrz wyżej: + za narrację i pomysł Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Add Re: jaki jest wasz ulubiony pisarz? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.06.05, 00:17 A ja najbardziej lubię J.R.R. Tolkiena :] Odpowiedz Link Zgłoś
samanta86 Re: jaki jest wasz ulubiony pisarz? 02.06.05, 07:59 ja też. Zapomniałam dodać wcześniej Odpowiedz Link Zgłoś
frejken Re: jaki jest wasz ulubiony pisarz? 03.06.05, 13:50 mam pytanie do samanty, tak sobie ,bez zwizaku, lubisz zeglowac?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: JAbłądzącaWŚRÓDłez Re: jaki jest wasz ulubiony pisarz? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.06.05, 00:50 Jerzy Pilch. Zdecydowanie. Stosuję w nadmiarze i przesycie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ehh Re: jaki jest wasz ulubiony pisarz? IP: *.81-161.gts.tkb.net.pl 02.06.05, 10:17 Par Lagerkvist!! + Fiodor Dostojewski i Fryderyk Nietzsche :]] O Coehlo nie będę się wypowiadać....bo jak dla mnie jego książki są "przereklamowane" przez wszystkich i po przeczytaniu "Alchemika" i "Weronika chce umrzeć" zniechęciłam się całkowicie. Ale kto co lubi ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tintale Tolkien!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.06.05, 09:50 A najbardziej lubie 'Silmarillion' i 'Liść, dzieło Nigley'a". Poza tym czytam też jego biografie, które sa godne polecenia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sarenka Re: Tolkien!!! IP: *.244.159.46.mielec159.tnp.pl 02.06.05, 10:33 A ja najbardziej lubię Stephena Kinga i jak ktoś powyżej Robina Cooka bo uwielbiam wszelkie horrory i thrillery a zwłaszcza medyczne. Aktualnie nadrabiam zaległości z tych właśnie książęk,bo przez tą maturę nie miałam na nic czasu:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kik jaki jest wasz ulubiony pisarz? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.06.05, 10:42 Zdecydowanie Dostojewski i Bułhakow, uwielbiam też dramaty Shakespeare'a. Jednk gdy mam ochotę na coś lżejszego to zawsze wybieram Chmielewską. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kajot Coelho mistrz banału IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.06.05, 10:53 Coelho przetwarza prawdy znane i odwieczne, co w większej ilosci robi sie to niesmaczne. I nie mówie tego z czystej złośliwości, bo teoretycznie mam za soba dwie ksiązki; "Weronikę" i "Pielgrzyma" (jesli zaczynam czytać książkę, muszę ją skończyc, taka zasada). Włożyłabym do jednego worka razem z Whartonem i Carollem. Literatura trywialna, banalna i kiczowata. Podana na ładnej, złotej tacce, która okazuje się być tombakiem. Co do gustów literackich to przede wszystkim J.Irving,M. Szabo, W. Jerofiejew, Dostojewski, H. Muller, J. Andruchowycz, Sartre, Sosnowski, Stasiuk, Varga Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: samanta Re: Coelho mistrz banału IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.06.05, 17:04 Coelha lubię za to ze tak łatwo sie czyta jego książki. Jednak zgadzam się z Tobą, że są one trochę tandetne. I zawsze się szczęśliwie kończą. Ale poczytać zawsze można. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: samanta Co myślicie o książkach... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.06.05, 17:06 ... "Spalona żywcem" i " Kwiat pustyni"??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sarenka Re: Co myślicie o książkach... IP: *.244.159.46.mielec159.tnp.pl 02.06.05, 17:51 Czytałam tylko "Spalona żywcem" z tych dwóch,które wymieniłaś. Bardzo ciekawa ale też przerażająca książka.Ale ja właśnie takie książki najbardzije lubię czytac:) Odpowiedz Link Zgłoś
fal_len Re: Coelho mistrz banału 03.06.05, 13:13 nie zgadzam się że Coelho można wrzucić pomiędzy Whartona i Carolla. Coelho dobrze się czyta i można, ale Caroll to prawdziwa sztuka.. co prawda po przeczytaniu 10 książek trochę mi się znudził.. A Whartona czytałam tylko Stado więc się nie wypowiadam.. Coelho nie czytałm tylko Pielgrzyma i Jedenaście minut.. nie twierdzę że to literatura wysokich lotów, ale Alchemik mnie poruszył.. reszta już później jest na jedno kopyto.. przeczytajcie Demon i panna Prym - straszne!! Jest się z czego pośmiać! sama bym lepiej napisała.. bo podobną historię napisałam w wieku 15 lat.. ale Alchemika przeczytać warto :] Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bogle Re: jaki jest wasz ulubiony pisarz? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.06.05, 17:13 Gabriel Garcia Marquez oraz Bohumil Hrabal-odlot gwarantowany. A poza tym jeszcze Robert McLiam Wilson jest niezły:). Odpowiedz Link Zgłoś
nelkaa Re: jaki jest wasz ulubiony pisarz? 02.06.05, 17:20 a jaka jest książka "sto lat samotności" Marquez'a?? boe nie czytałam a od jakiegoś czasu się na nią czaje:P Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ferrin Boska!!!!! IP: 80.51.233.* 02.06.05, 18:34 Zaczaj się na nią czym prędzej ;). Pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bikul Re: jaki jest wasz ulubiony pisarz? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.06.05, 17:44 Zdecydowanie Golding - Chytrus oraz Wladca much - doskonale wrecz ksiazki, poza nim JRR Tolkien ale nie Wladca tylko Silmarillion (Fingolfin rlz)no i biorac pod uwage na miejsce urodzenia moze jeszcze Norman Davies:-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sagi Re: jaki jest wasz ulubiony pisarz? IP: *.net / *.net 02.06.05, 17:47 Ave David Gemmell !!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
another_story Re: jaki jest wasz ulubiony pisarz? 02.06.05, 18:50 Kafka i Beckett. Duet przenajświętszy. Odpowiedz Link Zgłoś
poline Re: jaki jest wasz ulubiony pisarz? 02.06.05, 18:55 Robin Cook fajny jest :)Hmm kiedyś czytałam Kinga,a teraz np.wolę Marqueza;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fanka Re: jaki jest wasz ulubiony pisarz? IP: *.rzeszow.cvx.ppp.tpnet.pl 03.06.05, 14:25 ja tez jestem fanką Marqueza:) Wlasnie po raz 4 czytam "sto lat samotności" :) Odpowiedz Link Zgłoś
enefbe Re: jaki jest wasz ulubiony pisarz? 05.06.05, 00:06 zdecydowanie. a ze ja do tego tandemu wlaczam jeszcze Dostojewskiego, mam przenajswietsza trojce ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: chryz Re: jaki jest wasz ulubiony pisarz? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.06.05, 13:32 1.Ken Follett 2.Graham Masterton 3.Alistair Mclain 4.Paulo Coelho i inni :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Triskel Re: jaki jest wasz ulubiony pisarz? IP: *.netcontrol.pl 04.06.05, 23:51 bułhakow, eco, dostojewski... Odpowiedz Link Zgłoś