Dodaj do ulubionych

jaki jest wasz ulubiony pisarz?

01.06.05, 21:25
Obserwuj wątek
    • Gość: ja Re: jaki jest wasz ulubiony pisarz? IP: *.bsk.vectranet.pl / *.bsk.vectranet.pl 01.06.05, 21:36
      a jakiej odp oczekujesz? Fajny, zdolny? jesli chodzi ci o nazwisko to pytanie
      powinno brzmiec kto jest Twoim ulubionym autorem.
      • nelkaa Re:Kto jest waszym ulubionym autorem? 01.06.05, 21:49
        o sorry, widze, że na tym forum nalezy jedynie poprawnej polszczyzny używać, bo
        inaczej nie wiecie o ci chodzi: w takim razie Kto jest waszym ulubionym (dla
        mnie słowo jednoznaczne) autorem?
        • Gość: Sloonko Re:Kto jest waszym ulubionym autorem? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.06.05, 22:00
          Piszę po straszną presją aby wyrażac sie poprawa polszczyzn i walczyc z moją
          dysleksja ale sie postaram;)Moim ulubioym pisarzem jest Robin Cook.jest ekarzem
          a ja marze o studiowaniu edycyny. jego Thrillery pochłaniam w jeden wieczór,
          dla mnie sa szaleie interesujace:) I co jak mi poszło?:)zasłuzyłam na dwa??;)
          • nelkaa Re:Kto jest waszym ulubionym autorem? 01.06.05, 22:08
            oj nie wiem, nie mnie to oceniać... w końcu (jak widzisz) też jestem na każdym
            kroku oceniana;p ja uwielbiam Kapuścińskiego i Coetzee, ale mam koleżankę,
            która ma fioła na punkcie Cook'a.
            • samanta86 Re:Kto jest waszym ulubionym autorem? 01.06.05, 22:14
              a ja lubie książki Alfreda Hiczhoka, Klaiwa Kusslera i Paula Koello. Haha i co
              dostanę :)
              • Gość: Sloonko Re:Kto jest waszym ulubionym autorem? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.06.05, 22:25
                Mniej niż 30%;) Bo się pisze Hitchcock i Coelho. Ale to tylko żart:)Sama
                musiałam to sprawdzić. Coelho tez bardzo lubie ale jak go cytam to za duzo
                podkreślam w książce i nikt mi już nie pozyczy:)Pozdrawiam
                • Gość: JA Re:Kto jest waszym ulubionym autorem? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.06.05, 00:47
                  ha ha... ha... mam podobnie z tym podkreślaniem
                  • Gość: samanta do "Sloonka" i "Ja" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.06.05, 07:54
                    Zamiast podkreślać i bezczelnie niszczyć cudze książki fajne cytaty można
                    zapisać i zeszycie :P Bardzo proste :) Ja tak robie i wszyscy chętnie mi
                    książki pożyczają :)

Podobała Wam sie "Piąta góra"?
              • Gość: Paulina Re:Kto jest waszym ulubionym autorem? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.06.05, 22:25
                Ja uwielbiam Żeromskiego (nowość ,nie):). A szczególnie Przedwiośnie
              • Gość: kinia Re:Kto jest waszym ulubionym autorem? IP: *.compower.pl 02.06.05, 00:51
                to w sumie kobieta :D:D ale.....JOANNA CHMIELEWSKA
                THE BEST OF THE BEST
            • Gość: wariatka Masterton:), Palmer, IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.06.05, 23:55
              BO uwielbiam horrory ,thillery psychologiczne mniam mniam
    • Gość: alka Re: jaki jest wasz ulubiony pisarz? IP: *.csk.pl 01.06.05, 22:34
      Hesse & Goethe & Grass do tego. . .
      Dostojewski & Bułhakow & Suworow & Tołstoj
      o tak! dychotomicznie :P
      aaa i oczywiście Maria Dąbrowska :)
      • Gość: ewu Re: jaki jest wasz ulubiony pisarz? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.06.05, 22:55
        Bruno Shulz....niesamowite co on zrobił ze światem! Poza tym Mam pytanie do
        fanki Robina Hooka: Czy w swoich thrillerach zawiera on wątki medyczne?? Bo
        jeśli tak to chętnie się zainteresuję
        • Gość: ewu Re: jaki jest wasz ulubiony pisarz? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.06.05, 22:57
          sory!! Cooka!!!!, ech ten wątek ma jakaś klątwe
          • Gość: Sloonko Re: jaki jest wasz ulubiony pisarz? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.06.05, 23:02
            Ewu! Cook jest z wykształcenia lekarzem. Jego ksiązki opierują się na
            wydarzeniach dziejących się w szpitalu. Np. 'Rok interny' opowiada historie
            stazysty ze wszystkimi przypdkami jakie leczył, opisami operacji itp. "
            Szkodliwe intencje" opisuja operacje na otwrtym sercu a w "Oznakach zycia' jako
            wstęp jest opis inwazji bakterii grypy na jajowody ze wszystkimi fachowymi
            nazwami:)Pozatym po dokładnym przeczytaniu 'Szkodliwych...." edziesz wiedziała
            jak zrobić znieczuleie zewnatrz oponowe:) Pozdrawiam i polcam:)
      • Gość: ktos Re: jaki jest wasz ulubiony pisarz? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.06.05, 22:56
        moze nie beda to pisarze orginalni a ich powiesci (przynajmniej niektorych nie sa wykich lotow) ale oto oni:
        - Terry Pratchet
        - Tom Calncy
        - Alister McLean
        and the last but not the least FRANK HERBERT
        • Gość: ktos Re: jaki jest wasz ulubiony pisarz? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.06.05, 23:07
          zapomnialem dopisac tez Bułhakowa i Sieńkiewicza
        • Gość: Fallen Re: jaki jest wasz ulubiony pisarz? IP: *.mohan / *.mohan.net.pl 02.06.05, 08:06
          Ja też uwielbiam Pratchetta!!Jast najlepszy!! poza tym Agatha Christie,
          Jonathan Caroll, Joanna Chmielewska i Bułhakow.. mam nadzieję, że błedów nie
          zrobiłam bo wogóle to forum naprawdę bywa dołujące.. sami gieniusie :)))
          (żeby nie było wątpliwości - SPECJALNIE napisałam gieniusie zamiast geniusze)
      • agniecha_k Milan Kundera n/t 02.06.05, 08:24

• Gość: Brat Marthy Stuart Re: jaki jest wasz ulubiony pisarz? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.06.05, 22:58
      David Lodge - zna może ktoś tego pana?
    • frejken Re: jaki jest wasz ulubiony pisarz? 01.06.05, 23:04
      nie wierze:) czyzby maturzysci czytali ksiazki?? wez no..prima aprilis byl 2
      miechy temu;)
    • nelkaa Re: jaki jest wasz ulubiony pisarz? 01.06.05, 23:18
      ej Sieńkiewicz to ten sam co Sienkiewicz, czy chodziło ci o innego?:D
      • Gość: ktos Re: jaki jest wasz ulubiony pisarz? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.06.05, 23:58
        przepraszam za ta mala literowke ;p ale coz kzdemu moze soe zdazyc o tej poze
        • miniaturka_86 Re: jaki jest wasz ulubiony pisarz? 02.06.05, 00:03
          powtórzę za Dodą:/ Mario Puzo:D
          tylko tego autora przeczytałam wszystkie książki:D a jestem straaasznie
          wymagająca:D
          z polskich Tokarczuk - patrz wyżej: + za narrację i pomysł
    • Gość: Add Re: jaki jest wasz ulubiony pisarz? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.06.05, 00:17
      A ja najbardziej lubię J.R.R. Tolkiena :]
      • samanta86 Re: jaki jest wasz ulubiony pisarz? 02.06.05, 07:59
        ja też. Zapomniałam dodać wcześniej
        • frejken Re: jaki jest wasz ulubiony pisarz? 03.06.05, 13:50
          mam pytanie do samanty, tak sobie ,bez zwizaku, lubisz zeglowac??
    • Gość: JAbłądzącaWŚRÓDłez Re: jaki jest wasz ulubiony pisarz? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.06.05, 00:50
      Jerzy Pilch. Zdecydowanie. Stosuję w nadmiarze i przesycie.
      • Gość: ehh Re: jaki jest wasz ulubiony pisarz? IP: *.81-161.gts.tkb.net.pl 02.06.05, 10:17
        Par Lagerkvist!! + Fiodor Dostojewski i Fryderyk Nietzsche :]]
        O Coehlo nie będę się wypowiadać....bo jak dla mnie jego książki są "przereklamowane" przez wszystkich i po przeczytaniu "Alchemika" i "Weronika chce umrzeć" zniechęciłam się całkowicie. Ale kto co lubi ;)
    • aga.1986 Dostojewski 02.06.05, 08:32
      • Gość: Tintale Tolkien!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.06.05, 09:50
        A najbardziej lubie 'Silmarillion' i 'Liść, dzieło Nigley'a". Poza tym czytam
        też jego biografie, które sa godne polecenia.
        • Gość: sarenka Re: Tolkien!!! IP: *.244.159.46.mielec159.tnp.pl 02.06.05, 10:33
          A ja najbardziej lubię Stephena Kinga i jak ktoś powyżej Robina Cooka bo
          uwielbiam wszelkie horrory i thrillery a zwłaszcza medyczne. Aktualnie
          nadrabiam zaległości z tych właśnie książęk,bo przez tą maturę nie miałam na
          nic czasu:)
          • Gość: kik jaki jest wasz ulubiony pisarz? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.06.05, 10:42
            Zdecydowanie Dostojewski i Bułhakow, uwielbiam też dramaty Shakespeare'a. Jednk gdy mam ochotę na coś lżejszego to zawsze wybieram Chmielewską.
            • Gość: kajot Coelho mistrz banału IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.06.05, 10:53
              Coelho przetwarza prawdy znane i odwieczne, co w większej ilosci robi sie to
              niesmaczne. I nie mówie tego z czystej złośliwości, bo teoretycznie mam za soba
              dwie ksiązki; "Weronikę" i "Pielgrzyma" (jesli zaczynam czytać książkę, muszę ją
              skończyc, taka zasada). Włożyłabym do jednego worka razem z Whartonem i
              Carollem. Literatura trywialna, banalna i kiczowata. Podana na ładnej, złotej
              tacce, która okazuje się być tombakiem.

Co do gustów literackich to przede wszystkim J.Irving,M. Szabo, W. Jerofiejew,
              Dostojewski, H. Muller, J. Andruchowycz, Sartre, Sosnowski, Stasiuk, Varga
              • Gość: samanta Re: Coelho mistrz banału IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.06.05, 17:04
                Coelha lubię za to ze tak łatwo sie czyta jego książki. Jednak zgadzam się z
                Tobą, że są one trochę tandetne. I zawsze się szczęśliwie kończą. Ale poczytać
                zawsze można.

• Gość: samanta Co myślicie o książkach... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.06.05, 17:06
                  ... "Spalona żywcem" i " Kwiat pustyni"???
                  • Gość: sarenka Re: Co myślicie o książkach... IP: *.244.159.46.mielec159.tnp.pl 02.06.05, 17:51
                    Czytałam tylko "Spalona żywcem" z tych dwóch,które wymieniłaś. Bardzo ciekawa
                    ale też przerażająca książka.Ale ja właśnie takie książki najbardzije lubię
                    czytac:)
              • fal_len Re: Coelho mistrz banału 03.06.05, 13:13
                nie zgadzam się że Coelho można wrzucić pomiędzy Whartona i Carolla. Coelho
                dobrze się czyta i można, ale Caroll to prawdziwa sztuka.. co prawda po
                przeczytaniu 10 książek trochę mi się znudził.. A Whartona czytałam tylko Stado
                więc się nie wypowiadam.. Coelho nie czytałm tylko Pielgrzyma i Jedenaście
                minut.. nie twierdzę że to literatura wysokich lotów, ale Alchemik mnie
                poruszył.. reszta już później jest na jedno kopyto.. przeczytajcie Demon i
                panna Prym - straszne!! Jest się z czego pośmiać! sama bym lepiej napisała.. bo
                podobną historię napisałam w wieku 15 lat.. ale Alchemika przeczytać warto :]
    • Gość: Bogle Re: jaki jest wasz ulubiony pisarz? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.06.05, 17:13
      Gabriel Garcia Marquez oraz Bohumil Hrabal-odlot gwarantowany. A poza tym
      jeszcze Robert McLiam Wilson jest niezły:).
      • nelkaa Re: jaki jest wasz ulubiony pisarz? 02.06.05, 17:20
        a jaka jest książka "sto lat samotności" Marquez'a?? boe nie czytałam a od
        jakiegoś czasu się na nią czaje:P
        • Gość: ferrin Boska!!!!! IP: 80.51.233.* 02.06.05, 18:34
          Zaczaj się na nią czym prędzej ;). Pzdr
    • Gość: Bikul Re: jaki jest wasz ulubiony pisarz? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.06.05, 17:44
      Zdecydowanie Golding - Chytrus oraz Wladca much - doskonale wrecz ksiazki, poza
      nim JRR Tolkien ale nie Wladca tylko Silmarillion (Fingolfin rlz)no i biorac
      pod uwage na miejsce urodzenia moze jeszcze Norman Davies:-)
      • Gość: Sagi Re: jaki jest wasz ulubiony pisarz? IP: *.net / *.net 02.06.05, 17:47
        Ave David Gemmell !!!!!!!!
    • another_story Re: jaki jest wasz ulubiony pisarz? 02.06.05, 18:50
      Kafka i Beckett. Duet przenajświętszy.
      • poline Re: jaki jest wasz ulubiony pisarz? 02.06.05, 18:55
        Robin Cook fajny jest :)Hmm kiedyś czytałam Kinga,a teraz np.wolę Marqueza;)
        • Gość: fanka Re: jaki jest wasz ulubiony pisarz? IP: *.rzeszow.cvx.ppp.tpnet.pl 03.06.05, 14:25
          ja tez jestem fanką Marqueza:) Wlasnie po raz 4 czytam "sto lat samotności" :)
      • enefbe Re: jaki jest wasz ulubiony pisarz? 05.06.05, 00:06
        zdecydowanie. a ze ja do tego tandemu wlaczam jeszcze Dostojewskiego, mam
        przenajswietsza trojce ;)
    • Gość: chryz Re: jaki jest wasz ulubiony pisarz? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.06.05, 13:32
      1.Ken Follett
      2.Graham Masterton
      3.Alistair Mclain
      4.Paulo Coelho
      i inni :)
    • Gość: Triskel Re: jaki jest wasz ulubiony pisarz? IP: *.netcontrol.pl 04.06.05, 23:51
      bułhakow, eco, dostojewski...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka