Dodaj do ulubionych

co ostatnio czytaliście lub zamierzacie?

• Gość: iwona ... IP: *.sepolno-krajenskie.sdi.tpnet.pl 08.06.05, 19:33
      ostatnio czytalam ksiazke Kosińskiego - MALOWANY PTAK. Okres II wojny światowej
      z perspektywy chlopca tulajacego sie po wsiach. Bitego, sponiewieranego, nie
      mogacego sie odnalezc w tej 'dzwinej' sytuacji. Książaka czasami odrazajaca,
      brutalna i wstretna, ale polecam. Niewatpliwie polecam (tu nie bede oryginalna)
      KOD LEONARDA DA VINCI- Brown`a. MYSZY I LUDZIE- tez dobra ksiazka, klasyka.
      Kiedys probowalam czytac Marqueza, ale chyba za wczesnie- do tego trzeba
      dorosnac. Teraz czyytam IDIOTE dostojewskiego- moze byc dobre..
      • fal_len Re: ... 11.06.05, 10:35
        Myszy i ludzie.. strasznie przygnębiające..
    • Gość: hem Re: co ostatnio czytaliście lub zamierzacie? IP: *.net.autocom.pl 08.06.05, 19:45
      ksionszke :p
    • Gość: AbsurdFan:) Terry Pratchett !!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.06.05, 19:53
      W tej chwili "Ruchome obrazki";
      I'm lovi'n it :DD
      • Gość: refek Re: Terry Pratchett !!!! IP: *.daminet.pl / *.daminet.pl 09.06.05, 21:53
        "ruchomych piasków" jeszcze nie czytałem, własnie skonczylem "Piramidy"
        ksiązki Pratchetta są świetnie napisane, polecam :D
        • fal_len Re: Terry Pratchett !!!! 11.06.05, 10:32
          ja się czaję ostatnio na wiele kisążek Prachetta jest świetny.. mam nadzieję,
          że to był żart z tymi "ruchomymi PIASKAMI".. ja ostanio
          czytałam "Czarodzicielstwo" teraz się chcę zabrać za "Panowie i damy".. Teraz
          czytam "Madia i ludzie" z musu.. ale potem Pratchett, Llosa "Raj tuż za
          rogiem".. a ostanio czytałam "Wojnę polsko-ruską pod flagą biało czerwoną"
          Masłowskiej.. ciekawe i coś nowego.. polecam bardziej o Polsce niż o dresach
          jak dla mnie
    • Gość: Młoda Re: co ostatnio czytaliście lub zamierzacie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.06.05, 20:17
      je przeczytałam ostatnio "Rok 1984" Orwella bardzo mi sie ksiazka podobała. A
      po egzaminie na studia zabieram sie za "Imę róży" Umberto Eco.
      • Gość: khamill Re: co ostatnio czytaliście lub zamierzacie? IP: *.kielce.cvx.ppp.tpnet.pl 08.06.05, 21:03
        Polecam rowniez Baudolino..
        • Gość: astrid_ase Re: co ostatnio czytaliście lub zamierzacie? IP: *.wisla.sdi.tpnet.pl 08.06.05, 21:23
          jestem w trakcie "Portretu Doriana Graya" Oscara Wilde -niezłe , mozna znaleść
          wiele zyciowych cytatów :))a potem biore się za "Targowisko próżności" -
          wszystkim podoba się , więc zobacze :))
          • Gość: too.ya Re: co ostatnio czytaliście lub zamierzacie? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.06.05, 21:46
            jestem w trakcie "Stu lat samotnosci" Marqueza,skończyłam niedawno "Zycie Pi"
            i "Kraine kota",a zamierzam się zabrac za "Łowce autografów" Zadie Smith czytał
            ktos?
    • Gość: :-) Re: co ostatnio czytaliście lub zamierzacie? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.06.05, 21:48
      właśnie dziś udało mi się zdobyć "sto lat samotności" - trzy tygodnie
      polowałam na tę książeczkę...i dziś zaczynam czytanie na całego...no to
      lecęęęęę...pozdróweczki for all
    • Gość: zaczytana Re: co ostatnio czytaliście lub zamierzacie? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.06.05, 22:51
      1. Anioły i demony- D. Browna
      2. Alhemik- P. Coelho
      3. Williama Wortona- tato, stado- będę czytać
      i....w aż się sama sobie dziwię..... Marta Patton i klinka cudów,
      M.P i Kapłanka Miłości Aleksandra Minkowskiego (piszącego też pod pseudonimem)-
      czytałam jak miałam z 14 lat, ale wpadły mi w dłonie i przeczytałam :))))))

może jeszcze coś A. Christie
    • Gość: aderty Re: co ostatnio czytaliście lub zamierzacie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.06.05, 00:46
      piekna opowiesc o walce dobra i zla Mai Lidii Kossakowskiej "Siewca Wiatru"
      • Gość: akasha Re: co ostatnio czytaliście lub zamierzacie? IP: 80.53.120.* 09.06.05, 09:29
        1. Herman Hesse "Trzy opowieści z życia Knulpa"
        2. Herman Hesse "Siddhartha"
        3. A. Dumas "Dama Kameliowa"
    • kawa_malinowa Re: co ostatnio czytaliście lub zamierzacie? 09.06.05, 10:30

I czytam i dalej zamierzam: Dziela zebrane Williama Szekspira :)
      To na egzamin i dla przyjemnosci.

A dla siebie "Swiat bez kobiet" Agnieszki Graff.
      • kotka_behemotka Re: co ostatnio czytaliście lub zamierzacie? 09.06.05, 10:47
        a na dzień dzisiejszy mam:
        Herman Hesse "Siddhartha"
    • ania19-86 Re: co ostatnio czytaliście lub zamierzacie? 09.06.05, 10:48
      ostatnio przeczytalam ksiazke "Nakrecana pomarancza", a to dlatego, ze
      zafascynowana bylam filmem Stanleya Kubricka pod tym samym tytulem. I nei
      zawiodlam sie:) :) polecam
      Przeczytalam rowniez MISTRZA I MALGORZATE i uwazam ,z e jest to jedna z
      najlepszych naszych lektur :)
      A moj cel- przeczytac ksiazki, ktore zostaly zfilmowane-zaczynam od "lsnienia"
      POZDROWIENIA :) :)
      • Gość: gabi Re: co ostatnio czytaliście lub zamierzacie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.06.05, 11:26
        Ja obecnie czytam "Cudzoziemke", a potem biore sie za ksiazki Kasi Grocholi.
      • fal_len Re: co ostatnio czytaliście lub zamierzacie? 11.06.05, 10:38
        A przypadkiem nie chodzi ci o MECHANICZNĄ pomarańczę??
        • Gość: ania19-86 Re: co ostatnio czytaliście lub zamierzacie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.06.05, 14:19
          mechaniczna pomarancza to tlumaczenie amerykanskie. a nakrecana to tlumaczenie
          rosyjskie :)
    • Gość: mała Re: co ostatnio czytaliście lub zamierzacie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.06.05, 14:45
      "kraina chichów" J. Carroll'a ;))))))))))))
    • Gość: hr Re: co ostatnio czytaliście lub zamierzacie? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.06.05, 15:38
      przy czytaniu czas mi jakoś szybciej mija ;)
    • another_story Re: co ostatnio czytaliście lub zamierzacie? 09.06.05, 15:54
      Wczoraj Dürrenmatta, dzisiaj Nabokova, jutro Conrada :). Nareszcie mogę czytać
      bez poczucia winy.
      • kawa_malinowa Re: co ostatnio czytaliście lub zamierzacie? 09.06.05, 20:33
        > Wczoraj Dürrenmatta,

Dzisiaj. Z Twojej inspiracji.
        Wczoraj - "Nora (dom lalki)" Ibsena
        • another_story Re: co ostatnio czytaliście lub zamierzacie? 10.06.05, 11:43
          > Wczoraj - "Nora (dom lalki)" Ibsena

O, to mi się też bardzo podobało. Nora była laską z charakterem ;).

A "Wizyta..." świetna, prawda? I, mimo wszystko, mocno przygnębiająca. Pieniądz
          pieniądzem, ale za nim i tak zawsze stoi człowiek ze swoimi urazami i
          obsesjami.
          • kawa_malinowa Re: co ostatnio czytaliście lub zamierzacie? 10.06.05, 14:24

• Gość: beaumain Re: co ostatnio czytaliście lub zamierzacie? IP: *.ghnet.pl 09.06.05, 15:55
      "Rytuały morza" Goldinga i "Czarny obelisk" Remarque'a- zwłaszcza ta druga jest
      super.
      • mada63 Re: co ostatnio czytaliście lub zamierzacie? 09.06.05, 16:23
        a ja bede czytac 3 ksiazki na rozmowe kwalifikacyjna na
        pielegniarstwo:)fajnie,nie.....?
    • Gość: miesiek Re: co ostatnio czytaliście lub zamierzacie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.06.05, 16:26
      Gao Xingjian "Gora Duszy"
      • ratyzbona Re: co ostatnio czytaliście lub zamierzacie? 09.06.05, 16:29
        ,, Miłosc nie jedno ma imię" w brew pozorom nie romasidło ale opowieśc o tym jak
        Mendelsson wystawiał ,, Pasję" Bacha . Dal mnie miłościniczki muzyki klasycznej
        - cudo
    • Gość: Tom Re: co ostatnio czytaliście lub zamierzacie? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.06.05, 16:34
      "Symfonia C++" J. Grębosza
      • inspiration_point Re: co ostatnio czytaliście lub zamierzacie? 09.06.05, 17:15
        Książki ostatnio przeczytane przeze mnie to:
        -''Franz albo dlaczego antylopy biegną jedna obok drugiej''Chrispha
        Simona,czyta sie szybko ale lektura nie zachwyciła mnie.
        -wspomniany już wczesniej''Malowany Ptak''Jerzego Kosińskiego,faktycznie
        brutalne opisy ale przez to lepiej działa na wyobraźnię.
        -Milczenie Owieczek Kazimiery Szczuki,bardzo interesująca książka na temat
        aborcji.
        -''Kobieta ze śniegu''Leny Lehtolainen,świetnie się czyta,wręcz pochłania!
        Teraz jestem w trakcie ''Dojrzewania błazna'',nie mogę za bardzo jeszcze nic na
        jej temat powiedzieć ale pani w księgarni poleciła ją,bo jest napisana przez
        szwedzkiego pisarza,który ze swoim partnerem jak pierwsza homoseksuana para
        szwedzka wychowują legalnie dzieci.I dlatego(Podobno) On z innej perspektywy
        patrzy na wychowanie ale przeczytam ,to sama ocenię:)
        • another_story Re: co ostatnio czytaliście lub zamierzacie? 09.06.05, 17:21
          inspiration_point napisała:

> teraz jestem w trakcie ''Dojrzewania błazna'',nie mogę za bardzo jeszcze nic
          na jej temat powiedzieć ale pani w księgarni poleciła ją,bo jest napisana przez
          > szwedzkiego pisarza,który ze swoim partnerem jak pierwsza homoseksuana para
          > szwedzka wychowują legalnie dzieci.I dlatego(Podobno) On z innej perspektywy
          > patrzy na wychowanie ale przeczytam ,to sama ocenię:)

Nie słyszałam o tej książce, ale zagadnienie interesuje mnie od dawna, więc
          może sięgnę.
          • anka.g1 Re: co ostatnio czytaliście lub zamierzacie? 09.06.05, 17:48
            > > teraz jestem w trakcie ''Dojrzewania błazna'',nie mogę za bardzo jeszcze
            > nic
            > na jej temat powiedzieć ale pani w księgarni poleciła ją,bo jest napisana przez
            >
            > > szwedzkiego pisarza,który ze swoim partnerem jak pierwsza homoseksuana pa
            > ra
            > > szwedzka wychowują legalnie dzieci.I dlatego(Podobno) On z innej perspekt
            > ywy
            > > patrzy na wychowanie ale przeczytam ,to sama ocenię:)
            >
            > Nie słyszałam o tej książce, ale zagadnienie interesuje mnie od dawna, więc
            > może sięgnę.
            >

O autorze i troszkę też o jego książce można przeczytać w przedostatnim numerze "Polityki", ktorą aktualnie czytam:)
            • another_story Re: co ostatnio czytaliście lub zamierzacie? 09.06.05, 17:55
              Zdarza mi się czytać "Politykę", ale tamego numeru akurat nie kupiłam. Dobrze,
              że jest net.
    • Gość: Nionia Re: co ostatnio czytaliście lub zamierzacie? IP: *.lomza.sdi.tpnet.pl 09.06.05, 21:37
      ja wlasnie czytam pierwsza czesc Harry'ego Potter'a po angielsku! ale jak
      skoncze to mysle ze wezme sie za ksiazki polecane przez Was! pozdrowka :)
    • Gość: sylwia Re: co ostatnio czytaliście lub zamierzacie? IP: *.fobos.net.pl 10.06.05, 09:41
      Imie róży, skończyłam przedwczoraj, a dzisiaj własnie kończę Wilka Stepowego.
      Gorąco polecam
      • inspiration_point Re: co ostatnio czytaliście lub zamierzacie? 10.06.05, 10:30
        Skończyłam ''dojrzewanie błazna''.Czyta sie bardzo szybko ,poza tym książka
        wciąga,pisana jest bardzo prostym językiem i myślę,że naprawdę
        warto ''zaliczyć '' tę pozycję:)
        Teraz nie wiemm,za co się zabrać ale prawdopodobnie albo ''62 model do
        składania'' Cortazara albo ''Komu bije dzwon'' Hemingway'a:).Ktoś czytał te
        książki i ewentualnie może powiedzieć czy warto?
        POZDRAWIAM PIEKNIE!!!
    • Gość: aliceliddell Re: co ostatnio czytaliście lub zamierzacie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.06.05, 10:33
      "Szachownica flamandzka" A.P-Reverte- w sam raz na wakacje, czytadło wciąga i
      czyta się jednym tchem! polecam:)
    • Gość: g_andzia Re: co ostatnio czytaliście lub zamierzacie? IP: *.mt.pl 10.06.05, 10:41
      "ZABICIE CIOTKI" BURSY
    • Gość: lublinianka Re: co ostatnio czytaliście lub zamierzacie? IP: *.pl / *.lublin.enterpol.pl 11.06.05, 10:53
      Właśnie skończyłam czytać "Piąta górę" ,a mam zamiar poczytać trochę opowiadań
      Cortazara,podobno są boskie, no i jeszcze raz "Sto lat samotności":)
    • Gość: lili Re: co ostatnio czytaliście lub zamierzacie? IP: *.81-161.gts.tkb.net.pl 11.06.05, 10:56
      ostatnio to przeczytałam " Sto lat samotności", "Rok 1984", " Dekameron"-
      naprawdę ciekawe książki, teraz czytam erotyczną- "Pamiętniki Fanny Hill"
      Cleanda, a potem zamierzam przeczytać "Annę Kareninę" i " Niebezpieczne
      zwiazki"

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka