Dodaj do ulubionych

STUDIA PRYWATNE - BO TAK CHCE!

09.06.05, 11:26
Kto z Was wybiera się na studia prywatne bo chce, a nie dlatego, że uważa iż
się nie dostanie na państwowe. Ja chce studiować specyficzny kierunek jakim
jest dziennikarstwo i będą go studiować na uczelni prywatnej. Słyszałam wiele
głosów które mówiły, że studia za pieniądze to nie studia. Ja jednak uważam,
że uczelnia prywatna jest w stanie mi więcej na moim kierunku wstanie
zagwarantować. Na przykład, nowoczesne sale, zajęcia praktyczne w mniejszych
grupach, praktyki... A że przy okazji odpada stres związany z rekrutacja to
już osobn historia. Kto jeszcze uważa tak jak ja??
Obserwuj wątek
    • Gość: gabrysia Re: STUDIA PRYWATNE - BO TAK CHCE! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.06.05, 11:58
      Popieram.Ja tez mysle o dziennikarstwie i tez sadze,ze prywatna uczelnia
      zapewni mi lepsze waruunki nauki,praktyki etc.Moglabym isc na panstwowa
      uczelnie,bo nie jestem jakims totalnym tepakiem,mialam srednia 4,7 na koniec
      liceum.A o jakiej prywatnej uczelni myslisz?
      • zia86 Re: STUDIA PRYWATNE - BO TAK CHCE! 09.06.05, 12:11
        No i z wyborem jest problem. Bardzo chciałabym studiować w Krakowie, mieszkam
        godzine drogi od tego miasta ale tam jest tylko Wyższa Małopolska Szkoła
        Zawodowa czy jakoś tak. Co prawda złożyłam już tam papiery, poznałam bardzo
        miła pania dziekan ale i tak jeszcze rozglądam się za inną szkoła. Alternatywą
        jest szkoła w Katowicach(koło których mieszkam) która jest nakierowana tylko na
        studia dziennikarskie ale bardzo mi się nie podobają Katowice. Słyszałam, też,
        że w Warszawie jest jakaś fajna szkoła ale po pierwsze daleko a po drugie nie
        wiem czy byłoby mnie stać na utrzymanie się w stolicy. No cóż, zawsze jest
        jakieś "ale", mam jeszcze troche czasu na wybór. Co do poziomu mojej wiedzy,
        może to megalomiania ale uważam, że dostałabym się np. na UJ, tylko pytanie czy
        chce tam studiować?
        A czy jest ktoś kto nie idzie na dziennikarstwo a tez wybiera prywatna
        uczelnie?
        • Gość: tomu19 Re: STUDIA PRYWATNE - BO TAK CHCE! IP: *.torun.mm.pl 09.06.05, 12:22
          www.wwsh.edu.pl
          • Gość: m. Re: STUDIA PRYWATNE - BO TAK CHCE! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.06.05, 12:29
            Chcialam na wwsh, ale wydaje mi sie ze nie jest to za bardzo uznawana szkola, a
            przede wszystkim nie ma jeszcze mozliwosci zrobienia ta magistra.
            • Gość: gabrysia Re: STUDIA PRYWATNE - BO TAK CHCE! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.06.05, 12:32
              Ja mysle o dziennikarstwie w Warszawie.Mysle albo o Collegium Civitas albo o
              WSD im.Melchiora Wańkowicza albo jakas szkoła im.Giedroycia(nie pamietam calej
              nazwy) Wybiera sie ktos tam,gdzie ja?
        • Gość: urty Re: STUDIA PRYWATNE - BO TAK CHCE! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.06.05, 15:08
          ja się wybieram na prywatną Uczelnie do Wrocka, ale na pewno nie na
          dziennikarstwo. Zastanawiam się między zarządzaniem a administracją.A idę tam
          bo.... i trochę dlatego że chce i trochę dlatego ze się boję że się na
          państwowe nie dostanę (miałam średnią 4,9,ale...co do matury to nie wiem czy
          wogóle warto tam się pchać....)
    • Gość: adas Re: STUDIA PRYWATNE - BO TAK CHCE! IP: *.aster.pl 09.06.05, 12:46
      ja ide na informatyke na PJWSTK w Warszawie. od poczatku chcialem tam isc i
      nigdzie poza tym nie zdaje, nie interesuje sie itp.

i ide na wieczorowe, bo musze skads wziac co miesiac 750 PLN na czesne (chociaz
      to tylko wyglada tak tragicznie - po I jest na pierwszy semestr znizka 20%, po
      II polowe beda oplacac rodzice, po III łapię się na stypendium socjalne). wiec
      mnie te studia beda (przynajmniej na poczatku) kosztowaly max 300 PLN miesiecznie...

info na www.pjwstk.edu.pl
    • Gość: Dodunia18 Re: STUDIA PRYWATNE - BO TAK CHCE! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.06.05, 12:50
      Ja również jestem zainteresowana tym kierunkiem, ale jednak będę próbowac
      swoich sił na Uniwerku. O ile, oczywiscie, się dostanę!

Wiele osób woli uczelnie państwowe z kilku zasadniczych powodów, a
      najważniejszym z nich jest strona materialna. Niewiele osób stac na to, by
      utrzymac się w większym mieście, a poza tym lekką ręką wyłożyc ok.2.000-
      4000zł.za semestr na czesne.

Drugi powód, to chęc sprawdzenia się. Egzaminy na dziennikarstwo są często
      bardzo trudne i mają na celu wykluczenie osób, które nie nadają się do tego
      zawodu, więc osoba, która zda ten test ma prawdziwy powód do dumy i radości.
      Natomiast uczelnie prywatne zazwyczaj nie mają nadmiaru chętnych, więc
      przyjmują praktycznie wszystkich, którzy się zgłoszą, co sprzyja wzrastaniu
      liczby osób bez talentu i powołania w zawodzie.
      Dyplom uczelni państwowej jest atrakcyjniejszy w oczach potencjalnego
      pracodawcy. Ludzie wiedzą, że będą mieli większą gwarancję pracy po ukończeniu
      np. Uniwersytetu.

Jest dużo racji w tym, co mówisz- prywatne uczelnie są często dobrze wyposażone
      i oferują ciekawe zajęcia warsztatowe, ale to wcale nie musi zanczyc, że dzięki
      temu są w stanie wykształcic np.dobrych dziennikarzy. Za wszelką cenę chcą
      utrzymac każdego studenta i z tego powodu przymykają oko na niektóre sprawy
      (np.zawyżają oceny z prac dyplomowych), a niekiedy nie zważają nawet na
      nieobecności na wykładach-każdy uczeń, to dla nich źródło dochodu, więc
      niekorzystna byłaby jego utrata.

Jeżeli sądzisz, że byłabyś w stanie dostac się na UJ, to radziłabym Ci
      zastanowic się jeszcze nad tym czy nie powinnaś jednak zdecydowac się na studia
      państwowe. Pamiętaj, że żadna uczelnia nie jest wstanie wykształcic
      dziennikarza z prawdziwego zadrzenia, jeśli nie ma on predyspozycji.
      • Gość: studentka Re: STUDIA PRYWATNE - BO TAK CHCE! IP: *.elartnet.pl / 193.238.180.* 14.06.05, 20:32
        popieram powyższą wypowiedź. Mam w tej sprawie spore doświadczenie. Studiowałam rok w dobrej szkole prywatnej, gdyż nie dostałam się na UW. Po roku zrezygnowałam z niej ,gdyż dostałam się na Uniwersytet.
        Plus wielu ( choć nie wszystkich) prywatnych szkół jest stosunek do studenta i organizacja. Uniwerek to przy mojej byłej szkole burdel na kółkach jeśli chodzi o zarządzanie.
        Natomiast minus to niestety poziom nauczania. Różnica jest bardzo poważna. Miałam podobne przedmioty ,gdyż dwa razy chodziłam na pierwszy rok. Dziwiłam się i zlościłam ,że nie chcą mi przepisać przedmiotów ze szkoły prywatnej, choć przeciez już je raz zdałam!
        Po pół roku na UW przestałam się dziwić. NIby nazwa przedmiotu ta sama....ale zasob wymaganych informacji po prostu nieporównywalny.
        A i jeszcze jedno! Drodzy maturzyści , nie traktujcie waszego wyboru w tym roku tak śmiertelnie poważnie:) Olbrzymia ilość osób zmienia wydział czy szkołę po pierwszym roku ,a nawet pół roku studiów. Jak coś ci nie pasuje , to do widzenia i zmiana klimatu:)
    • midi.max Re: STUDIA PRYWATNE - BO TAK CHCE! 14.06.05, 11:23
      Dincolo de placere, sexul te ajuta sa devii mai inteligent. Concluzia apartine
      cercetatorilor germani de la Institutul de Cercetari medicale din Hamburg.
      Potrivit acestora, momentul in care faci dragoste nu inseamna doar o excitare a
      corpului, ci si a creierului, precum si o crestere substantiala de adrenalina
      si hormoni, care duc la stimularea activitatii cerebrale. in plus, o partida
      reusita de sex stimuleaza, de asemenea, increderea de sine

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka